Australische herder lijkt me dan toch een tikkeltje té. Daarbij heb ik al gauw het idee dat ze constant aan zijn en aan het werk gezet willen worden. Dat werken is niet zo'n punt, maar ik wil niet "verplicht" 2x in de week naar cursus omdat je anders je hond achter het behang kunt plakken
Ok niet erg
Hoe sta je tegenover een berner sennen?
Berner sennen zijn we inderdaad bij een fokker wezen kijken! Spreekt me wel aan, maar ik vind de gezondheid wel een dingetje en ik rook daarna zelf ook helemaal naar hond. Dat ben ik niet echt gewend van de rottweiler en vind ik ook wel een dingetje. Weet niet of dat van de voeding komt of gewoon echt door het vachttype komt
Ik snap wel wat je bedoelt, maar hier ook een rotti-lover en wat hier betreft: geen ras die dat kan overtreffen...
We hebben hiervoor een golden retriever en een rottweiler samen gehad en nu dus alleen een rottweiler.
Ik ben benieuwd voor welk ras je nu uiteindelijk gaat
p.s. onze fokster heeft op korte termijn weer een nestje
Hoe sta jij momenteel tegenover de gezondheid en het uiterlijk van de rottweiler?
Ik zie zoveel rottweilers voorbij komen met milt of andere tumoren, vaak dan ook nog op jonge leeftijd.
De snuit die steeds maar korter wordt een de kop breder. Ik heb niks tegen de grove bouw, maar het lijkt allemaal een beetje door te slaan en vind dit het uiterlijk niet ten goede komen.
Vreemde stand van de ogen, korte snuit..
Na het bezoek aan de labrador & ridgeback fokker 2 weken geleden, ook andere fokkers van beide rassen benaderd. Over 2 weken weer kijken bij een andere ridgeback fokker en gister bij een labrador fokker geweest.
Heel ander beeld gekregen dan wat ik van de had. Ze waren erg aanwezig en werden maar wat graag aangehaald, heel aanhankelijk, maar wisten eigenijk niet van ophouden..
Ook na dit bezoekje voelde ik mijzelf weer een wandelende hond. Wat een geur!
Is dit typisch labrador of komt dit echt door de voeding? Ze hadden ook een vrij vette vacht en m'n handen zaten onder de zwarte huidsmeer
Mochten deze honden in huis? Want een vette vacht zie je vaak bij een hond die buiten verblijft. Al is dat natuurlijk niet de enige mogelijke reden, het kan inderdaad ook aan voer liggen oid.
Er waren 4 honden in huis, maar ook 3 buiten in kennels, die hebben we niet gezien.. dus dan zou het voer denk ik overblijven?
Hier een labrador zonder vette vacht of opvallende geur.
Ik merk het juist vaak bij oudere honden dat die een vette vacht krijgen. Maar of dat daadwerkelijk zo is, geen idee.
Het kan inderdaad ook aan de voeding liggen of omstandigheden. Mijn labrador zwemt elke dag in schoon water en haar vacht is mede daardoor heel zacht en fris.
Ja misschien ook de leeftijd, ze waren alleen niet allemaal oud dus ik vermoed toch de voeding een groot deel. Alleen gaven wij vroeger ook niet het beste voer, en vooral die sterke geur ken ik echt niet. Hebben wel gezien wat voeding met de vacht kan doen. Onze shitzu had vroeger een vette huid, kalende plekken en nu de graanvrij & geen troep eet zit ze gewoon goed in haar vacht
Om welke fokker gaat het eigenlijk?
Ik heb je een pb gestuurd. Ze hebben verder namelijk een prima fok beleid, juiste testen. Dus zet ze hier liever niet in een "negatief" daglicht
Hier wil ik toch even op inhaken. Ik heb jou via PB al wat gestuurd, maar voor degenen die dit topic nu lezen is het wel belangrijk om te weten dat fokbeleid alleen niet heiligmakend is.
Het is heel goed dat een fokker zijn honden laat testen, maar daarmee is het niet gezegd. Voorbeeld: in mijn buurt zitten verschillende broodfokkers, waaronder iemand die stamboom labradors fokt en deze in huis heeft, terwijl in zijn tuin een groot hok staat met allerhande kruisingen en look-a-likes waarmee hij fokt voor de handel. Terwijl hij met de stamboom labjes aangesloten is bij de vereniging, shows loopt etc. Hij heeft dus een prima fokbeleid, maar zo iemand zou ik nooit willen steunen met mijn geld.
Er zijn dus ook andere dingen van belang, anders dan alleen het fokbeleid. Je moet kijken naar het totale plaatje, waar het beleid een onderdeel van is. Daarom is het zo belangrijk om bij een fokker langs te gaan om te zien hoe dat totaalplaatje eruit ziet. Hoe de honden zich gedragen, de huisvesting etc.
Voor mij zou het een no-go zijn als ik weet dat een fokker honden in kennels houd, want persoonlijk geloof ik niet dat dit de juiste plek is voor een hond en ik zou dat soort praktijken niet willen steunen. Dit staat dus los van het fokbeleid, waar ik best achter zou kunnen staan.
Hier een Labrador x berner, die is inmiddels 11 jaar geweest, maar geen vette of ruikende vacht.
Denk dat het meestal ligt aan het voer dat ze krijgen.
Ik zou ook geen pup kopen bij een fokker waar de honden in kennels leven, ik vind dat persoonlijk maar niks. Maar aangezien wij ons nu nog puur aan het oriënteren zijn op het ras, en de meeste fokkers nogal terughoudend zijn & geen kennis willen maken omdat ze toch geen pups hebben, was ik allang blij dat we hier langs mochten komen om eens kennis te maken met meerdere labradors
Is de labrador nu voor je afgevallen als ras?
Ze zijn wel energiek buiten, maar ikzelf vind ze rustig in huis. De mijne in ieder geval ;) Denk dat het toch te maken heeft met opvoeden en uit welke lijnen ze komen. Ze worden niet voor niks vaak gekozen als hulphond. Mijn lab van 9 maanden zou zo de hele dag niks kunnen doen zonder dat ze gaat zeuren. Maar als ik met haar ga spelen of wandelen komt er een totaal andere hond te voorschijn, tijd voor actie en sensatie. Ze zijn goed trainbaar en eigenlijk overal wel voor in.
Je schrijft dat je geen allemansvriend zoekt. Dat is iets wat de meeste labradors en goldens wel zijn, soms op het extreme af. Ik moet goed in de gaten houden dat mijn hond niet op mensen of honden afloopt om te slijmen voor aandacht. Ik hoop dat dat nog minder wordt met de leeftijd want het kan soms vervelend zijn.
Had je nog meer rassen in gedachte op dit moment?
Ja in huis mag er ook best wat in zitten hoor, er mag bij ons binnen ook gerust gespeeld worden, op de bank liggen luieren. Maar geen plakkert die non-stop doorgaat en niet zelf ff rustig kan liggen.
Het hoeft geen allemansvriend te zijn, maar mag wel. Onze rottweiler werd het liefst ook door alles en iedereen aangehaald, maar het is voor ons geen must. Zolang het hij een terughoudend ras maar niet eerder te angstig wordt.
Voor nu staat de ridgeback nog open, labrador wordt nu een twijfel gevalletje. Ik voelde gister bijvoorbeeld geen klik en het oooh dit wil ik!! Gevoel had ik er ook niet bij. Al heb ik dat denk ik sowieso niet gauw met andermans hond.
Zwitserse witte herder stond ook nog op het lijstje, maar nog geen fokker gevonden waar we langs mogen komen om kennis te maken met het ras.
Of toch weer een rottweiler, maar daarbij krijg ik steeds meer twijfels bij de gezondheid en vind ik dat het uiterlijk regelmatig een beetje wordt "verpest" . Op dat uiterlijk valt de fokker natuurlijk wel te selecteren
Ik heb ook bijna nooit meteen een klik met een nieuwe hond. Maar bij mij komt dat met de tijd vanzelf. Heb ook een hond gehad die ik in het begin een beetje lelijk vond. En na een tijdje werd ik helemaal verliefd op het uiterlijk en kon ik me niet meer voorstellen hoe ik dat lelijk kon vinden.
Zwitserse herder heb ik trouwens ook een periode op gepast. Deze was niet angstig, maar ik vond haar ook niet makkelijk in het contact met andere honden. Ze kon fel zijn en liet het merken als iets haar niet aanstond met een grom of een snauw. Ik zie dat bij heel veel herders. Een zorgeloze wandeling zat er niet altijd in omdat ik de boel steeds in goede banen moest leiden. Ze was wel een geschikte kandidaat om sportief mee bezig te zijn. En ze hield me continu in de gaten tijdens de wandeling (daar werd ik zelf een beetje kriegel van haha) wachtend op een commando of spel. Ze was heel baas gericht en makkelijk te sturen. In huis rustig.
Heb je wel eens een herplaatser of kruising overwogen? Daar zitten echt pareltjes tussen.
Bij de Zwitserse herder lijkt vooral het terughoudende me een dingetje en als ze zoals jij beschrijft steeds willen horen wat te doen, zou ik dat denk ik ook wel lastig gaan vinden. We willen echt graag een pup en zelf alles vanaf het begin meemaken & opvoeden. Geen rugzakje, geen achtergrond die je niet kent.
Aangezien we zoveel pech hebben gehad met onze vorige hond wil ik ook geen kruising of pup uit ongeteste ouders/zonder stamboom
Even gespiekt bij je foto's en zo zie ik ze inderdaad graag! Niet te iel voor een teef, maar niet dat korte te stompe brede hoofd. Ik stuur je even een pbtje!
Snap ik hoor. Ik bedoelde trouwens een kruising die wel getest is. Ik zat te denken, misschien is er wel een outcross project met de rottweiler. Aangezien je de gezondheid zo tegen staat was dat misschien dan wel een optie voor je. Maar het staat je vrij om een voorkeur te hebben voor een rashond. Ik heb trouwens wel het idee dat de rottweiler jou het meest aantrekt, als ik je berichten zo lees.
Ja dan zou het misschien een optie zijn, al zie ik toch vaker kruisingen voorbij komen uit ongeteste ouders. Ook hoe het karakter wordt blijft dan natuurlijk afwachten. De rottweiler trekt me zeker aan, maar heeft ook die gezondheid waar ik dan m'n twijfels bij heb. Al lijk ik zo bij elk ras wel iets te hebben. En dan is de vraag, waar je voor kiest of op welk vlak je bereidt bent wat water bij de wijn te doen. Het maakt de keus in elk geval niet makkelijker
Jaren geleden heb ik heel regelmatig op een labrador gepast, het slanke fijngebouwde type. Een heel leuke aktieve, intelligente hond, ook aanhankelijk maar niet te. Ze had een glanzend zacht lekker ruikend velletje.
Onze Lola had vier jaar in een asiel gezeten, onder stressvolle omstandigheden, zij rook toen ze hier aankwam, extreem penetrant naar hond, had ook een vettige huid. Met goede voeding en een stuk weiniger stress als in het asiel, kreeg ze een mooie glanzende vacht, die heerlijk rook.
Ik weet het niet, maar denk dat het gedrag en de geur, te maken zouden kunnen hebben met voeding, maar het zou kunnen dat er ook niet voor elke hond genoeg uitdaging zowel geestelijk als lichamelijk is en ze daarom maar door bleven gaan.
Ik weet niet of je veel vachtverzorging erg vind, maar misschien is een Schotse collie wel een optie. Die is aanhankelijk, maar gereserveerd naar vreemden. Je kunt ermee sporten, maar heb je een keer minder tijd dan is dat geen ramp.
De Schotse collie heeft wel wat gezondheidsproblemen, dus een goede fokker is wel belangrijk. Er is keuze tussen langharige en kortharige, en daar zitten ook verschillen in.
Heel eerlijk, elk ras heeft meer of mindere gezondheidsproblemen. En elk ras zal ook wel iets hebben wat je niet zo leuk/mooi/fijn vind. Daar wil ik verder aan toevoegen dat een hond “ruikt”. Een hond heeft een eigen geur, net als dat wij mensen een eigen geur hebben. Hoe erg die geur is hangt af van voeding/gezondheid/verzorging/de hond zelf. Succes met je zoektocht.
De schotse collie is niet echt ons ding. En dat elk ras tegenwoordig iets mankeerd wat de gezondheid betreft ben ik met je eens, maar wil toch geen té ongezond ras in huis halen. Ik denk namelijk wel dat er nog voldoende gradaties in gezondheid is tussen de verschillende rassen en dan zijn bepaalde ziekten iets om me verder in te verdiepen, kijken of er cijfers bekend zijn etc. Op bepaalde punten zul je bij elk ras inderdaad wat water bij de wijn moeten doen, maar er zijn ook toch echt wel grenzen.
Als het uiterlijk van een hond mij echt niet aanspreekt, ga ik liever voor een ras waarbij ik dat wel heb. Als een bepaald ras heel mooi is en het karakter goed, maar ze een rot gezondheid hebben met een korte levensverwachting, zou ik ook afhaken
Dat elke hond ruikt ben ik me ook wel van bewust, maar waar ik het over heb zijn in mijn ogen dan wel echt de extreme. Ik kon onze rottweiler aaien, aanhalen en ze kon op schoot, maar daarna was ik zelf geen wandelende hond wat geur betreft. Nu voel ik me soms net een paardenmeisje dat van de manege komt en naar paard ruikt, maar dan dus naar hond.
Dat de geur ook sterk afhankelijk is van de voeding weet ik, maar ik vroeg me toch af of bepaalde rassen of vachtsoorten hier eerder/vaker last van hebben
Ja heerlijk zo'n zacht vachtje! En ze hebben allemaal heus wel hun momenten dat ze minder mooi in de vacht zitten, maar zo extreem als dit ben ik dan niet gewend
Als ik heel eerlijk ben, snap ik de Friese Stabij niet zo goed in je rijtje. Ken veel mensen die 1 hebben, mijn schoonouders hebben er ook 2. Best zenuwachtige beestjes. Als ik dan lees wat jij nadelen vindt, zou ik eerder kiezen voor een Labrador.
En als je echt zo'n fan bent van de Rottweiler...
Ik vind een heleboel rassen leuk, maar meer voor bij een ander:) Behalve dat een ras op zichzelf leuk is en een ander die leuk vindt, moet jij die vooral bij jou vinden passen:)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?