Tuurlijk niet.
Maar hier wordt er altijd zo verschrikkelijk fel op gedrukt dat die werkhonden dat absoluut nodig hebben, dat die honden compleet gefrustreerd raken als je er niets mee "doet".
Dat ze veel en veel meer nodig hebben dan die dagelijkse wandelingen..
En dat weet ik, uit ondervinding, dat het helemaal niet waar is.
Bij crufts een Finse spits finale aguility. Zo super snel.
Een border was het aller snelste. Blijft zo mooi om te zien.
Weet het verschil in karakter niet met de lap?
Hoi TS,
Vergeet niet dat een rasbeschrijving maar een rasbeschrijving is. In de grote lijnen zullen honden op elkaar lijken maar elk hondje heeft zijn eigen karakter. Ik zal mezelf als voorbeeld geven:
Ik heb een Leonberger pup hier thuis van 4 maanden oud. De leonberger is van oorsprong gefokt als "gezelschapshond" en later voor waterwerk. Bij het nestje waar ik mijn pup vandaan gehaald heb waren er 2 teefjes waar ik de eerste keus had. Geel: heel rustig, echt een goedzak. Roze: pittig, veel energie, baasgericht en een werkertje. Aangezien ik veel met honden werk vond ik het leuk om de uitdaging aan te gaan met roze, ook met het idee dat het andere teefje als therapiehond moet gaan werken later.
Zo gezegd zo gedaan heb ik nu Maui, roze, hier thuis rond huppelen, de gedragstesten hebben niks gelogen en mijn "gezelschapshond" heeft ontzettend veel werk nodig. Mij hoor je uiteraard niet klagen omdat ik dit graag wilde maar zo zie je maar dat het per hondje in een ras ook heel erg kan verschillen.
je moet het niet zo uit zijn verband trekken. Van te veel doen met je hond, krijg je ook problemen.
Als je dagelijks een lange wandeling, 1.5 a 2 uur maakt met je hond, waarbij hij kan snuffelen en zijn ding kan doen, als hij thuis zijn knuffel en aandacht krijgt, niet te lang alleen is, heb je een happy dog.
Helaas wandelen een hoop alleen al veel te weinig met hun hond, bij mooi weer in het weekeind, dan maken ze een 'lange' wandeling. Door de week of met minder mooi weer, is het 3x een rondje lopen.
Helaas zijn er ook nog te veel honden die ook nog lang in de bench zitten
Er zijn ook mensen, die denken dat ze dagelijks moeten sporten met hun hond, ook dat is niet goed.
Als je sport of traint, vind ik, max 2x per week en de overige 5 dagen lange snuffel wandelingen maken.
Daarbij vind honden het leuk als je samen dingen doet. Niet omdat je een werk hond hebt die moet werken, maar voor de aandacht van de baas.
Vergeet niet, dat de baas de belangrijkste is in het leven van een hond.
Honden vinden het prettig gezien en gehoord te worden, er te mogen zijn en een taak hebben, iets voor de baas doen, dat draagt bij aan hun mentale gezondheid.
Voor ons mens geld dat ook, zelf kleine kinderen willen gezien en gehoord worden, een taakje hebben, er mogen zijn.
Dat is het prettige van op les gaan met je hond, je bent een uur intensief met je hond bezig.
Mooi filmpje opt you tube van een baas met golden, die thuis komt met zijn boodschappen, de honden rennen naar de auto om de tassen naar binnen te dragen. Big smile op hun gezicht.
Dat is mooi, dan zijn ze blij.
Is hier dagelijkse kost.
Als je een goed gefokte jachthond hebt met een goede "will to please" is dat dragen en brengen er zo ingefokt dat je dat zelfs niet hoeft aan te leren.
Bij een goede jachthond is dat geen aangeleerd trucje.
Zij zien dat ook niet speciaal als werken of met de baas bezig zijn. Ze doen het gewoon, zonder nadenken.
Misschien staat die er niet in?
Dit is dus een heel gevaarlijk advies. Jouw hond mag dan blij en voldaan worden van snuffelen en voertjes strooien; heel veel honden worden dat daar niet van. Ik kan wandelen tot ik een ons weeg maar weer thuis komen ze om werk zeuren. En dat voertjes strooien werkt hier al helemaal niet; ik mag blij zijn als ze hun dagelijkse voer en snoep op eten. Na een week geen werk heb ik een half depressieve hond in huis die ook steeds lastiger wordt.
Maar al gaan we maar kijken bij de schapen is ze happy. Kruipt ze met een tevreden kreuntje op de zetel en gaan de oogjes toe. Om vervolgens bij de wandeling gewoon te luisteren zonder gebok.
De honden van Luz zijn tevreden met wandelen alleen. Dat is één ras en één type werkhond. Daar kan je geen uitspraak mee doen over álle type werkhonden. Ik ben trouwens ook wel benieuwd naar hoe die honden zouden veranderen wanneer ze wel gewoon mee zouden mogen op een jacht.
Jawel, ik krijg hem wel in mijn top 5 tot mijn verbazing :)
Dan zouden dat fanatieke werk jachthonden worden.
Nu weten ze niet beter.
Moet er wel bij zeggen dat zij iets anders "wandelen " dan andere honden: wij zoeken hier de echte bossen op en zij mogen helemaal vrij rennen ( houden mij wel in het oog).
Eigenlijk doen ze dus waar ze voor gefokt zijn: vogels opjagen ( als ze er tegen komen) en hoeven ze niet gefrustreerd raken.
Is misschien toch anders dan met staande honden.
Ze zijn daar echt wel bewust over aan het nadenken. Het is niet een soort reflexmatig gedrag, maar iets voor de baas doen.
Dit is de grootste beloning, de intrinsieke beloning.
Ach lieve Liz, ik zie een paar honderd honden per week in de lessen en ja een hoop border collies, die super blij en tevreden zijn met, of speuren, of gewoon gehoorzaamheid, of met een uurtje sport en spel per week en verder vooral lekkere wandelingen en veel snuffel en zoek spelletjes doen en zo nu en dan een dagje niets doen, heel belangrijk.
'Wat je vergeet, is dat alle honden op dezelfde manier leren en te conditioneren zijn, dat je de innerlijke werkbehoefte op allerlei manieren een uiting kan geven en dat zelf de border collie niet 24/7 hoeft te werken.
Bovendien, het nooit moe krijgen, komt meestal, door te weinig geestelijke uitdaging, maar is ook aangeleerd. Als je met je border collie altijd maar doorgaat en doorgaat, dan wennen ze er aan en zullen ook nooit moe en tevreden worden.
Dat is helaas een veel gemaakte fout bij, vooral border collie eigenaren.
De echte werk borders, die hebben de hele winter niets te doen en werken zeker geen 24/7. Die hebben geleerden dat er soms niets te doen is. Die weten dat, zijn er aan gewend en super blij en tevreden
Precies, hun neus gebruiken en doen waarvoor de gemaakt zijn. Dat is voor hun een 'taak' en de mooiste beloning.
Dat wij mensen het aan een commando gaan koppelen, zodat het jacht training wordt, maakt niet dat dat beter is, dat een hond dan meer voldaan zou worden.
Met samen werken komt er druk op de hond. Daarbij vind ik het belangrijk, te kijken hoe de hond zich daarbij voelt en dat hij naast werken voldoende tijd krijgt, om zijn eigen ding te kunnen doen.
Persoonlijk vind ik het wel vervelend dat veel topics verzanden in wie nu gelijk heeft. Opvoeden van honden is heel persoonlijk en daarin is geen goed of fout. Als ik alleen maar naar mijn eigen (werk)honden kijk zijn ze alle drie verschillend en worden ze van andere dingen moe. ik moet ze ook alle drie anders aanpakken trouwens. De ene streng, de ander zacht. Ik denk dat iedereen met de beste bedoelingen tips geeft vanuit zijn of haar eigen situatie. Ik zelf zie zelf geen honderden honden per week (onze hondenschool is iets kleinschaliger), maar als ik iets geleerd is is dat er niet 1 manier de oplossing voor alles is. Honden zijn anders, mensen zijn anders, gezinssituaties zijn anders. Dat maakt dat verschillende situaties verschillende tips nodig hebben. En meer dan een tip is het ook niet. Je kunt mensen niet voorschrijven wat ze wel of niet moeten doen.
Helemaal eens
Iedereen kiest dat gene eruit, wat bij jou en je hond past, waar je je goed bij voelt.
Daarbij kan je iemand eigenlijk alleen goed helpen vanuit een life situatie, juist omdat geen één situatie het zelfde is.
Gt is maatwerk.
Ik zie het overigens als nuttig en leerzaam, een discussie, met voors en tegens. Zo krijg je meerdere kanten belicht.
Dan pak je datgene eruit, wat je aanspreekt.
Het gelijk is niet van belang en niet aan de orde.
Jammer dat het op je overkomt als een discussie om het gelijk willen.
Saarloos en Tsjech zijn toch erkende rassen...
Maargoed, ik zie die test maar gewoon als dat ik veel hondenrassen kan hebben, haha.
Om nog even hierop te reageren:
Wanneer je je goed inleest op wat een Mechelse Herder inhoudt, welke dingen je wel en niet moet doen, en wat socialisatie is etc. dan zie ik geen probleem om met een Mechel te beginnen hoor.
Als je echt van dit ras houdt, ga dan lekker veel fokkers en honden bezoeken.
Zoek een fokker uit met een wat mildere lijn en ga lekker genieten.
Ik zou wel aanraden om naar een goede hondenschool te gaan, voor een goede binding met de hond en om daar je vragen te stellen.
Eens met Tamara, ook over de hondenschool.
Ik zou dan voor Mechelaar niet uit de werklijn gaan.
Ik wel, want die showlijnen zijn veelal angsthazen. Dan ben je beter af met een stabiel karakter.
?
Hoe kom je daar bij?
Nou, ik zal mij ook erin mengen dan.
Er is geen beginnershond.
Zolang je erin verdiept wat je moet doen dan komt het goed. Iedere hond is niet allemaal hetzelfde. Onze burens hebben een mechelse en een duitse herder en een golden retriever. Mechelse is een zeer stille hond heb nooit in de laatste 15 jaar dat wij hier wonen horen blaffen. Waarschijnlijk komt het door dat het een Teefje is. Aan de andere hand is er een duitse herder een reu tegenover en deze blaft wel eens maar is ook naar een trainingschool geweest en nu is het een stuk minder dan eerst. Golden retriever daartegenin moet ook veel activiteit hebben net als de herdershond ik zie de golden vaker buiten hier dan de andere twee. Welke je ook neemt verdiep je erin en dan ben je al een stuk verder.
Succes ermee en we horen je verhalen heel graag hoe het verloopt.
Probleem 1:
De meeste pupkopers verdiepen zich niet of nauwelijks
Probleem 2:
De pupkopers die zich verdiepen, verdiepen zich vaak in verkeerde bronnen (de kennis, de achterbuurvrouw, een anoniem persoon op het internet)
Probleem 3:
De pupkopers die serieuze bronnen gebruiken pikken er vaak alleen uit wat ze willen zien en willen horen, de dingen die ze niet willen zien of horen negeren zij. Voorbeeld: Men vraagt raad op facebook (of HP). Ze krijgen 80 reacties die de hond afraden en 2 reacties die zeggen: "Valt allemaal wel mee hoor, hier gaat het ook goed zonder problemen." Dan negeren zij die 80 reacties en stemmen klakkeloos af op die 2. Ander voorbeeld: Een serieus artikel beschrijft de hond als zeer baasgericht maar met verlatingsangst. Dan zeggen zij: "Wij zoeken een baasgerichte hond dus deze hond past perfect bij ons." terwijl zij beiden 40 uur per week werken.
Probleem 4:
Nurture over nature plaatsen. "Ach met een goede socialisatie en opvoeding krijgen we de bekende rasspecifieke eigenschappen er wel uit."
Probleem 5:
Men beseft niet wat men ziet. Mensen vallen bijvoorbeeld voor een ras dat erg gehoorzaam kan zijn. Dan zien ze een hond die perfect luistert naar de baas en willen ook zo'n hond. Dan beseffen ze vaak niet dat er heel veel werk, energie en tijd in is gaan zitten voor die hond zo gehoorzaam werd.
Probleem 6:
Zelfoverschatting. Wie een hond aanschaft die veel tijd vergt; echt wandelen (meer dan poep en plas rondjes) en minimaal eens per week, liefst vaker, sporten. Of dagelijkse vachtverzorging. Men stelt zich dan voor dat zij dat zullen doen en schatten in dat zij dat graag zullen doen; met liefde. En toen kwam de praktijk. De pup die ieder anderhalf uur naar buiten moet, de vele plasjes en poepjes in huis, het bijtgedrag van een pup, het slopen. En de pup wordt ouder en moet meer beweging krijgen en dan voel je je niet lekker, het is extreem rotweer, die leuke serie is net begonnen op tv, je hebt visite. En dat niet een keer maar best vaak. En dat als commitment voor 12 tot 16 jaar zo ongeveer. En die sport.. oeps. Het leek zo makkelijk bij anderen, maar als je zelf met een jonge hond aan de slag moet gaat alles niet vanzelf. De hond luistert niet, heeft bananen in zijn oren, snapt er geen jota van en jij als beginnende handler lijkt niets goed te kunnen doen. Sta jij weer bij de absoluut beginners terwijl mensen die later begonnen zijn al 2 groepen verder zijn.
Probleem 7:
Veranderingen met de tijd. Zeker bij jonge mensen is de toekomst nog onvoorspelbaar. Studie, werk, partner, woonsituatie, scheidingen, gezinsuitbreiding. Hoe standvastig ben je dan nog in je zorg voor je hond?
Allemaal waar Liz.
Maar onderschat een goede socialisatie bij de fokkerr toch maar niet.
Niet om de rastypische eigenschappen uit een hond te krijgen, maar wel om een hond te krijgen die stress bestendig is voor nieuwe dingen ( vb broodfokpups hebben daar heel veel last van), die niet wantrouwig op vreemde mensen en kinderen reageren, die al een huiskamer met huiskamergeluiden gewoon zijn, die dikwijls al zindelijk gemaakt zijn bij de fokker ....enz.
Dagmar, sorry maar is onzin wat je zegt.
Jij kunt het onzin vinden, dat maakt er nog geen van. ;)
Crufts gezien?
Gaaf Crufts
Met flyable wedstrijd, wat zijn vooral de wondhonden super snel
De aguility de samenwerking, net iets te vroeg gestuurd en ze missen een slalompoortje
Wat zijn en blijven honden toch geweldig
En daarop baseer jij je om te beweren dat alle schowlijn mechelse schepers angsthazen zouden zijn en onstabiele karakters zouden hebben?
nee, dat staat er al. Ervaring.
Toch hoor ik zelf zelden dat dat de reden is dat ze een hond willen herplaatsen.
Ik krijg wekelijks wel een hond aangeboden voor training of herplaatsing. Dat zijn dan dus wel BC's. En wat ik dan het meeste hoor is:
- hond gaat niet met de kleine kinderen (klopt; daar zijn BC's niet echt geschikt voor als die kinderen druk zijn)
- hond blijft maar druk en om aandacht vragen (geen rust aangeleerd of te druk gezin of alleen fysieke uitdaging)
- we hebben de tijd niet om de hond te geven wat die nodig heeft (ja dûh)
- hij drijft alles wat beweegt (onderprikkeling; onvoldoende mentale uitdaging)
- hij snept naar baas (inconsequente baas)
- scheiding (baasje heeft geen ruggengraat)
Dat zijn toch dingen die een pupkoper had kunnen weten als ze hun oogkleppen hadden afgezet voor ze een BC kochten.
Dat kan, hang wellicht van de lijnen af?
Wil ook net zeggen, dat ze allemaal zo zijn.
Ik zie hier het omgekeerde. Ik ken twee showlijnen, een super leuke vriendelijke reu van 9 maanden, die wel graag werkt en een teefje, 6 maanden, dat is wel een echte teef. Beide zijn erg geschikt als huishond, die wel willen werken, maar niet zo een drive hebben als de werklijnen.
In het asiel Leiden zit Jamie, ik weet niet uit warvoor lijn, maar niet geschikt bevonden als huishond. Waarschijnlijk om de verkeerde rede gekocht.
'Eerst zat er ook Femke, zelfde rede, die bleek een nare ziekte te hebben is ingeslapen.
Dex, gekocht als waakhond, vrouw alleen, die bang was voor haar buurman, die ging met 10 weken al in alles wat hij tegen kwam, is nu 7 en komt al jaren de tuin net meer uit. Ze kan ook geen bezoek ontvangen
Ik denk als je een pup koopt, dat je vooral goed moet kijken naar de fokker, de teef, hoe zijn de pups en eigenlijk, wat wil je voor hond, wat verwacht je van je hond, wat kan je hem bieden.
MP staat ook vol met pubers, weet wat je te achtenstaat als je een pup koopt
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?