Goedemorgen, wij zijn al 2 jaar aan het kijken voor een dwergkees. Omdat we vorig jaar een ander huis kochten, besloten om het uit te stellen omdat we alle tijd wilden voor het hondje.
nu ben ik via via met iemand in contact gekomen. Hele mooie schattige pup. Enige is dat de pup geen stamboom heeft. Moeder is aanwezig en eventueel kan de vader ook aanwezig zijn bij bezichtiging. Verder heeft en krijgt de pup 1 enting?
Zou graag wat tips ontvangen daar het ons eerste hondje wordt. En nee het is geen opwelling om er 1 aan te schaffen. We zoeken echt een nieuwsgierig ondernemend hondje .
alvast dank en een fijne dag nog!
Ik zou het niet doen.
De ouderdieren zijn naar alle waarschijnlijkheid niet getest op erfelijke afwijkingen en hiervan vrij bevonden. De kans dat je dus een pup met ernstige mankementen krijgt is groot.
Dan heb je hele hoge dierenartskosten die naar alle waarschijnlijkheid voorkomen hadden kunnen worden. Je bent dan met een goedkope pup veel duurder uit en je hebt samen met je hond alle ellende en de hond erg veel pijn. Dat wil je niet.
Ik zou dus wel gaan voor stamboom, fokker uitkiezen die begaan is met de gezondheid van de ouderdieren en met gezond verstand fokt, ouderdieren getest op en vrijbevonden van erfelijke afwijkingen. Ook inzage van die testen.
Let wel op, onder stamboom fokkers zit ook veel ellende. Je moet dus erg goed zelf gaan uitpluizen of de fokker wel of niet goed is.
Wellicht dat leden hier van hp je voort kunnen helpen. Er zijn er aardig wat met verstand van zaken hier.
Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen? Zo niet, dan zou ik er niet aan beginnen.
Het voordeel van een stamboom is dat je vaak wel voor een deel weet wat je in huis haalt. Je krijgt een overzicht van alle testen die de ouders gehad hebben en natuurlijk kan je dan pech hebben, maar het risico is veel minder groot.
Ik weet niet via welke weg je in contact gekomen bent met de fokker maar wees je ervan bewust dat de Dwergkees erg populair is bij br0odfokkers en dat deze pups uit Oostbloklanden komen op veel te jonge leeftijd. Vaak worden deze pups ziek of komen ze ter overlijden. Er zijn ook veel “fokkers” die pups uit een oostblokland laten komen, ze tussen een volwassen hond bij hun thuis zetten en claimen dat dat de moeder en vader hond is.
Dan is het ook nog mogelijk dat de fokker een keer voor de lol een “pretnestje” gefokt heeft, hier zijn wederom beide ouders niet getest en vaak zie je dat het niet bij een eenmalig nestje blijft. Maar hebben zulke “fokkers” genoeg verstand van honden om de pups een goede start te geven wat betreft socialisatie en dergelijke?
Ik zou persoonlijk altijd kiezen voor een officiële fokker met stamboom. De weg die je dan bewandeld is dat je een ras uitzoekt wat bij je past, je via de rasvereniging op zoek gaat naar meerdere fokkers en bij de fokkers op bezoek gaat, als de fokker je aanspreekt dan kun je je op een wachtlijst laten zetten en dan is het wachten. Ik heb zelf een jaar op een wachtlijst gestaan voordat ik mijn pup had, er kwamen genoeg andere pups voorbij maar ik wilde dit niet steunen en had een erg goed gevoel bij de fokker. Mijn pup is nu 5 maanden en de fokker stuurt nog regelmatig een berichtje om te vragen hoe het gaat.
Daarbij is het ook veel leuker om alles vanaf het begin mee te maken. De eerste keer dat ik Maui zag was ze 3 weken oud en daarvoor had ik al foto’s ontvangen van de bevalling en echo’s. Ik ben toen van 3 weken tot 8 weken elke week op bezoek gegaan om Maui te leren kennen en zij mij zodat ze niet met een vreemde naar haar nieuwe huisje ging.
Ik hoop dat ik je hiermee genoeg geïnformeerd heb.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?