Enten jullie nog voor de ziekte van weil? Ik twijfel namelijk heel erg.
Sara moest van het winter eigenlijk al geënt worden, maar ik wilde sowieso wachten tot het voorjaar. Wij wonen wel aan het kanaal, dicht bij het bos met veel water. Ze zwemt veel. Aan de andere kant, hoeveel beschermt zn enting nou?
Persoonlijk zou ik de enting wel doen afhankelijk van het risico.
Dus komt ze veel in contact met plaatsen waar ratten leven of water waar veel ratten zitten? Dan ja enten.
Als dit niet het geval is, dan is het zelf even afwegen of je het zekere voor het onzekere wil nemen.
Ja alleen de oudste niet. Als je hond in water zwemt zou ik t zeker doen. T beschermt niet tegen alle varianten inderdaad.
Mijn oom is tuinder, zijn honden hebben geen van allen ooit gezwommen, maar ze dronken wel uit waterplassen rond het bedrijf. Hij is 1 van zijn honden verloren aan de ziekte van Weil, en had hem niet geënt, hond was nog geen jaar oud volgens mij.
Ik heb een tijd rond een boerderij gewoond waar ik regelmatig ratten zag lopen, en toen kreeg mijn hond wel de enting, voor het geval ze uit een besmette waterplas zou drinken. Ondertussen woon ik in het centrum. Er liggen weinig waterplassen, en mijn hond houdt niet van zwemmen. Nu dus niet. Toen de prik gegeven werd, werd me al ‘gewaarschuwd’ dat hij kon branden, en Remi vond de prik echt vréselijk. Al is ze eerlijk gezegd ook wel een beetje een dramaqueen
Ik ent niet voor de ziekte van weil, het is een keuze die je maakt, er zijn zoveel varianten van de ziekte van weil en er wordt voor maar vier geent, heb een hond gehad die doodziek is geweest van de enting vandaar mijn keuze....mijn honden zwemmen iedere dag in stromend water, ik zorg dat ze niet in stilstaand slootwater komen, ik heb teven die geen lebberaars zijn, reuen lebberen vaak overal aan, ziekte van weil loopt men niet alleen op door te zwemmen...ik blijf ver weg van rietkragen waar ratten zich graag ophouden, en waar ik met mijn honden zwem komt vaak de Hunze A controleren, de ratten populatie is daar niet groot.
Ja, ik ent alles.
Ik ent nog steeds voor Weil.
Mijn Leiah kreeg als pup symptomen van Weil van de inenting en is op het randje van sterven geweest.
Toch blijf ik Weil enten. De vaccinatie is ondertussen ook al weer aangepast.
Mijn honden spelen graag aan de waterkant en vangen ook wel eens een rat bij mijn schoonouders op de boerderij. Dus ik wil ze zo veel mogelijk beschermen. Ze kunnen nog steeds varianten van Weil krijgen omdat de enting niet voor alle stammen werkt. Doch de vaccinatie bestaat niet voor niks.
ik ent niet, Jenna is heel allergisch voor van alles en nog wat, bovendien zwemt ze niet, en is al oud. Het is altijd een afweging die je moet maken wat voor jouw hond het beste is.
Mijn hondje is, in overleg met de dierenarts, niet geënt tegen Weil. Hij zwemt niet, drinkt niet uit plassen en negeert dode dieren. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om besmet te raken maar dit zijn toch wel de meest belangrijke.
Daarbij komt dat mijn hondje klein is en ik daarom voorzichtiger ben met medicatie etc. Zijn fokker is al een pup verloren aan deze enting.
Dat alles gezegd hebbende zou ik jouw hond wél laten enten. Je hebt een labrador toch? Dat zijn zwemmers, rollers, viezerikken.. en ze eten alles van straat Dus ja, in dat geval vind ik de lepto enting een goed idee. Het beschermt idd niet tegen alle varianten maar wel tegen de meest voorkomende soorten.
Edit: Ik weet eigelijk niet waarom ik denk dat je een labrador hebt. Dus sorry als dat niet zo is
Edit edit: Oh volgens mij heb je helemaal geen labrador! Hahaha! Zag net in een ander topic dat ze 6 kilo weegt.
Hoe dan ook, het is afwegen en inschatten hoeveel risico je hond loopt. Niet enten als ze beetje ziekjes is en liefst niet met andere entingen tegelijk. Mocht je besluiten niet te enten moet je dit wel altijd aangeven als je hond met klachten bij de dierenarts komt.
Heeft LOLA perongeluk haar profiel verwijderd ? Zou jammer zijn als dat zo is...
Ik ent mijn honden wel voor weil (de rest alleen na een titerbepaling mocht het nodig zijn) maar ze duiken in elke sloot en plas die ze tegenkomen.
Mijn zusje ent haar hondje niet voor weil. Zij loopt zelfs met een grote boog om een klein regenplasje. Soms zwemt ze wel eens als wij ook in het water zijn, maar dit is schoon helder water :)
Wél is het zo dat de enting maar tegen 4 soorten weil bescherming biedt, terwijl er in Nederland, dacht ik 15 in totaal voorkomen, en waarvan er 7 vaak voorkomen.. Dus absolute zekerheid heb je niet. Hij zal maar net voor 4 soorten zijn ingeënt en de ziekte oplopen waar hij niet voor gevaccineerd is.
Ik laat mijn honden niet inenten voor de ziekte van weil, ze zijn geen zwemmers.
Al gaat de jp gate weleens pootje baden en drinken, toch ent ik niet.
Laatst 2 honden overleden aan ziekte van weil, deze waren beide geënt, dus ook enting geeft geen zekerheid.
Mijn oudste australian shepherd heeft epilepsie, wat wij nu aardig onder controle lijken te hebben, de kans is 99% dat als ik haar de entingen geef dat ze weer epileptische aanvallen krijgt.
Haar eerste aanval was 3 dagen na haar jaarlijkse controle waarbij ze ook de enting tegen de ziekte van weil kreeg en de rabiës enting.
Leptospirosis is een ziekte die met name bij honden voorkomt maar ook mensen en andere dieren kan besmetten. Het is een bacteriële infectie met een bacteriesoort die we spirocheten noemen. Waarom wel de hond enten en niet ons zelf..? Ook ik zwem met mijn honden in het zelfde water, en toch krijg ik geen advies om mezelf te enten voor de ziekte van weil.
Even wat informatie..... bron, dierbewust.
Leptospirose komt wereldwijd voor.
Volgens het RIVM treedt in Nederland de ziekte van Weil en modderkoorts vooral op door met bacteriën besmet zwemwater.
In Nederland worden elk jaar gemiddeld dertig gevallen van leptospirose bij mensen vastgesteld en ongeveer tien gevallen van de ziekte van Weil bij honden (zie bron) met een duidelijke “piek” in de periode augustus-november.
Bij het VMDC (Faculteit Diergeneeskunde) wordt bij gemiddeld 10 honden per jaar leptospirose gediagnosticeerd. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger, maar is niet betrouwbaar te schatten, omdat er meestal geen diagnostiek plaatsvindt bij een verdenking op leptospirose.
De heer Egberink van de Universiteit van Utrecht heeft ons persoonlijk aangegeven dat hij uit gaat van 50-150 ernstige ziektegevallen per jaar (2018). Wat overigens niet zegt dat honden met ernstige ziekteverschijnselen ook altijd overlijden. Wel overlijden er nog steeds jaarlijks honden aan de Ziekte van Weil.
De nieuwere vaccins beschermt de hond tegen vier van de meer dan 230 types voor leptospirose (de oudere vaccins L2 beschermen slechts tegen twee).
“Ik merk dat er nog steeds een vrij hoog percentage honden is dat niet reageert op het L4 vaccin. Bovendien veroorzaakt leptospirose van alle vaccins de meest ongunstige bijwerkingen. ” -aldus Dr. R. Schultz
Dit is een feit dat ook bevestigt wordt door de American Veterinary Medicine Association (AVMA):
We zeggen niet dat je jouw hond niet moet vaccineren tegen de Ziekte van Weil, want het is onder andere afhankelijk van de risicofactoren. Bijvoorbeeld: Hoe vaak zwemt jouw hond in vieze, warme niet bewegende wateren? In welke landen komt jouw hond? etc.
Echter wij willen alleen dat je je realiseert dat er een kans is op besmetting van je hond met betrekking tot Weil aanwezig is, maar dat deze kans niet heel groot is. Daarbij geeft een vaccinatie niet per definitie zekerheid dat jouw hond niet de Ziekte van Weil krijgt.
Het allerbelangrijkste is dat je in ieder geval de symptomen goed herkent. Als je hond namelijk bijwerkingen laat zien, en je bent er op tijd bij, dan is je hond in veel gevallen met antibiotica goed te behandelen.+
Geen misverstand, ik ben niet tegen enten, maar verdiep je erin....en als je blijft twijfelen, dan de dierenarts opzoeken.
Hier voormalige polder, nu bebouwd, maar veel singels en sloten. Ratten genoeg ook doordat mensen veel eten in het water gooien zgn voor de eendjes. Het is de bruine waterrat, geloof ik die weil kan verspteiden via de urine, heb ik ooit geleerd. en ratten die zitten niet alleen in het water maar ook in de waterkanten op de grond, in het gras en noem maar op. Ook daar kan je ziekte van weil oplopen. En ja, ook wij mensen kunnen het krijgen.
Dat klopt en wat ik nooit snap, watersporters lopen evenveel risico als honden, die zwemmen of rond de wateren lopen. Mensen gaan er zelfs dood aan of kunnen blijvende schade oplopen en mensen worden niet geënt.
Ik heb Luca niet geënt, als zij ander gedrag vertoond, ziek is, sta ik gelijk bij de da op de stoep.
Ik denk dat als ze weil zou oplopen, ik dat zou merken.
Luca heeft een behoorlijke voedselallergie, vaak last van de ogen, loopneus, daarom heb ik haar laten titteren en geef ik bewust geen weil. Ook geen anti vlo, teek ed.
Ik ook niet, ben wel voor enten op maat
Hier ook, hier wordt getiterd en dan eventueel maatregelingen met ontsporing van de enting...
Ik heb wel altijd ervoor geent. Dat voelde me toch beter.
Ook (hier) in de wijk zaten ratten i.v.m. bepaalde mensen het nodig vonden om eten buiten te gooien. (Wat nog steeds gebeurd)
Hetzij onder het mom voor de vogeltjes hetzij vanuit een geloof om het terug te geven aan de aarde. De ratten en de steenmarters hebben er baat bij..
Ik was van plan om te gaan enten, er zitten hier veel ratten en muizen, want ook muizen kunnen het verspreiden, het gaat er niet zo om dat het alleen in stilstaand water kan voorkomen, maar urine kan overal liggen, ze krijgen het aan hun voeten en kunnen zo weil krijgen.
Muizen en ratten plassen gewoon waar ze staan.
Ik dus ook, behalve kennelhoest omdat we niet meer trainen.
Dat klopt en ik zat in dubio. Ze heeft de nieuwe Weil 2 x gehad, is een rot prik.
Gezien haar overgevoeligheid en angst bij de da, heb ik heel erg getwijfeld.
Als ze Weil krijgen, worden ze ziek en als je op tijd bent, kunnen ze goed behandelt worden.
Ik weet dat ik het gelijk zie, als Luca iets heeft en bel mijn da. Daarom durf ik het aan niet te enten.
Het is wel een risico, blijf het lastig vinden.
Waar is topic starter Lola?
Ik laat Casper niet vaccineren tegen de ziekte van Weil. Hij gaat niet in stilstaand water en drinkt niet uit plassen.
Er zijn toch aardig wat honden die beroerd worden na deze enting nadat de L4 (tegen 4 leptospiren) op de markt kwam.
Citaat
Er zijn meer dan 250 verschillende serovars leptospiren bekend. Sommige serovars neigen ertoe ernstige vormen van leptospirose te veroorzaken, andere veroorzaken vooral milde vormen.
Einde citaat
Bron: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/leptospirose
Laat in ieder geval deze enting niet in combinatie met de cocktail (tegen hondenziekte, parvo en hepatitis) geven. Wacht daar bijv. een week mee. Als je toch tegen Weil ent, laat dit dan in het voorjaar doen. De enting werkt nl. slechts ca. 6 maanden.
Door dit forum werd ik in 2012 geïnformeerd over titeren. Op DHP laat ik sindsdien titeren. Op 12 maart jl. (net voor de uitbraak van de Coronavirus crisis) ben ik naar dierenarts Tannetje Koning geweest voor jaarlijkse check- up en titeren. Casper had in 2014 (1 jaar na de laatste puppy enting) voldoende antistoffen voor 6 jaar). Ik was na die lange tijd benieuwd naar de uitslag van het titeren. Ongelooflijk Casper had nog meer dan voldoende antistoffen voor 3 jaar. Tannetje geeft geen verklaring voor langer dan 3 jaar meer. Dit in overleg met andere dierenartsen, omdat iedereen anders bij haar wil laten titeren.
Ik heb Casper door te laten titeren veel nodeloze entingen bespaard. Totaal 10 jaar geen entingen na de laatste puppy enting op de leeftijd van 12 weken. Elke enting bevat chemische stoffen en hulpmiddelen zoals bijv. kwik.
Ik ben er nog hoor haha. Ik weet ook niet waarom mijn profiel verwijderd is, dat is die volgens mij al heel lang, maar er wordt na gekeken.
Bedankt voor alle informatie. Ik heb besloten om de oudste, zij moet voor dhp geënt worden, te laten titeren. Maar kan iemand me vertellen hoe dit precies gaat? Want het is een eindje rijden en ik krijg pas later de uitslag, moet ik dan later weer terug gaan om dit af te laten tekenen in haar paspoort?
Sara is ook heel gevoelig. Snel ziek van een enting, ook van teken pipetjes enz. Maar toch ga ik haar denk ik wel enten voor de ziekte van weil. We wonen aan het kanaal, zoveel ratten.. Ik laat ze beide maar tegelijk titeren en enten voor weil.
Mooi dat je laat titeren op DHP.
Dierenarts neemt een druppel bloed af en meet dan de antistoffen in een apparaatje.
Tannetje neemt dan alle tijd en doet tegelijkertijd een medische check-up.
Zij zet de uitslag in het paspoort. Niet handig dat je daarvoor moet terugkomen.
Je zou toch in de wachtkamer kunnen gaan zitten tot dat de test klaar is?
Gelukkig....dat je er nog bent. Titeren heeft alleen zin voor drie virussen, parvo, hondenziekte en leverziekte...meer niet, ziekte van weil heeft geen enkele zin om te titeren....er wordt wat bloed afgenomen bij je hond, en dan wordt er bekeken of je hond antistoffen heeft voor de drie virussen, genoeg dan wordt er niet geent, niet genoeg dan wordt er wel geent....
Ja zo zou ik het ook doen, zeker omdat er veel ratten bij je lopen.
Nee, ze bekijken alle testen maar 1x per week.. dus ik denk dat ik terug moet komen om het goed in het paspoort te zetten. Ik bel er morgen wel even heen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?