Gedurende de laatste week zijn er vier vechtincidenten geweest tussen onze honden: een beagle van twee jaar en een berner sennen van 9 maand en een half. De eerste keer was het niet zo duidelijk wat er gebeurde. Ze speelden in de tuin en plots vielen ze elkaar aan. Snel kunnen tussen komen waardoor dit op dat moment opgelost was. De keer erna ging het om een botje waar de beagle op aan het kauwen was. De berner komt dichterbij, de beagle gromt en plots vliegen ze naar elkaar. De laatste twee keer waren vandaag: beagle komt bij mij in de zetel zitten, berner komt dichterbij, beagle gromt, aanvallen. Hoe kan ik best reageren in deze situatie?
Geen botjes en speeltjes als ze samen zijn. Geen hond in de zetel.
Bij de jongste zullen de hormonen wel gaan opspelen. Is de oudste intact?
Nee, de oudste is gecastreerd en de jongste sinds vorige week ook
Vorige week castratie en afgelopen week de incidenten......... misschien toch de veranderende hormonen huishouding, de hond van 9 maanden is in de puberteit, gaat dingen proberen.
Zo wie zo, niet samen houden met botjes speeltjes ed, prooinijd geefft de ergste gevechten,
Plus dat je een hond midden in de pubertijd hebt laten castreren; dus ja. Die van slag. dat was pas vorige week zei je dus misschien heeft zij of is het een hij? nog wel pijn ook.
Ik zou ze zeker even gescheiden houden tot je zeker weet dat de Berner goed en rustig genezen is.
En dan nog komt daarna een spannende tijd want door de veranderde hormoonhuishouding door de castratie zijn de verhoudingen tussen de honden ook verstoord en dat moet eerst weer duidelijk worden. Met goede begeleiding van de baasjes.
Waarom heb je de Berner Sennenhond zo vroeg laten castreren? Dat ras is pas volwassen op de leeftijd van ca. 2 jaar. Heb je je andere hond ook laten castreren voor dat hij volwassen was? Castreren voor dat de hond volledig is uitgegroeid zowel fysiek als psychisch kan leiden tot een angstige hond. Er kan dan sprake zijn van angstagressie.
De hormonen zijn nodig voor het volwassen worden m.n. spiervorming en botten/botdichtheid, maar ook voor het ontwikkelen van een stabiel karakter.
Maar daar is ze nu toch niet mee geholpen? (Wij hebben onze Soof met 1 jaar laten helpen, 3 mnd ná haar eerste loopsheid. DA adviseerde pas na 2e loopsheid, maar Soof was er echt ziek van.)
Na een week zul je nog geen gedragsverandering vd castratie merken. Ik denk dat het idd met pubertijd te maken heeft. Je hond zit in de fase van pup naar volwassenheid.
Onze oudste hond was gecastreerd op 18 maand. Beiden zijn gecastreerd op aanraden van DA. Het eerste incident was echter net voor de castratie.
We denken inderdaad dat het te maken heeft met een puberende hond en veranderingen in posities. We merken ook dat onze oudere hond nu veel minder verdraagt en onmiddellijk begint te grommen wat hij anders nog nooit heeft gedaan. We vragen ons wel af hoe we best onze honden hierin kunnen begeleiden en wat we best doen wanneer ze wel beginnen vechten. Nu heb ik ze steeds uit elkaar gehaald maar dat is niet zo evident met een hond van meer dan 35kg en dan merk ik ook dat ik enorm moet opletten dat ik zelf niet wordt gebeten.
Als ze gaan vechten, ben je eigenlijk te laat. Het komt er dus vooral op aan om het vechten voor te zijn. Uit je tekst haal ik dat er steeds een aanzet is: een spelletje, voedsel, een ligplaats naast de mens,... Dat noemen ze claimgedrag: de ene hond is bezitterig over iets t.o.v. de andere, hij eist iets op. Het is dus aan jou om je honden duidelijk te maken dat jij dit gedrag niet wenst en het niet tolereert. Wil je geen aanzet tot gevecht, dan moet je hen duidelijk maken dat claimgedrag een no-go is. Dus wees zelf erg duidelijk: geef de honden hun eten of snack gescheiden van elkaar en laat hen niet rondlopen voor ze allebei gedaan hebben met eten. Haal de bakken weg en dan pas kunnen ze weer vrij rondlopen. En zo ga je in elke situatie waarin geclaimd word, begeleiden. Eist een hond de bank op? Dan vraag je hem van de bank te komen, zodat de andere zich ook vrij in die ruimte kan bewegen. Eist een hond jouw aandacht op en wil ie de andere niet toelaten? Dan stuur je hem even weg, vraag je hem te wachten, en nodig je de andere uit om bij jou te komen, zodat je beide honden even kan knuffelen zonder dat de ene jou opeist. Enz, enz. Dus nu even duidelijk tonen wat je van hen verlangt. Diegene die claimt leert zo dat hij niks op te eisen heeft en hem dit ook niks oplevert, en de andere leert dat hij evenwaardig is en ook vrij en ontspannen kan rondlopen in huis.
Dat pesten zal wel niks met castreren te maken hebben.
Wel met honden die te weinug respect hebben voor elkaar.
Waarschijnlijk is dat al een tijdje bezig maar heeft de ene hond altijd toegegeven aan de andere.
Tot nu.
Jij zelf zult ze echt moeten leren dat dit ongewenst gedrag is
Mag best met een flinke brul en inderdaad: het vechten voor zijn.
Ikzelf zou het gedrag zelfs uitlokken om het te kunnen afleren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?