Nou dat is hier met kleine Maui totaal niet het geval. Ze krijgt bijvoorbeeld eens in de twee maanden een Snuffelbox binnen, gevuld met lekkernijen en speelgoed die we dan samen gaan uitpakken. Gisteren kwam hij weer binnen en toen gooide ze de inhoud uit de doos en nam ze de doos mee naar haar mand
Ze krijgt hier elke dag wel een doos om te slopen, anders gaan m’n meubels eraan.
Luca had ook een doos. Als hij verscheurd was, kwam de volgende. Plus houten takken.
Op een gegeven moment, was ze er klaar mee, zoals te verwachten was.
Zo voorkom je het meubel kauwen.
Het is belangrijk, om wenselijk gedrag te stimuleren en onwenselijk gedrag te ontmoedigen.
Dat geld voor alle gedragingen.
Wil je niet dat je hond naar de deurbel blaft, opspringt, in je tuin plast, je meubels sloopt, ga daar mee aan de slag, zo voorkom je een hoop ergernis.
Precies, drukke honden, werkhonden, willen idd iets te doen te hebben. leid dat in goede banen. Geef ze een taak, een uitdaging en dat is niet perse een fysieke uitdaging. Door de neus te gebruiken, zoek en sn buffel spelletjes, zet je dat koppie aan het werk, daar halen ze een bevrediging uit.
Zorg dat ze een doos te hebben om te slopen, dat ze ergens mogen graven, mogen banjeren en ravotten.
Zorg dat een hond ook eigen beslissingen kan maken. Dat wordt herlaas nog al eens vergeten.
De bench staat al klaar, voor we een pup hebben. We bepalen welke pup we kopen, wie weet past het ras niet in dat gezin, halsband of tuig, wat hij eet, wanneer en hoeveel, wanneer hij naar buiten gaat, hoe lang en waar, wel of niet op andere honden en mensen contact maken, wel of niet geënt, geborsteld, wat zijn speelgoed is, wanneer hij mag spelen en waar, de slaapplek, waar en hoelang hij slaapt, wat voor activiteiten, sporten, balletjes gooien, jachttraining, we bepalen de regels en of we fysieke correcties, of correctie middelen gebruiken.
Tja, dan vind ik het niet gek, dat een hond ongewenst gedrag kan gaan ontwikkelen.
Slopen na de puppy tijd heeft een rede, het heeft een functie voor de hond. Dat dekt de lading wellicht beter.
Fijn om te horen, dat wat ik ook zelf van bullen eigenaren hier hoor, dat zij idd een afwijking kunnen hebben, waardoor het sloop gedrag te verklaren is. Ze raken soms ook in een soort hypnose,
De Saarlozewolfhond, bij hun gaat het slopen meestal over, dat is zo na hun 3e, merk je dat er enigszins meer rust in komt. Dat is wellicht stukje wolf in ze, zo ook angst naar mensen te verklaren.
Er is geen plicht om je hond te testen op zo'n soort afwijking, dus vast niet. In het verenigingsfokreglement wordt alleen gesproken over testen op hartaandoeningen, doofheid en nierproblemen. Het zou helpen als mensen eerlijk zouden zijn over hun hond en een hond die dergelijk neurotisch gedrag vertoont gewoon niet in zouden zetten voor de fok maar helaas. Beer is ook zo'n neuroot, ik zou daar nooooit mee gaan fokken. Maar ik denk dat een hele boel bullen tot een zeker punt een beetje neurotisch zijn. Niet te verwarren met drammerig, dat zijn ze allemaal.
Maar is het ook nu net niet wat een bulleneigenschap is die juist zo gewaardeerd werd voor het uitvoeren van zijn oorspronkelijke taken.
Je niet klein laten krijgen en gewoon je botte kop er voor en gaan.....
Net als dat een drijver drijft, een jager jaagt....een bul hardnekkig eigenwijs is ?
Eigenwijs? Zo noem ik dat bij Border Collies niet maar wel: "Drammen en niet opgeven". Dat heeft de één meer dan de ander maar is wel een capaciteit die in het ras is gefokt omdat het bij het schapendrijven een meerwaarde heeft. Niet alle schapen luisteren altijd zomaar naar de hond en een goede hond zet dan door.
Ja en nee. Niet opgeven is wat anders dan je rust niet kunnen vinden, hijgend en piepend rondjes lopen, gillen en krijsen bij het zien van een balletje, hysterisch naar 1 plek toe trekken enz. Er is een verschil tussen vasthoudend maar stabiel zijn en gewoon ronduit neurotisch. Dat is beslist geen gewenste eigenschap, ook 'toen' niet..
Motivatie is idd een goed punt.
Zigg sloopte gelukkig niks aan het meubilair maar papier, sokken en ander losliggend materiaal werd vakkundig versnipperd.
Toen ontdekte ik dat hij graag apporteert dus toen was het heel snel opgelost.
Bij alles wat ie in zijn bekkie nam riep ik wat heb je daar?
Als ie het dan netjes bracht ging er een snoepje in of een flinke knuffel.
Wel als gevolg dat zijn slanke lijntje iets minder euhm slank werd haha en dat ie te pas en te onpas met dingetjes aan komt zeulen maar ach er zijn ergere dingen.
Een paar jaar geleden was ik toch wel súpertrots op hem.
We wandelden langs een terras en hij had ineens een botje van een sparerib in zijn bekkie.
Ik hield mijn hand onder zijn bekkie en zei geef vrouwtje.
Hij keek wel een beetje moeilijk, Ziggy lósssss en ja hij liet los.
Toen natuurlijk vreugdedansje complimentje en heel lekker snoepje, braaf beest .
Super netjes Petra! Hopelijk zat het terras vol mensen en konden ze allemaal zien hoe braaf Ziggy is!
Twinko sloopt graag wasknijpers. Geen idee waarom hij die altijd wil pakken. Verder sloopt hij niks. Maar wasknijpers zijn blijkbaar heel bijzonder. Plastic of hout maakt niet uit. Ze moeten kapot.
dat is interessante info
Inderdaad, wat jammer zeg.
Want er is idd een groot verschil tussen vasthoudend en gedreven zijn qua karakter, en een dwangstoornis hebben.
Maar dan is de vraag natuurlijk: wanneer fok je níet met je hond, wat is nog toelaatbaar, en hoe vererft dat dan.? Je hebt bullen die graag achter hun staart aan jagen. Dat is eigenlijk al een vorm van OCD...
Blij dat ik geen fokker ben heb ik die zorg niet.
Eigenlijk is het doorzetten en niet opgeven een eigenschap die sowieso hoort bij de werkhonden.
Neem je eigen langpoot, de zichtjager, die kunnen niet altijd los, om die reden.
Een jachthond die een apport moet binnen halen, die kan niet even stopen, omdat er een sloot en een hek in de weg staan.
De terriers, vele hebben als taak onder de grond kleinwild in te sluiten en te wachten tot de baas het wild uitgegraven heeft, dan heb je een hoop lef en doorzettingsvermogen vermogen.
Dat is voor het werken een goede eigenschap, alleen met de opvoeding, niet altijd handig, denk ik.
Ze noemen het eigenwijs, ik noem het zelfstandige werkers, dat vind ik prettiger klinken.
Wat super knap Goed gedaan
Mooi voorbeeld van gedrag een positieve draai te geven. Leuk om te lezen.
Ik blijf je ras echt geweldig vinden
De 'hardnekkig eigenwijs' was voor de bullennekken bedoeld ... in de zin 'ik laat me door een mamoet niet tegenhouden want ik ben toch sterker' en wat ze dan ook tijdens andere bezigheden zullen laten zien, maar zoals Hannah al uitlegde slaat hardnekkig eigenwijs bij sommigen door naar neurotisch
Hannah had al één en ander geantwoord zag ik.
Er wordt inderdaad niet specifiek gefokt om dit gedrag eruit te krijgen. Het is ook niet zo dat elke bull met een vorm van een neurologische afwijking hier zelf last van heeft. Helemaal niet zelfs. Het zijn meer de baasjes die er soms problemen mee hebben
Maar er zijn wel degelijk ernstige neurologische afwijkingen waaronder het staart jagen.
Heel veel bullen hebben dit als pup en het is zaak om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Er zijn gevallen geweest waar de hond de hele dag doorging, niet uit die modus te halen. Uiteindelijk volgt meestal een staartamputatie, ten eerste omdat de staart soms volledig kapot gebeten wordt, ten tweede om hem/haar hieruit te halen. Dat is eigenlijk altijd tevergeefs omdat hij/zij dan achter de denkbeeldige staart aanjaagt. Het enigste wat de eigenaar nog kan doen is de hond uit zijn lijden verlossen.
Uiteraard wordt er niet met zulke bullen gefokt, vaak halen ze amper de volwassen leeftijd.
Maar met geringe staartjagers zal ongetwijfeld wel gefokt worden.
En dan heb je ook nog het rage-syndrome wat gelukkig veel minder voorkomt, ook hier wordt uiteraard niet mee gefokt, hier eindigt het meestal ook met het inslapen van de hond.
Hier een stuk over de neurologische afwijkingen/aandoeningen bij de BT voor degene die het interessant vinden.
https://allaboutbullterriers.weebly.com/neurological.html
@ Hilde, excuus voor het off-topic
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?