Ik wandel ook weinig de eerste weken en mij bevalt dat prima. Ik kijk gewoon goed naar mijn hondje. Als we onderweg 2 kraaien, een fietser en 1 ander hondje zijn tegengekomen zit zijn koppie wel vol en gaan we het thuis allemaal lekker verwerken. Komen we minder spannende dingen tegen lopen we iets langer. Maar niet te ver. Ik denk dat ik na 30 minuten een doodmoe, vervelend hondje zou hebben. Op straat is het zoveel spannender dan in de tuin. Mijn pups bijten niet en ik geloof dat dat door die rust en regelmaat komt. Door doseren van prikkels en hem niet constant te overvragen. Het internet staat vol goede adviezen en onderzoeken die elkaar tegenspreken. Maar ik vind dat je gewoon naar je pup moet leren kijken. Je kunt prima aan een pup zien wanneer hij moe is, uitgerust of angstig, handel daar na. En ik een beetje zuinig zijn op dat lijfje is alleen maar goed.
Heel goed, dat is de manier.
Je pup geeft aan, hoeveel hij nodig heeft. De richtlijn, heet richtlijn, omdat elke hond een individu is, met zijn eigen behoefte.
Ik zie helaas vaak, dat mensen dagelijks trainen en nieuwe ervaringen opdoen met hun pup. Een pup heft soms dagen nodig om van bepaalde indrukken te herstellen. Dat is gewoon net slim om te doen.
Laat ze daarom met wandelen zelf bepalen wat ze aan kunnen en kijk goed naar je pup. Een dag veel indrukken is 1, 2 of 3 dagen rustig aan doen. Wel wandelen, maar zoek een rustige plek op.
'Moe door een lichamelijke activiteit, herstellen ze sneller door dan de prikkels in hun koppie. Dat lijf kan meer hebben dan dat koppie.
Bij ons mens net zo.
Bijten is wel heel belangrijk. Door te bijten, in ons, ontwikkeld de bijtreem zich.
Pups die veel bijten, ontwikkelen een veel betere bijtreem, dan pups die niet bijten.
Maar waarom dan al die linkjes van veel bewegen en het advies om 30 minuten te gaan lopen? Dan maak je mensen toch juist onzeker en moedig je ze aan om meer te doen inplaats van goed te kijken wat de hond aan kan. Dat van dat veel bijten vind ik onzin. Pups die veel in hun baas bijten hebben gewoon nog geen bijtrem. Mijn honden hebben een prima bijtrem, ik had een hele goede fokker die ze dat al had geleerd, en zorg er zelf voor dat ze niet overprikkelt raken. Laten we niet met z,n allen doen dat het heel normaal is dat je als puppy eigenaar vol beten en krassen zit. Daar zou je toch mee aan de slag moeten. Ja en bij de ene pup is dat lastiger dan bij de andere. Maar mijn tips zijn dan toch rust, regelmaat en voorspelbaarheid. En een goede puppycursus Waar ze jou en je hondje zien en kunnen laten zien wat je andere zou kunnen doen.
Het is een richtlijn, neem aan, dat iedereen weet wat dan betekend?
Er is nog nooit een pup slechter van geworden, door buiten op zijn tempo lekker te wandelen. Wel door te weinig beweging, Pups hebben behoefte aan bewegen, logisch, ze moeten de wereld ontdekken, hun eigen fysieke mogelijk heden, ontdekken en ontwikkelen. Door voorzichtig aan te doen, te weinig te wandelen, ontneem je ze de mogelijkheid, zijn ze blessure gevoeliger, door te weinig spierkracht.
Ik neem aan, dat elk gezond denkend mens, ziet als zijn pup moe is. Moe door wandelen, prima, niets mis mee.
Dan zijn ze lekker ontspannen moe en zie je veel minder problemen.
De meeste pups gaan rond de 7 weken uit huis, da is de bijtreem nog lang niet voldoende ontwikkeld. Daar zal je als eigenaar dus aan de slag mee moeten. het duurt wel even, eer ze goed doorhebben, hoe hard ze kunnen bijten, voordat het onprettig wordt.
Overigens, een hond de je arm pakt en je zacht vasthoud, is geen probleem. Ze hoeven niet te leren niet in ons te bijten, ze moeten het zacht leren doen. Met de bek communiceren ze ook. Dat leren ze niet, door niet in jou of een andere hond te bijten.
ik zie bijtincidenten, waarbij behoorlijke schade is, bij pups die niet veel gebeten hebben.
Waarom zou een eigenaar onder de schrammen moeten zitten? Dat zal niets te maken hebben met de bijtreem, maar meer met een pup die geen controle heeft over zich zelf en dus over prikkels is.
Overigens is het niet zo, dat een fokker zelf met de bijtrem aan de slag gaat, dat doen nest genootjes onderling.
Je bent welkom op onze hondenschool, Bij ons zijn de trucjes aanleren niet het doel, maar ons doel is, om een goede band op te bouwen met je hond en laten zien, hoe je op een prettige manier kan samen werken.
Ik zie veel ''problemen' met pups, juist omdat eigenaren veel te weinig wandelen met de pups.
Dan ben ik het wel eens met Klara dat degelijke uitspraken met precieze tijden niet handig zijn. Zou zomaar kunnen dat iemand die voor het eerst een hond heeft nu maar 20 km met zijn pup gaat wandelen omdat je erop gezet hebt dat dat niet schadelijk zou zijn. Daarnaast is het via internet absoluut niet in te hoe lang een pup kan wandelen omdat dit per wandeling verschilt met het een aantal prikkels. Als ik met mijn pup bij mij in de wijk een half uur buiten ben, dan heb een een harstikke overprikkelde pup en bijt ze veel meer. Natuurlijk kan ik dan nog verder lopen maar dan ben ik haar wel aan het afmatten en dat vind ik niet eerlijk naar mijn hond toe.
Nog maals, er wordt duidelijk door hondenscholen/dierenartsen/lezingen/cursussen aangegeven dat pups erg kwetsbaar zijn, groeischijven nog niet volledig ontwikkeld zijn en dat teveel wandelen echt niet goed is. De 5 minuten wandelen regel is niet zo maar in het leven geroepen, dit is geen "wet" maar wel een hulplijn voor leken die nog niet goed weten wat een fijne wandeling is.
Jammer dat je meteen de aanname doet dat ik niet zou weten wat een fijne wandeling is voor mijn hond, zonder dit eerst na te vragen aan mij.
oei, dan heb je het helaas niet goed gelezen, als je denkt dat 20 km lopen per dag niet schadelijk is.
In de literatuur is nergens terug te vinden, waar de 5 minuten op gebaseerd is. Die is niet door onderzoek tot stand gekomen, maar zomaar in het leven geroepen.
'Als je het linkje gelezen zou hebben, over de beweging richtlijn bij honden, zou je gezien hebben, dat een dierenarts, fysiotherapeut en een gt nu wel uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar bewegen bij pups. Die hebben een bewegingsrichtlijn opgesteld nav hun onderzoek.
Zoals met wel meer in de hondenwereld, lopen sommige achter betreft nieuwe ontwikkelingen, dat is jammer.
nu houden velen nog steeds vast aan de nergens op gebaseerde 5 minuten regel. die voor de meeste pups, veel te weinig is.
Proberen recente onderzoeken te volgen, je laten bijscholen is essentieel, als je in de honden werkt.
Het voorbeeld wat je geeft, wandelen in de wijk, heeft niets te maken met de lengte van je wandeling, maar de plek waar je wandelt. In een wijk, zijn veel meer prikkels, logisch dat dat koppie eerder vol zit. Een vol koppie heeft ook niets met afmatten te maken, een lange wandeling maken overigens ook niet.
Echter, als je dagelijks dezelfde route loopt in een wijk, zal je pup aan de prikkels wennen en er beter mee om kunnen gaan. Het heeft dus nies te maken met lang of kort wandelen, maar de plek waar je wandelt.
Ik heb geen aannames gedaan over wel of niet fijn wandelen met je hond, Jij gaf aan dat je minder wandelt met je hond omdat het een groot ras is, ik reageer daarop. dat wandelen juist belangrijk is, voor een gezonde opbouw van je hond.
Dat kan je allemaal lezen in de nieuwe beweging richtlijn voor honden.
De veelgehoorde regel ‘vijf minuten beweging per levensmaand’ is in de literatuur niet te achterhalen. De waarde van deze regel is onduidelijk en niet wetenschappelijk onderbouwd (Nijland, 2003). Veel jonge honden hebben behoefte aan meer beweging. In de praktijk blijkt een groot aantal pups meer te lopen (en aan te kunnen) dan deze regel voorschrijft.
Daarentegen blijkt uit studies die al in de jaren ’90 zijn uitgevoerd (Kiviranta et al, 1992; Lammi et al, 1993), dat een gedoseerd bewegingsprogramma bijdraagt aan spierkracht, dikte en samenstelling van het gewrichtskraakbeen en peesdikte. Deze effecten zijn overigens ook bij paarden en mensen overtuigend aangetoond (Vrijens et al, 2001; Smith et al 1999; Kasashima et al, 2002).
Ik ga deze discussie beëindigen. Vind het altijd leuk om met andere trainers te sparren en ik respecteer je standpunten maar vind het jammer dat ik dit niet terug krijg.
We zeggen in grote lijnen hetzelfde en ik hoop dat TO uit beide verhalen tips zal opnemen.
Tja, het wordt een beetje lastig een achterhaalt standpunt te respecteren.
Ik hoop dat je inziet, dat de 5 minuten regel achterhaald is.
Wees niet te voorzichtig met wandelen ook al is het een groot ras, wandelen is juist belangrijk voor een goede opbouw van dat lichaam.
Als je echt goed zou lezen snap je dat Britt ook niet strak aan de 5 minuten regel vasthoudt en iets heel ander zegt. ( kijk naar je hond, let op de prikkels, stop als het genoeg is, zeker als de hond bijterig is, de nieuwe richtlijn is ook maar een richtlijn en geldt zeker niet voor alle honden etc. )En spieropbouw is niet een kwestie van snuffelrondjes etc. Ik train gelukkig bij mensen die hier verstand van hebben en bouw dat vooral op met balans en coördinatie. Zeker als je zoals ik lekker wil sporten later is zo’n zorgvuldige opbouw belangrijk en voorkomt het veel blessures. Misschien zijn de boeken van Sam Turner en Martine Burgers wel een goede tip voor jou Suzanne. Ook voor TS trouwens. Zeker in het middelste deel leer je alles over het lijf en hoe je spieren op kunt bouwen.
ik lees steeds over spelen, wat houdt dat precies in?
Met een pup van 12 weken? Korte trekspelletjes, brokje zoeken, beetje dollen. Gewoon rustig aan een band werken.
ja zoiets stel ik me ook wel voor
misschien anders het dollen en trekspelletjes eerst maar achterwege laten, tot de pup wat minder bijterig is en meer op de zoekspelletjes concentreren?
Ik zou ook na het wandelen eerst rust inlassen, dan spelletje dan weer rust
Mijn puppen zijn nooit bijterig, ik ben TS niet. Dacht dat je de vraag in het algemeen stelde. Daarbij zijn dollen en trekspelletjes zijn juist uitstekende manieren om te werken aan een los en een bijtrem. Mits je zelf duidelijk bent wat kan en wat niet. Trekspelletjes doe ik sowieso alleen buiten het wisselen om. Maar ik gebruik het als ze ouder zijn graag als beloning.
Zoals je kunt lezen,
Brit houd nog vast aan de 5 min regel en loopt nog minder dan de regel, schrijft ze zelf.
Mijn mening is dat dit te weinig is.
Een richtlijn, geld zeker weten voor alle honden, groot of klein, ras of geen rashond.
Daarom heet het richtlijn.
Je hebt mij nergens horen zeggen dat je met een snuffel rondje spieren opbouwt.
Lekker wandelen, op allerlei ondergrond, laten klimmen en klauteren dat bouwt spieren op.
Je kan je bezig houden met balans en co?rdinatie trainingen met allerlei voorwerpen (een nieuwe hype, fijn dat je met mensen traint die daar verstand van hebben )
ik doe dat veel liever tijdens wandelen in mijn omgeving.
Veel leuker en minder gedwongen.
Honden moeten al zo veel.
Balans en co?rdinatie, ongedwongen en met super veel plezier.
Dit is Luca, sport hond. (Flyball, aguility, frisbee, treibbal, hoopers. Speur en detectie hond (drugs)
Pas rondom op de xray geweest, nog geen spoortje slijtage.
Tsja ik geef het op. :) Je kunt niet mensen iets in de mond leggen wat ze niet zeggen en ze vervolgens overtuigen net iets wat ze zelf ook zeggen terwijl je zelf daarvoor iets heel anders zei. Maar goed. Ik hoop vooral dat je zelf tijdens het lesgeven iets beter bent in de communicatie. ;)
ik vroeg me af of op dit moment de drukke spelletjes misschien nog teveel zijn voor de pup...
Ik citeer Brit:
Ik loop ook wel met onze pup hoor, maar minder dan aanbevolen.
Nog maals, er wordt duidelijk door hondenscholen/dierenartsen/lezingen/cursussen aangegeven dat pups erg kwetsbaar zijn, groeischijven nog niet volledig ontwikkeld zijn en dat teveel wandelen echt niet goed is. De 5 minuten wandelen regel is niet zo maar in het leven geroepen, dit is geen "wet" maar wel een hulplijn voor leken die nog niet goed weten wat een fijne wandeling is.
Dit is precies mijn punt, dat leg ik niemand in de mond maar komt bij Brit vandaan, de achterhaalde de 5 minuten regel en dan minder wandelen dan aanbevolen.
Ik hoor jullie niets zeggen over genoeg wandelen, de nieuwe richtlijn aanhouden.
Dus niets iets wat jullie zeiden waarvan ik jullie probeerde te overtuigden en dat ik daarvoor iets anders zei.
Jammer dat je het persoonlijk maakt, prettiger is om het bij de inhoud te houden
Pups hebben speel behoefte dat is belangrijk om je eigen grenzen en kunnen te ontdekken en als je ze niet af en toe uitdaagt, kunnen ze zelf op zoek gaan naar een bezigheid, spullen pakken die van jou zijn., op spullen gaan kauwen, klieren, wat niet de bedoeling is.
Als je ziet dat er speel behoefte is, lekker samen spelen. Niet te lang.
Daarnaast genoeg wandelen, niet elke dag trainen of nieuwe plekken bezoeken, zodat de pup tevreden en moe is en nieuwe prikkels kan verwerken.
Vat het vooral niet persoonlijk op. Maar het is gewoon heel lastig om het inhoudelijk te houden als de inhoud niet goed geïnterpreteerd wordt. Ik hou me nog aan de 5 minuten regel nog aan de 30 minuten regel, we zitten daar ergens tussenin. Ik kijk wat mijn hond aan kan. Britt doet dat ook. Britt heeft ook nog eens een ras waar je extra voorzichtig mee moet doen die eerste maanden omdat ze zo enorm snel groeien. Daarvoor gelden dan weer andere regels. Zo hebben we allemaal het beste met onze honden voor, hebben we allemaal kennis van honden en doen we allemaal wat ons het beste lijkt. Voor jou is die 30 minuten een richtlijn, maar je bent het er niet mee een als mensen minder doen. Dan is het dus geen richlijn meer he. ;). Ik zie misschien ook andere dingen in de les dan jij. Ik zie pups waar te veel mee gedaan wordt, te lang mee gelopen en te weinig rust in huis is. Dan rem ik die mensen wat af. Andersom moedig ik anderen aan om wat meer te doen, afhankelijk van het ras, en wat het koppie aan kan. Volgens mij zijn we het grotendeels ook gewoon eens maar ben jij de verschillen nogal aan het uitvergroten terwijl die er nauwelijks zijn.
Ik vat het niet persoonlijk op, je maakt het persoonlijk.
30 minuten is geen richtlijn. De richtlijn is 10 min per maand per wandeling. Maar dat terzijde.
Ik schrik ervan, als mensen het nog over de 5 minuten regel hebben en dan zeggen dat ze minder doen.
Dat staat er geschreven.
Jazeker is een richtlijn een richtlijn, neem dan wel de 10 min richtlijn en niet de achterhaalde 5 minuten.
Ik ben het er idd niet mee eens minder dat de 5 min regel te wandelen.
Een pup die al overprikkelt raakt van 2 kraaien een fietser en een hond, is veel te weinig gewend.
Dat zijn nl de gewone prikkels, waar een pup die voldoende buiten is, al gewend aan kan zijn.
Ik krijg de indruk dat jullie veel te voorzichtig zijn.
Je pup blootstellen aan prikkels, lekker wandelen, niet elke dag trainen of nieuwe dingen ondernemen en zorgen voor genoeg rust.
Heb je een keer te lang gewandeld, of een drukke dag gehad, dan is je pup moe, krijgen ze niets van.
Beter dan te weinig ondernemen, dan worden ze niet voldaan, gaan klieren, kunnen niet slapen, terwijl ze slaap nodig hebben, dan worden ze oververmoeid en gaan ongecontroleerd gedrag vertonen.
Dan wordt het verplicht in de bench.
Een pup die voldoende uitdaging krijgt, is voldaan, tevreden en zal makkelijker moe in slaap vallen.
Ja klopt ik loop met een wekkertje en raak volledig in paniek als ik een keer een minuut te lang loop en prop mijn pup de hele dag in de bench voor verplichte rust ;) En ja mijn pup had met 12 weken soms al wel een vol koppie na 2 kraaien en een hond. Verschrikkelijk onverantwoord ik weet het. Met 12 weken horen ze natuurlijk overal al tegen te kunnen maar de mijne zijn niet altijd zo perfect. Volgens mij doen we hetzelfde. Hebben we alle twee vast leuke pups. Die van mij is inmiddels overigens al 1 dus geen pup meer en hij doet het best goed ondank zijn baasje. En ik heb zelfs nog 2 lopen die stammen uit de 5 minuten tijd en die zijn ook best leuk opgedroogd.
Misschien moet ik dan maar alles wat ik geleerd heb over honden volledig vergeten door iemand die een bepaalde mening heeft op een forum en die kennelijk beter weet wat goed is voor mijn pup. Knap dat je dat via internet kan inschatten.
Ook mijn pup is moe na een stuk wandelen. Ik doe namelijk heel veel speurspelletjes met haar, laat haar de wereld zien en kom ook nog andere prikkels tegen. Dan zit soms al na 1 straat haar koppie vol en ga ik terug naar huis.
Daarnaast zou ik het van mijzelf onverantwoordelijk vinden om met haar groei al heel veel te gaan bewegen, Maui groeit ongeveer 1.5 kilo per week en is daar alleen al moe van met groeipijn. Om kleine wandelingen te compenseren werk ik aan gaar coördinatie, leer ik haar dat ze ook nog achterpoten heeft (ja die fase) en kijk ik naar wat Maui nodig heeft om een blije pup te zijn. Ben ik dan zo'n slecht baasje die zich heel nodig moet laten bijscholen? Denk het niet..
We zeggen volgens mij alle 3 bijna hetzelfde maar in een andere strekking. Ik vind het jammer dat het belangrijker is geworden wie er gelijk krijgt ipv dat we met zijn drieen ook onze krachten hadden kunnen bundelen om TS te helpen.
Vind het wel fijn dat Klara wel mijn verhaal begrijpt en goed leest, bedankt!
Het gaat mij niet om jullie eigen situatie, maar om zijn algemeenheid.
Lekker wandelen met je pup en als dat koppie vol zit, buiten voertjes laten zoeken, dat werkt stres verlagend.
Voor ts, veel meer wandelen buiten. Lekker laten snuffelen, ontdekken, bewegen. Leuke dingen doen samen.
Thuis een kluifje geven, hopelijk neemt hij dan wel zelf rust. Moe en voldaan. Zo niet verplicht rust.
Regelmatig uitdagen voor spel, vooral als je ziet dat hij gaat zoeken, zo geef je een goede draai aan zijn spel behoefte.
Je zal merken, wat meer wandelen voor positief effect zal hebben.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?