Hoi iedereen,
Onze witte herder x husky pup is momenteel 3,5 maand oud en weegt 19,2 kg.
Ik ben zijn groeicurve aan het opvolgen en het ziet er naar uit dat hij wel erg groot zal worden (50kg?!), als hij effectief deze lijn zal blijven volgen.
Ook heeft hij opvallend dikke poten waar men ons al meermaals op heeft aangesproken.
Op bovenstaande foto was hij 11,5 week oud.
Zijn moeder was eigenlijk maar een klein formaat husky met een fijne lichaamsbouw. Zijn vader hebben we enkel op foto gezien, die lijkt me wel aan de stevigere kant, maar meer dan 40 kg lijkt me wel sterk...
Daarom wou ik even horen hoe jullie dit inschatten op basis van jullie ervaring. Waar kunnen we ons aan verwachten?
Ik ben ook benieuwd naar de groeicurve van jullie herdershonden of husky's!
Dit plaatje heb ik bij mijn hond gebruikt, en klopt best aardig. Ze zat met 4 maanden op 3,5kg, en is nu volgroeid 7kg. Maar wel een heel ander formaat hond dus, geen idee welk gewicht normaal is voor herders
Ik heb een Zwitserse witte herder reu, een mugje van 71 cm hoog en 33 kg zwaar
Maar ik studeer genetica en bij de fok van vee zoals varkens en runderen is het een goed beschreven fenomeen dat kruisingen tussen rassen zorgen voor een heterosis-effect. Dat houdt kort gezegd in dat de F1-kruising groter en zwaarder is en beter presteert dan de raszuivere ouderdieren.
Wij hebben een heel andere kruising: Australische Herder x Berner Sennen. Op basis van de gewichten van ouders en haar eigen groeicurve in de eerste maanden hadden we verwacht dat ze 35 kg zou gaan worden.
Toen ze 6 maanden was zat ze op 25 kg... en dat zit ze nu nog steeds!
Kruisingen kunnen alle kanten op gaan. Als ik je foto zie wordt die van jullie inderdaad een flinke jongen! Maar het is nu belangrijker dat hij niet te dik/dun is, dan hoe zwaar hij precies is. Het uiteindelijke gewicht blijft een verrassing
Laat je niet afleiden door uitspraken als ‘zijn poten zijn groot, dus hij zal nog flink groeien’. De ene week groeien ze hier, dan weer daar. Dat gaat niet geleidelijk. Dus als pup zijn ze regelmatig uit verhouding
Haha, wel een schoontje hoor!
En da's interessant om te weten, was ik me helemaal niet van bewust, thanks! :D
Wat een geweldige mix, ze is echt mooi uitgevallen! Ik hou van leuke kruisingen :)
Aha okay, dus dan kan de groeicurve toch wat sneller beginnen afvlakken zoals bij die van jouw is gebeurd dan!
Qua 'vulling' zat hij volgens de dierenarts wel precies goed, hij is dus zeker niet te dik of te dun.
Jullie pup loopt ongeveer gelijk met onze pup kwa gewicht maar ik heb een Leonberger thuis dus dat is wel een heeeel ander ras ..
Hola, da's inderdaad wel ras van een heel ander kaliber, verbaast me wel :o
Ben eens benieuwd hoe Cosmo gaat uitvallen...
Zo zie je maar, wat genetica een enorme invloed kan hebben. Bizar dit, groter en zwaarder.
Wat bedoel je met beter presteren? Kwa werken?
Volg je de outcross van oa de Saarlozewolfhond? Is een FB pagina over, ik begrijp de genetica niet heel erg goed, maar dit is miss wat voor je om te volgen.
Bij ons was een F1 Saarloze met ben even vergeten welke, de husky of witte herder, op les, die was idd erg groot!
Nja scheelt wel dat Maui nog een redelijk klein teefje is hoor, één van haar broertjes is al 33 kilogram haha.
Ik volg de meeste outcross projecten die op dit moment gaande zijn :) De Saarloos mensen zijn hartstikke goed bezig.
Met beter presteren bedoel ik dat het dier een hogere productie heeft, zoals een zeug die een groter aantal biggen krijgt per worp. Maar je kan productie op verschillende manieren bekijken.
Het voordeel van rassen is hun specialisatie in iets (vaak productiegerelateerd) wat ze heel goed kunnen en wat een boer heel veel oplevert. Een kip die heel veel eieren legt, een koe die heel veel melk geeft. Het nadeel van rassen is dat de focus op een specifiek 'talent' ten koste gaat van algemene vitaliteitskenmerken zoals levensverwachting, groei, vruchtbaarheid, weerstand en aanpassingsvermogen. Door verschillende rassen te kruisen, krijg je een dier wat het specifieke 'talent' minder goed bezit, maar juist wel die algemene vitaliteitskenmerken. En dat kan op andere manieren weer interessant zijn voor de productie.
Ik hoop dat velen hun voorbeeld volgen.
Ik fok Perzische katten, met neus. Helaas is dat niet voldoende om ook het probleem met de te kleine of zelf afwezige traanbuisjes en kleine neusgaten op te lossen.
Ik heb nu ook 3 half perzen, (mijn kids hadden 3 jaar achter elkaar een van mijn krolse dames laten ontsnappen, met een straat kater een nestje gehad). Ze hebben een kort harige vacht, wel een dikke vacht, (kort haar is dominant) die hebben geen probleem met de neusgaten en de traanbusjes en dat heeft mij wel aan het denken gezet.
Ze hebben de mooie ronde kop van de Pers, de ronde oortjes die meer naar buten staan en vooral een Perzen karakter, baas gericht, super zacht aardig en vriendelijk. Bovendien, een veel mindere prooidrift, dus heel goed als huiskatten te houden. Ze komen hier in eigen tuin.
Ik ben daarom nu gestopt met het fokken van Perzen en hoop dat ze ook bij hun outcross gaan doen. De Heilige birmaan, of Brits langhaar. Dat ras is ontstaan door de Brits korthaar met de Pers te kruisen. Hoewel de Brits langhaar ook al een steeds kortere snuit krijgt.
Het blijft gewoon zo triest.
Oh dank je voor de uitleg, duidelijk. en interessant.
Bij de onderste foto is Links is Roodbaard, de van het eerste oepsnestje. Rechts is Elmo, zijn zusje hebben we ook, van het laatste oepsnestje.
Je ziet de ronde perzen kop. Bij Roodbaard zou nog iets meer neus mogen.
Bovenste foto is Elmo, zusje Lorrelei en de rechter is de volle stamboom P=ers Bathazar van het Levendaal, of terwijl Barney.
sorry voor het off topic
Ik ben absoluut geen kenner van de Saarloos maar hoorde laatst wel wat de inteelt coëfficiënt een Saarloos. Dan is outcross pure noodzaak en geen kwestie van goed bezig.
Bij een hele hoop rassen is het pure noodzaak en toch willen die niet aan de outcross.
Daarom zijn ze bij de Saarlozewolfhond zeker weten goed bezig.
Ik ken Marijke Saarloos, wat een liefde voor het ras.
Ik bedoel dat ze goed bezig zijn met outcrossen. Outcross is heel erg noodzaak bij de Saarloos, anders is er over een aantal jaar geen Saarloos meer.
Mijn moeder heeft een pers met een beetje een neus, maar niet heel nadrukkelijk. Zij is ontsnapt en heeft met een Europese korthaar kater een nest gekregen. Die kittens hebben allemaal inderdaad een korte maar hele dikke vacht, een prachtige brede kop en mooie amberkleurige ogen. Een heel goed gelukte oeps.
Dit is moeder Doortje, raszuivere pers.
Haar volwassen zoon Joost, pers x Europees korthaar.
En Kitty, Doortje's raszuivere pers kitten die een mooi neusje heeft. Mijn moeder vindt perzen met neus ook mooier dan de extreme.
Wat leuk, zelfde verhaal als bij mij.
Doortje lijkt op Barney kwa neus.
Wat is Joost mooi!
Kitty lijkt op mijn oudste Pers. Zij had alleen als enige in het nest last van de traanbuizen.
Wat zijn ze allemaal mooi!
De zilver is Momo, de oudste. De golden is haar dochter (Athena van het Levendaal) roepnaam Beertje en moeder van Barney en 3x oeps nestjes.
Mijn bedoeling was, zonder de oepsjes nog een keer door de stamboom Pers, zelfde vader als Barney, laten dekken en een poesje houden. Dan weer opzoek naar Perzische kater met neus, zonder lijnteelt.
Maarja, zij koos voor de EK kater. 4 nestjes vind ik eigenlijk veel te veel.
Heb gelukkig nog steeds goed contact met alle kitten kopers. De oepsjes zijn ook goed gelukt
Ja dat is ook goed. Maar daarvoor hebben ze het probleem wel hoog laten oplopen bedoelde ik. Mijn stamboom rashond heeft bijvoorbeeld een (heel) veel lagere inteelt coëfficiënt.
Het lastige bij de Saarloos was, dat er twee verenigingen zijn, met elk eigen lijnen en fok dieren. Een vereniging wilde al langer dieren uitwisselen, om de genenpoel te vergroten, de ander niet en nog steeds niet.
Vervolgens was het een eindeloze discussie, binnen de leden om tot outcross te kunnen overgaan en dan nog een discussie over welke andere rassen er bij betrokken zouden worden. Heraas heeft alles bij elkaar jaren geduurd.
Ben het zeker met je eens dat het veel te lang heeft geduurd eer ze zijn overgegaan op outcross.
Gelukkig zijn er steeds meer rassen die het gaan overnemen.
Ik zat even te kijken, het was al in 2014 dat de Saar x witte herder pups geboren waren. Tijd gaat snel
Tegenwoordig zijn dat marxdorfer wolfhonden saar x witte herder.
Ze hebben nu natuurlijk ook outcross met podenco gedaan
@moongarm, zegt niet alles idd volgens die curf zou mijn meisje nu rond de 35 moeten wegen maar is met 6 maanden al op haar gewicht van 23/24kg blijven hangen. Leuke hond trouwens!
Het outcross heeft niet als doel de marxdorfer te gaan fokken maar is puur voor het verbeteren van de Saar.
Bij de AVLS worden ze ook niet zo genoemd.
Ze hebben de working husky en Noorde Eland hond gebruikt en de look a likes
De mix podengo vind ik niet mooi. Snap die combi ook niet.
Mooi vind ik ze ook niet, maar qua genenpoel snap ik het wel, totaal niks verwant van elkaar.
Daar heb je zeker gelijk in, voor het ras is het goed.
Hier mijn “oude” (bijna 11, maar dat beseft ie zelf niet... dus loopt nog zonder problemen 15 en soms uitschieters tot 20 km mee en kan- en doet nog alles zoals ie altijd deed.) kruising van Akita x husky (moeder) en witte herder x Akita (vader).
Deze kwam als pup ter wereld met een gewicht van 477 gram (alle pups varieerde tussen 390 en 477 gram en hadden verschillen in bouw, 3 waren compact en gedrongen als papa 3 waren groot, hoog en zwaar.)
Met 8 weken woog hij 11,3kg en met 6 maanden ongeveer 28kg... om uiteindelijk nooit zwaarder uitgeroeid te zijn dan 35kg en 69cm schoft (moeder was 60cm en 23kg vader 62cm en 33kg).
Hij groeide het eerste half jaar lomp uit, waardoor ik echt dacht dat ie een ‘heavy bone’ zou worden, wat na een half jaar een hele andere wending aannam en hij eigenlijk vrij rank en slank, maar gespierd opdroogde.
@Laura Diva&Nova
De actuele ‘doordachte’ fokkers van de kruising Saarloos x witte herder, willen weinig te maken hebben met het Marxdorver-label, omdat dit ras eigenlijk vanuit dezelfde hypocrisie-troef mentaliteit (en domme gedachten rond genetica mbt lijder/drager van erfelijke gebreken) opgezet werd als heel lang met de Saarloos gebeurde (waarom er laatste jaren x podenco ibicenco, Noorse Elandhond bij Marijke Saarloos zelf- en de Zwitserse witte herder outcrosses gerealiseerd zijn, om de Saarloos als ras te redden.).. en dus velen Marxdorvers aan dezelfde afwijkingen begon te lijden, te denken aan DM, PRA, heup- en elleboog-afwijkingen.
Dit is Cosmo nu, bijna 2,5 maand later.
Hij groeit nog steeds als kool. Dit is zijn groeicurve tot nu toe.
Over 5 dagen is hij 6 maanden oud en hij weegt momenteel 32 kg. Ik kan hem thuis zelf niet meer wegen omdat ik hem niet meer opgetild krijg, dus dat laat ik nu aan mijn vriend over. :p
Hoe pakken jullie het wegen van je hond aan?
Ik werk iedere dag aan het wandelen aan de leiband zonder te trekken. Dit gaat over het algemeen erg goed!
Enkel op de hondenschool is het een heel stuk moeilijker. In die setting lijkt zijn huskykantje helemaal naar boven te komen. Dan is hij zodanig enthousiast en afgeleid dat hij continu zit te trekken en te 'schreeuwen' (ik weet niet hoe ik dit anders kan verwoorden haha), vanaf het moment dat we uit de auto stappen tot het instappen. Zo heeft hij me ook al eens omver getrokken, hij weegt namelijk een stuk meer dan de helft van wat ik zelf weeg
De 2 maanden onderbreking heeft op dat vlak dus niet echt goed gedaan ;) Gelukkig werkt hij wel graag waardoor ik relatief makkelijk z'n aandacht kan terugwinnen op het moment dat we effectief aan het oefenen zijn op de hondenschool. En met iedere keer dat we gaan, gaat het ook alweer een stukje beter. Oef.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?