Beste lezer,
Wij zijn radeloos... onze Boomer hond (8 maanden oud) vertoond sinds hij 3 maanden oud is vreemd gedrag. Eens in de zoveel tijd (steeds dichter op elkaar) schud ze met haar kop en reageert paniekerig op zichzelf. Om de paar seconde springt ze op van schrik, zet een paar stappen en gaat dan weer liggen... dit gaat soms 24 uur of langer door, zonder slaap...
Voor dit probleem zijn we naar de dierenarts gegaan. er is lichamelijk uitgebreid onderzoek gedaan en er is bloed afgenomen (standaard + aanvullend onderzoek) hieruit kwam niets en ze is lichamelijk gezond volgens de dierenarts.
Ze kan haar rust totaal niet vinden en ze lijkt ook dwars door je heen te kijken. Ze is niet alert en stoot haar hoofd overal tegenaan wanneer ze zo’n schrikreactie toont.
Inmiddels lijkt het probleem zich al wekelijks voor de doen (al 3 weken op rij 1 volle dag). Het begint vaak met schuimbekken / slijm uit haar mond en ze verstijfd, dit duurt meestal maar 10 seconde en dan begint de rest.. Wij denken misschien aan een hersenafwijking maar omdat het probleem maar eens per x tijd gebeurd lijkt ons dat ook niet helemaal werkelijk.
Wij en ook de dierenarts zijn radeloos met dit probleem, hebben jullie enig idee wat dit kan zijn? De volgende stap wordt een MRI scan maar misschien kunnen jullie mij helpen met dit probleem.
Groetjes Mark
soort van epileptie?
Daar is ze op getest vanuit haar bloed.
Niet alles soorten epilepsie zijn aantoonbaar via bloed... ik zou in ieder geval asap de scan laten nemen, het kan een tumor zijn ook vb.
Je kan niet in het bloed zien of een hond epilepsie heeft. En wat je hond heeft klinkt voor mij als epilepsie.. vooral dat ze verstijfd en er schuim uit haar bek komt.
Loopt ze alsof ze dronken is?
Zie filmpje voor gedrag. Dit is wel in extreme mate, vaak is het wat minder...
Groet,
Mark
Hm dat herken ik niet bij mijn hond die epilepsie had. Wat mijn hond deed na een epileptische aanval was “dronken” rondlopen, door benen zakken, tegen dingen aanlopen, veel willen eten/drinken, hijgen, angst. Jouw hond doet dat niet.. toch zou ik epilepsie niet gelijk uitsluiten aangezien ze verstijfd en schuimbekt (kun je dat filmen?). Ik denk dat het sowieso iets in de hersenen is.
Daar heb ik geen filmpje van; moeten we weer een week wachten denk ik :-)... Het lijkt erop dat niemand dit gedrag herkend zelfs de dierenartsen weten het niet.
De "aanval" begint met schuimbekken en dan gaat ze in een hoekje staan, begint met haar kop en lichaam te schudden / trillen en er komt schuim / slijm uit haar mond (niet veel).
Epilepsie kent vele vormen. Ik zou zelf eens contact opnemen met een dierenkliniek die meer ervaring heeft met epilepsie. De filmpjes die je hebt van dit gedrag kun je aan een van de dierenartsen laten zien. Die hebben meer een idee van wat het zou kunnen zijn (misschien is het wel helemaal geen epilepsie en zeg ik nu iets doms, maar ik zou er zeker mee naar een gespecialiseerde dierenarts gaan). Als ik Google kom ik uit bij Paul Mandigers maar ik heb er geen ervaring mee.
Succes en sterkte!
Ik zou inderdaad ook naar een specialist gaan. Een dierenarts moet je zien als een huisarts. Ze weten van alles een beetje. Helaas gaan veel dierenartsen zelf heel lang lopen rommelen met onderzoeken en medicatie, ipv mensen tijdig door te sturen naar een specialist.
Is er toevallig een verband te zien qua tijd tussen het geven van dingen als pipetjes tegen teken/vlooien of ontwormingspillen en de aanvallen. Sommige honden reageren namelijk verkeerd op bepaalde stofjes hier in.
Goed is het niet, maar epilepsie ? Je verteld, schrijft, dat dit gedrag in het filmpje extreem is, ?? zou het ook verder laten uitzoeken door een specialist.
Daar hebben we wel aan gedacht en zijn hierdoor de vorige keer, zo’n 2 maanden geleden, halverwege de ontwormkuur gestopt. Pipetje tegen vlooien heeft ze afgelopen week gehad maar hier zie ik ook geen verband omdat ze dit elke week heeft ondertussen.
bedankt voor alle reacties zover!
groet Mark
Ik vindt het wel wat vreemd maar wat ik nu zie niet direct heel zorgwekkend, al zie ik natuurlijk maar een klein deel.
Of het epilepsie is dat weet ik niet(gelukkig geen ervaring mee). Zou het kunnen dat ze op geluid reageert wat ze niet kan plaatsen? Zo'n afschrik draad of apparaat ergens buiten bijvoorbeeld? Dat hoeven wij als mens niet te horen maar kan bij haar behoorlijk op haar zenuwen werken natuurlijk.
Middenoorontsteking zou ook nog kunnen. Niet een gewone oorontsteking want dat is vaak snel duidelijk. Ik hoorde van een kennis dat middenoorontstekking lastig vast te stellen is soms. Vaak X-ray of scan voor nodig. Moet echt specifiek naar gezocht worden.
Dit lijkt mij een neurologische aandoening. Ik vraag me af waarom je dierenarts in de tijd dat dit al speelt nl. 3 maanden nog geen contact heeft opgenomen of je doorverwezen heeft naar een veterinair neuroloog.
Dr. Paul Mandigers is de meest bekende, tevens veterinair internist en werkt in Utrecht.
Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren - afdeling Neurologie - Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren - Klinieken en centra - diergeneeskunde.nl
https://www.diergeneeskunde.nl/klinieken/gezelschapsdieren/neurologie/
Voor andere veterinair neurologen zie:
veterinair neurologen - Google zoeken
https://www.google.com/search?q=veterinair+neurologen&oq=veterinair+neurologen&aqs=chrome..69i57j33.12308j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
Ik hoop dat jullie er binnenkort achter komen wat de oorzaak van dit gedrag is en dat het behandelbaar is.
Ik zou ook naar Paul Mandigers in Utrecht gaan. Noortje is daar ook geweest met klachten die leken op epilepsie, bleek later een zeldzame (neurologische) stofwisselingsziekte te zijn.
Dat de dierenartsen in je omgeving niks kunnen vinden, komt omdat ze niet gespecialiseerd zijn.
Blijf filmpjes maken! Ik had destijds het 'geluk' dat Noortje een aanval kreeg waar Mandigers bij was.
sterkte en succes!
Wat bedoel je met "halverwege de ontwormkuur stoppen" ? Wat voor wormenkuur geef jij dan?
Wormkuur werkt niet preventief. Waarom je hond belasten met chemie als het niet nodig is?Daarom laat ik de ontlasting van mijn hond 1 x per jaar onderzoeken bij het veterinair parasitologisch laboratorium Het Woud in Groesbeek
Het is een kleine moeite om een set te kopen, vervolgens een monster te nemen en op te sturen.
Inmiddels doe ik dit 7 jaar en nooit worden er wormen gevonden. Als mijn hond wel wormen zou hebben, zou ik het eens per half jaar laten onderzoeken.
Eens!
Daar zit je goed.
Zie ik in het filmpje nu goed dat zijn ogen snel bewegen?
Dat zou nl op iets neurologisch kunnen wijzen.
Eens!
Ik laat de ontlasting van Luca, de poezen en pony op wormen controleren. Al jaren niets.
De chemische zooi, komt behalve in je hond, ook in het milieu, als je dat kan voorkomen is dat wel zo prettig.
Ik geef ook alleen een vlooien behandeling, als ze vlooien hebben.
Jaren geleden, toen een poes ontsnapt was, 1 x vlooien gehad.
Laat je doorsturen naar neurologie in Utrecht. Dr Mandigers, hij doet onderzoek naar dit soort problemen, is zeer veiendelijk en begaan en legt dingen duidelijk uit. Doet geen onnodige onderzoeken, dus de dingen die hij aanraadt zijn nodig voor een diagnose. Dit is niet goed en het hondje is hier, zacht gezegd, zeker niet gelukkig mee. Ik hoop dat je je hondje verzekerd hebt?
Weet je uit wat voor kruising je hond bestaat? Is goed om dat mee te nemen naar de specialist. Sommige problemen,en komen nl meer voor in bepaalde rassen,
Wij hadden vroeger een hond die hetzelfde had. Bleek een vorm van epilepsie. Die trouwens ook weer verdween toen de hond ouder werd. Wij zijn toen heel goed geholpen in Wageningen.
Ik vraag me dit dus serieus af hé.. Ik ben een beetje te goed bekend met verschillende vormen van epilepsie bij mensen. Epilepsie is als het ware een kortsluiting in de hersenen waarbij de elektrische prikkels ongecontroleerd alle kanten op vliegen als in een flipperkast. Wat al die vormen met elkaar gemeen hebben is dat de aanval op geen enkele manier te stoppen is. Of je nu schreeuwt, schopt, slaat, een kanon afschiet of een emmer ijsblokjes over de persoon met de aanval heen gooit; de aanval stopt niet tot hij over is.
Als ik dan kijk naar alles wat door 'specialisten' bij honden tot 'epilepsie' gerekend wordt, dan zie ik een heel ander beeld. Een hond die regelmatig naar boven staart wordt al 'epilepsie' genoemd terwijl als de aandacht van de hond getrokken wordt, de hond onmiddellijk stopt met naar boven kijken. Veel bewust gedrag wordt ook onder de noemer 'epilepsie' geschoven bij honden. Zo ken ik een verhaal van een hond met gedragsproblematiek; epilepsie volgens de DA. Hond werd afgestaan, opnieuw opgevoed en de 'epilepsie' was verdwenen.. Ik krijg toch het gevoel dat het deels ook gewoon een mode-diagnose is.
Een hele goede vraag, overdosis?
Hij is behandeld door dr. Mandigers die toen nog in Wageningen zat en denk ergens dat hij er iets meer verstand van heeft dan jij. ;)
Dr. Mandigers is ook een mens en zeker niet mijn keuze mocht ik een hond met epilepsie hebben.
Ik ken teveel kort door-de-bocht conclusies van hem. Zo heb ik hem meerdere malen horen zeggen: "O, komt de van die fokker? Nou, dan weet ik het al." Hij is fel gekant tegen rashonden en voor welke kruising dan ook, zonder voorbehoud.
Nee, ik heb niet zo'n hoge pet van hem op.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?