Beste,
Mijn hond, Basiel, sukkelt al jaren met HD en artrose.
Geef hem korrels van de dierenarts, nl. Sanimed - Osteoarthis.
Ik heb beslist om Basiel versvoer te geven, en ben op zoek naar wat advies.
Basiel is:
Een golden Retriever
Reu
6 jaar
30 kg
Ik open een restaurant dus kan gemakkelijk aan slachtafval en overschot (vlees/vis) geraken.
Hoeveel gram per dag geef ik best?
Welke verhouding groentjes - vlees?
Welke groentjes geef ik best?
Welke suplementen geef ik hem, rekening houdend met HD? (glucosamine?,...)
Nog andere tips?
Alvast hartelijk bedankt voor jullie inzicht
Vers vlees is altijd goed...de verhoudingen moeten wel goed zijn, als je dat nooit gedaan hebt kan je beter een goed merk kvv gaan geven, spiervlees bot en orgaan in goede verhouding...wat je voor supplement kan geven is vitmd3 en omega 3, coogle er maar eens op....
Mijn tip: maak een account aan op barfplaats.nl. Daar zitten veel meer mensen met véél meer kennis over het zelf samenstellen van een menu! Ook in combinatie met gezondheidsproblemen.
Zelf samenstellen is niet iets dat je één, twee, drie doet namelijk. Het is geen kwestie van slachtafval verzamelen. Een hond heeft zowel spiervlees, als orgaanvlees en bot nodig.
Niet elke soort bot is geschikt, dragende delen zijn te hard. Aan orgaanvlees zijn er drie belangrijke soorten, ik weet ze niet uit mijn hoofd.
En dan is het ook belangrijk om verschillende dieren te voeren om tekorten te voorkomen.
Ik voer zelf nu in de verhoudingen 70% vlees, 10 bot, 5% lever 5% ander orgaan (bv nier, pancreas) en 10 groente mix.
Ik reken het bot kaal uit dus bv eendenloopvoetjes bestaan voor 60% uit bot en 40% vlees.
Ik laat het wel altijd even checken door iemand die al veel langer zelf samenstelt. Het is niet zo simpel als alleen wat slachtafval verzamelen en dat aan de hond voeren. Afgelopen vrijdag ben ik 4,5 uur bezig geweest met de maaltijden klaar maken voor de komende 40 dagen + groente mix maken.
Kijk idd eens op barfplaats daar staat veel nuttige informatie.
Oh... HD . Welke gradatie?
Qua voer is vlees een goede keuze! Wel letten op de verhoudingen: pakweg 20% orgaan (hart/lever/nier), 20% bot en 40% spiervlees. Maar, dit is een richtlijn. De ene hond doet het goed op meer orgaan, de andere hond juist op meer bot etc. Is de ontlasting hard en/of korrelig (mogelijk wit), dan voer je te veel bot. Is het juist erg dun, dan kun je meer bot voeren.
Voer ook meerdere diersoorten: minstens 5 soorten per drie weken. Persoonlijk zou ik kip en rund vermijden. Het gebeurt regelmatig dat een hond allergisch is voor deze soort. Al kan het wel verschil maken als de hond biologische kip krijgt, daar kunnen ze dan soms wel tegen. Het is uittesten. In elk geval moet je dus meerdere soorten voeren. Maak niet dezelfde fout die ik gemaakt heb. Mijn hond kreeg 4 jaar lang alleen kip en rund (Smuldier), nu is ze intolerant voor beide soorten. Zodra ze dat krijgt, heeft ze enorme jeuk.
Qua supplementen zou ik gaan voor deze combinatie:
Doils Joint (visolie),
Phytonics Muscle Support (sterke spieren zijn belangrijk voor HD),
Primeval Gelatinaat (voor aanmaak van kraakbeen),
Vitamine D3 (gewrichten).
Mijn eigen hond krijgt deze combinatie ook. Iemand die ik ken met een hond die ook zwakke heupen heeft geeft deze supplementen ook. Deze hond is nu 10.
Dat jouw hond HD heeft is iets dat mij raakt. Ik ken een paar honden die HD hadden, zij zijn voor hun eerste jaar geopereerd maar waren op hun zevende al op. Ze zijn ingeslapen toen ze net 8 waren, omdat ze geen goede kwaliteit van leven meer hadden.
Ik weet natuurlijk niet hoe jouw hond het op dit moment doet en ik wil je niet bang maken of zeggen dat jouw hond ook niet ouder zal worden dan 8. Maar, het is wel iets om in het achterhoofd te houden. HD is erg pijnlijk voor de hond en waarschijnlijk komt er een moment waarop het lichaam en geest genoeg hebben van die pijn. Dus blijf kritisch naar je hond kijken. De honden die ik kende kregen ook al een tijd pijnstillers vanwege de HD.
Gradatie HDD.
Basiel komt uit een zeer slecht nestje.
Is eigenlijk een kruising die trekt op een Retriever die ze destijds met een fake-pasport aan mijn vriendin verkocht hebben.
Maar is oprecht de speciaalste en liefste hond die ik ooit gekend heb. Kan me niet voorstellen hem vroegtijdig te moeten laten gaan.
Heb aan 1 jaar foto's laten nemen, waarop de ziektebeelden al duidelijk werden. Zelfs al artrose rond de heupkom..
MSM meegekregen en pijnstillers voor wanneer nodig.
Echter reageert Basiel zeer slecht op pijnstillers. Tot op heden krijgt hij CBD-olie, die een zichtbaar effect heeft op zijn pijn.
Ondertussen al paar keer nieuwe foto's laten nemen. En die worden er met de jaren natuurlijk niet beter op. Zijn heupen blijven wel in de kom. Desondanks schrikken dierenartsen hoe "goed" en vrolijk hij nog is zonder pijnstillers.
Misschien brengen pijnstillers wel soelaas zodra het echt nodig is. (En zullen ze daarom nog ten volle effectief zijn, hoop ik.)
Ik houd hem zeer veel in de gaten en hij zal het niet opvallend laten blijken maar ik zie direct wanneer hij pijn heeft.
Heb via een honden-fysiotherapeut hem leren masseren, ga vaak met hem zwemmen, etc.
Hoop echt dat hij ouder dan 8 jaar wordt, ook al zal ik hem nooit laten afzien.
Daarom ik ook de voeding wil optimaliseren, geloof echt dat dit hem enorm kan helpen. Dus hartelijk bedankt voor je tips! Enkele vragen hierover, (ik ben een volledige leek op dit gebied :p) :
Wat versta ik precies onder 'bot'? Welk bot geef ik dan precies?
Moeten die verhoudingen (bot/spiervlees/organen) samen in de voeding of mag je deze afzonderlijk geven?
Het lijkt me een heel werk, hoe pak jij dit bijvoorbeeld aan?
Thx!
Merci iedereen voor het advies, wordt enorm geapprecieerd!
Qua supplementen kun je ook kijken naar Flexadin en goldenpaste.
Flexadin ondersteunt botten, gewrichten en spieren.
De goldenpaste ondersteund huid, gewrichten
Misschien kun je ook een keer op barfplaats (is een forum voor rauwe voeding voor honden) en voerwijzer.nl kijken. Op voerwijzer kun je de basis er snel uithalen en op barfplaats kun je terecht voor vragen en heel veel informatie.
Ik voer 45% vleesbot, 25% spiervlees, 10% pens, 5 % lever, 5% ander orgaan en 10% groenten.
Ik voer enkel in het weekend BARF, het is me anders te veel gedoe en neemt te veel plaats in in de vriezer. Door de week geef ik KVV.
OH, HD D nog wel... Dan heeft je hond echt hele slechte heupen. Dat de koppen nog in de kom zitten is volgens mij wel redelijk 'normaal'. In de zin van: ik heb nog nooit gehoord dat de koppen ook daadwerkelijk uit de kom schieten. Ik neem aan dat spieren het geheel ook op z'n plek houden, voor zover mogelijk.
Een HD gradatie is eigenlijk opgebouwd uit twee elementen: hoe passend de kop in de kom zit en hoe diep de kom is.
Als jouw hond op 1 jaar al artrose e.d. had en ook niet geopereerd is, dan denk ik dat je een hond hebt met een e-norm hoge pijngrens. En dat is ook het probleem... Omdat hij geen pijn laat zien, lijkt het nog mee te vallen. Ik zou echt verder zoeken of er een pijnstiller is waar je hond wel goed op reageert. Welke pijnstillers heb je al geprobeerd? Het schijnt dat niet elke pijnstiller effect heeft op de gewrichten etc. Ik meende dat er ook speciale pijnstillers zijn voor dit soort dingen, maar zo veel weet ik er dan ook weer niet van...
Als je van jongs af aan een goede hoeveelheid spieren opgebouwd hebt, helpen de spieren wel om alles op te vangen. Maar de grootste druk komt natuurlijk op het gewricht zelf. Pijn hoeft een hond niet te laten zien om het te hebben. Eén van de honden die ik ken werd beschreven als 'lui'. Achteraf heeft die hond ook toen al veel last en pijn gehad, waardoor ze minder snel overeind kwam en minder snel in de benen ging. Mijn eigen hond heeft ook een periode gehad waarin ze erg rustig was en ik dacht dat dit door de leeftijd kwam. Achteraf bleek dat ze veel pijn had en daarom zo kalm was.
Over het voer: bot is precies dat: bot :). Als je BARF voert, dan geef je losse botten, stukken spiervlees en stukken orgaan. Dit stel je zelf samen. Je geeft dus bijvoorbeeld een paar kippenvleugels, met wat stukjes orgaan en een stuk spiervlees. Al dan niet van verschillende soorten.
Je kunt ook KVV voeren, dit ziet er uit als grof gehakt en daar zitten al één of meerdere diersoorten in. Ook heeft het een bepaalde verhouding aan bot/orgaan/spiervlees, dit staat meestal op de verpakking of op de website waar je het bestelt. KVV is het gemakkelijkste om te geven en misschien ook wel het beste om mee te beginnen. Barf kost namelijk wat meer werk en vriezerruimte. Bovendien vergt het enige kennis van wat je eigenlijk doet. Bij kvv zit doet de leverancier dat al ;).
Je moet wel compleet voeren, zodat de hond geen tekorten opbouwt. Daarom is het belangrijk om een variatie te voeren aan verschillende diersoorten, in de juiste verhouding bot, orgaan en vlees. Mijn Dobber krijgt bijvoorbeeld drie verschillende rollen kvv. In totaal bestaat haar maaltijd uit 1/2e deel kalkoen/parelhoen/paard, 1/4e deel eend/zalm/lam en 1/4e deel paard/lam/konijn. Dit zijn in totaal 7 diersoorten, maar ze krijgt niet van elk dier even veel. Want elke elke rol heeft ook zijn eigen verhouding aan diersoorten. De eerste rol bevat bijvoorbeeld 60% kalkoen, 20% parelhoen en 20% paard.
Je kunt ook hele prooidieren kopen, dit is eigenlijk het meest ideale plaatje. Want die verhouding bot, orgaan en vlees is gebaseerd op hoe een prooidier in elkaar zit qua die drie elementen. Dus als je aan hele dieren kunt komen, is dat ideaal. Ik denk dan voornamelijk aan hele kippen, hazen, konijnen, kwartels, duiven etc. Ik weet niet waar je woont, maar persoonlijk zou mijn voorkeur uitgaan naar wild vlees: haas, hert, ree etc. Dus echt dieren die vrij rondgelopen hebben, zonder antibiotica etc.
Je kunt in principe bot voeren van elk dier, behalve varken (ziekte van Aujeszki). Je kunt niet elk type bot voeren, omdat bepaalde botten te hard zijn. Over het algemeen wordt aangeraden om geen dragende botten te voeren of botten van oudere dieren. Dit zijn o.a. de poten, maar bij grote dieren (schaap en groter) zijn ook de ribben vaak te hard. Al is het ook afhankelijk van je hond, een kleine hond kan minder kapot kauwen dan een grote hond.
Mijn hond is 20 kilo en toen ik nog botten voerde, gaf ik geen botten harder dan kalkoenpoten. En eigenlijk waren die al te hard. Ik heb ook nekwervels gevoerd van schapen, deze waren achteraf ook te hard. Schapenkop ging goed. Maar... Dit waren puur botten. Dat is geen goede maaltijd. Een goede maaltijd bestaat uit die verhouding 20/20/60 (again: een richtlijn).
Botten die jouw hond goed zou kunnen hebben, zijn o.a. kip (het hele dier), kalkoennek/vleugels/karkas, haas (het hele dier), konijn (het hele dier) en lam (het hele dier, maar alleen van een jong lam). Verder is het even aftasten wat hij kan hebben. Nogmaals: ik zou beginnen met KVV ;).
Nagel op de kop, het is inderdaad moeilijk om Basiel te "lezen" door zijn hoge pijngrens.
Heb al 2 verschillende pijnstillers gegeven, oa. Metacam. Maar direct na het toedienen hiervan gaat hij als een zot van het gras gaan eten omdat zijn maag pijn doet.
Heb daarnaast eens een pijnstillerkuur gegeven van 2 weken + maagbeschermers (ben de naam van het medicijn vergeten). Maar kon eigenlijk zo goed als geen verschil waarnemen qua pijngradatie. (Alweer door die hoge pijngrens van hem).
Heb je verder nog ervaring met pijnstillers/ontstekingsremmers die voor mijn hond goed kunnen zijn?
Las op de site van huisdierendokter.nl dat zij werken met alternatieve medicatie. Met chinese kruiden, iemand hier ervaring mee? :)
Zoek ook een ideaal product of samenstelling van voedingssuplementen voor naast zijn KVV. Wat denk je van volgend product? : http://www.causus.be/dr-koen-vandendriessche/tuberositas-tibiae-advancement-tta/causus-joint-care-voor-soepele-gewrichten-en-sterke-botten/
Ben trouwens sinds gisteren officieel gestart met het geven van KVV, heb al uw tips opgevolgd, super merci daarvoor :)
Basieltje smult ervan!
Groetjes
welke KVV ben je gaan geven?
Ik zou voor een hond met HD en artrose buiten alle tips / suppementen die je al kreeg ook letten op ruim groente en fruit aan je hond te geven. Groenten als pompoen en broccoli, worteltjes goed fijngemaakt anders verteert het niet goed, stukjes komkommer, appel en ander fruit, maar ook spinazie door zijn eten kan veel goed doen.
Ik heb wel goede ervaring met de huisdierdokter, alleen dit zijn geen artsen, en standaard middelen. Voor gespecialiseerd advies voor jouw hond zou je een goede holistisch dierenarts moeten zoeken zoas bijv.
https://www.holistischdierenarts.nl/chronische-pijnklachten-artrose-hond/
Deze kliniek biedt ook een behandeling aan met goudkorrels, ook wel goudacupunctuur genoemd, hierbij worden stukjes goud op bepaalde punten geplaatst waardoor de hond geen pijn heeft. Geen genezing, maar een blijvende pijnstiller dus.
http://www.holistischdierenarts.nl/goudkorrels-implanteren/
De kliniek heeft zelf een perceptieonderoek gedaan wat bij 96 procent van de behandelde honden een sterke verbetering gaf.
https://www.holistischdierenarts.nl/goudkorrel-perceptie-onderzoek/
Ja ik, en ik heb het meegenomen naar een holist die Chinese kruiden voorschrijft,dit was voor de darmen, de holist heeft elk kruid wat er in zat opgezocht en vertelde dat ik gewoon opgelicht werd, geen van de kruiden waren goed voor de darmen, of iets wat er mee te maken had, het werd ook allemaal voorgelezen, of verteld wat het kruid deed.
In plaats daarvan zou ik naar een dierenarts gaan die ook holist is, en dan kruiden laten samenstellen voor jouw hond, ook dat heb ik zelf opgezocht, wel een gedoe dat Chinees vertalen, maar dat klopte tenminste..
Die dierendokter verkoopt ook wel gewone goed supplementen, maar de kruiden slaan nergens op.
Heb je weleens gedacht aan goudacupunctuur voor je hond? Ik heb dat bijna 8 jaar geleden laten doen bij mijn Catalaanse herder, die toen 2 1/2 jaar was. Hij is nu dus 10 1/2 en heeft al die jaren geen pijnstilling meer nodig gehad. En hij rent en stoeit hier wat af, samen met mijn Kuvasz en 2 Havanezers. Je moet dit zien als permanente pijnstilling. De HD gaat hier niet van over. Maar hij heeft ook geen pijn meer. Bij hem werkte dat dus zo goed, dat mijn broer het vorige week bij zijn Duitse herder van 6 jaar ook heeft laten doen, nadat bij haar in december ook HD is gediagnosticeerd. Ook bij haar werkt het heel goed.
https://sites.google.com/site/tierarztschulze/allgemeines/gold-akupunktur/infos/info_nederland
Beste,
Perfect, heb hem vandaag spinazie en wortels gegeven, vond hij zeer lekker :) Thx voor de tip!
Zal die goudaccupuntuur zeker in acht nemen, kende dit helemaal niet!
Heb deze techniek zojuist leren kennen via dit forum :)
Zal dit zeker overwegen, is er in Belgie ook een arts die dit toepast?
Grtz
Dat zou ik niet weten. Via Google heb ik ook geen arts gevonden in België die dit toepast. Ik weet wel, dat de arts in Duitsland er erg veel ervaring mee heeft en al jarenlang heel veel honden heeft behandeld met deze techniek. Ze komen ook uit heel Europa naar hem toe. Zelf woon ik in Hongarije (toen ook al) en ben ook met Remy naar Duitsland gereisd (heb maar meteen een bezoekje aan mijn familie in Nederland eraan vastgeknoopt), juist omdat deze arts zoveel ervaring heeft. Hij spreekt ook behoorlijk goed Nederlands (zijn vrouw is Nederlandse), dus dat is ook wel fijn. Je kunt hem gewoon in het Nederlands mailen en met hem spreken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?