In een ander topic kreeg ik te lezen:
Zou het een vergissing zijn van degene die deze vraag stelde ? De meeste rashonden hebben een stamboom....
Volgens mij is het enige verschil het papier zelf, waardoor je 100% zekerheid hebt dat je hond raszuiver is. Een hond waarvan de (voor)ouders van hetzelfde ras zijn en die alle innerlijke en uiterlijke kenmerken van dat ras heeft, is een rashond. Indien de hond geen stamboom heeft (in Nederland uitgegeven door Raad van Beheer) bestaat er een mogelijkheid dat je rashond mogelijk niet volledig raszuiver is en er ergens in de lijn een voorouder is van een ander ras, wat niet per definitie tot uiting hoeft te komen, hoewel dat wel zal kunnen (zowel in gedrag als uiterlijk). De meeste hondjes worden gewoon geboren zonder stamboom, en dat zijn niet alleen maar kruisingen. Vandaar dat je spreekt van rashonden, maar of ze volledig raszuiver zijn weet je enkel met een officiële stamboom.
Ook bij een hond met een officiële stamboom bestaat die mogelijkheid. Voor de verplichte dna afname gebeurde het regelmatig dat er pups van een ander erbij gelegd werden of dat de op papier gebruikte vader niet de vader was.
Een stamboomhond is altijd een rashond. Maar een rashond hoeft niet altijd een stamboomhond te zijn.
En rashond kan ook wel eens geen stamboom hebben. Mensen noemen het ook wel look-a-likes, maar persoonlijk vind ik dat onzin.
Een hond is een hond... er zal vast een verhaal komen dat een hond pas een rashond is als er een FCI papiertje bij zit. Het is maar wat je belangrijk vindt.
Een hond krijgt alleen een stamboom als deze gefokt is volgens het fokreglement van de rasvereniging en derhalve zijn/haar ouders een goede uitslag hebben van de verplichte testen door veterinair specialisten die in dit fokreglement genoemd worden. Het is belangrijk dat de fokker zich moet houden aan het Basis Welzijn- en Gezondheidsreglement, waarbij de teef beschermd wordt tegen uitbuiterij en inteelt beperkt wordt.
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/basisreglement-welzijn-en-gezondheid/
Inderdaad!
Citaat van de website van de Raad van Beheer
Niet elke hond met een bepaald uiterlijk heeft een stamboom. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘Labrador Retrievers’, ‘Chihuahua’s en ‘Franse Bulldoggen’ met én zonder een stamboom. Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’.
Wist je dat maar zo’n 6% van de Chihuahua’s, 12% van de Franse Bulldoggen en 20% van de Labradors die je op straat tegenkomt een officiële stamboom heeft?
De meeste fokkers van stamboomhonden zijn lid van een rasvereniging. De rasvereniging stelt eisen aan het fokken van honden. Ook de Raad van Beheer stelt ZULKE eisen. Met deze eisen willen we stamboomhonden fokken die zo gezond, gelukkig en vrolijk mogelijk zijn.
Stambomen zijn waardevol. Kennis van de voorouders is belangrijk voor het fokken van zo gezond mogelijke, gelukkige en sociale pups!
Einde citaat
Bron; https://www.houdenvanhonden.nl/kopen-verzorgen-en-opvoeden-van-je-hond/waarom-een-stamboomhond/wat-is-een-stamboomhond/
Dat is dus niet waar.
Als ik mijn teef met stamboom laat dekken door mijn reu met stamboom (van het zelfde ras) zonder dat deze getest zijn krijg ik voor de pups uit deze combinatie gewoon een stamboom.
Waar is jouw naam gebleven? ....
Een stamboom is toch net het bewijs dat een hond een rashond is en raszuiver is.
Dus kan een hond zonder stamboom nooit een rashond zijn. Er is ook geen bewijs van raszuiverheid.
Dus zeg tegen deze laatste alleen maar "hond" en laat dat ras er vanaf.
Dan wil ik wel eens zien hoeveel pupverkopers van die lookalikes honden hun pups verkopen met een professionele, goedgekeurde Dna test.
En, hoeveel procent van die geteste honden echt zuiver ras blijken te zijn.
Er zijn geen cijfers van maar waarschijnlijk gaat dat dik tegenvallen.
Embark kun je gewoon kiezen om openbaar te zetten dus je kunt er prima naar kijken.
Overigens is het niet aan de verkoper om dat te doen. Wil je het weten, kun je er dus uitstekend zelf achteraan.
Dus je koopt eerst de pup en daarna ga je pas via Dna opzoeken of hij raszuiver zou zijn....
Rare volgorde...
De verkoper die rashonden verkoopt heeft de verantwoordelijkheid om te bewijzen dat ze echt raszuiver zijn.
Hoe zit het dan met de verplichte gezondheidstesten zoals bijvoorbeeld HD/ED?
Als je dat interesseert ja. Het gaat om meer dan afkomst. De fokker moet de gezondheidstesten niet betalen toch.
Je kun ook niets doen en alles geloven wat ze je wijsmaken en dat vervolgens verspreiden als dé waarheid op internet.
Het is maar aan welke waarheid je de meeste waarde hecht. Ik weet graag zoveel mogelijk van mijn honden omdat ik ze verder inzet in de fokkerij, daar heeft de fokker niets mee te maken. Die doet waar hij waarde aan hecht.
Heel veel bla bla.
Net als de bla bla die je krijgt te horen bij die verkopers met hun zogenaamde raszuivere stamboomloze pups.
en die overal te lezen is op internet. Zonder enig bewijs, behalve 'het geloof'
Daar is gelukkig ook niets mis mee hoor. Ik kan bewijzen dat de mijne raszuiver zijn en niet omdat een op geldbeluste organisatie dat eventjes op papier zet ;) Geen blabla, maar boemboem hier
Nu, ik gelukkig ook geen problemen met niet raszuiver te zijn overigens. Gezondheid primeert.
Inderdaad. FCI verplicht bij mijn ras bijvoorbeeld geen testen. Je hoeft ook niet bij rasvereniging aangesloten te zijn om fci stamboom te krijgen.
sint hubertus gaat er van uit dat elke fokker zelf verantwoordelijk is. Verplichten dus niks.
Het basisprincipe voor een stamboom is dan toch ook afstamming en raszuiverheid.
Gezondheidstesten hebben er eigenlijk niks mee te maken.
Ah weer wat geleerd. Hoe zit dat dan met de NL rasvereniging?
Die staan ook volledig los van stambomen.
In vb Duitsland zijn het wel de rasverenigingen die de stambomen uitgeven, daar zijn er dus ook verschillende soorten stambomen.
Deze zijn niet bij alle rassen verplicht. Maar zoals bij jouw ras zeer waarschijnlijk wel en die verplichting wordt opgelegd door de rasvereniging van de Leonberger, niet door de RvB.
@ Verplicht als ze aangesloten zijn bij een rasvereniging. Je bent als fokker niet verplicht om aangesloten te zijn bij een rasvereniging. Deze kunnen dus hun gang gaan zonder verplichte testen.
Sint hubertus was wel bezig met rasfiches en die categorieën maar al dat werk is nu weggegooid. Fok certificaat is ook niet meer nodig dus met scheve tanden kan nu gewoon gefokt worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?