Terriërs zijn absoluut geen rothonden maar ze moeten wel bij je passen. Ik zou zelf nooit voor een terriër gaan omdat het gewoonweg niet bij me past. Dus als je de verwachting hebt dat je een sheltie karakter krijgt en er blijkt terriër in te zitten wat ineens naar boven komt, dan kan dat wel pittig zijn.
maar het overgrote deel van de kruisingen wel
ik neem aan als iemand advies vraagt je dat ook rustig kan geven en hij dit ook meeneemt in zijn beslissing, vandaar de vragen die gesteld worden, niet om iemand weg te jagen juist om te helpen.
Als iemand zich daardoor aangevallen voelt en zijn account daarom verwijdert ligt dat m.i. niet aan degenen die wilden helpen.
Als iemand dan willens en wetens toch voor een pretnest- of broodfokker gaat alleen maar omdat ook in de stamboomfokkerij niet alles perfect is, dan is in elk geval een poging gedaan om dierenleed te voorkomen.
Ik ben het ook eens dat je voorlichting moet geven, dat je weg moet blijven bij foute fokkers.
Ik vind ook er daarbij vaak te ver wordt gegaan en te lang doorgegaan.
Als je je punt gemaakt hebt en mensen zijn echt niet te overtuigen, accepteer dan dat je er helaas niets meer mee kan.
Doorgaan is mensen weg jagen en ze worden wel degelijk aangevallen als ze toch die foute keus willen maken.
Dat vind ik jammer, want wij op HP kunnen het leven van die ene hond net een beetje fijner proberen te maken.
Het gaat me vooral om de manier hoe iets gebracht wordt.
Ach kom op zeg, je snapt toch zelf ook wel dat ik het niet zo bedoel? Ik doel erop dat dat nog een andere rasgroep is dan de andere 2, wat dus voor nog meer verwarring / frustratie kan zorgen. Rare opmerking van je. Ik vind terriërs hartstikke leuk! Mijn tante heeft een Airdale en ik ben stapelgek op dat beest. Maar zij is ook ontzettend pittig, en persoonlijk zou ik willen welke rassen er in de hond zitten die ik aanschaf.
Het is wel zo dat inderdaad maar een klein deel van alle honden een stamboom heeft.
En ik ben erachter dat heel veel mensen dat ook echt totaal niets uitmaakt, zijn daar ook helemaal niet mee bezig.
Ondanks adviezen, ze zijn toch niet om te praten.
Maar ik geef nu het advies voor mensen om te voorkomen een puppy uit de broodfok te kopen, is om een pup te kopen die nog geboren moet worden of hoogstens 2 a 3 weken oud is.
Dan kunnen ze in ieder geval controleren hoe het er aan toe gaat, hoe de moeder eruit ziet en of zij vriendelijk is, er gezond uit ziet , regelmatig moeder en pups bezoeken, vragen stellen aan de fokker etc.
Als ze dit inderdaad zouden doen, dan is dat al heel wat volgens mij.
Aangezien de Oostblok pups als zoete broodjes over de toonbank gaan, zou dat in ieder geval al een verbetering zijn.
Eens.
Als ik op de site van een hele grote broofk kijk, ( de Hhof) dan zie ik allemaal "rashonden"
Misschien is het een idee dat we met een werkgroepje een strategie afspreken om te kijken op wat voor manier we mensen het beste kunnen voorlichten, kunnen sturen om wel evengoede keus te gaan maken.
Even totaal off topic, sorry,
We krijgen op les ook mensen van de oude stempel. Rukken aan die lijn, boos worden als een pup naar een andere toe wilt en niet netjes blijft zitten, fysiek corrigeren pupje van 8 weken.
Ik sta dan altijd te stuiteren, wil zo iemand gelijk laten zien hoe het anders moet, maar inmiddels heb ik van mijn baas geleerd, dat je eerst het vertrouwen van de bas moet winnen.
We laten zien en vooral iemand ervaren, wat je om aan te leren met een voertje kan bereiken, dat die strakke lijn niet nodig hebt.
We luisteren naar die mensen, nemen ze serieus en zijn wel aan het kneden en kneden, geduld en nog voor de cursus over is, is zo iemand om. Dan komt hij trots de nieuwe voertjes laten zien en hoe goed het gaat met vriendelijk zijn. De meeste mensen vinden het een verademing om niet boos te hoeven worden/
Natuurlijk als er fysiek gehandeld wordt, dan zit ik er gelijk boven op en laat heel vriendelijk zien, hoe je het ook kan doen.
Als hier mensen komen die een pup bij een foute fokker wilt kopen, misschien beter eerst informeren waar de pup vandaan komt en waarom hij deze pup wilt kopen.
Wie weet heeft is het een pup van de teef van de buurman, goed gekeurde met stamboom, die een slippertje heeft gehad met de goedgekeurde stamboom reu van de overburen. Niets mis mee.
Pas als zo iemand op MP via een plaatje helemaal verliefd is geworden op de "rashond:" dan zouden we voorzichtig kunnen informeren, dan de ouderdieren....... en de kans op.........
Iemand er vervolgens zelf over laten nadenken. Als je je aangevallen voelt, dan sta je toch niet meer lopen, dan ga je de verdediging.
Ik doe het zelf ook hoor, vandaar dat ik er bewust mee bezig ben, de gevolgen van hoe ik iets schrijf en vooral, wanneer ik moet stoppen omdat doorgaan geen enkel nut heeft, behalve meer tegen reacties, ellende, dan wordt er geschopt.
Een denktank lijkt me wel interessant.
We hebben allemaal het zelfde doel voor ogen hier, het welzijn van de hondjes
Dan gaan ze toch voor een geredde stichtinghond oid als stamboom en testen mensen niks uitmaken?
De straten in oost-Europa zitten nog steeds vol huisloze honden hoor. Daar hoef je niet opeens onverantwoorde pretnesten voor te promoten.
Dan weet je met welke eigenschappen je rekening mee kan houden.
mensen willen vb.een kruising met een jachthond en zeggen dan dat ze geen jachthond willen.
Of in dit geval blaffende kruisingen waar de kans heel groot is ,dat je problemen met je buren krijgt. En beagles kunnen ze zulke enorme vreetzakken zijn,eten alles vaak alles op wat los en vast zit,altijd die neus naar beneden om iets eetbaars te zoeken.
Een hond moet passen bij je levensomstandigheden,ben je altijd thuis,uit werken.
Ik heb een engelse stafford weet wat ik kan verwachten,mensen kopen soms zulke kruisingen en verwachten dan dat ze losgegooid kunnen worden op een losloopveldje.
Rashonden zijn ook niet perfect maar daar kies je ze ook niet op uit,er zijn dingen die je aanspreken en dingen die je liever niet wil zien en dan hou je,je vingers gekruisd en hoop je dat ze worden zoals je ze het liefst ziet.
Denk dat jullie je best goed inlezen in beide rassen. Wonen jullie in een rijtjeshuis of in een afgelegen gebied? Wat kunnen jullie de hond bieden?
Beide rassen zijn heel luidruchtig. De sheltie met een hoge schelle blaf, de Beagle die moeilijk alleen kan zijn en erg durft te huilen.
De sheltie erg geschikt voor sport mee te beoefenen en gehoorzaamheid, terwijl een Beagle meestal erg eigenwijs is en het nut er meestal niet van in ziet.
Ik ken er een aantal, geen kruisingen, maar ze passen totaal niet qua karakter. Een herder of labrador is iets heel anders als een pure jachthond zoals een beagle bv.
Veel succes met inlezen, en met het bepalen of dit nu wel het ras is waar jullie de tijd voor hebben, ook als qua karaktereigenschappen.
Was een grapje he ;) en ik zie helaas ook best vaak mensen met een rashond die tegen de raseigenschappen aanlopen. Omdat ze dachten dat ze die er wel even uit konden trainen. Ik heb zelf ook rashonden met stamboom maar vind gewoon dat hier vaak zo kort door de bocht wordt geredeneerd. Alsof alle honden met stamboom verantwoord zijn gefokt en alle kruisingen alleen maar alle slechte eigenschappen van beide rassen krijgen. Ik zie in de praktijk dat beide niet altijd het geval is. Ik ken bijvoorbeeld een leuke husky x aussie, wat op papier natuurlijk een ramp qua karakter zou moeten zijn. En ik ken rashonden fokkers die heel bewust doorfokken met een lijn vol medische of gedragsproblemen. De wereld is niet zo zwart wit als mensen het graag zien en ik kan al helemaal niet tegen dat vingertje (algemene opmerking, niet gericht op jouw reactie). Maar een kwart van de honden in Nederland heeft een stamboom, maar dat maakt niet een kwart van de hondeneigenaren goed en de rest fout. En ja ik ben ook tegen broodfok en voor verantwoord fokken. En ik vond het ook zeker goed om mensen op risico’s te wijzen. Maar hier lijkt tegenwoordig de tendens te heersen dat je alleen maar mee telt als je een hond met stamboom hebt of een hond uit het buitenland en dat al het andere puur dierenleed is. En dat vind ik kort door de bocht en ongenuanceerd, en ook niet echt vriendelijk tegenover alle nieuwe leden die hier gewoon een vraag komen stellen. Nogmaals niet zo zeer een reactie op jouw post meer op de algemene tendens in dot topic. Een beetje nuance en een iets ruimere blik kan gewoon geen kwaad.
Helaas houd je het zwerfhonden systeem in op die manier stand.
Elke hond die je daar redt, maakt plaats voor een nieuwe hond.
Dat is ook zo in de hondenhandel, bij de broodfk
Ook bij de zwerfhonden heb je geen idee over de gezondheid, de erfelijke aandoening, de ziektes en het gedrag.
Wij zien ze helaas vaak voorbij komen in de gt, de pups uit de broodfk maar ook de buitenlandse honden.
Een slechte socialisatie, geen leuke ervaringen, waardoor er veel angst en agressie problemen zijn.
Een verkeerde voorlichting van eigenaren die opzoek zijn naar een zwerfhond, waardoor er te hoge verwachtingen zijn, of gewoon geen idee wat ze kunnen verwachten.
De hond moet gelijk meedraaien in het gezin, de maatschappij. Dat is niet reëel. Met een goede begeleiding, de hond de tijd geven om te wennen dan komt het meestal wel goed. Alleen kwa gezondheid heb je ook geen idee.
Het enige wat echt werkt tegen het zwerfhonden probleem is castreren en terug zetten.
Het enige wat echt werkt tegen de foute fokkers, is zorgen dat de honden niet meer massaal van uit het buitenland geïmporteerd kunnen worden, dat fokkers niet meer dan een x aantal rassen mogen fokken, met een maximum per jaar.
Dat zal toch via regelgeving moeten gebeuren.
Natuurlijk ben ik er voor om elke individuele hond te redden, maar dan beter om het systeem aan de basis aan te pakken
en niet alleen de individuele baas, die ondanks goede voorlichting en adviezen, toch zijn zinnen zet op die pup van de foute fokker, door het blijven overladen met berichten, door te blijven pushen hem hier weg te jagen.
Dat is nl geen oplossing, zoals regelmatig blijkt.
Iemand had een goed idee, miss een vastgezet bericht, (informatie, over waar je een gezonde pup kan kopen) voordat mensen een bericht kunnen posten in de topics over een pup of hond aan schaffen.
Ik zie je mooie foto van je hond en denk gelijk aan de poedel!
Dat blijf ik een geweldig ras vinden.
Zou de poedel in het plaatje van ts vallen?
https://www.nederlandsepoedelclub.nl
oei dat is al vaker uitgelegd niet waar dat je door voor een buitenlandse hond te kiezen bijdraagt om het zwerfhondensysteem (?) in stand te houden
zwerfhonden hebben het in veel landen ontzettend moeilijk en worden met de dood bedreigd omdat men ze niet wil,er is vaak acute hulp nodig. Goede stichtingen werken daarom samen met de asiels en andere dierenhulporganisaties samen, hebben juist sterilisatieprojecten en voorlichtingsprojecten om meer leed te voorkomen.
Bovendien komt lang niet elke hond via een stichting als zwerver binnen, ook vaak zijn het gedumpte honden, pups die ooit als verjaardagscadeautje gekocht zijn bijv., en ook heel veel afgedankte jachthonden komen via een stichting binnen.
Ik zou dus zeggen dat door een hond via een goede stichting te adopteren je juist meehelpt om misstanden proberen aan te pakken. En je dat dus absoluut niet doet als je iemand in het binneland steunt die het leuk vindt om een paar rassen (als het überhaupt al rashonden zijn) op elkaar te zetten om te kijken wat er uit komt.
Ik wil hier even op reageren, omdat ik het een zinvolle reactie vind. Ik denk echter dat het afdwaalt van de essentie van een stamboom, namelijk het kennen van de afstamming en lijnen. Kennis van voorouders is naar mijn mening een van de basisvoorwaarden voor verantwoord fokken in de Westerse wereld. Dat betekent niet dat alle fokkers met kennis van voorouders opeens verantwoorde fokkers zijn. Wel dat verantwoorde fokkers kennis van de voorouders moeten hebben.
Zo zijn er genoeg verantwoorde fokkers van (voornamelijk werk-)kruisingen die inderdaad kennis hebben van de afstamming, bijvoorbeeld binnen de Alaskan husky’s, Eurohounds, greysters, lurchers, noem maar op. Als iemand zo’n hond wil aanschaffen, leuk! Top!
Anderzijds zijn er stamboomrassen die wat mij betreft mogen uitsterven, waaronder de extreem brachycephale en eigenlijk ook de extreem achondroplastische rassen. Dat mopshondfokkers wel voldoen aan één basisvoorwaarde voor verantwoord fokken (kennis van de afstamming) betekent niet dat hun sneue misfok opeens verantwoord is.
In plaats van een algemene rashond vs kruising discussie lijkt het me veel nuttiger ons te richten op de specifieke kruising waar TS nu naar kijkt: een beagle x sheltie. Laten we eerlijk zijn. Wordt deze kruising op dit moment gefokt met een bepaald werkdoel voor ogen? Nee. Zijn er broodfokkers die ze fokken? Ja. Hoe groot is de kans dat een volledig uitgeteste stamboomsheltie en een volledig uitgeteste stamboombeagle bewust bij elkaar worden gebracht voor een dergelijk nest? Klein. Hoe groot is de kans dat een volledig uitgeteste stamboomsheltie een volledig uitgeteste stamboombeagle als buurhond heeft en die ook nog eens per ongeluk dekt? Héél klein.
Ik zou TS dan ook adviseren om kritische vragen te stellen aan deze fokker en verder te kijken, naar bij voorkeur een stamboompup.
De poedel is inderdaad enorm veelzijdig, je hebt ze ook in verschillende formaten. Ikzelf heb een dwergje, met de vereiste schofthoogte (die de TS belangrijk vindt).
Het zijn net als de meeste honden lekker actief en altijd in voor een spelletje. Je kan ze enorm veel leren, ze zijn niet voor niets 1 van de intelligentste hondenrassen.
Dat houdt in dat ze zichzelf wel graag entertainen en ook zichzelf veel zaken aanleren(zowel leuke als minder leuke dingen :-)) blaffen moet je van in het begin wel ontmoedigen(zoals bij vele honden denk ik?)
Ze ruiven niet, je vindt geen enkel haartje in huis. Echter houdt het wel in dat je ze regelmatig naar het trimsalon moet brengen(om de 6/8weken) of het zelf moet leren (zoals ik :-))
Hij kan goed alleen zijn op voorwaarde dat het goed aangeleerd kan worden en dat hij voor de rest van de dag(en) wel altijd iets te doen heeft of mee mag op uitstap. Ze zijn enorm graag bij de baas.
Natuurlijk zitten er rotte appels tussen, maar juist de goede organisaties castreren ze om de voortplanting af te remmen.
Als je een hond adopteert van een goede organisatie, maak je ruimte vrij voor een nieuwe hond die hulp nodig heeft.
Betreft de gedragsproblemen en onvoorspelbaarheid; dit kan je net zo goed verwachten van een pretnestfokker. Hoeveel wel geen kronkel in de kop hebben gekregen daardoor. Maar omdat trauma speelt in zwerfhonden, moeten we slechte fokkers gaan steunen? Nogmaals; als karakter etc. je niet uitmaakt, kan je beter naar het asiel gaan, één als herplaatser nemen of dus naar zo'n organisatie gaan. Goede organisaties kunnen een prima match maken, vaak beter dan die pretnestfokkers zelf.
Ik snap niet dat je allerlei excuses bedenkt om iemand aan te sporen een slechte fokker te belonen met 500€, wat een gemiddelde pretnestpup al snel kost, terwijl die fokkers amper/niet investeren in kwaliteit. Ook genoeg pretnestfokkers die zelfs meer vragen, meer dan een goedgefokte pup met papieren en al. Is gewoon triest, heel triest.
Begrijp me niet verkeerde, je kan de mensen die achter de brodfk, hondenhandel en de stichtingen zitten niet met elkaar vergelijken. De eerste twee zijn uit op het verdienen van geld en de stichtingen zijn ervoor om honden te redden.
Uit alle 3 de groepen zitten honden met een geen leuk leven.
Ja ik weet dat er stichtingen zijn, die voorlichting geven aan de locale bevolking, castreren en uitzetten. Dat zijn ook stichtingen, die met zorg honden hierheen halen.
Aangezien het zwerfhonden probleem nog steeds even groot aanwezig blijft, is dit blijkbaar niet genoeg om het aantal zwerfhonden te verminderen.
Hoe kan het dat de populatie zo groot blijft?
Nog steeds leven er veel te veel honden in de ellende en of dat nou gaat om broodfk pups, honden uit de handel of de zwerfhonden, voor al die honden vind ik het even zielig en moeilijk.
Er zit een verschil tussen de pretnest fokker, die voor de leuk een nestje wilt en de broodfk en handelaren.
De pretnestjes, zijn meestal in huiselijke kring opgevoed, de eigenaren willen dat bewust meemaken en daar ga je geen problemen bij verwachten, betreft gedrag, als rond de eerste socialisatie, dit in de wijnkamer gebeurde met een stabiele teef. Die mensen willen een keer een nestje meemaken. Als de ouderdieren getest zijn, is hier niets mis mee.
Zijn de ouders niet getest, uiteraard weg blijven.
Betreft de Broodfk pups en die uit de handel, dat noemde ik ook als het kunnen verwachten van gedrag problemen.
'In de baarmoeder ontstaan al problemen, als de teef onder stres en angst moet leven. iets met goed lezen??
Ik citeer mezelf even:
"Ook bij de zwerfhonden heb je geen idee over de gezondheid, de erfelijke aandoening, de ziektes en het gedrag.
Wij zien ze helaas vaak voorbij komen in de gt, de pups uit de broodfk maar ook de buitenlandse honden"
Waarom denk je dat ik het goed vind dat menden een pup bij een foute fokker gaat kopen? Dat ik mensen aanspoor om een pup bij een foute fokker te gaan kopen?
Iets met niet goed lezen en interpreteren?
Ik citeer mezelf even:
Natuurlijk wil ik ook dat mensen weg blijven bij foute fokkers, maar, niet elke kruising is onverantwoordelijke fok.
Zeker weten moet je voorlichting en adviezen geven, alleen zo ver doorgaan, dat je mensen weg jaagt, kan toch niet de bedoeling zijn.
Dat laatste, daar gaat het mij vooral om
zo lijkt het net alsof je pretnestfokkers wel ok vind, wat ik dan naar iemand die om advies vraagt niet verantwoord vind, je zou er minstens uitdrukkelijk bij moeten zetten dat de kans op een goed gefokt pretnesthondje bijna nihil is en qua fokken net zo slecht is als de br00dfok met net zoveel risico's.
Natuurlijk loop je met buitenlandse honden, of andere onherleidbare herplaatsers, risico op ziektes, of gedragproblemen, ook met een goed gefokte hond is dat niet altijd te voorkomen, ziektes en gedragingen hangen van veel factoren af.
Het grote verschil is dat je dan geen slechte fokkers steunt, wat de pointe is om een ts die om advies vraagt, duidelijk te maken.
edit: ik ben ondertussen wel benieuwd of de ts iets heeft aan de info
Omdat broodfokkers en pretnestfokkers doelloos vermeerderen
Zwerfhonden worden al door verscheidene organisaties redelijk in toom gehouden, dat valt niet te zeggen over de brood- en pretnestfokkers, wiens pups vaak wegens gedragsproblemen weer gedumpt of herplaatst worden.
Tuurlijk wel. Want die mensen hebben er de ballen verstand van en kunnen die beestjes enorm overprikkelen met van alles en nogwat. Vaak genoeg lopen pups al in het nest dergelijke trauma's op.
En dan hebben we het nog niet eens over de problemen in de kop, wat in hun DNA zit, tegengestelde karaktereigenschappen, etc.
Zucht, je kan niet A zeggen en B bedoelen. Het valt me op dat je deze tactiek vaker gebruikt in een discussie om de ander te kunnen aanspreken op het niet goed kunnen lezen. Verzin eens iets anders...
Je gebruikte zelf nog de vergelijking dat adopteren van een organisatie hetzelfde is als van de broodfokker kopen (terwijl juist die organisaties gesteund moeten blijven worden) met als gevolg dat mensen weg kunnen blijven van die goede organisaties en eerder geneigd zijn naar een pretnestfokker te stappen, die je verkoopt als 'niet per definitie slecht'.
Pretnestfokkers vallen onder de slechte fokkers, period. Ze handelen vanuit emoties "want het is zo leuk!", nemen onnodig grote risico's wat ten koste gaat aan de kwaliteit van de nieuwe generatie. Geteste ouders zeggen vrij weinig over de gezondheid van het toekomstige nest, omdat men gewoonweg niet weet waarmee ze fokken. Daarnaast is het altijd nog doelloos vermeerderen. Een liefdevol huisje is bij lange na niet genoeg om een verantwoord nest op de wereld te zetten, je verstand moet je ook nog gebruiken en dat is ver te zoeken bij degelijke fokkers.
Laat het fokken gewoon over aan de verantwoorde fokkers die hun hersencellen weten te gebruiken, die weten waarmee ze bezig zijn, die een verantwoord plan hebben opgezet en de toekomst in kijken uit belang van het ras en de nodige testen doen. En zorg ervoor dat mensen die een pretnest op het oog hebben afwijken van hun plan en een verantwoorde keuze maken, uiteindelijk goed voor alle partijen.
Mwa, het moet niet. Maar een hond die fit for function is bezit over het algemeen geen schadelijke of extreme uiterlijke kenmerken, wat positief is voor het welzijn. Wanneer we dat laten vallen en uiterlijk het enige is wat er overblijft om voor te fokken, kan je taferelen verwachten zoals bij de mopshond. Fit for function fokken betekent niet dat de hond per se die functie uit moet oefenen, wel dat de conformatie, bouw en het karakter zodanig in elkaar zitten dat de hond er wel geschikt voor zou zijn.
Een gezonde en gezellige huishond fokken kan een nobel doel zijn, prima toch? Dat verantwoord doen gaat echter veel verder dan de hond van de buurman op de mijne zetten en kijken wat eruit komt. Of nieuwe designerhonden op de wereld zetten omdat de kruising en hun naampje zo grappig zijn.
Allemaal leuk die grote lappen tekst, maar wat is er gebeurt met het beknopt en correct verder helpen voor de TS?
Het voorstellen van een ras bv wat misschien toch een heel pak beter zal passen bij de ts?
Ik denk zelf aan een poedel, cocker, misschien een tibetaanse terriër? Leuke huishonden die niet zo blafferig zijn.
Wat zijn jouw eisen qua vacht onderhoud, beweging, sport, uiterlijk enz?
Eigenlijk zou je voor de duidelijkheid het moeten hebben over verantwoord gefokt en gehouden honden.
Alles wat daar niet onder valt moet je weg blijven.
Het verschil tussen foute fokkers en stichtingen, dat die eerste puur met geld bezig is, ten koste van het welzijn van honden, de stichtingen zich bezig houden met het belang van de honden juist met het welzijn van honden.
Dat schreef ik ook, ik hoop dat het dan duidelijk is, waar je moet weg blijven.
In beide gevallen, voor honden van foute fokkers en zwerfhonden, is het leven een hell. Voor beide vind ik het verdrietig en erg.
Ik hoop dat er een einde komt aan beide problemen.
Ik hoop dat het zo duidelijk over komt, wat ik probeer te zeggen.
Ik zeg A en bedoel A.
Uiteraard moet je weg blijven bij slechte fokkers, zo klaar als een klontje voor mij.
Ik citeer je even;
Zwerfhonden worden al door verscheidene organisaties redelijk in toom gehouden.
Dit is een illusie helaas, dat probeerde ik te zeggen, dat is nl helaas niet zo.
https://sosdogs.nl/wat-is-een-zwerfhond/
https://www.stray-afp.org/nl/wp-content/uploads/sites/2/2012/08/zwerfdieren-algemeen1.pdf
Zwerfhondenmanagement moet volgens dit wetenschappelijk rapport gericht zijn op het verminderen van het aantal loslopende honden, om het welzijn van de honden te verbeteren en de gezondheidsrisico’s voor de mens te verminderen. Als enige echt effectieve oplossing van het probleem wordt het onvruchtbaar maken van zwerfhonden genoemd. Daarnaast zijn andere maatregelen nodig, zoals wetgeving, educatie en informatie.
Het verwijderen of doden van zwerfhonden is geen effectieve manier gebleken om een overschot aan zwerfhonden te bestrijden. Het heeft namelijk geen enkel effect op de hoofdoorzaak van het probleem, de verwijderde honden worden slechts vervangen door nieuwe vruchtbare zwerfhonden.
Voor het kopen van een pup/hond, adviseur ik:
1e een gezonde stamboom hond bij een goede fokker, die weet wat hij doet.
2e een herplaats stamboom hond, die via een rasvereniging is aangeboden.
3e een hond uit NL, die hier via een stichting herplaatst wordt.
4e dierenasiel
5e zwerfhond uit het buitenland, die het liefste hier al in een opvang gezin zit.
Maar als we even heel realistisch kijken, de mensen die een keer een nestje thuis willen voor de lol, daarvan doet toch maar 5% ofzo de gezondheidstesten?
En als zij ontdekken dat ze financieel wat over houden aan dat nest, hebben ze een jaar later weer een " pretnest".
Ik heb geen idee hoeveel procent van de mensen die een keer een nestje willen de honden laten testen en overwogen zich er inverdienen.
Is daar onderzoek naar gedaan?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?