Sinds een week lijkt het of onze pup van 15 weken niet meer uit een bak durft te eten.
Ze heeft nu een grote aardewerken bak die niet kan schuiven, maar ze eet er niet meer uit.
Ook een RVS bak die aan de bench zit neemt ze geen hap meer uit.
Dito voor een plastic bak.
Gek genoeg zijn deze zelfde bakken geen bezwaar om er uit te drinken.
Eten vanaf de grond of uit de hand gaat wel goed, maar is wat arbeidsintensief.
Dus mijn vraag; is dit een fase of moeten we er iets mee? Zo ja; wat?
Onze hond heeft dit ook heel erg. Zodra het maar iets schuift of geluid maakt eet ze er niet uit. Wij leggen er vaak een handdoek onder en dan eet ze wel of ik leg de brokken op de handdoek.
Als je een tuin hebt, brokjes in het gras strooien, anders in je keuken ergens.
Brokjes zoeken, vinden ze erg leuk en ze worden er moe door.
Mijn hond krijgt nooit brokjes in een bak, wel nat voer.
Het kan, dat de voerbak verschuift met eten en een raar geluid maakt.
Een rubber placemat eronder kan helpen als je de bak wilt gebruiken.
Bedankt, de bakken kunnen niet schuiven of geluid maken (de rvs bakken een beetje in de houders).
In het gras strooien vind ik geen goed idee. Ik heb haar net geleerd niet van de grond te eten.
Voorlopig blijf ik haar maar uit de hand voeren.
Heeft je hond in huis een halsband om?
En zo ja, hangt daar dan een penning of iets aan?
Dan zou het kunnen zijn dat dat de oorzaak is, tingelen tegen de bakjes.
Als dat niet het geval is, zou je het voer (ik neem aan brokken) ook nog in een voerbal kunnen doen....dan valt het op de grond als de hond tegen de bal stoot.....meteen een leuk hersenwerkje
Mocht je hond vers eten, kan je overwegen het in een Kong te doen....ook dan geldt dat het meteen een leuke uitdaging is om aan het eten te komen
Als jij zelf haar voer in het gras strooit, is dat iets wat je haar aanbied, gecontroleerd en met jou toestemming.
Jou geur zit eraan.
Zelf van de grond iets eetbaars zoeken is heel anders en dat weten ze heel goed.
Honden vinden het leuk hun neus te gebruiken. Het eerste wat ze doen als ze geboren zijn, zoeken naar de tepel.
Geen penning en geen halsband om.
We hebben idd wel van die hersenspelletjes en de kong en gebruiken die ook, maar ik zou het fijn vinden als ze ook gewoon uit een bak weer gaat eten.
Ondanks alle goede tips van een ieder (dank hiervoor) is nog niet geheel duidelijk of dit een fase is die vele pups door gaan en die vanzelf weer voorbij gaat of dat we hiermee aan de slag moeten als we haar weer uit een bak willen laten eten.
Probeer eens een plat aardewerken of porselein bord.
.
Mijn hondje at niet heel goed als pup. Ik strooide ook wel brokjes in de kamer of deed deze in een plastic voerbal met verstelbare opening. Niet van rubber; wordt nl. smerig en slecht schoon te maken.
Zou het kunnen dat je hond gewoon kieskeurig is met eten en het wel leuk vindt als je hem met de hand voert?
Mijn hond at als pup vrij snel niet meer graag zijn brokjes, de brokjes bleven staan (in de kom) en hij trok er zijn neus voor op. Uit de hand ging goed, met voerbal een tijdje. De voerbal vond hij dolle pret, na een tijd ging hij de voerbal wel in het rond zwieren en ruiken aan de brokjes, maar at deze niet meer op. Het bleef wel super leuk voor hem.
Bij een pup vond ik het heel moeilijk dat niet-eten los te laten, aangezien hij toch regelmatig voeding moest binnen krijgen.
We zijn dan overgestapt op kvv en wisselden elke dag van smaak af, soms zelf 's morgens en' s avonds een andere smaak. Ik bood niet te vaak hetzelfde aan omdat hij op die manier wel goed at. Met vlees wou ik dat spelletje 'aanhouder wint' niet spelen, dat ging een kostelijk boeltje worden.
Kvv heeft hij een jaar gegeten. Intussen zit m'n hond alweer een jaar op brok, welke ik ook regelmatig afwissel (heb verschillende zakken tegelijk). Ik besteed niet meer zoveel aandacht aan het eten en laat het gewoon staan. Hij eet vanzelf wanneer hij honger heeft en eet meer of minder naar gelang zijn activiteit. Hij is nu 2.5 jaar oud
Oh ja, even een toevoeging. Heb je al geprobeerd een andere brok in dezelfde kom aan te bieden? Of snoepjes?
Ik zou er niet te veel aandacht aan besteden, dan maak je het nl groter.
Zou zeker niet uit mn hand eten geven, dat vinden ze nl wel makkelijk.
Je zou, wat L noemt, een keer iets heel lekkers in de bak kunnen geven.
Maar eerst een weekje geen aandacht er aan besteden
Ik heb onlangs ergens gelezen dat pups wel vaker door deze fase gaan. Zodra ze zich realiseren dat er geen concurrentie van de andere pups is wordt het eten van "normale" brokken een beetje saai en kan het zijn dat ze niet zo'n haast meer voelen om het op te eten. Via je hand kan dan als een uitdaging of spelletje worden ervaren en is dan ook leuker om te doen. Volgens mij is het een fase en gaat het wel weer voorbij, ik zou me er niet te druk om maken en het gewoon op een andere manier aanbieden zoals je nu doet.
Ik denk ook dat het te maken heeft met het gebrek aan concurrentie. Op de grond of uit de hand is een spelletje, maar betekend ook ‘snel opeten anders is het straks misschien weg’.
Haal je de voerbak weg als ze de brokjes niet eet? Zo niet zou je dit kunnen proberen. Voer aanbieden, wil ze niet? Dan weghalen en later nog eens aanbieden, enz enz. Misschien helpt dat.
Hoe is het gewicht van je pup? Krijgt ze niet teveel? De aangegeven hoeveelheden op de zak zijn maar een richtlijn. De ene hond heeft minder nodig dan de ander. Dat zou het dus ook kunnen zijn.
En anders, tja, ik heb zelf ook een moeilijke eter. Na een zoektocht van jaren nu eindelijk brokjes en kvv gevonden dat hij elke dag met smaak opeet.
Maar zolang je pupje goed op gewicht is zou ik me niet te snel zorgen gaan maken. Als ze écht honger hebben gaan ze vaak wel eten. Tenzij je een extreem klein ras hebt zoals een chihuahua. Die kunnen sneller een dip krijgen als ze niet genoeg eten dus moet je die wat beter in de gaten houden.
Ik heb voor de 2e keer ook weer een lastige pup qua eten. Beide keren een reutje, toeval? Geen idee, de dames hebben altijd met smaak gegeten.
Ik voer dus ook uit de hand en dan wil hij zelfs nog niet alles eten. Hij is zeer kieskeurig. Als er lamspens doorheen zit, is het goed, runderpens erbij, dat mag ook nog. Maar de rest moet hij niet, tenzij er iets anders wat hij smakelijk vindt doorheen zit. Brokjes gooi ik 's morgens wat op het kleed tussen zijn speeltjes neer en daar eet hij soms in de loop van de dag wat van op.
Ik vind het dus ook heel belangenrijk dat een pup goed zijn voedingsstoffen binnenkrijgt en als dat met uit de hand eten is, dan zij het zo.
Heb ik met mijn vorige reu ook gedaan en die is uiteindelijk ook gewoon zelf gaan eten.
En zou dat bij deze niet het geval zijn, dan voer ik hem toch tweemaal daags. Kan mij daar niet zo druk om maken. Maar meestal komt het vanzelf wel goed.
@L. Als we iets toevoegen (wat beloningssnoepjes) dat eet ze daarnaast ook flink wat brokjes. We hebben geen ander voer geprobeerd. Mijn vrouw vind het leuk om af en toe wat natvoer te geven en dan eet ze wel alles op, maar dat krijgt ze 1 á 2 keer per week maar.
@Hilde & Twinko Voerbak blijft de hele dag staan. Deze word om 7:00 gevuld. Dan rond het middageten en een keer rond het avondeten. Omstreeks 20:00 gaat de bak weg. Als de bak niet leeg is, dan krijgt ze alleen het verschil erbij. Hoeveelheden cf. het advies op de zak (Prins). Gewicht en groei is keurig. Als er gegeten word, dan wordt er ook ontlast. We maken ons ook geen zorgen en de laatste reacties sterken mij in het idee dat het gewoon een fase is. We wilden het alleen bevestigd hebben, omdat als het geen fase is we er zo spoedig mogelijk mee aan de gang wilden.
@Bulleke Wij hebben een teefje. Bedankt iedereen voor de reacties. Wij zijn gerustgesteld en gaan gewoon lekker verder zo.
Mijn dwergpoedel is de eerste hond voor wie ik de brokjes op de grond laat staan, anders krijgt hij niet voldoende binnen.
Al mijn vroegere honden aten goed. Soms niet en dan nam ik het voer weg en bood het bij het volgende voermoment weer aan.
Soms taalt Casper er niet naar en vul ik de volgende keer, dat hij weer eten moet hebben, het restant aan. Hij komt dan netjes bij mij wachten tot ik het weer aanbied. Rare hond wat eetgewoontes betreft! Het komt ook voor dat hij bijv. een half uur later pas begint te eten nadat ik het voer heb aangeboden.
Hier ook een hond die niet onder de indruk is van het geluid van een zak brokken die boven gehaald worden. Blijkbaar best typisch voor bepaalde rassen. Ik vind het niet erg en laat de brokken gewoon staan. Ik vind het wel prima zo aangezien hij dus wel genoeg eet naar gelang hoeveel hij bewogen heeft. Ik hou wel goed in het oog wanneer hij gegeten heeft, gewoon omdat ik het fijn vind op de hoogte te zijn en hij eet zo schattig brokje per brokje
Brokken die er de hele dag staan, is saai voor honden.
Honden willen een taak, iets doen voor eten, maakt eten veel leuker.
Met gt horen we wel eens dat honden niet goed eten (daar komen we niet voor) bak staat de hele dag klaar.
We strooien het eten in de tuin, dan wordt eten in eens wel leuk.
Zoeken een taak hebben, vinden honden geweldig.
Wat ook niet helpt, ergens veel aandacht aan besteden.
Kinderen eten soms ook niet, je kind gaan voeren, is alleen er aandacht besteden. Dan wordt het een leuk spelletje.
Niet eten is pech, bord weg na 10 min.
Honger krijgen ze vanzelf en gaat echt wel eten.
Met pups net zo.
Uit de hand voeren, steeds aanbieden, ander voer geven, allemaal aandacht.
Niet een voerbak laten staan, maar weg halen na 10 min.
Ze laten werken voor hun eten vinden ze leuk.
Soms hebben ze ook minder trek, voor een hond is dat niet erg (katten moeten eten) ze zullen zich niet dood hongeren.
Hier wordt voldoende uitdaging aangeboden en eten is daar geen onderdeel van. Snoepjes geven maken we dan wel weer leuk. Mijn hond eet niet zomaar alles op wat eetbaar en in bereik is, en dat wil ik zo houden. Hij overeet zich ook nooit, terwijl je met voedsel wegnemen dat juist in de hand werkt ('ik moet nu alles opeten want anders is het weg'). Eten blijven staan werkt zeker niet voor elke hond, velen zouden zich gewoon eten tot ze erbij neervallen. Maar om het zo te veralgemenen dat bij iedere hond eten moet weggenomen worden vind ik nu ook weer overdreven
Dit is mijn 5e hond. Ervaring meer dan voldoende. Vroeger thuis ook altijd honden gehad. Nooit eerder meegemaakt dat ik het voer moet laten staan, omdat mijn hond anders te mager zou worden en niet voldoende binnen krijgt. Uitzonderingen bevestigen de regel. Casper weegt 6,5 kg veel spiermassa.
Hier wordt meer dan voldoende met de hond gewandeld, gefietst, spelletjes en hersenwerk gedaan.
Ik geef slechts „mijn mening”, leg mijn wil niet op.
Doe vooral waar je je zelf en je hond zich prettig bij voelt, doe ik ook
Misschien nog een idee als je geen zin hebt om steeds maar uit je hand te moeten voeren, maar je wil ook niet stimuleren dat er van de grond gegeten wordt: ik heb de bakken op een mat staan en ik heb ook wel eens brokjes op de 'grond' gestrooid, maar dan dus op die mat. De associatie tussen die mat en eten/drinken is er toch al, en dat is toch wel echt iets anders dan van de 'kale' grond eten.
Ik weet niet of je probleem al opgelost is, maar anders voor mensen die ook dit probleem ervaren:
Vlak nadat ik gereageerd had op dit onderwerp begon mijn puppy ook slecht te eten. Eerst uit de hand gegeven, maar een voor een brokje in de mond duwen is inderdaad niet heel wenselijk en neemt veel tijd in beslag. Na een aantal dagen begon hij dat ook te weigeren. Andere soort brokken geprobeerd, had nog voer van de fokker en wilde zelf graag over gaan op iets beter betaalbaardere brok. Ander half dag goed gegaan toen weer weigeren te eten. Alles geprobeerd: in de kong, in een kleedje verstoppen, uitstrooien op de grond, ander bakje, wegschieten met mijn vinger niets werkte meer. En toen vond ik het opeens: hij had met z'n lekbek na het drinken boven de brokjes gehangen en ineens gingen ze er weer als zoete koek in! Blijkbaar wilde hij de droge brokken niet eten. Nu maak ik de brokken iedere keer een beetje nat, gooi het overtollige water er uit (want te nat is ook niet goed aldus de hond) en de brokken zijn in mum van tijd weg geslobberd. Ik ben blij dat er weer gegeten wordt want het begon wel een beetje zorgelijk te worden hoe weinig brokken hij at.
En dat wilde ik net ook als advies geven.
Hier doe ik bij alle honden warm water over hun brokken en giet het dan af.
De geur van de brok komt dan ook wat beter naar boven en het werkt ook erg goed als je schrokkers hebt ( geen last van droge kruimels.)
En een klein beetje uit een blikje of bakje vlees er door mengen, werkt ook nog wel eens.
Dat is een goede tip! Zo ruiken de brokken ook sterker denk ik.
Dit is een van Luca’s favoriete bezigheden.
Ze moet eerst wachten, dan leg ik voertjes over de boomstammen verspreid neer, dan mag ze zoeken.
Klimmen en klauteren, goed voor de ballans en coördinatie.
Ze is super geconcentreerd bezig en daarna lekker moe.
Omdat dit onder commando is, ze zoekt eigen voertjes, waar mijn geur aan zit, is het niet zo dat je ze zo leert van straat te vreten.
In tegendeel, zo is het onder controle.
Maar wij vinden dit gewoon leuk en daar gaat hem om.
Samen leuke dingen doen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?