Ridgeback in de pubertijd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mariekemarieke

honden foto van marieke

Hoi!

Ik heb een vraagje. Ik heb eerder een topic gestart, omdat Mila (nu bijna 1,5 jaar) mega schijnzwanger is geweest. Wij hebben haar laten helpen en ze is daardoor weer veel rustiger en relaxter geworden. Toch hebben we nog steeds wel wat problemen met haar...

Mila was als pup best onderdanig en soms een beetje bangig voor sommige meer dominantere type honden. Dit was al verandert doordat ze schijnzwanger was en nu sinds een paar maanden gaat ze een gevecht niet meer uit de weg. Ze heeft nu met 4 honden ruzie gehad (allemaal vrouwtjes). Vooral veel kabaal en van beide kanten geen bloed of krassen oid. Vooral de eerste twee keren dat ze ruzie had was er wel wat voor te zeggen.. Mila houdt van mensen en liep naar iemands baas, waarvan de hond zijn baasje verdedigde en begon met grommen en happen naar Mila. De andere hond verdedigde zijn balletje, maar Mila ging het dus al niet uit de weg wat ik natuurlijk erg jammer vind. De andere twee keren was er iets minder voor te zeggen, namelijk het baasje aaide Mila en de hond waar ze van pups af aan al een beetje bang voor was snuffelde aan haar. En misschien dat ze al iets hoog in de energie zat en daardoor zo reageerde? En de laatste keer was naar een border die ze al van pups af aan kent en gromde ook wel voor haar bal, maar die gingen altijd super goed.. Bij alle keren heb ik haar op haar donder gegeven en vervolgens een stukje samen met de hond waar ze ruzie mee had meegelopen, want vaak kort erna is het ook weer goed. Maar vind het niet zo’n fijne ontwikkeling.. Wat misschien ook goed om te zeggen is dat ik twee keer in de week mee loop met een Uitlaatservice uit de buurt en veel in het bos en dan kan ze ook wel eens grommen als er iets gebeurd wat ze niet wilt, maar daar heeft ze nooit ruzie gehad en met veel honden gaat het dan ook heel goed. In de Uitlaatservice is Mila degene die iedereen aan het spelen krijgt. Ik ben er over aan het nadenken om de vrouw van de Uitlaatservice te vragen eens een keer mee te gaan naar de honden waar ze nu ruzie mee heeft gehad, maar ben benieuwd of jullie dit ook hebben gehad met een hond in de pubertijd en of dit weer is overgegaan? Had gehoopt dat het na de sterelisatie beter zou gaan..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Een onzekere hond voor de castratie kan nog meer onzekerder worden en wat feller na castratie......een raad voor je, als er een bal of speeltje is, ga dat uit de weg, vaak wordt er ruzie om gemaakt...en heel goed dat je met een groep aan de wandel gaat, en ook kan je gerust eens aan de leiding daar vragen om eens mee te kijken , maar gaat een bal uit de weg als de andere hond die bij zich heeft, vaak ruzie daardoor.....

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hoe heftig waren de ruzies die je omschrijft? Hoe lang duurden ze?

 

Want van wat ik nu lees, heb ik meer een beeld van een hond die gewoon volwassen aan het worden is. Het karakter verandert wat, jouw hond pikt niet meer alles van andere honden en andersom. Dan kan er af en toe wat gesnauwd worden maar zolang dat een paar seconden (zeg 10) weer over is en er niemand gewond raakt, is dat helemaal niet erg.

 

Ik moet er ook nog steeds aan wennen, Ziva was happy-happy joy-joy toen ze jong was maar sinds ze 1,5, 2 jaar oud is kan ze ooit flink snauwen. Tanden laten zien, grommen, een beetje najagen... ik wordt er nog steeds wat bang van maar inmiddels is me duidelijk (doordat het al zo vaak gebeurd is en door de reacties van andere honden in deze situaties) dat ze haar zaak gewoon (heel) duidelijk aan geeft en dat ze echt niet op een gevecht uit is.

honden page profiel mariekemarieke

honden foto van marieke

Hi Willemijn,

Dank voor je reactie. Het gaat niet alleen om balletjes en de border kent ze al haar hele leven en waren altijd vriendjes.. Eerlijk gezegd vind ik dat ze dat ook maar gewoon moet kunnen.. is niet haar bal, dus daar moet ze ook respect voor hebben. Niet dat ik het wil opzoeken oid, maar ze hoort zich te gedragen naar mijn mening? Hopelijk is het de pubertijd, want vooral bij dit formaat hond is het niet heel fijn als het een vechtjas wordt..

honden page profiel mariekemarieke

honden foto van marieke

Ja, de ruzies waren niet met bloed oid. Maar je schrikt er toch altijd van, vooral omdat ze daarvoor juist onderdanig was. Ze heeft
nu dus ook ruzie gehad met een hond die ze kent en los zijn ze super leuk en als we een stukje samen lopen op een gegeven moment ook weer, maar de eerste paar minuten aan de lijn verkrampt ze dan een soort van en dan ze ook wel eens snauwen. En dat terwijl ik de lijn niet strak heb oid.. ik denk dat ik het vooral lastig vindt, omdat ze onvoorspelbaar heeft gereageerd in mijn ogen. De ene vond ze dus normaal hartstikke leuk en dat ze nu ineens zo fel reageerde had ik niet aan zien komen. Vooral omdat de andere hond haar aan het likken was..

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Allemaal dingen die je zelf kunt voorkomen, hoe vaker ze ruzie krijgt hoe onzekerder ze straks wordt. Op tijd aanlijnen en nooit bij en hond laten die een bal heeft dat kan altijd ruzie geven, komt bij dat een hond met een bal vol zit met adrenaline(veroorzaakt door het eeuwige zeer onnatuurlijke jaagspelletje wat het steeds weer achter een bal aan rennen is) ze dan zitten ze sowieso al veel te hoog met hun spanning!!
Ze gaat al mee met de uitlaatservice, dus heeft in principe al ruim voldoende interactie met andere honden. Ik lees een hond die meer op zoek is naar rust. Maak samen wandelingen in het bos,(uit laten)snuffelen,muisjes zoeken,samen door de bladeren struinen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Pups en jonge honden, vinden nog alles en iedereen leuk. Dat hebben ze nodig om de wereld en zich zelf te leren kennen.

Eenmaal volwassen, wordt het contact met jou en bekende, belangrijker

Door hun volwassenheid, kunnen ze op situaties, die ze niet fijn vinden gaan reageren.


Dominantie is trouwens geen karakter eigenschap en er is pas sprake van een dominatie/ onderdanigheid relatie als de honden een relatie hebben, dus binnen een roedel.

 

De eerste twee incidenten:

. Mila houdt van mensen en liep naar iemands baas, waarvan de hond zijn baasje verdedigde en begon met grommen en happen naar Mila.

 

De andere hond, heeft zijn baas niet verdedigt. Wat er gebeurd is, dat een hond, zich gesterkt door zijn baas, jou hond durft weg te grommen of blaffen.

Dat heeft er mee te maken, dat een hele hoop volwassen honden, geen contact willen met andere honden. 

Jou hond heeft nu een leeftijd, dat ze er tegen in gaat.


De
andere hond verdedigde zijn balletje, 

 

Jammer, dat bazen de balletjes niet bij zich houden, als er andere honden zijn. Jou hond geeft een grote bek terug.

Is normaal volwassen gedrag.

 

het baasje aaide Mila en de hond snuffelde aan haar.

Jou hond had op dat moment geen zin in gesnuffel.



een border die ze al van pups af aan kent en gromde ook wel voor haar bal

Nu accepteert jou hond een grote bek niet meer.

 

Bij alle keren heb ik haar op haar donder gegeven.

Waarvoor heb je haar gestraft?

Jou hond, geeft aan, dat ze bepaald gedrag naar haar toe, niet prettig vind.

Daar heeft ze alle recht toe.

 

Als baas is het jou taak, om te zorgen dat ze niet meer in een positie komt, dat ze zich zelf niet hoeft te verdedigen.

 

Maar vind het niet zo’n fijne ontwikkeling..

Dat snap ik, maar het is normaal honden gedrag.

 

In de uitlaat roedel, kennen de honden elkaar goed, ze kunnen dan ook meer hebben van elkaar.

De bazen zijn er ook niet bij, een hond voelt zich gesterkt als de baas er bij is.

Een kind op school, gedraagt zich ook anders dan thuis.

Als een hond in de uitlaat een balletje heeft, dan kan ook daar een ruzie ontstaan. 

 


Bij een teef die gecastreerd is, komt door het weg vallen van de vrouwelijke hormonen de testosteron meer aan de oppervlakte. Daardoor, kunnen ze pittiger worden.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/stress-signalen-bij-honden/

misschien heb je hier wat aan.

Honden laten goed zien, hoe ze zich voelen.

Als baas kan je de stressignalen leren herkennen en haar zo op tijd uit de situatie halen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik zou het ook geen fijne ontwikkeling vinden, al wordt denk ik ook een deel door de baasjes veroorzaakt, het is gewoon niet handig om een bal mee te nemen op wandeling, of verstandig om andermans hond te aaien.

 

Ik denk dat het gewoon allemaal teveel voor haar is, het stapelt zich ook op en wie weet gaat ze op dit moment al hoog in opwinding aan een wandeling beginnen. ik zou eens een tijdlang de wandeling voor jullie samen houden en op rustige tijdstippen gaan wandelen zodat ze eerst maar weer lekker ontspannen kan wandelen, snuffelen, en met jou leuke dingen doen.

 

 

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

" Pups en jonge honden, vinden nog alles en iedereen leuk. Dat hebben ze nodig om de wereld en zich zelf te leren kennen.
Eenmaal volwassen, wordt het contact met jou en bekende, belangrijker.
Door hun volwassenheid, kunnen ze op situaties, die ze niet fijn vinden gaan reageren.
Dominantie is geen karakter eigenschap en er is pas sprake van een dominatie/ onderdanigheid relatie als de honden een relatie hebben, dus binnen een roedel.
 
De eerste twee incidenten:
. Mila houdt van mensen en liep naar iemands baas, waarvan de hond zijn baasje verdedigde en begon met grommen en happen naar Mila.
 
De andere hond, heeft zijn baas niet verdedigt. Wat er gebeurd is, dat een hond, zich gesterkt door zijn baas, jou hond durft weg te grommen of blaffen.
Dat heeft er mee te maken, dat een hele hoop volwassen honden, geen contact willen met andere honden. 
Jou hond heeft nu een leeftijd, dat ze er tegen in gaat.
De andere hond verdedigde zijn balletje, 
Jammer, dat bazen dd balletjes niet bij zich houden, als er andere honden zijn. Jou hond geeft een grote bek terug.
Is normaal volwassen gedrag.
 
het baasje aaide Mila en de hond snuffelde aan haar.
Jou hond had op dat moment geen zin in gesnuffel.
een border die ze al van pups af aan kent en gromde ook wel voor haar bal
Nu accepteert jou hond een grote bek niet meer.
 
Bij alle keren heb ik haar op haar donder gegeven.
Waarvoor heb je haar gestraft?
Jou hond, geeft aan, dat ze bepaald gedrag naar haar toe, niet prettig vind.
Daar heeft ze alle recht toe.
 
Als baas is het jou taak, om te zorgen dat ze niet meer in een positie komt, dat ze zich zelf niet hoeft te verdedigen.
 
Maar vind het niet zo’n fijne ontwikkeling..
Dat snap ik, maar het is normaal honden gedrag.
 
In de uitlaat roedel, kennen de honden elkaar goed, ze kunnen dan ook meer hebben van elkaar.
De bazen zijn er ook niet bij, een hond voelt zich gesterkt als de baas er bij is.
Een kind op school, gedraagt zich ook anders dan thuis.
Als een hond in de uitlaat een balletje heeft, dan kan ook daar een ruzie ontstaan. 
 
Bij een teef die gecastreerd is, komt door het weg vallen van de vrouwelijke hormonen de testosteron meer aan de oppervlakte. Daardoor, kunnen ze pittiger worden.
  "

Ik zou toch ook wel uitkijken als je dit soort dingen typt. Het hoeft natuurlijk geen normaal hondengedrag te zijn.

 

Jij weet niet precies hoe het er aan toe is met die hond, misschien is dit wel gedrag wat het begin is van echt niet meer met andere honden kunnen en dan hoeft het maar 1 keer echt fout te gaan zeker met een ridgeback. 

 

Als ik jou was, Marieke, zou ik niet al te bang zijn maar ook echt heel erg goed gaan opletten. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en vreemde honden ontwijken en bij bekende honden goed opletten. Mocht je je er echt niet goed bij voelen, schakel dan gewoon hulp in. 

 

Maar goed misschien reageer ik wel heel overdreven maar het is moeilijk te beoordelen op zo’n forum. :)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik zou toch ook wel uitkijken als je dit soort dingen typt. Het hoeft natuurlijk geen normaal hondengedrag te zijn.
 
Jij weet niet precies hoe het er aan toe is met die hond, misschien is dit wel gedrag wat het begin is van echt niet meer met andere honden kunnen en dan hoeft het maar 1 keer echt fout te gaan zeker met een ridgeback. 
 
Als ik jou was, Marieke, zou ik niet al te bang zijn maar ook echt heel erg goed gaan opletten. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en vreemde honden ontwijken en bij bekende honden goed opletten. Mocht je je er echt niet goed bij voelen, schakel dan gewoon hulp in. 
 
Maar goed misschien reageer ik wel heel overdreven maar het is moeilijk te beoordelen op zo’n forum. :-) "

Gezien de leeftijd en de omstandig heden, weet ik bijna zeker dat het normaal honden gedrag is.

Er wordt bij haar een grens over gegaan en dat laat ze weten, ze wordt volwassen.


Je zal moeten voorkomen, dat je hond in een positie komt, dat ze van zich af zal moeten snauwen.

Andere honden worden daar niet leuker door.

Het snauwen, kan worden versterkt als er steeds bij haar een grens wordt over gegaan en dan kan haar gedrag aangeleerd gedrag worden.

 

Als eigenaar heel goed op de stressignalen van je hond letten en voorkomen dat de stres te hoog oploopt.

Je hoeft geen andere honden te ontlopen, maar zorg voor goede ervaringen.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ik ken veel Ridgebacks die niet tolerant zijn naar andere honden. Het zijn geen allemansvriendjes. Zou daar dus inderdaad voorzichtig mee zijn en situaties proberen te voorkomen.

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

" Gezien de leeftijd en de omstandig heden, weet ik bijna zeker dat het normaal honden gedrag is.
Er wordt bij haar een grens over gegaan en dat laat ze weten, ze wordt volwassen.
Je zal moeten voorkomen, dat je hond in een positie komt, dat ze van zich af zal moeten snauwen.
Andere honden worden daar niet leuker door.
Het snauwen, kan worden versterkt als er steeds bij haar een grens wordt over gegaan en dan kan haar gedrag aangeleerd gedrag worden.
 
Als eigenaar heel goed op de stressignalen van je hond letten en voorkomen dat de stres te hoog oploopt.
Je hoeft geen andere honden te ontlopen, maar zorg voor goede ervaringen. "

Ik vind niet dat je zo iets zeker kan zeggen, helemaal als je het niet hebt gezien, maar goed dat is mijn mening. 

 

Mijn hond begon ook met zulk gedrag ook op die leeftijd en ik ben heel blij dat ik toen maatregelen ben gaan nemen anders waren er zeker slachtoffers gevallen. 

 

Het hoeft dus niet per se “normaal hondengedrag” te zijn. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Er zijn sowieso heel veel honden, hond intolerant als ze volwassen zijn.

Eigenlijk door geen leuke ervaringen die ze opdoen tijdens socialiseren.


Heel veel honden, die uitvallen aan de lijn, anderen, die angstig reageren.

Voor volwassen honden is de eigen groep belangrijk, de mensen en dieren waar ze een band mee hebben. Alles daar buiten is niet belangrijk.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik vind niet dat je zo iets zeker kan zeggen, helemaal als je het niet hebt gezien, maar goed dat is mijn mening. 
 
Mijn hond begon ook met zulk gedrag ook op die leeftijd en ik ben heel blij dat ik toen maatregelen ben gaan nemen anders waren er zeker slachtoffers gevallen. 
 
Het hoeft dus niet per se “normaal hondengedrag” te zijn.  "

Elk gedrag wat een hond laat zien, is normaal honden gedrag.

Sommige gedragingen zijn voor ons mens ongewenst, dat maakt het niet tot abnormaal gedrag.

 

Lees verfer mijn antwoorden nog maar eens door, iets met voorkomen.

Ik ga het niet nog eens herhalen

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ze is helemaal niet intolerant, integendeel; ze kan het goed vinden met de honden van de uitloopgroep.

Honden hebben af en toe akkefietjes onder elkaar, net als kinderen.

Zoek er niet te veel achter en pieker er niet te veel over. Er is niks mis met je hond.

Waarschijnlijk heeft ze door die voorvallen geleerd dat ze kan opkomen voor zichzelf door veel lawaai te maken en de andere honden te overbluffen. En gebruikt ze dat nu vlugger.

Iedereen zal iets anders zeggen waar het aan kan liggen en uiteindelijk begin je aan alles te twijfelen, vooral aan je hond.

Mijd de honden waar ze wat ruzie bij gehad heeft een tijdje en zoek de honden op waar het goed bij gaat.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ze is helemaal niet intolerant, integendeel; ze kan het goed vinden met de honden van de uitloopgroep.
Honden hebben af en toe akkefietjes onder elkaar, net als kinderen.
Zoek er niet te veel achter en pieker er niet te veel over. Er is niks mis met je hond.
Waarschijnlijk heeft ze door die voorvallen geleerd dat ze kan opkomen voor zichzelf door veel lawaai te maken en de andere honden te overbluffen. En gebruikt ze dat nu vlugger.
Iedereen zal iets anders zeggen waar het aan kan liggen en uiteindelijk begin je aan alles te twijfelen, vooral aan je hond.
Mijd de honden waar ze wat ruzie bij gehad heeft een tijdje en zoek de honden op waar het goed bij gaat. "

Tot het een keer echt fout gaat en dan? Ik denk altijd dat je gewoon nuchter moet kijken naar de raseigenschappen. Er zijn veel ridgebacks niet dol op andere honden en fysiek zijn ze loeisterk. Dan is het als baas wel zaak om je verantwoordelijkheid te nemen en er niet maar op te gokken dat het vast wel goed zou gaan. 

honden page profiel mariekemarieke

honden foto van marieke

Dank voor alle reacties! Ik vind het jammer dat ze het niet meer uit de weg gaat en heb haar idd op haar donder gegeven, omdat ik dit gedrag niet tolereer. Gelukkig is ze ook juist heel sociaal en hier hebben we ook veel energie in gestoken toen ze jong was. In het bos krijgt ze veel honden aan het spelen, maar daardoor vond ik haar gedrag en vooral de laatste keer toen ik niet echt zag waarom ze uitviel een beetje zorgwekkend.. en met die border heeft ze dus los veel gespeeld en gerend en dat ging altijd goed, maar dat had ik niet echt kunnen voorzien en daardoor ook niet uit de weg kunnen gaan.. en wat ik er misschien bij moet zeggen dat Mila een Ridgeback is, dus tuurlijk zitten de ras typische eigenschappen in haar, maar heel diep weggestopt. Zo vind ze mensen enorm leuk, heeft geen jacht instinct, is ze heel braaf en makkelijk te trainen en is een beetje bang aangelegd. Dus bijna in alles is ze “mislukt” (voor ons natuurlijk niet:)).. Wat natuurlijk niet perse wat zegt, maar veel mensen die aan Ridgeback denken, denken aan de dominante reuen en dat is Mila echt helemaal niet..

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Tot het een keer echt fout gaat en dan? Ik denk altijd dat je gewoon nuchter moet kijken naar de raseigenschappen. Er zijn veel ridgebacks niet dol op andere honden en fysiek zijn ze loeisterk. Dan is het als baas wel zaak om je verantwoordelijkheid te nemen en er niet maar op te gokken dat het vast wel goed zou gaan.  "

Maar ik ken dan weer veel ridgebacks die wel heel sociaal zijn.

Zeker als ze de kans in hun  leven hebben gekregen om regelmatig met andere honden in contact te komen.

Er zijn honden genoeg van dit ras die thuis zonder problemen met andere honden samen leven.

 

 

 

honden page profiel mariekemarieke

honden foto van marieke

Ja, Mila was en is gelukkig nog steeds sociaal naar andere honden (buiten deze incidenten om). Misschien dat ze sommige dingen niet meer pikt, dat zou kunnen. Daarom denk ik ook dat het misschien puber gedrag is. Alleen vind haar gedrag toch gek, omdat er niet in alle gevallen nou echt wat voor te zeggen was in mijn ogen. Toevallig kwam ik de border net tegen en is er weer niks aan de hand.. maar merk dat ze soort van bang/dominant gedrag vertoont, wat ze eerder niet deed naar sommig type honden en dan met name aan de lijn. Verstuift ze wat en doet haar kop omlaag en vaak is het snel over, maar soms doet ze dus ook lelijk. Kan het niet zo goed aan haar aflezen.. En ze doet het dus ook bij honden die ze al lang kent en niet bang voor is, waarmee ze echt beste maatjes is als ze los zijn.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Tot het een keer echt fout gaat en dan? Ik denk altijd dat je gewoon nuchter moet kijken naar de raseigenschappen. Er zijn veel ridgebacks niet dol op andere honden en fysiek zijn ze loeisterk. Dan is het als baas wel zaak om je verantwoordelijkheid te nemen en er niet maar op te gokken dat het vast wel goed zou gaan.  "

Ras eigenschappen, is niet meer dan een aanleg.

Een aanleg hoeft niet tot ontwikkeling te komen.

Als eigenaar kan je bovendien gedrag conditioneren, sturen.

De omgeving, de ervaringen die een hond opdoet, zijn ook van invloed.

 

Toevallig zijn er een hoop ridgebacks in mijn omgeving (hebben 2 pups in de les) en zelfs een Thai ridgeback, ze hebben geen van alle problemen met andere honden. Super sociaal en vriendelijk.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ja, Mila was en is gelukkig nog steeds sociaal naar andere honden (buiten deze incidenten om). Misschien dat ze sommige dingen niet meer pikt, dat zou kunnen. Daarom denk ik ook dat het misschien puber gedrag is. Alleen vind haar gedrag toch gek, omdat er niet in alle gevallen nou echt wat voor te zeggen was in mijn ogen. Toevallig kwam ik de border net tegen en is er weer niks aan de hand.. maar merk dat ze soort van bang/dominant gedrag vertoont, wat ze eerder niet deed naar sommig type honden en dan met name aan de lijn. Verstuift ze wat en doet haar kop omlaag en vaak is het snel over, maar soms doet ze dus ook lelijk. Kan het niet zo goed aan haar aflezen.. En ze doet het dus ook bij honden die ze al lang kent en niet bang voor is, waarmee ze echt beste maatjes is als ze los zijn. "

Wat versta je onder bang/ dominant gedrag?

 

Je hebt het over dominante reuen, die bestaan niet, dominantie is geen karakter eigenschap

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Pups en jonge honden, vinden nog alles en iedereen leuk. Dat hebben ze nodig om de wereld en zich zelf te leren kennen.
Eenmaal volwassen, wordt het contact met jou en bekende, belangrijker
Door hun volwassenheid, kunnen ze op situaties, die ze niet fijn vinden gaan reageren.
Dominantie is trouwens geen karakter eigenschap en er is pas sprake van een dominatie/ onderdanigheid relatie als de honden een relatie hebben, dus binnen een roedel.
 
De eerste twee incidenten:
. Mila houdt van mensen en liep naar iemands baas, waarvan de hond zijn baasje verdedigde en begon met grommen en happen naar Mila.
 
De andere hond, heeft zijn baas niet verdedigt. Wat er gebeurd is, dat een hond, zich gesterkt door zijn baas, jou hond durft weg te grommen of blaffen.
Dat heeft er mee te maken, dat een hele hoop volwassen honden, geen contact willen met andere honden. 
Jou hond heeft nu een leeftijd, dat ze er tegen in gaat.
De andere hond verdedigde zijn balletje, 
 

Beste Suzanne,
Ik ben het grotendeels eens met je verhaal, maar kan je dit deeltje (zie de quote) even nader toelichten?
Het is enkel een vraag hoor, niet dat ik het eens of oneens met je hierover ben.  Maar waarom ik dit vraag:
Mijn Beauceron is nog jong (net 10 maandjes geworden intussen) en heel sociaal naar andere honden toe, hij speelt in het losloopgebied heel graag met andere honden, vooral honden die hij al kent (honden die we er regelmatig tegenkomen daar speelt hij extra enthousiast mee, dus ik ga ervan uit dat hij deze honden kent, of tenminste aan de geur herkent en dat positieve herinneringen bij hem oproept). Als diezelfde hond waar hij enthousiast en vrolijk mee aan het spelen was, op een gegeven moment bij mij even komt groeten (gewoon snuffelen eigenlijk) en mij dan ook wel aan mijn geur herkent, dan begint mijn hond ineens te grommen. Nuja, echt grommen is misschien een verkeerd woord, want agressief wordt hij niet maar hij wringt zich dan tussen mij en die andere hond en gromt dan lichtjes, maar toch om duidelijk te maken dat hij er niet van gediend is, dat die andere hond mij groet.  Is dat dan geen verdedigingsdrang? Of is het eerder jaloezie? Of hoe moet ik dit dan juist interpreteren?  Ik zeg het, het is maar gewoon een vraagje, want misschien heb ik dat gedrag een beetje verkeerd geïnterpreteerd? 
Groetjes Pieter. 

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Tot het een keer echt fout gaat en dan? Ik denk altijd dat je gewoon nuchter moet kijken naar de raseigenschappen. Er zijn veel ridgebacks niet dol op andere honden en fysiek zijn ze loeisterk. Dan is het als baas wel zaak om je verantwoordelijkheid te nemen en er niet maar op te gokken dat het vast wel goed zou gaan.  "

Goh, ik denk eerlijk gezegd dat dit van hond tot hond kan schillen (ook binnen hetzelfde ras bedoel ik dan). Ik ken bijvoorbeeld heel sociale ridgebacks, maar wellicht zijn er inderdaad ook ridgebacks die niet zo dol zijn op andere honden.   Ik snap natuurlijk wel dat je als baas je verantwoordelijkheid moet nemen, zeker met grotere rassen maar anderzijds... je hond altijd al preventief afschermen omdat het een ridgeback is, of omdat het een grote hond is (zelfs al is het een Rottweiler of een Cane Corso) lijkt me ook geen goed idee.  Omdat blijvende socialisatie en communicatie mij toch ook belangrijk blijft, ook als de hond volwassen is. Want, ook als is de hond als pup goed gesocialiseerd, is het dan niet belangrijk dat hij zijn communicatietechnieken (als ik dat zo mag noemen) blijft onderhouden als volwassen hond? Of zie ik dat verkeerd? Ik vraag het mij maar af hoor, ik ben nog lerende.

honden page profiel --

honden foto van -

"
Toevallig zijn er een hoop ridgebacks in mijn omgeving (hebben 2 pups in de les) en zelfs een Thai ridgeback, ze hebben geen van alle problemen met andere honden. Super sociaal en vriendelijk. "

Oké en? Dat klinkt allemaal super leuk, maar het feit blijft dat de grote meerderheid van die rassen niet zo sociaal en vriendelijk zijn. Die ridgebacks in je buurt zijn niet meer dan een procent van de hele populatie die er op deze wereld rondloopt. Uitzonderingen heb je overal tussen zitten, die kan je niet als rasvoorbeeld gebruiken. Dan wek je de indruk dat het gewoon een kwestie is van "goed trainen" en daar komen juist ongelukken van.

 

" Eerlijk gezegd vind ik dat ze dat ook maar gewoon moet kunnen.. is niet haar bal, dus daar moet ze ook respect voor hebben. Niet dat ik het wil opzoeken oid, maar ze hoort zich te gedragen naar mijn mening? "

Dit mag je best willen, maar zo werkt het niet. Het zijn geen machines die je naar wens kunt programmeren. Héél veel honden die nooit van hun leven met soortgenoten overweg kunnen en niet kunnen delen. Kwestie van karakter accepteren en je aanpassen aan de hond om conflicten te voorkomen.

 

Ze is nog jong, ze is op een leeftijd waarbij raseigenschappen boven water komen, dus ja, ze kan wellicht wat verrassend uit de hoek komen en gedrag laten zien dat ze nog niet eerder heeft laten zien, maar wat wel weer typerend is voor het ras. Zo blijven vriendjes uit de puppytijd ook niet voor altijd vriendjes...

 

Je ziet nu dat er problemen ontstaan in ieder geval. Allereerste wat je moet doen is niet meer loslaten, voordat de situatie escaleert. Vroeg of laat komt ze de verkeerde tegen en dan blijft het niet bij enkel gesnauw. Deze kans is een stuk groter bij degelijke rashonden, die gaan een conflict vaak niet uit de weg. Als ik zag dat mijn hond sociale problemen had, dan zou ik geen enkel risico meer willen nemen. Safety first.


Onzekerheid kan overigens inderdaad versterkt worden na castratie. Ga enkel met honden samen wandelen als je weet dat het zeker goed zal gaan. En zorg ervoor dat er geen speeltjes oid tussen beiden ligt. Elke negatieve ervaring is er weer één, dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.

"
Jammer, dat bazen de balletjes niet bij zich houden, als er andere honden zijn. Jou hond geeft een grote bek terug.
Is normaal volwassen gedrag.

  "

Hen moet je niet de schuld gaan geven omdat jij je hond niet onder controle hebt. Mensen hebben gewoon het recht om met hun hond te spelen en moeten gewoon frisbees en balletjes kunnen gooien. Sommige honden vinden het prettig om iets in de bek te hebben tijdens het wandelen, maar dat mag dan niet, omdat een andere hond anders boos wordt? Jouw hond hoort hen niet lastig te vallen, simpel. Als het niet lukt om je hond ervan weg te houden, dan moet die gewoon aan de lijn. 

 

@Marieke.

We zijn geen gedragsdeskundigen, we zien je hond niet, dus echt goed advies kunnen we je niet geven. Het beste is dan ook om een gediplomeerd gedragsdeskundige erbij te halen die je hond kan observeren en op basis daarvan passend advies kan geven. Dat geeft toch meer kans op slagen om haar wat stabieler te krijgen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Laat je hond alleen 'gecontroleerd' spelen. Dat wil zeggen: check altijd eerst met de andere hondeneigenaar en schat zelf in of jouw hond het spel met die andere hond fijn zal vinden.

Als je weet dat je eigen hond lelijk gaat doen als er balletjes mee gemoeid zijn, hou haar dan weg van honden die met balletjes spelen. Want je weet nu: daar komt narigheid van, en op een keer gaat het goed mis.

Ook als ze al hoog in de opwinding zit, ga je opletten. Op dat moment geen extra triggers toevoegen zoals vreemde baasjes die haar gaan aaien in bijzijn van hun eigen honden. Want ook dat ligt blijkbaar moeilijk voor haar. Dus zorg dan eerst voor een rustpunt. Haal haar uit het spel, neem afstand, even een apart snuffelrondje tot de opwinding daalt. 

 

Hoe andere honden zich gedragen, heb je weinig vat op. Maar voor het gedrag van jouw hond ben je zelf verantwoordelijk. Dus nu je weet waar het fout gaat, kan je daarmee aan de slag, anticiperen en de situatie naar je hand zetten.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hen moet je niet de schuld gaan geven omdat jij je hond niet onder controle hebt. Mensen hebben gewoon het recht om met hun hond te spelen en moeten gewoon frisbees en balletjes kunnen gooien. Sommige honden vinden het prettig om iets in de bek te hebben tijdens het wandelen, maar dat mag dan niet, omdat een andere hond anders boos wordt? Jouw hond hoort hen niet lastig te vallen, simpel. Als het niet lukt om je hond ervan weg te houden, dan moet die gewoon aan de lijn. 
 
@Marieke.
We zijn geen gedragsdeskundigen, we zien je hond niet, dus echt goed advies kunnen we je niet geven. Het beste is dan ook om een gediplomeerd gedragsdeskundige erbij te halen die je hond kan observeren en op basis daarvan passend advies kan geven. Dat geeft toch meer kans op slagen om haar wat stabieler te krijgen. "

Balletjes gooien, of frisbee, prima.

In elke hond zit prooidrift, als jij dat balletje gooit, terwijl er andere honden in de buurt zijn, trigger je ook andere honden. Door balletjes gooien, zit een hond hoog in de stres, dus balletjes gooien met andere honden in de buurt is vragen om een conflikt.

Niet verstandig dus.


We leven niet alleen op de wereld, het zou zo veel schelen om rekening te houden met je omgeving en even dat balletje of de frisbee bij je te houden.

 

Iets dragen in de bek, is anders, daar rent een hond niet achterna, dat hoeft geen trigger te zijn.

 

Ik heb een opleiding tot gt. Privé, bij een zeer goed opgeleide en bij geschoolde gt, school zelf ook bij. Werk de laatste 6 jaar full time in de honden.

We werken oa met uitvallende honden, met honden met zeer ernstige bijtincidenten naar mens en hond, met pubers, met eigenlijk alle soorten en leeftijden.


Ik kan je meegeven, dat problemen (uitgezonderd medische aandoeningen) nooit vanuit de hond ontstaan, maar vanuit de ervaring en opvoeding.

Wij mensen begeleiden onze hond niet altijd even handig in de socialisatie fase, maar ook daarna.


Elke hond wordt geboren met een buitdrift. De rassen verschillen zitten in het feit, dat bij sommige een eigenschap is afgezwakt en anderen versterkt. Welke eigenschappen, verschilt per ras. Bij de border is het drijven versterkt en het vastpakken en schudden verzwakt.

 

Maar gedrag wat er bij hoort is nog niet ontwikkelt. Als een hond bepaald gedrag gaat ontwikkelen, komt er een nieuwe verbinding in de hersenen. Bij herhaling, wordt die verbinding steeds dikker, totdat er een brug is, dan is gedrag bevestigd.

Bij pubers, worden alle verbindingen afgebroken, en opnieuw opgebouwd, dan tot een stevigere brug, daarom is je puber ook echt alles kwijt.

Als eigenaar, heb je invloed op het te ontwikkelen gedrag, ook op de omgeving, waar je hond zich bevind.

 

Als je puber terug gaan snauwen, doen ze die leerervaringen op. Ze zijn het zat om afgebekt te worden.
Dat hoort bij het volwassen worden, voor je zelf opkomen.


Je wil niet, dat dat gedrag versterkt wordt en aangeleerd gedrag wordt.

 

Dus zal je als baas op de stressignalen moeten gaan letten en je hond, als stres oploopt uit de situatie moeten halen.

Bijna alle honden, beginnen met oversprong snuffelen, wegkijken doen er veel, tongelen. Dan weet je al, dat je hond stres ervaart.

Bij bevriezen, dat zit je hond hoog in de stres.
Rond het blaffen, raak je de controle kwijt. Bij de een wat eerder dan de ander tijdens blaffen, dat verschilt per hond. Dan komt je hond in de fight ore flight modus, dan handelt je hond (wij mens ook) instinctief


Leer je hond lezen, herken zijn lichaamstaal, en weet hoe je moet handelen, dat is zo belangrijk.

Vanaf een scherm weet je het nooit zeker, dat klopt zeker.

Wat ik er van lees en in de praktijk zie op deze leeftijd, een normale ontwikkeling, maar zorg dat het geen aangeleerd gedrag wordt.

Voorkom zulke situaties.

Dus de paniek, mijn mening, zeker niet nodig.

 

Het zou voor iedere honden baas zeer leerzaam zijn op privéles bij een goed opgeleide gt te nemen om je hond goed te leren lezen, stressignalen, de houding en bijbehorend gedrag te herkennen en begrijpen.

 

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

Ik denk toch ook dat het helemaal normaal is dat hondjes getriggerd worden door balletjes die worden weggegooid.  Je mag dat je hond ook niet te kwalijk nemen, want lijkt mij normaal gedrag. Enja, de éne hond heeft wat meer "bezitsdrang" dan de andere...  

Dus eigenaars  die graag met hun hond met een balletje gooien...  hou daar dan ook rekening mee? Niet dat je geen balletje mag gooien natuurlijk, maar zoek dan een rustigere plaats op.  
Anderzijds, als de andere weet dat zijn hond graag achter iets aangaat...  biedt hem  dan een eigen alternatief aan. Dit kan een eigen balletje zijn, waar je hem mee afleidt. Neem desnoods een tak dat je weggooit. Ik weet het, een tak is niet superveilig omdat het kan versplinteren en er hout splinters in de maag/darmen terecht kunnen komen.  Maar je kan het wel even gebruiken, als afleiding gebruiken, tot je de spelende hond met balletje gepasseerd bent. Zo los ik dat gewoonlijk op. 

Kortom, van beide kanten kan er wat gedaan worden om conflicten te vermijden zonder tegen het natuurlijk gedrag van de hond in te gaan en dat je zeker niet moet gaan straffen/corrigeren voor normaal hondengedrag.
Groetjes Pieter. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je hebt zeker een goed punt Pieter!

Alles komt van twee kanten.

 

Ik ben geen voorstander van balletjes gooien tijdens wandelingen.

Hoe dan ook, er komt een hoop adrenaline vrij, dat geeft een kick en kan verslavend werken.

Persoonlijk adviseer ik om zoek en snuffel spelletjes te doen en samen gekke dingen ondernemen, daarbij je hond ook de rust gunnen om tijdens wandelen lekker te kunnen ontdekken, snuffelen, zelf te mogen beslissen.

Zet hem zeker niet elke dag aan het werk.

 

Als je geen balletjes gooit, wordt de bal geen trigger, dan leer je het niet aan.

Dan krijg je ipv opwinding een relaxte hond buiten.

Als je je hond wilt laten rennen, ga dan op frisbee of flyball of ga fietsen, gecontroleerd dus.

Ik heb nooit met balletjes gegooid, zit al lang op sport en spel.

We doen: flyball, treibbal, frisbee en behandigheid, 1x per week iets anders.

Met flyball, gaat Luca voor de bal, vangen en terug over de sprongetjes.

Als ik daar de bal los gooi, gaat ze er achter aan.

Tijdens wandelen, waar ik geen balletjes gooi, wordt ze ook niet getriggert door die bal, is niet aangeleerd. Ze rent soms met een hond mee die achter dat balletje aangaat, om het voor spel uit te dagen. Die hebben meestal alleen oog voor de bal. Omdat ze geen interesse toont in de bal, voelt die hond zich ook niet aangevallen.

Als ik een tennis bal vind, dan gooi ik een keer, vind ze twee keer leuk en dan is dat klaar. Snuffelen is leuker of een bal verstoppen en zoeken.


Het scheelt als je het ballen gooien, niet aanleert.

 

Mijn mening

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Beste Suzanne,Ik ben het grotendeels eens met je verhaal, maar kan je dit deeltje (zie de quote) even nader toelichten?Het is enkel een vraag hoor, niet dat ik het eens of oneens met je hierover ben.  Maar waarom ik dit vraag: Mijn Beauceron is nog jong (net 10 maandjes geworden intussen) en heel sociaal naar andere honden toe, hij speelt in het losloopgebied heel graag met andere honden, vooral honden die hij al kent (honden die we er regelmatig tegenkomen daar speelt hij extra enthousiast mee, dus ik ga ervan uit dat hij deze honden kent, of tenminste aan de geur herkent en dat positieve herinneringen bij hem oproept). Als diezelfde hond waar hij enthousiast en vrolijk mee aan het spelen was, op een gegeven moment bij mij even komt groeten (gewoon snuffelen eigenlijk) en mij dan ook wel aan mijn geur herkent, dan begint mijn hond ineens te grommen. Nuja, echt grommen is misschien een verkeerd woord, want agressief wordt hij niet maar hij wringt zich dan tussen mij en die andere hond en gromt dan lichtjes, maar toch om duidelijk te maken dat hij er niet van gediend is, dat die andere hond mij groet.  Is dat dan geen verdedigingsdrang? Of is het eerder jaloezie? Of hoe moet ik dit dan juist interpreteren?  Ik zeg het, het is maar gewoon een vraagje, want misschien heb ik dat gedrag een beetje verkeerd geïnterpreteerd? Groetjes Pieter.  "

Dat is jaloezie en hij heeft ook gelijk, jij bent zijn baas. Dat is geen bedreigende situatie.
Dat is alleen niet de baas willen beschermen, maar ik wil de aandacht van de baas.

 

Honden doen dat eigenlijk niet de baas beschermen, ze handelen uit eigen belang.

Ik wil aandacht, ik wil de andere hond uit mijn buurt.

 

Anders is, als jij als baas aangevallen, echt bedreigt wordt, dan kan je hond wel ingrijpen. Dat is ook niet zo zeer jou verdedigen, maar het reageren op de agressie

 

Wat er met ts gebeurde, een andere baas, aaide de ridge, haar hond viel uit naar de ridge, die hond voelde zich bedreigd. Als het jaloezie was, zie je ander gedrag, binnen de roedel.

Het splitsen, er tussen gaan staan, duidelijke taal, ik wil aandacht.

Die hond viel uit, omdat de ridge kennelijk  te dicht bij hem kwam, in zijn persoonlijke space zat. 

Dat gaat dus niet om de baas, maar de hond die te dicht bij kwam, eigen belang.

 

Uitvallen gebeurd heel vaak bij onzekere honden, die zich door de baas gesteund voelt om uit te vallen. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Wat moet ik doen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^