Hallo, sinds een paar dagen hebben we een golden retriever, hij is nu 8 weken.
Soms is hij na het spelen nog erg druk, hij hapt en bijt in alles, je handen, kleding, broek en loopt overal rond. We hebben verschillende dingen geprobeerd, het spelen wat te minderen, hem juist verder vermoeien, het negeren, een nylabone (hij blijft kauwen maar lijkt gefrustreerd daarna), kong met een likje pindakaas in de bench. Niks lijkt te werken. Na een paar uren is hij soms zo uitgeput en slaapt dan eindelijk vrij abrupt.
Zijn bench vindt hij een prima plek en daar zetten we hem altijd ook in als hij eenmaal slaapt.
Ik lees over verplichte rustmomenten maar hoe moet je dat doen?
Hem verplicht in zijn bench zetten en de deur dicht doen? Gegarandeerd dat hij dan gaat piepen en dat dan maar negeren? In de bench blijft hij ook maar aan zijn bed knagen en knuffels alle kanten opslingeren..
Ik ben bang dat hij dit dan als straf associeert en heb daarom nog niks gedaan.
Alle tips zijn welkom.
Je hebt toch sammie ? Hoe heb je dat gedaan zo samen ? En wat doe je zelf met de pup....bijten ja dat doen ze...ga er lekker mee uit, meerderen keren per dag laat je pup van alles ontdekken, geef thuis een bot, wat je samen vasthoudt...en zodra je ziet dat de pup slaperig wordt lekker zijn eigen plekje op laten zoeken....
Ik heb ook een Golden Retriever pup (inmiddels bijna 6 maanden oud) en ik herken het helemaal! Ze moeten echt hun energie kwijt kunnen (niet te veel voor een jonge pup van 8 weken) maar vinden in het begin ook zelf hun rust nog niet. Dus inderdaad ander speeltje aanbieden. Als hij echt als een piranha achter je aan blijft happen, in de bench doen en hem kalmeren. Dat heeft bij onze pup wel goed gewerkt. Ik moet zeggen dat het met onze Golden Retriever het met de tijd vanzelf ook beter ging, naarmate hij steeds iets ouder wordt. Inmiddels pakt hij zelf zijn rust voor hij zo enorm happerig wordt.
Of de pup de bench als straf ziet, is afhankelijk hoe jij er mee omgaat. Zodra hij begint te happen, til je hem rustig op en zet hem in de bench. Niks tegen hem zeggen, geen 'foei' 'uhh' of wat dan ook. Ook rustig in de bench zetten. Het is namelijk ook geen straf, maar hij heeft dat op dat moment nodig.
@ willemijn Geen idee wie sammie is; het probleem is juist dat ze overprikkeld is doordat we teveel doen denk ik
@ danielle: is dat dan niet als straf in de bench? hij gaat dan enorm piepen, tegen de bench aanspringen, hard blaffen, dat dan negeren tot ie stopt? Hij loopt idd echt als een piranha achter je broek aan..
Als je hem erin zet rent hij er direct weer uit en gaat verder met op banken, tafels klimmen :(
Het is frustrerend ik wil hem graag helpen en laten rusten
Allé vooruit: weer een ras dat "zijn rust niet zelf kan vinden".
Zucht.....
dank voor je bijdrage
Dat is wel wat ik ervaren heb met onze pup. Maar of dat ras gebonden is.. ? Dat weet ik niet en dat hoor je mij ook niet zeggen. Ik herken het. Dat wel.
Dan is het idd tijd om zijn rust te pakken. Ik zou hem niet negeren als hij piept. Ik moet zeggen dat mijn pup nooit problemen had in de bench, hij ging dan ook gelijk slapen. Maar wat ik zou doen: voor de bench zitten, tegen hem praten, botje geven misschien? Hopelijk wordt hij dan vanzelf rustig.
R, sorrie er is nog iemand met dezelfde naam...een pup die druk is is heel normaal, meer kleine rondjes buiten maken, laat de pup lekker snuffelen, samen spelen, samen een bot vasthouden....je pup in huis zijn gangentje laten gaan, beetje negeren , tuurlijk hou je je pup in de gaten, op een ogenblik neem je pup echt zijn rust well...laat de pup zijn eigen plekje zoeken...en laten slapen als die eenmaal slaapt...
Je pup is er pas een paar dagen, alles is nog nieuw. Hoe zit jullie dagindeling eruit?
Hm oke, dankjewel. Hij vindt zn bench prima om in te slapen, dan blijft hij er ook in liggen, als hij wakker wordt blijft hij ook nog rustig, speelt ook in zijn bench, brengt er knuffels naar toe. Bij een nylabone blijft hij maar kauwen en kauwen en lijkt gefrustreerd te raken op een gegeven moment. Daarna lijkt hij ook vaak vele malen drukker dan normaal.
Ik heb het nog nooit gebruikt als straf of om hem verplicht te dwingen rust te nemen. Maar jij zou dus adviseren dat wel te proberen als hij bijterig wordt, overal op klimt? Als hij piept rustig tegen hem praten en dan maar zo lang mogelijk volhouden?
Hoe is je golden nu? :)
zijn gangetje is dat hij overal in gaat bijten, broeken, op je wil springen, op de bank wil springen, door het huis door rent en springt.
Hij slaapt soms wel na enkele uren en dan proberen we hem inderdaad zo lang mogelijk door te laten slapen.
We voeren hem om 08.00u, 12.00u, 17.00u en 22.00u
Elke keer na het wakker worden gaan we met hem naar buiten, na het eten en drinken ook.
Overdag spelen we 1x in de ochtend langer met hem om wat energie kwijt te kunnen (als hij net wakker is geworden vd nacht) en in de avond nog een keer. tussendoor zijn we ook met hem bezig maar niet zo intensief. Dit varieren we een beetje. Bijna elk 1-2 uur gaan we naar buiten om te kijken of hij een plasje kan doen.
Als hij ook maar iets laat zien dat hij vermoeid is, of zijn ogen wat dichter gaan proberen we de prikkels te vermijden, rustig te blijven tot hij slaapt. Maar dit is niet zo vaak
In de nacht laten we hem ook 2x naar buiten, maar hij kan zijn plas soms wel 4-6 uur ophouden tot onze verbazing.
Oké, fijn om te lezen dat jullie niet teveel al met hem ondernemen.
Ik ben zelf ook een groot voorstander van de bench, mits deze goed wordt aangeleerd. Mijn pup (nu 5 maanden) kon met 8 weken ook een enorme operastem opzetten als ze moest slapen in de bench, zij kon in het begin ook totaal niet haar rust vinden. Wat bij ons heel erg heeft geholpen is om gewoon naast de bench te gaan zitten. Dan kan je je hand door de tralies doen zodat je toch bij ze bent. Het werkt ook heel goed om de bench volledig af te dekken met dekens of handdoeken, dan creëer je een donker holletje wat heel veilig aanvoelt voor ze.
Lees dit aub niet als aanval maar als interesse maar:
Hebben jullie ook na de coronatijd tijd voor een pup? Het is namelijk niet zo dat hij over een paar weken ineens fulltime alleen thuis kan zijn, mocht dat nodig zijn.
En toen ze die operastem had opgezet, hoe lang hield ze dat vol? En dan wachten tot ze uit zichzelf stopt en ondertussen praten en hand door de bench? Deken hebben we nog niet erover heen geprobeerd. Ik ben bang dat als we hem erin stoppen hij zijn bench niet meer leuk gaat vinden en wellicht wat we hebben opgebouwd met de bench te niet wordt gedaan. Tegelijkertijd als hij geen rust pakt is hij niet te houden..
Ja we kunnen vanuit huis werken en ook parttime, daarnaast kunnen we mensen vragen die op de hond kunnen passen op dagen als we er roostertechnisch niet uitkomen. Er is het komende 3/4 jaar altijd wel iemand thuis voor hem. Daarna misschien hooguit halve dagen thuis, maar liefst ook zo min mogelijk.
Ah oké dat is fijn!
Zorg dat je pup niet de bench in hoeft als hij nog vol energie zit. Brokjes zoeken in het gras of tuin is een leuke manier om hem mentaal uit te dagen. Je kan dan wachten tot hij ergens in huis gaat liggen slapen en hem dan in de bench leggen. De bench kan je leuk maken door overdag tussendoor brokjes in de bench te leggen en hem eten in de bench te geven. Zorg er wel voor dat je er voor hem bent. Alles is nog nieuw en spannend en hij heeft jullie steun nog hard nodig. Een band opbouwen is ook belangrijk, benchtraining kan later nog.
Als je hem in de bench gelegd hebt, kan je eventueel ook in de deuropening van de bench gaan zitten en met je lichaam de doorgang een beetje blokkeren. Dan ben je toch bij hem, maar kan hij er niet uitlopen.
De bench donker maken werkt bijna altijd, probeer dat ook zeker.
Het hondje is nog maar enkele dagen bij jullie. Hij is plots weggenomen uit zijn vertrouwde nest en familie en terecht gekomen in een volstrekt vreemde omgeving, bij vreemde mensen, met andere gewoonten.
Zo'n jong diertje uit zijn emoties (en dat zijn er heel wat, bij zulke grote verandering in zijn jonge leven) via zijn lichaam en gedrag. Dus ja, puppies happen, piepen, springen, hebben peper in hun kont...
Op enkele dagen tijd verschillende dingen uitproberen om dit te stoppen, dan is het logisch dat er niet meteen resultaat is.
Geef jezelf en de pup dus tijd, wees geduldig, niks moet meteen. Zorg voor een geborgen en warm nest. En nee, dan bedoel ik niet letterlijk maar figuurlijk: dat jullie zijn nieuwe steun en toeverlaat worden. Geef 'm tijd om met zijn emoties om te gaan.
Is de puppy druk? Wees dan zelf rustig. Ga effe op de bank zitten, relax, lees een boekje, maak het stil. En dan komt de pup ook wel tot rust.
Verplicht slapen, wie heeft het ooit verzonnen? Alvast niet de moederhond
In het nest spiegelen pups zich ook aan hun moeder. En wordt er geen druk gelegd op al dat 'verplichte slapen'.
Laat een pup toch gewoon slapen als ie slaapt en wakker zijn als ie wakker is. Gaandeweg leer je je pup wel lezen, weet je wanneer je zelf ook effe moet chillen en wanneer er weer wat actie kan zijn.
Mensen willen zoveel regelen en afdwingen en controleren, maar vergeten vaak hoeveel druk en stress dit alles kan geven op zo'n jong diertje.
Dus een beetje meer 'go with the flow' en puppy laten slapen waar ie zelf het liefst tot rust komt. Zo hou je het natuurlijk, en niet geforceerd.
Ik geef je 1000 % gelijk.
Ik hoop echt dat Ts je antwoord toepast op haar pup.
Alaska's finest jou antwoord zou met stip bovenaan moeten komen in alle topics over pups .
Mooi verwoord .
AMEN!
Ahhhh! Ben je er weer! Ik vond het zo erg dat je je weg lieten pesten!
Sorry voor offtopic
Yep.. even afstand genomen.
Even lekker genoten van onze hondjes.
Even ook mezelf een spiegel voorgehouden
Eens!
Eens!
Die ga ik onthouden: "go with the flow" Dat is een hele mooie omschrijving
Ok bedankt voor de reacties ik ga de pup zijn tijd gunnen om te wennen. Net maar zat hij helaas weer een uur als een bezetene rond te rennen buiten en binnenshuis, knuffel te berijden, van zich af bijten en blaffen. Hij springt op tafels, banken en onze broeken en hapt dan.
Ik heb van alles geprobeerd, zelf zo rustig mogelijk zijn, afleiden met snacks en pas belonen als hij wat rustiger is (maar hij wordt opnieuw weer zo druk). Overdag niks bijzonders gedaan om hem te overprikkelen.
Komende weken trek ik me hier dus maar niks van aan en probeer de go with the flow methode.
Dank voor de tips!
Je mag wel af en toe ingrijpen,op tafel mag een pup hier niet springen,op een zachte duidelijke consequente manier proberen een beetje te sturen.
Iedere keer dat hij vb.op de tafel springt dan stuur je hem eraf of je moet het goed vinden.
Je zal je weg er een beetje in moeten vinden,als een pup buiten een steentje wil opeten zal je het ook afpakken.
Go with the flow betekent niet dat je alles goed moet vinden.
Op knuffel rijden als een gek,dan leg je die knuffel weg.
Bijt hij in je broek en handen dan geef je iets waar hij wel in mag bijten,afleiden en steeds duidelijk maken zonder boos te worden dat het niet mag.
Consequent zijn is het belangrijkste voor de opvoeding.
Trouwens ik werk thuis nooit met snacks,als een hond rustig is en je bent blij geef een snackje dan denkt hondje, leuk het vrouwtje is blij en wil spelen.
Is de pup rustig laat die dan lekker met rust.
Het is altijd een beetje zoeken naar een balans tussen activiteiten en rust. En met activiteiten bedoel ik niet per se opwindende actie zoals wild spelen, ballen gooien, e.d.
Kleine snuffelwandelingetjes, een zoekspelletje tussen de struiken, een molshoop uitgraven, beetje scharrelen tussen de oude bladeren of in de heidestruiken, aan de waterkant naar de eendjes gaan kijken,... zijn allemaal dingen die je samen met je puppy kan doen en die voor een hondje interessant zijn.
En na deze activiteiten is het dan weer effe pauze en rust.
Als je wil, kan je ook de opdeling maken tussen: buitenshuis = actie, binnenhuis = rust. Dat kies je zelf, hoe je het in praktijk graag zou zien.
Maar in het begin is het dus altijd een beetje uitproberen, aan elkaar wennen, leren wat 'te veel' is en wat 'te weinig'. Dat is voor iedereen en voor elke hond anders. De ene pup wordt snel hyper van externe prikkels (verkeer, drukte, wandelaars, fietsers, enz.), de andere wordt net hyper van verveling en heeft wat meer uitdaging nodig.
Je zal wel merken dat dit gaandeweg komt: dat je verbanden leert zien tussen wat je samen met de puppy onderneemt en welk effect dit heeft op zijn gedrag (opgewonden, voldaan, verveeld, boos, kalm, blij,...)
Neem gewoon je tijd, de puzzelstukjes vallen dan uit zichzelf wel in elkaar.
Veel plezier met de kleine mollie!
In plaats van de nylabone zou ik ander kauwmateriaal geven. Runderkophuud bijvoorbeeld. Veel lekkerder en daar kunnen ze echt de tandjes in zetten.
Veel plezier met je pup!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?