Hallo! ik ben lana en samen met mijn gezin hebben wij 2 maanden geleden een puppy genaamd Simba geadopteerd! Simba is een kruising van een sheltie en een keeshond en is nu 6 maanden oud.
ik zie vaak dat als er mensen op bezoek komen, hij dominant gedrag vertoont en als we in het park zijn en hij ziet een loops teefje moet ik hem weer heel snel aanlijnen.
ook gaan wij elke zomer vakantie naar Servië naar mijn opa en oma die een heel lief teefje hebben (Mia het is een kruising markiesje) en dan moeten we hun wel alleen kunnen laten.
dus ik wil eigelijk graag Simba castreren. maar als ik opzoek welke leeftijd het beste is om dat te doen zie ik hele gemixte meningen daarover, de ene zegt 6 maanden, de ander een jaar, de ander 2 jaar en sommige 6 jaar.
dus wou ik graag jullie mening hierover weten!
Je hond is nog maar zes maanden oud, puber gedrag komt om de hoek kijken, opvoeden en dan is castratie niet altijd nodig, wil je dat toch dan eerst volwassen laten worden, wachten tot een jaar of twee..en misschien na een goede opvoeding in het geheel niet nodig. Je hond heeft hormonen nodig voor een goed skelet, en ook om te settelen....lees je eens in , in de encyclopedie hier boven het forum, aanklikken en dan kijken naar castratie van de hond....lees dat eens.
Niet, tenzij het medisch noodzakelijk is. ls je echt perse de hond wil laten helpen, dan zeker wachten totdat ie uitgegroeid is. Je hebt een kruising van kleinere rassen, dus dan zou je met 1,5 jaar ongeveer hem kunnen laten helpen, maar mijn advies is om het niet te doen.
Sheltie en Keeshond zijn beiden rassen met een overvloedige, redelijk lange vacht. Na castratie wordt zo'n vacht vaak pluizig / viltachtig. Het hoeft niet, maar de kans is vrij groot. Dus ik zou liever niet laten castreren, tenzij er een medische noodzaak voor is. Om diezelfde reden is Duke ook nog een 'echte" reu, en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad
Kruisingen: daar zijn de haren toch niet ideaal van, dus daar hoef je het niet voor te laten.
Ik laat al mijn honden castreren of steriliseren.
Gewoon omdat ik geen zin heb in hormonale problemen. Het blijft tenslotte een dier dat zijn instincten blijft volgen: heel zielig als ze een loopse teef ruiken en niet mogen dekken. Dan liever een hond die niet weet wat het is.
Nog nooit nadelen van ondervonden, integendeel niks dan voordelen ( ondertussen toch zo'n hond of 15 gehad).
Het enige puntje wat ik ondervonden heb is dat bij heel jonge castratie de, grotere, rassen wat hoger uitgroeien. Dat zou een nadelig effect kunnen hebben op de botten. Wel nog nooit iets van gemerkt bij mijn eigen, grote, honden.
Ik zou bij een reu daarom misschien toch voor alle zekerheid wachten tot hij 1,5 jaar is ( als hij ondertussen niet gek wordt van al die loopse teven rond hem)
En laat je niet gek maken door negatieve reakties hier: meestal gegeven door leden die zelf geen ervaring hebben met gecastreerde honden.
Inderdaad.
Als er hier in het hondenkapsalon eentje binnen plast, kan je zeker zijn dat het een niet-gecastreerde reu is.
En o wee als de vorige klant een loopse teef was....alles vol plas door die reu.
Laat maar, ga de discussie niet aan
Dus weer weggehaald.
Lana. Een teefje is alleen vruchtbaar als ze loops is, buiten de loopsheidsperiode zal jullie reu niets kunnen doen wat pupjes oplevert. Dus het gevaar bij je oma, ja, het kan, maar alleen als het hondje loops is. Ik kreeg uit je berichtje hetmidee dat je denkt dat iedere reu iedere teef altijd kan dekken, dat is dus niet zo.
Overleg eens met je dierenarts wat de laatste stand van zaken is over castratie op welke leeftijd. De keuze is aan jullie .
Voor wel of niet castreren is zowel voor als tegen van alles al gezegd. Google op de risico,s en je kan dan het gesprek aangaan met de dierenarts.
Mensen informeren over de voor en nadelen van castratie is niks mis mee. Vaak is het gewoon omdat het erbij hoort/gewoon is. Mensen gebruiken ook nog steeds stroombanden uit onwetendheid. Daar is ook niks mis mee om daar over te informeren.
Persoonlijk vind ik ook een hoop nadelen hangen aan Castratie en zou me er zelf nog even goed in verdiepen als ik jullie was.
Jullie hondje is natuurlijk nog hartstikke jong en veel heeft natuurlijk ook met puber gedrag te maken. Als je wil kiezen voor castratie is het het verstandigste om te wachten tot dat je hondje volwassen is.
@Luz een vacht van zo'n kruising is natuurlijk wel weer heel anders dan een castraten vacht....
Elke leeftijd is mogelijk maar meestal als je reu is uitgegroeid. Met een kruising is dat tijdstip wat lastiger te bepalen, hangt ook van de grootte van de keeshond af.
Ik heb mijn keesjes wat vroeg laten castreren, rond de 8 maanden en dat is prima gegaan, ook qua vacht trouwens.
Overleg even met je dierenarts, die kan ook bepalen of er al voldoende bespiering is.
In die ballen ?
Ik ook niet, heeft helaas toch geen zin
Je schrijft dat als je een loops teefje tegenkomt, je hem snel aan moet lijnen. Hoe reageert hij dan? Piepen oid? Hij is nog maar zes maanden, ik vind dat erg vroeg voor dat soort hormonen, om eerlijk te zijn.
Op zich kan een intacte reu alleen dekken als de teef loops is (dus op het moment dat ze minder bloed gaat verliezen). Maar... Je maakt je nu vooral zorgen om het teefje van je opa en oma. Maar dat is niet het enige teefje dat loops gaat worden hoor :)... Ook teefjes in je omgeving kunnen de hormonen op hol laten slaan.
Persoonlijk ben ik erg voor castratie en sterilisatie. Al was het alleen maar om te voorkomen dat je intacte reu ontsnapt omdat hij zo nodig een teefje wil dekken.
Wb. de leeftijd: je kunt het beste laten helpen als je hondje volwassen is. Dan is hij uitgegroeid qua skelet en is hij ook mentaal volwassen. Dat zal voor hem pakweg 1,5 of 2 jaar zijn. Eerder is ook mogelijk, maar dat zou ik alleen doen als hij echt overloopt van hormonen.
Daar heb ik het ook niet over, daar reageerde ik niet op.
Maar geen zin in discussie, dus weet weggehaald.
Bij een reu heeft het eigenlijk geen medisch voordeel vandaar dat de leeftijden zo verschillen. Ik houd mijn honden het liefst zo lang mogelijk intact zeker de reuen.
Als je dan toch wilt castreren zou ik wachten totdat de hond volledig is uitgegroeid.
Een hond is pas volwassen rond hun 3e levensjaar.
Bij puber reuen is het hormoonniveau 7x zo hoog als bij volwassen honden, dus eenmaal volwassen, logisch, worden ze sowieso rustiger.
Grote nadeel castreren reu: de vermindering van testosteron.
Een onzekere reu, die zich door de testosteron nog staande weten te houden, valt dit weg, zal de onzekerheid toenemen, daardoor zelf kans op angst agressie.
Het argument dat het sneu is dat een volle reu niet kan dekken: het grootste deel mannelijke dieren, zal zijn leven nooit mogen of kunnen dekken. In een groep, troep, kudde, roedel, zijn er slechts enkele, of soms maar 1 paar, die zich mogen voortplanten. De rest van de vruchtbare dieren, legt zich daarbij neer.
Een roedel wolven, alleen het alpha paar, mag zich voortplanten
De meeste argumenten die worden genoemd om een reu te castreren, zijn niet hormoon gerelateerd. Castreren zal dan ook niet de oplossing zijn.
Wat versta je onder dominant gedrag?
Met 6 maanden interesse in een loops teefje, dat hoeft nog niet uit seksuele interesse te komen.
Hou er wel rekening mee, dat je je hond eerst moet leren alleen te zijn voor ze ook alleen kunnen zijn en aangezien honden context gebonden leren, kans dat hij bij je opa niet alleen kan zijn. Nieuwe omgeving.
Hier sluit ik mij volledig bij aan.
Ik zou het ook niet doen.
Maar als je het per se wil, dan alleen als ze zijn uitgegroeid, dat is na het 2 jaar en mits ze geen onzeker gedrag vertonen zoals uitvallen naar andere honden/kinderen/fietsen enz en niet angstig zijn aangelegd. Testosteron hebben ze namelijk nodig..voor zo'n beetje álles, voor ieder proces in het lijf om het lichaam en de geest goed te laten functioneren! Medisch gezien zitten er eerder nadelen aan voor een reu dan voordelen. Bij de castratie van een teef kun je nog baarmoederontsteking, kanker in de tepels, schijnzwangerschappen voorkomen en je hond voor iets beschermen..maar bij een reu zie ik de voordelen niet.
https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/wat-is-de-invloed-van-testosteron/
Het gedrag wat hij thuis laat zien wat jij als dominant bestempeld is dat waarschijnlijk ook niet...wat laat hij zien?
Vaak vertoond een hond het gedrag wat hij hem hebben aangeleerd, hem bijvoorbeeld op het verkeerde gedrag hebben beloond en geaaid.
Wat betreft loopse teefjes, ja aanlijnen idd, maar dat hoort er gewoon bij.
Inderdaad wat genoemd is: wanneer de hond volwassen is.
Op tv bij rescue's enzo in Amerika zie je dat ze ze als pup al steriliseren. dat is omdat daar een overpopulatie aan honden is en ze dit willen voorkomen bij nieuwe baasjes. Ik zou ermee wachten tot je hond is uitgegroeid. Mijn dieren zijn gecastreerd na 1,5 jaar. Ik doe dit omdat er wereldwijd miljoenen dieren ingeslapen worden omdat er geen baasje voor hun is. ik wil dus 0% kans op voortplanting bij mijn dieren zodat ik het probleem niet vergroot.
Nou,ik dacht ook zoiets.
De berichten,voor het gemakje hop het mes erin.
Inderdaad.
Waarom het moeilijk maken als het makkelijker ook kan en er nog nooit nadelen van gezien hebben bij de honden zelf?
Integenstelling tot sommige anderen hier, kan ik dus wel vergelijken en heb ik wel ervaring met gecastreerde honden, hun gedrag voor en erna en met castraatvachten.
Vind dat niet een heel erg overtuigend argument, dat je ervaring hebt met gecastreerde honden en dat je nooit nadelen hebt gezien.
Als je kiest voor castratie zou je ook in eerste instantie kunnen kiezen voor chemische castratie. Dan kun je eerst beoordelen of castratie het effect heeft wat je ervan verwacht, of dat het een negatieve invloed heeft op gedrag of vacht. Als het effect tegenvalt is er geen man overboord, want een chemische castratie is na een aantal maanden uitgewerkt. Ben je wel blij met het resultaat, dan kun je tot definitieve castratie overgaan.
Ook bij chemische castratie zou ik wachten tot je hondje volwassen is, maar de dierenarts kan goed aangeven wanneer de tijd rijp is.
Mijn ervaring met de chemische castratie was ronduit slecht, een hele zieke hond daarvan , met veel drinken en plassen, onzindelijkheid. Het is een bekende bijwerking vd castratiechip , maar werd destijds ontkend door de fabrikant, . Blijft toch rommel die je in het lijf doet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?