Hoihoi! Ik ben een grote fan van TV series over dierenartsen. Ik pluis de TV gids uit en zorg dat ik alles te zien krijg.
Momenteel geniet ik van "De Dierenkliniek" op RTL5, zondagavond l9.30-22.30 uur. Noel Fitzpatrick, een fantastische Ierse dierenarts met een praktijk in Surrey Engeland. Die man verricht wonderen.
Ondertussen, nadat ik veel dierenarten programa's gezien heb, vraag ik me wel iets af.
Zegt een dierenarts nou eigenlijk ooit tegen eigenaars dat ze een slecht gefokte hond hebben aangeschaft?
Een voorbeeld van vorige week. Een vrouw met een labrador * nee het was een herder!* van een half jaar met een 'raar loopje'. Blijkt beiderzijds elleboogdysplasie! Voordat Noel hem wil opereren kijkt hij nog even verder. Dan blijkt dat de hond ook beiderzijds heupdysplasie te hebben! Hopeloze toestand. De hond wordt ingeslapen (en dat doet hij niet snel). Update een paar maanden later : mevrouw heeft een nieuwe labrador, zo'n schatje : "een halfbroer van de vorige hond" (!!).
Dan denk ik, dat is toch onverstandig?
Daarom vraag ik me af of dierenartsen ooit waarschuwen. Of durven ze dat niet uit angst voor schadeclaims van fokkers?
Ik heb bij een dierenartsenpraktijk gewerkt en daar werd wel degelijk gezegd dat de aankoop bij een bepaalde fokker niet slim is geweest.
Ik kan mij nog herinneren dat we een Franse Bulldogpup met parvo in quarantaine hadden zitten, waarvan de neus zo kort was dat we ons eerder afvroegen of hij dat zou overleven ipv of hij de parvo zou overleven.
De dierenarts heeft toen de eigenaar erbij gehaald, hem verteld dat deze hond slecht gefokt was en eigenlijk meer zou gaan lijden dan dat het zou leven. Maar eigenaar was dol op m en had hem juist uitgekozen op de korte snuit.
Dan heeft t al dierenarts geen zin meer om daar een discussie van te maken.
Een dierenarts zal niet zo gauw zeggen als je daar bent voor een consult, je hebt een hond van een slechte fokker, ook al doet de fokker zijn stinkende best met testen enz dan nog kunnen er problemen ontstaan die niemand voorzien had...hoe hou je de pup wat doe je met de pup enz...en tuurlijk zijn er honden van de broodfok die er komen bij de dierenarts, en als de dierenarts ervaring heeft van een bepaalde fokker dan zal die advies geven van koop daar geen hond meer.
Mijn dierenarts zegt daar zeker iets van, dat het hem ook pijn doet hoe de honden zo kapot gefokt worden.
Maar hij zegt dat hij ook dierenarts is en daarom er ook is voor die honden om ze te helpen.
Hij kan er wat van zeggen, maar het is de eigenaar die er over beslist wat voor een hond die neemt en wilt.
Dat ligt natuurlijk wel bij de eigenaar.
De dierenarts kan eigenlijk alleen de mensen er voor waarschuwen.
Eigenlijk vind ik dat er voor (toekomstige) hondenbaasjes meer voorlichting gegeven moet worden over dit soort honden met die afwijkingen.
De verantwoordelijkheid ligt vooral bij het baasje zelf. De dierenarts kan er alleen maar op wijzen, maar meestal is dat al te laat want als iemand bij de dierenarts komt, hebben ze dat hondje al in huis.
En wat ik vaak in mijn omgeving zie dat honden vaak worden uitgekozen voor het uiterlijk. En daardoor zie ik op allerlei soorten vlakken dingen misgaan ten koste van de hond.
Goede vraag.
Als iemand een hond al heeft gekocht, wat heeft het dan voor nut er iets over te zeggen. Dan jaag je de klant weg en dan kan je er ook niet meer voor de hond zijn, als nodig.
Voordat iemand een pup gaat kopen, kan je advies geven, maar mensen maken. toch hun eigen keuzes, die zal je moeten respecteren denk ik.
Ik zie dat hier in topics over de pups van foute fokkers, de broodfk, een verkeerd ras. Te lang doorgaan en je jaagt mensen weg.
Dat wil je eigenlijk ook niet.
Het is lastig, wat is wijsheid
Ik heb die aflevering inderdaad ook gezien (was dat niet die herder met die flaporen?). Ik dacht hetzelfde als jij, maar ja, als iemand net te horen heeft gekregen dat het beter is de hond in te laten slapen dan zou ik daar niet nog eens een preek overheen geven.. het is allemaal al erg genoeg.. Maar ik denk dat hij er vast wel het zijne van gedacht heeft
Mijn dierenarts heeft mij indertijd na het overlijden van Gipsy verteld dat hij kruisingen van boerderij honden sterke honden vind. Hij vertelde dit wel pas nadat ik hem had gevraagd naar sterke honden, hij heeft nooit een verkeerd woord over mijn zwakke honden (Gipsy en Balou) of hun fokkers gezegd. Wel zegt hij het als honden een ras typisch probleem hebben b.v.b. de anaalklier problemen van Lotus, hij vertelde dat die regelmatig bij chihuahua's en andere kleine honden worden gezien net als gebitsproblemen.
Ik kwam onlangs een mevrouw met 2 jonge Cavaliers tegen.
Zij vertelde mij dat haar dierenarts zeer boos op haar was geweest omdat ze Cavaliers had gekocht.
Iedereen zou toch moeten weten dat dit ras kapot gefokt is en daardoor veel ernstige en veel voorkomende erfelijke aandoeningen heeft.
Hier zeggen ze er subtiel wat van. Er ligt info over broodfokkers en waar je op moet letten bij het kopen van de pup in de wachtkamer, ras specifieke problemen worden besproken. Maar wel op een diplomatieke manier. Van mij zou dat wel wat specifieker mogen maar denk inderdaad dat je dan alleen maar klanten verliest. Uiteindelijk is het gewoon een commercieel bedrijf natuurlijk.
Toevallig wel gezien bij Dr. Pol bij 1 van de nieuwere afleverings dach ik. Was een vrouw en der dochter met een Berners Sennen pup, hij kwam er al gauw achter dat het een br00dfokpup was. Hij zei dat die mensen de fokker op moeste bellen en verhaal moesten halen.....hem zie ik wel vaker mensen erop wijzen. Hij gaf daarna ook uitleg hoe en wat.
Moeilijk. Het is niet de verantwoordelijkheid vd da om een baasje hier op te wijzen.
Mijn picardische herder, jaren 80. Twee jaar geworden toen we het advies kregen hem in te laten slapen, 2 jaar met veel da bezoeken, medicijnen en ellende. Toen werd tegen mij gezegd, erfelijk. En een fokker die gelijk 3 nestjes heeft liggen , dat was zo, is een slechte fokker. Fokker zei toen, ik moet eerst 100 honden zien die het ook hebben., hij royeerde mij vd verenniging, teruggedraaid door de andere bestuursleden. Toen mijn hond dood was heb ik weer de fokker ingeseind en jawel hij heeft info ingewonnen bij de universiteitskliniek in utrecht. Vooraf heb ik daar gezegd dat de fokker vond dat het mijn schuld was. Da vond dat niet netjes
. De fokker is toen heel snel gestopt met fokken, hij had last van zijn rug...,, De picard is hierna en destijds in Nl bijna niet meer gefokt, ras bleek volledig kapot te zijn.
Paar jaar later werd ik gebeld door een eigenaar van een zieke picard. Andere deel vh land. Haar was aangeraden de fokker te vragen, van haar da gehoord dat er nog een hond was met hetzelde probleem. Zelfde fokker, de fokker gaf aan dat alles gelogen was en dat ik hond psychisch kapot had laten gaan....,,, tja daar kan je niet tegen op, heeft heel veel pijn gedaan.
Maar in die tijd is dus wel degelijk tegen mij gezegd door Utecht, haal daar geen pup meer.
Mijn huidige hondje van ,,zomaar,, een fokker. Da was vol lof over hoe ze is afgeleverd, gezondheid en met alle papieren, kopieen van onderzoeksresultaten, geschiedenis vanaf 1e dag na de geboorte tot ze naar ons kwam. Gewichtstabellen en noem maar op.
Dus ook hier een oordeel over de fokker, een perfecte fokker.
Ik kan mij dus zeker voorstellen dat een da zijn of haar mening over een fokker doorrgeeft aan een eigenaar. Echter hoe groot is de kans op dat de fokker een da aanklaagr, de da heeft imners maar 1 product gezien vd fokker.
Daarom , moeilijk onderwerp. De da is er om dieren te genezen.
Het enige juiste antwoord hierbij is: dat hangt ervan af. Van de dierenarts in kwestie, maar ook van de situatie en de eigenaren.
Dierenartsen zijn er niét alleen om dieren te genezen. Ze hebben hiernaast een grote functie in de preventie van dierziekten, de bewaking van de volksgezondheid (zoönoses) en het voorlichten van het publiek. Mensen informeren over broodfok hoort bij dat laatste punt. Of dit daadwerkelijk gedaan wordt hangt van diverse factoren af; je wilt niet dat het resulteert in mensen die op hun teentjes getrapt zijn en nooit meer in je praktijk terugkomen.
Even wat anders in dit kader: mijn dierenarts opereert Engelse Bulldogs zodat ze beter kunnen ademen.
Hij stelt als voorwaarde dat hij de hond ook mag castreren/steriliseren. Hij wil niet dat er met honden, die het constant benauwd hebben, gefokt wordt.
Het kwaad is al geschied en de hond gekocht. De DA kan er zeker wat van zeggen maar ik vrees dat de meeste baasjes verontwaardigd gaan zijn omdat er iemand kritiek heeft op hun hondje. Of op het feit dat ze zo dom geweest zijn om daar een hondje te kopen.
Iemand kocht een hondje in een warenhuis, om het zo even te noemen, en vertelde mij dat dit een aanrader was. Vriendelijk personeel en goede uitleg. Ze geloofde dat toen echt. Mijn kritiek dat ze toen de broodfok in stand heeft gehouden was toen een van; wat weet jij daar nu van?
2 jaar later kan het hondje enkel nog heel kleine stukjes wandelen.
Oplossing. Niet veel wandelen en 2 andere honden kopen waar wel mee gewandeld kan worden. Sommige mensen kun je gewoonweg niet bereiken. Een DA gaat die waarschijnlijk niet kunnen bereiken en hier werken ook DA ,s mee met broodfokkers. Het is een moeilijke.
Het koren tussen het kaf scheiden.
Mijn DA is een frequent tegenstander van broodfok. Als het hondje dan sterft zoeken ze de fout bij de DA.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?