Wij mogen binnenkort onze puppy ophalen. De papa is een Berner Sennen en mama is Friese Stabij. We zijn benieuwd hoe ze zal uitgroeien! Zijn hier nog mensen met dezelfde kruising? Willen jullie foto's delen met ons?
Hoi Frieke, ik ben zelf niet bekend met de kruising helaas.
Mag ik weten waarom je voor deze kruising gekozen hebt en wat je aanspreekt in beide rassen?
Ik zag wel dat er een oud topic bestaat met dezelfde kruising, dan moet je even bij zoeken kijken.
Ik herinner me wel een gelijke combinatie op het forum. Maar ik herinner me geen naam meer. Dus lastig om te kijken of die persoon nog op het forum komt.
Jet (2 jaar geleden voor het laatst online geweest)
En Sas (ruim 4 jaar geleden voor het laatst online geweest)
https://www.hondenpage.com/baasjes/55917/sas.phphttps://www.hondenpage.com/baasjes/55917/sas.php
Kan ik van terug vinden dat ze een gelijke kruising hebben. Er moet er nog 1 zijn.
Hier een bijna dezelfde kruising: Appenzeller Sennen met Stabij :). Geweldige hond, maar heel wat mee te stellen gehad. Met een kruising weet je gewoon niet wat eruit komt. Het kan goed uitpakken, maar ook heel vervelend.
Dank je wel voor jullie reacties!
We kiezen deze kruising omdat we fan zijn van beide rassen. We zijn toevallig op dit nestje gebotst en hebben er lang over nagedacht, veel opgezocht over beide rassen enz. Natuurlijk zijn we heel benieuwd hoe ze zal uitgroeien en welke karaktertrekken dominant zullen zijn.
Ik vond hier al eerder een kruising terug op het forum, maar dit bleek dan toch geen kruising van berner sennen te zijn... Daarom dat ik deze oproep nog eens lanceerde.
Dank je wel voor jullie tips en info!
wat is de reden dat de fokker besloot deze kruising te fokken? Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen?
Vraag even bij de fokker na of de ouders zijn getest op heup en elleboog dysplasie. ( en vraag om de uitslag van de dierenarts! )
een groot probleem bij beide rassen.
lees er maar over in wat dat is, een erg vervelende aandoening.
Als de fokker daar niet op test dan zou ik het echt niet doen, of in ieder geval een goede verzekering afsluiten.
maar persoonlijk vind ik dat fokkers die zonder gezondheidstesten fokken niet gesteund moeten worden.
mochten alle testen wel gedaan zijn dan heb ik niks gezegd !
Nou, dan moet ik toch even een waarschuwing geven :). Dat je fan bent van beide rassen, betekent niet dat je een hond krijgt die de ideale verhouding aan karaktereigenschappen heeft van beide rassen. Laat staan dat je weet dat de hond de leuke eigenschappen krijgt van beide rassen.
Als beide rassen kindvriendelijk zijn, dan is de kans groot dat de kruising van die rassen dit ook is. Maar neem nu de jachtneus. De stabij is een jachthond, Berner niet. Je kunt dan bijvoorbeeld een hond krijgen die qua uiterlijk op de Berner lijkt, maar ook een grote jachtneus heeft. Tel daar bij op dat de Berner behoorlijk groot, zwaar en sterk wordt, en je hebt een hond die je door hele bossen heen kan slepen.
Mijn hond heeft de jachtneus van haar moeder, de Stabij. En de zelfstandigheid van haar vader, de Appenzeller. Een jachthond moet kunnen luisteren naar de baas, ook als hij het liefst de weilanden in wil springen. Een Appenzeller is juist een hond die eigen beslissingen neemt, ook als de baas iets anders zegt. Mijn Dobber heeft dan wel de neus van de Stabij, maar ook de zelfstandigheid van haar vader. Een absoluut vervelende combinatie waardoor ze bijvoorbeeld nooit los kan lopen. Ik kan simpelweg het risico niet nemen dat ze ervandoor gaat, omdat ze een halve haas geroken heeft.
Het is maar een voorbeeldje, maar het geeft weer hoe beide rassen hun genen meegeven aan de pups. De stabij is bijvoorbeeld ook waaks en blafferig, de Berner is juist een goedzak die iedereen verwelkomt. In het nest zitten heel waarschijnlijk pups met waaksheid in verschillende mate. Maar je zult net eentje krijgen die graag waakt en de grootte heeft van de Berner. Dat kan heel vervelend uitpakken.
Dit zijn dus wel dingen waar je je bewust van moet zijn. En als je nu een heel vaag stemmetje hoorde in je brein van 'Oh... Hm...', geef daar dan asjeblieft aandacht aan. Wij hebben dat indertijd niet gedaan en dachten dat 'het wel meevalt'. En dan kom je toch even raar op de koffie :).
Dank je wel voor al jullie tips! Ondertussen is Trinke al enkele weken bij ons.
Ze is een fantastische puppy. Ze leert snel en is superlief. We kunnen haar nu al niet meer missen.
Gefeliciteerd,het is een mooi hondje.
Kleine aanvulling, een hond is een individu met een eigen te ontwikkelen karakter.
Ze hebben idd een erfelijke aanleg, maar de opvoeding en omgeving maken een hond tot wat hij wordt als hij uitgegroeid is.
Een aanleg, wil niet zeggen dat hij ook zo wordt.
Een ras die in de boekjes als kindvriendelijk staat vermeld, zal bij geen socialisatie met kinderen of slechte ervaringen er mee, minder of zelfs niet goed met kinderen kunnen omgaan.
Een jachthond, volgt zijn neus, zijn gefokt om wild op te sporen, op te halen, of aan te wijzen of de lucht in de te jagen.
Ze worden niet gehoorzaam geboren, die luistert nog niet naar de baas.
Je zal ze moeten trainen om op commando zijn taak uit te voeren. Dat vergt heel veel training en oefening en geduld, eer ze niet zo maar achter die haas aan gaan.
Jacht honden zijn trouwens ook zelfstandige werkhonden. In het veld is er geen baas die ze verteld hoe ze over dat hek kunnen komen, of door de sloot of de prikstruiken.
Opvoeden is een kwestie van geduld en vooral de juiste richting opsturen. Wat wil je zelf dat je hond doet of niet. Laat ze wennen aan mensen, kinderen dieren en dingen wat in jou (en zijn) leven belangrijk is. De rest is het leren dat er in je omgeving bepaalde prikkels zijn, waar ze geen contact mee hoeven te maken.
Natuurlijk zijn er de raskenmerken, die zitten meer in het feit dat sommige honden zelfstandige werkers zijn of niet.
Mijn ras, de schotse herdershond, ik heb haar nooit hoeven te leren bij me te blijven. Erg makkelijk in de opvoeding.
Wat is ze mooi
heel veel plezier met jullie dame!
http://www.marcelnijland.nl/richtlijn-beweging-bij-jonge-honden/
ik weet niet of jullie hiervan op de hoogte zijn, maar deze link over de beweging bij honden
Trinke komt uit een 'oeps'-nestje... Ze zijn dus niet bewust gefokt. We kennen beide ouders als ook de eigenaars goed, dus we hadden er alle vertrouwen in. ;-)
Dank je wel voor de tip! Het internet is toch wel heel verwarrend, vind ik. De ene zegt max 5. min per maand wandelen en nu lees ik 10 min. per maand.. Onze dierenarts zegt dat we nog niet mogen wandelen tot ze alle vaccins gehad heeft... Het is toch moeilijk om uit al die verschillende meningen een conclusie te trekken. Hoe meer ik lees, hoe onzekerder ik precies word. Dus ik heb beslist om mijn buikgevoel te volgen en goed te kijken en luisteren naar onze pup, maar natuurlijk ook niet overdrijven met beweging zodat ze later sterke gewrichten heeft. :-)
Dank je wel!! Wel haar mama (Friese Stabij) heet 'Trienke', dit is de naam die de fokker ze gaf. Wij vonden dit een leuke en originele naam, dus besloten we om die wat aan te passen in eerbetoon voor de mama. :)
De 5 minuten regel is ooit bedacht, zonder dat er onderzoek gedaan was. herlaas houden mensen zich daar nog steeds aan.
Nu heeft een dierenarts, fysiotherapeut en een gedragen therapeut goed onderzoek gedaan en dat is nu richtlijn, van 10 min per keer per wandeling.
Het is een richtlijn, er zijn pups, die behoefte hebben aan veel langere wandelingen, of minder. Als je hond een dagje veel heeft gedaan, dan kan je gerust een dag minder doet.
'Het is idd kijken naar de behoefte van je hond, heel goed dat je daarin op je zelf vertrouwd.
Zo heb ik het zelf ook gedaan, eigenlijk nooit opt de tijd, maar op mijn hond gelet.
Wat wel belangrijk is om te weten, dat voldoende bewegen juist bijdraagt aan stevige gewrichten, pezen, banden en botten.
Die worden juist sterker door ze te belasten, te prikkelen. Ook door op verschillende ondergrond te gaan wandelen, bouw je aan de stevigheid.
De spieren worden sterker, zodat er minder kans is op blessures.
Wandelen, bewegen is in het tempo van je pup rond scharrelen, snuffelen, ontdekken. Soms met een andere hond laten spelen.
Het gaat niet om zo veel mogelijk kilometers maken, maar lekker buiten zijn en bewegen, ontdekken.
Ik doe veel snuffel en zoek spelletjes buiten, voertjes laten zoeken en samen leuke dingen doen. Onder een tak door laten lopen, er over heen stappen, een heuvel op rennen, op iets gaan staan. Goed voor de band, het samen bezig zijn en voor de balans en coördinatie van je pup.
Betreft het enten, de meeste honden zijn geënt of getittert. Ze zijn al 2X geënt, ze hebben al een bescherming, ik zou gewoon naar buiten gaan. De socialisatie is nl erg belangrijk.
Wat ook vergeten wordt, je loopt op de stoep, waar andere honden lopen. Via je eigen schoenzolen, loop je van alles mee je huis in.
Dus je kan wel niet naar bepaalde gebieden gaan met je pup, in huis komt toch van alles binnen.
Buiten kunnen ze altijd een virusjes oplopen, of parasieten, daar kan je ze niet voor beschermen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?