Zeg dat tegen al die mensen die hun hond hebben moeten laten opereren aan een gescheurde kruisband. Ik verzin dat niet, verschillende DA zijn al tot deze conclusies gekomen. Zelfs in Amerika begint men in te zien dat jongcastratie vooral veel nadelen heeft. Steek jij je hoofd maar fijn verder in het zand en noem het wat je wil, ik lig er verder niet van wakker.
In amerika lopen ze ook met pistolen rond....
Dat deden ze o.a. in NL bij de Australian labradoodles ook. Pups werden gecastreerd vlak voordat de eigenaren deze op de leeftijd van 8 weken ophaalden.
Die van mij is geopereerd aan gescheurde kruisbanden EN steriel gemaakt toen ze 1 1/2 jaar was...
Mijn, ongeveer, 14 vorige teven en reuen waren ook allemaal jong gecastreerd en steriel gemaakt, sommige op de leeftijd van 10 maanden. En geen enkele heeft ooit een kruisband gescheurt. Dus.....
Statistisch gezien idd meer kruisbandproblemen, HD en overige gewrichtsproblemen. Veel persoonlijke ervaringen vallen in de categorie ‘mijn opa rookte als een ketter en werd 100, dus roken is niet zo schadelijk’ . Niet onderbouwd dus... hormonen hebben een belangrijke functie in een lichaam en die hormonen wegnemen heeft dus vele gevolgen. Sommige gewenst, sommige juist niet gewenst.
Onze Tom laten castreren toen hij 8 maanden was, ik wilde foto’s van zijn heupen omdat het toch een kruising is met twee zware rassen (gelukkig prima). Aangezien hij toch onder narcose moest meteen erbij gedaan. Tom is nu 3 jaar en geen vreemde na-effecten, hij is zelfverzekerd, sociaal naar andere honden en zijn vacht is prima. (Nu geen vieze pus toestanden????). Ik weet niet of je daar iets mee kunt.
Statistisch gezien duwen mijn honden de cijfers toch serieus naar de positieve kant pro het jong castreren.
Als mijn honden het goed doen hoeft het voor mij niet onderbouwd te zijn door iemand anders.
In Amerika zijn ze sowieso voor vroeg castreren.
Ze willen zo ook voorkomen dat er nog meer honden komen, aangezien asiels daar uitpuilen, een enorm overschot.
Ik vind het persoonlijk onethisch, maar de vele honden die daar worden ingeslapen, gewoon omdat ze te veel zijn, vind ik ook onethisch.
In België worden kittens ook vanuit het nest gecastreerd, ook ivm het katten overschot.
De fokkers die kopers verplichten castreren of dit al vanuit he nest doen, omdat zij het alleen recht willen op het fokken, zie je ook bij raskatten bang voor concurrenten, ik blijf dat bijzonder vinden.
Die laatste opmerking vind ik niet echt nodig.
Iedereen mag hier een eigen mening hebben. Als die is je eigen ervaring, prima niets mis mee.
Met iemand aanvallen bereik je niets, een discussie wordt er niet zinvoller door.
Overigens, een verhoogde kans, wil niet zeggen dat het ook gaat gebeuren. Een gescheurde kruisband is altijd het gevolg van meerdere factoren.
Het kan dat de eigenaar te weinig heeft gewandeld met de hond als pup zijnde.
Door genoeg wandelen worden de banden, pezen en gewrichten sterker, bouw je spierkracht op en dan is de kans op blessures kleiner.
Te weinig wandelen, kan voor een hoop schade zorgen
Verplicht in Belgie;
Er mag geen kitten meer verkocht of weggeven worden zonder castratie.
Ook raskatten.
Is door de overheid beslist.
En mijn springer heeft absoluut geen kruisbanden gescheurt door te weinig te wandelen.
Integendeel. Springers nemen wendingen abnormaal kort, snel en hun naam kan je letterlijk nemen : ze springen constant in de lucht ( met wandelen, naar de vogels in de lucht, uit blijheid noem maar op)
Zal eerder daardoor gekomen zijn.
Die keus is om het overschot aan katten terug te dringen.
'Ik begrijp het ook wel. Het werkt gewoon om het geboorte overschot terug te dringen.
Ze hadden bij jullie er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Universiteit van Uhm ben even vergeten waar, kan het van Gent zijn?
Was een heel uitgebreid onderzoek, het risico narcose bij vroeg castreren, het herstellen ervan, gevolgen noop gedrag, groei en alles was meegenomen.
Alleen onderzoek was nog niet zo lang geleden, dat de gevolgen van echt langer termijn nog goed onderzocht kon worden.
Daarom zeg ik ook, gescheurde kruisbanden heeft altijd meerdere oorzaken.
Kan ook gewoon pech zijn, net verkeerd terecht gekomen.
HD is niet hormonaal gerelateerd, maar is erfelijk of kan door trauma ontstaan.
Banden en gewrichten, worden vooral door het belasten sterker, het hormoon verhaal, is daar van minder invloed op.
Te weinig belasten, kan zorgen voor grotere schade bij honden. Te weinig sterke pezen, banden en gewrichten, te weinig spieropbouw en dat neemt de kans op blessures toe.
Testosteron zorgt ook voor spieropbouw, bij castreren, zal je dus zeker voldoende meten laten bewegen.
Ook teefjes, bij wie we veel minder testosteron aanwezig is, is er voldoende spieropbouw, mits er genoeg gewandeld wordt.
De bot opbouw wordt door hormonen beïnvloed, de groeischijven sluiten later door vroeg castreren.
Is tot nu toe nog niet gezegd.
En dat klinkt wel even anders dan het te relateren aan een vroege castratie ...
Inderdaad was het vroeger zo in de states dat honden vroegtijdig gecastreerd moesten worden om overpopulatie te voorkomen,
Ook zaten de asiels propvol, ook dat was een reden om te castreren.
Nu zoveel jaar verder is gebleken dat de asiels voller zitten dan voorheen.
En uit onderzoek is gebleken dat het niet door overpopulatie komt, maar zijn gedragsproblemen de meest voorkomende reden dat eigenaren de hond opgeven en zo in het asiel belanden.
Deze gedragsproblemen komen merendeels door vroeg castratie.
Ook is het feitelijk en onomstotelijk bewezen dat vroeg castratie wel degelijk invloed heeft op gedrag en verhoogde kans op lichamelijke aandoeningen, o.a. gewrichten/skelet, maar ook kankers, terwijl al jaren het tegenovergestelde wordt beweerd.
Je grijpt nl in het endocrien systeem v/d hond die zeer belangrijk zijn voor het immuunsysteem, de organen enz...
Dit is ook de reden dat het in Noorwegen bij wet is geregeld en verboden is honden te castreren tenzij het uit medische noodzaak is.
En nee dit is geen hysterische reactie, is gewoon een bewezen feit, en ja deze info komt van het internet van officiële wetenschappelijke onderzoeken, de rapportages zijn gepubliceerd in wetenschappelijke bladen, inclusief bronvermelding, vind ikzelf toch een stuk representatiever dan eigen ervaringen.
Daarom vind ik het ook laakbaar dat Da's het aanbevelen om te castreren terwijl zij deze info moeten hebben, vanuit gaande dat ze wetenschappelijke bladen lezen om hun kennis op niveau te houden.
Btw als de beweegreden is om overpopulatie en oeps nesten tegen te gaan kan je ook kiezen voor sterilisatie (onvruchtbaar maken) zoals bij mensen dan blijft het endocrien systeem (hormoonhuishouding) intact.
Dus ts mocht je een beslissing nemen, doe het met de juiste info en bespreek/leg het voor met je Da.
Vr gr en succes.
Hier werd ook door de DA voorgesteld om in 1 x te castreren met het trekken van zijn melktandjes :-s. Ben maar heel snel naar een andere DA overgestapt.
Mijn reu van nu bijna 5 jaar is erg stabiel. Alleen merk ik dat hij soms wat last heeft van zijn hormonen. Alleen mindert het dan plots waardoor ik terug begin te twijfelen en misschien als het te erg zou worden, eerder zou opteren om 1st chemisch te castreren. Even goed helpt castratie niet voor dit probleem en heb ik laten snijden in een gezonde hond :-s.
De onzin wordt hier per kilo binnen gegooid.
Toevallig ken ik enkele hondenbezitters in Noorwegen.
Ik weet niet of het castreren daar door de wet geregeld is, maar er wordt evengoed gecastreerd als hier hoor.
Klein stukje gekopieerd voor je.
In fact, it is against the law to neuter dogs in Norway unless there is a specific medical reason.
het enige positieve aan castreren is, en dat heb ik ook uit hetzelfde artikel gekopieerd, het volgende.
About the only positive effect on behavior that seems to result from spaying and neutering is the roughly 68 percent decrease in urine marking.
Tja je kan natuurlijk blind en doof blijven voor bewezen feiten die nogmaals onomstotelijk zijn bewezen.
Citaat van de website van de vereniging ALAEU. Nu moet je kiezen voor een fokverbod of castratie/sterilisatie vóór de leeftijd van 18 maanden. M.a.w. labradoodle fokkers beschermen nog steeds hun commerciële handel!
Zij moeten worden gecastreerd of gesteriliseerd voordat zij 18 maanden oud zijn. Dit noemen we het zogenaamde “onder contract verkopen”. Hiervoor gelden de volgende afspraken:
Een tweede mogelijkheid is om in het koopcontract een fokverbod af te spreken:
Einde citaat
Bron: https://alaeu.com/fokregels/
Je citeerde mij, mij hoe je niet te overtuigen,
Ja zeker hebben hormonen invloed op het gedrag en de groei.
Neem een teefje, voor, tijdens en na de loopsheid en zie de invloed van hormonen. Bij pubers, het hormoon niveau is bij een puber reu 7 x zo hoog als bij een volwassen reu en dat is te merken.
Na castratie, het weg vallen van de vrouwelijke hormonen bij een teefje, neemt de testosteron de overhand, van daar dat teefjes na castratie pittiger kunnen worden en de reu, door het weg vallen van de testosteron onzekerder en angstiger kunnen worden.
Een intacte teef heeft door invloed van hormonen een verhoogde kans op baarmoeder ontsteking en mammatumoren, na castratie verhoogde kans op een andere vorm van kanker (kanker is ook erfelijk)
Een intacte reu heeft een verhoogde kans op prostaat klachten en een ontstoken piemel.
Mijn advies, teefjes na de 1e of 2e loopsheid castreren, als ze uitgegroeid zijn en die reu alleen bij hormonaal gewrichten problemen.
Maar ieder moet vooral doen, waar hij zich goed bij voelt.
Voor je je reu definitief laat castreren is het uitproberen van. de chip zeker de moeite waard.
Betreft het lichaam, hormonen is belangrijk voor de bot en spieropbouw, dus pas castreren als ze zijn uitgegroeid.
De pezen en banden worden vooral door belasten sterker, dat is minder hormonaal gestuurd,
Die invloed van goed bewegen is enorm op het ontwikkelen van een gezond lichaam en geest, dat wordt nog al eens onderschat.
Dierenartsen zijn goed in hun vak, maar zijn geen specialisten op gedrag. Daarom is het nooit handig een dierenarts te vragen naar wel of niet castreren, het is sowieso hun inkomen.
Dat kan, intacte reuen zijn elkaars concurrenten en de invloed van testosteron.
Onze puber mannen, die onder invloed van hormonen veel te grote risico's nemen, vandaar dat de autoverzekering voor speciaal die groep veel hoger is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?