Wij hebben een Engelse Cocker Spaniel pup van 18 weken. We gaan er sinds vorige week met naar de hondenschool (vroeger kon niet vanwege laat begin van vaccinaties en dan 2 weken wijzelf heel ziek en de andere de pup). Het gaat best goed en hij kent al een aantal commando’s. Wij werken met een ren waarin hij een kussen heeft om te rusten. Alleen hebben we het volgende probleem, wanneer hij in huis “los” mag dan maakt hij er een waar agility parcours van...de zetel opspringen en rondcrossen, de woonkamer rondcrossen, tegen meubels opspringen...Kan het gewoon zijn dat de ruimte nog te groot is voor hem om er kalm in te zijn? De keuken hebben we afgesloten met een hekje en daarin kan hij best rustig rondsnuffelen en zelfs is gaan zitten om buiten te kijken en zo...Tips om onze pup rustig in huis te leren zijn mogen gerust volgen. Een gebrek aan rust is het niet volgens mij want we laten hem voldoende in zijn ren om te slapen en buiten in de tuin kan hij gerust rondrennen.
Probeer een tijdje zonder ren?
Je hond voelt zich misschien opgesloten in de ren, en als hij dan 'vrij' mag, dan gaat hij zo tekeer.
En uit jouw verhaal lijkt het alsof je hond vooral in de ren verblijft, en af en toe los in huis mag.
Laat hem lekker los in huis, geef hem eerst een bot zodat hij lekker kan kauwen.
Ze kiezen vanzelf wel een plekje waar ze lekker liggen.
Ik geloof dat Sylvia gelijk heeft Sanah. Even buiten de ren komt alle opgekropte energie eruit.
Door je hond in een ren te zetten, leer je hem niet wat je verwacht, je hebt hem alleen maar begrensd. Dus je moet je hond nog leren wat je verlangt van hem, en dat is rust in huis.
Zorg voor een goeie balans: buitenshuis = actie, binnenshuis = rust. En dat pas je altijd toe en daar begeleid je je hond in.
Maar die ren heeft dus geen nut gehad, tenminste niet om hem het gewenste gedrag (de huisregels) aan te leren, en daar moet je dus nog mee beginnen.
We kunnen inderdaad proberen zonder ren...enige waar ik dan probleem met heb is dat hij ook bijterig wordt als hij zo begint rond te crossen...Hij hapt dan alles en zeker naar ons...Nu hebben we er geen probleem mee dat hij in de zetel komt maar wel als wij het toelaten en niet als hij het denkt en dan van de ene naar de andere kant crossen in de zetel ????...Misschien kunnen we proberen met hem overdag in de keuken te laten en zo uit te breiden? En dan de ren enkel nog voor de nacht gebruiken?
En oh ja het is niet dat Stitch de hele tijd in de ren zit. We proberen ons te houden aan 1 uur wakker 2 uur rust...dus binnen dat uur wordt er gewandeld, gespeeld en of getraind en ook gewoon in huis zijn...maar dat gaat dan soms goed maar meestal als een zot konijn alles rondcrossen dus ????
Opletten.
In goede banen leiden.
Leren welk jedrag je liever niet hebt en wat wel.
t Gekke uurtje even buiten samen gek doen. Of ff wat kauw materiaal geven.
Lekker kauwen gaat en energie in zitten en heeft een ontspannende werking.
Een pup leert niet vanzelf het heeft jou alerheid en begeleiding nodig. En ha dat is keihard werken en kei-vermoeiend. Maar het is de tijd en energie die je er nu in steekt dubbel en dwars waard voor later.
Ikzelf zou de pup lekker laten lopen. Goed opletten en aansturen. Kauwmateriaal aanbieden veel pups gaan zelfs zelf slapen na lekker wat gekauw te hebben.
Hoe geforceerder je er verder zelf mee omgaat hoe sterker het uitwerkt op je pup (de lading/energie/uitdaging versterkt)
Zelf rust uitstralen.
En pak je rust wanneer de pup rust. Puppytijd kost veel energie, alertheid en geduld. Je moet elkaar nog gaan begrijpen en aanvoelen.
Je moet je helemaal niet houden aan een schema, je moet inspelen op de behoeften van je eigen hond. Blijkbaar zit die balans tussen actief bezig zijn en rust niet helemaal goed.
Dus kijk naar je hond: als die meer behoefte heeft aan activiteiten en minder aan slaap, dan kan je daarop verder bouwen. En met activiteit bedoel ik niet noodzakelijk opwindende of wilde dingen doen. Snuffelen in het bos, op een bankje in het park zitten en rondkijken, zoekspelletjes tussen de struiken, e.d. zijn ook activiteiten. Kijk dus naar de interesses van je hond, waar ie zich lekker bij voelt, en maak er zo fijne qualitytime-momentjes buitenshuis van. En als je binnen komt, dan is de boodschap: rustig zijn.
Hoe ziet zijn dag eruit? Hoelang en hoe vaak wandelen jullie, buiten de tuin en wat doen jullie kwa spelen?
Jullie gingen pas laat naar de hondenschool, maar wat voor activiteiten hebben jullie ondernomen sinds het moment dat jullie hem hadden?
@suzanne en Luca. Sinds kort moeten we hem terug uitlaten om 4u voor een plas en dan om 6u opnieuw voor meestal een plas en een grote boodschap. Dan doen we een kort rondje en terug naar binnen hij krijgt dan zijn ontbijt deels in de kom en deels in een kong. Na die kong gaat hij zelf terug liggen op zen kussen in de ren. Als hij dan wakker wordt terug naar buiten voor een plas en daarna spelen we in de tuin met balletjes. We laten hem dan goed wat rennen achter de ballen aan en oefenen ook op los en apporteren. Dan naar binnen en wat gehoorzaamheidsoefeningen of een snuffelspelletje. Vervolgens terug de ren in voor een dutje. Daarna doen we terug een wandeling gevolgd door zijn middagmaal deels in kom en deels in de kong. Hij krijgt dan ook een open stuk hertengewei om op te kauwen aangezien hij zo kauwerig is omwille van wisselen van tanden. Dan slaapt hij opnieuw, volgende moment van wakker zijn is terug tuin voor een plas en wat apporteerfun binnen gevolgd door wat oefenen op laten aanraken of het kammen. Dan slaapt hij terug en dan nog een klein rondje en avondmaal. Na het avondmaal en als wij in de zetel zitten nodigen we hem wel uit bij ons om te knuffelen of gewoon bij ons te liggen. Soms gaat dat goed, vaak wordt hij nog bijterig naar ons of de zetel toe...en dan om 23u nog is de tuin in voor eventuele boodschappen...Het wandelen doen we de laatste dagen iets minder omdat hij de laatste keren totaal overprikkeld raakte en dan ook heel erg opsprong naar mij toe en naar de lijn happen en sleuren...Dus om de rust in het kopje wat laten terug te komen iets minder wandelen nu...Hoewel ik eerst dacht dat meer wandelen goed zou zijn voor zijn energie...maar dan werd hij plots zo springend en bijtend ????...Sommige dagen doet hij het echt heel goed hoor en hij kan zo een schatje zijn...Maar andere dagen kan hij ons zoooooo testen.
En die hondenschool zo laat starten zat ik ook heel erg met in...Maar hij moest al zijn vaccinaties gehad hebben en dat was pas eind december ( eerste vaccinatieronde bij fokker was laat). En dan de 1ste week van januari was ik heel ziek (buikgriep) en de tweede week had Stitch zelf diarree...en dan vond ik het ook niet verantwoord om te gaan want uiteindelijk komt hij daar in contact met andere honden en het zou maar iets besmettelijks moeten zijn geweest
Even uit je beschrijving van de dag gehaald:
spelen in de tuin met balletjes
goed wat rennen achter de ballen aan
oefenen op los en apporteren
gehoorzaamheidsoefeningen of een snuffelspelletje
nog wat apporteerfun
Dit zijn veel opwindende activiteiten.
Ontspanning zit 'm vaak in activiteiten die meer 'honds' zijn en dus meer aanleunen bij zijn natuur: zelf op onderzoek mogen in het bos, op eigen ritme snuffelen en speuren, banjeren door geulen, hoog gras, graven in een hoop dode bladeren, enz. Daar ontspant het koppie van.
Natuurlijk mag je wel es een trainingsoefening doen, of even met en balletje spelen, maar als je hond zo snel hyper wordt, beperk dit dan en bied wat anders aan.
Met een pup van die leeftijd is apporteren, balletjes gooien een heel slecht idee. Dit is te belastend voor zijn gewrichten.
Daarnaast valt het me op dat wanneer de pup uit de ren is, er constant vermaak is; of jullie zijn met hem bezig of hij krijgt kauwmateriaal. Jullie leren hem dus zelf dat uit de ren actie betekent. Laat je pup eens buiten de ren met rust. Heeft hij dan zijn gekke kwartiertje waarin hij rond rent en springt; laat hem dan. Maar laat hem vooral ook gewoon rond waggelen.
Ik zou bij een jonge opgewonde pup nog geen balspelletjes doen. Worden ze alleen maar hieper van en heel gezond voor het lijfje is het ook niet. Laat hem lekker voer zoeken in het gras, de tuin ontdekken, neem hem mee naar een bos en laat hem snuffelen. Of ga naar een drukke plek en laat hem daar vanaf een bankje alles rustig bekijken. Zo worden ze moe maar niet over de flos. Ik ben zelf wel fan van een puppyren omdat je ze dan goed kunt begeleiden in rust pakken. En hier werkt een schema juist wel. Ik heb nooit bijterige pups en ik geloof echt dat hem dat in voldoende rust geven zit. Zo rond de 20 weken laat ik dat wat meer los maar als de hond zelf blijft doorgaan helpt even tot rust komen in de ren nog steeds. Het is echt een plekje waar ze ongestoord ( ik heb meer honden) kunnen liggen.
Ik zie elke keer even naar buiten gaan om te plassen, maar hoe lang zijn de wandel rondes, loop je wel regelmatig een eindje met je hond of is dit echt alleen even de behoeftes doen en klaar?
Doe je hond een lange lijn om en ga lekker het bos in, met een lange lijn heeft je hond bewegingsvrijheid. Een bal gooien is erg slecht, zeker voor een hond die nog in de groei is.
Dat schema van 1 uur wakker en 2 uur slapen vind ik zelf ook nergens op slaan, onze ene pup sliep meer dan de ander. Je moet naar je hond kijken, wat hij nodig heeft. Mijn 2e pup was ook veel actiever, als ik die 2 uur in een ren zou opsluiten dan had ik er ook 1 uur een terror hond aan. Laat de ren even voor wat het is. Ga lekker naar buiten wandelen, binnen kun je kauwmateriaal aanbieden en dan ook rust houden.
Het wandelen is 2 keer 10 minuten en 1 keer 25 minuten. Maar binnen meer kauwmateriaal aanbieden en hem gewoon laten zijn kunnen we best proberen. Doen we sinds deze ochtend al in de keuken hem gewoon laten zijn. Gaat best goed hoewel ik regelmatig nog “neen” moet zeggen en zelf weggaan omwille van bijten...de negeermethode werkt niet zo goed bij ons meneertje, dan gaat hij lekker blijven happen of kauwen op onze schoenen ????
Je mag ook best corrigeren. Een hond moet ook leren wat wel en niet mag. Het is even politie agentje spelen maar daar heb je uiteindelijk alleen maar profijt van.
Het wandelen is wel heel minimaal eerlijk gezegd. Ik zou meer wandelingen aanbieden en ook een stuk langer wandelen.
Ik vond dit op internet: Een jonge pup mag 4-5 x daagswandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen.
Dit is een soort richtlijn, daar hoef je je echt niet precies aan te houden, maar als je nagaat dat jou pup. 4-5x 40 min mag lopen per wandelingen dan is de 45 min wat jij over een hele dag loopt wel echt te weinig denk ik.. (en dan is het niet zo heel gek dat hij binnen gaat racen om zn energie kwijt te raken)
http://www.marcelnijland.nl/richtlijn-beweging-bij-jonge-honden/
Ik zie het al had al een vermoedde.
Vaak wordt gedacht, dat een hond druk is en ze nog meer moeten doen.
Balletjes gooien is enorm stres verhogend.
Je hebt zelf vast wel eens ervaren, dat als je een concert een wedstrijd hebt gehad of iets anders opwindend hebt gehad, dat je koppie daarna nog vol zit. Bij mij duurt het uren eer ik kan slapen.
Als je een paar keer per dag opwindende spelletjes doen, blijft het stresniveau hoog.
Wat heel belangrijk is om meer rust te creëeren met rustige activiteiten.
Wij gebruiken altijd zoek spelletjes.
Het zoeken, de neus gebruiken is een inspanning op een rustige manier.
Wij worden ook meer moe van moeten leren, je hoofd gebruiken dan hardlopen. Het herstel duurt ook langer.
Neem het voer van je pup mee wandelen (als je brok voert) en strooi een handje in het gras en laat hem zoeken. Als je dit gedurende de wandeling doet, her en der brokjes verstoppen, zal je merken, dat hij echt moe is.
Je kan dit ook in huid doen gedurende de dag.
Als hij wilt spelen, pups spelen en willen bewegen, doe dan een trekspelletje.
Balletjes gooien is sowieso fysiek geen fijne belasting, zou ik mee stoppen.
Een bal verstoppen en laten zoeken, daar halen ze meer bevrediging uit.
Kwa trainen, honden verwerken alles wat ze leren als ze slapen. Rust is ook belangrijk voor het leerproces.
Als je 2x per week korte stukjes oefent, is dat genoeg.
Je kan wel bvb de aandachtoefening vaker oefenen. Even zn naam roepen, naar jou kijken is: goed zo en voertje.
Of even zit, als je de riem om wilt doen. Zo speelserwijs wat oefeningetjes doen.
Je mag ook per maand 10 min per wandeling lopen.
Er zijn honden die veel meer nodig hebben, dus kijk ook wat je hond aangeeft.
Het rustiger worden door:zoek spelletjes gaan doen, langer wandelen, geen opwindende spelletjes in huis, kort spelen in de tuin, als je pup speelbehoefte heeft, niet elke dag trainen, gaat niet in één keer.
Ga zo lekker aan de slag en je zal merken dat er meer rust in komt.
Succes!
Kwa wandelen, zie linkje.
Negeren werkt alleen, als het gedrag op jou gericht is, dus blaffen voor jou aandacht.
Eigenlijk, zijn wij mensen niet goed in negeren.
Nee kan je gebruiken, maar dan zul je de nee als commando aan moeten leren.
neem in 2 handen een voertje, handen open aanbieden. De eerste hand waar je hond naar toe gaat doe je dicht en zeg je: nee. Niet op een boze manier, maar net zoals je zit vraagt.
Hij zal proberen, laat dan je andere hand zien, dat voertje mag hij pakken.
Als ze de nee begrijpen, dus na de nee naar de ja hand, kan je handen steeds verder uit elkaar doen en ook met 2 mensen. De tweede (de boterham op straat) lokt de hond me een geluidje, de baas zegt nee.
Zo kan je de nee als commando aanleren.
Met bijten zou ik anders corrigeren, je handen op je rug. Zo stop je het spel.
Gaat hij in je broek hangen, loop je even de kamer uit.
Dit zullen ze snel aan hun eigen gedrag koppelen.
Onze teven, liepen ook weg van het nest als de pups ze hard beten. Dit hadden ze heel snel door.
Ik denk dat als er meer rust in je pup komt, het bijten ook beter zal gaan
Het gaat de laatste dagen veel beter met onze Stitch. We gaan regelmatiger wandelen, ook naar meer bosrijke gebieden en dat doet hem wel veel goed. Ook in huis is hij nu altijd los, tenzij er niemand thuis is en tijdens de nacht zit hij ook nog in de ren. Alleen eet Stitch wel veel slechter sinds hij vrijer is...waar hij vroeger naar zijn ren ging en daar zijn kom kreeg en alles op at eet hij nu met lange tanden. Of hij nu in of uit de ren eten krijgt hij eet niet door en trampelt maar wat in het rond...???? en ik die dacht dat we de moeilijk eten fase voorbij waren...
Fijn te horen dat de boswandelingen hem veel goed doen!
Wat het eten betreft: je schrijft dat je dacht dat de moeilijk eten fase voorbij was... dus hij heeft al vaker periodes gehad dat ie niet goed at?
Is zijn gebit al gewisseld? Is dat goed gegaan?
Krijgt ie elke dag hetzelfde voer, of zit er afwisseling in?
Als hij de eerste weken bij ons was was hij een moeilijke eter. Hij kreeg toen te eten in de keuken maar was afgeleid door alles. Toen eten beginnen geven in zijn ren en dat ging heel goed. Hij krijgt purina pro plan korrels samen met wat edgar cooper natte voeding voor puppies. Niet altijd dat nat voer, af en toe is ter afwisseling. Hij doet het heel goed op zijn korrels want is altijd mooie vaste ontlasting.
Maar nu geven we hem terug eten in de keuken en de eerste 2 dagen ging dat prima maar nu de laatste dagen is hij terug op de dool, eet ook niet door, veel rondtrampelen ondertussen. Misschien moet hij gewoon wennen aan de ruimte? Hij is zijn gebit aan het wisselen, is nog niet helemaal gewisseld. Hij krijgt wel kauwmateriaal om hem daarin te ondersteunen en af en toe bevroren wortel. Hij is dan wel heel minder bijterig. De koude en het knagen aan die wortel doet hem wel deugd precies.
Tijdens het wisselen van de tandjes kunnen ze wel es moeilijker gaan eten.
Ik zou er niet te veel nadruk op leggen: eetbakje aanbieden, als het na een tijdje niet op is, gewoon weghalen en op een later tijdstip nog es aanbieden.
Ja doen we ook zo. Hij krijgt 15 minuten. Is het niet op dan neem ik het gewoon weg en later nog is proberen dan.
Maar zo ben ik dan eenmaal. Als hij niet goed eet ben je toch geneigd je er zorgen in te maken. Blijft toch een “baby” op die leeftijd ????.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?