Hallo allemaal,
Sinds een half jaar hebben wij een bruine labrador aangeschaft. Het is een schat van een hond, alleen loopt hij continu weg. We hebben thuis aan één kant een hoge omheining met een struik voor waardoor hij onmogelijk kan ontsnappen. Aan de andere kant hadden we een omheining met draad en daar hadden we bamboe voor geplaatst van 1.80 meter. Hij bijt echter steeds de bamboe terug stuk en vindt een weg om te ontsnappen... We hebben hem ook al later castreren. Heeft iemand nog tips wat we kunnen doen? We zijn echt radeloos, het gaat al een paar maanden zo.
bedankt!
Hoe oud is je hond? Wat onderneem je zoal met hem? Heb je cursus gehad, corrigeer je en hoe?
De tuin beter afschermen, met bv gaas.
Ik hoop niet dat dat de reden is waarom je hond hebt laten castreren?
Zorgen voor een betere omheining, oefenen met op eigen terrein blijven. Daarnaast de hond niet alleen in de tuin laten, blijf er bij.
De tuin beter omheinen kan, is in mijn ogen slechts symptoom bestrijden.
Wat is de rede voor het weglopen?
Daar zou ik achter willen komen en daar mee aan de slag gaan
Inderdaad, tuin beter afschermen. Mijn honden zijn inmiddels wat ouder en lopen niet meer Zo snel weg als er een deur open staat, maar als ik ze alleen in de tuin laat en de deur constant open laat (bijv) en er loopt iemand leuk langs een hond ofzo, ja dan is die van mij ook wel weg. Ik vind dit geen symptoom bestrijding. Dit is het eerste wat ik geregeld voor de pup al in huis was. Zet het af met een konijnenren of iets en ga dan aan de slag met trainen. Wil je je hond alleen in de tuin kunnen laten? Dan moet je er gewoon voor zorgen dat hij niet weg kan.
Ik ben meer benieuwd wat je op een dag met de hond doet?
Ik ben het eens met de tuin beter afschermen. Ik vraag mij af of er iets anders aan te doen is dan symptoombestrijding wat hier al geschreven wordt.
Vroeger hadden mn ouders een tevurense herder als waakhond voor het bedrijf, ondanks castratie bleef hij ook weglopen als hij de kans had. Regelmatig hem moeten ophalen uit het asiel omdat hij zwervend werd gevonden. Als er ook iemand maar 2 sec hekje open liet, was hij gewoon weg. Zat in zijn aard. Gewoon nieuwsgierig naar de buitenwereld. Hij had 1 hectare aan ruimte (tuinbouwbedrijf) waar hij kon rondlopen, spelen etc, ook een sheltie als maatje. Sheltie bleef gewoon thuis, hij niet.
Dat is vaak precies het probleem, grote tuin, verveling, omdat baasjes denken, hij heeft toch een grote tuin?
Hallo allemaal,
Ik begrijp jullie vragen heel goed.
Ten eerste wil ik duidelijk maken dat de castratie zeker niet door het weglopen gedaan werd, ik vermeld het gewoon omdat jullie anders konden denken dat hij een vrouwtje zocht.
We zijn zeer veel bezig met de hond en hij is zeer zacht aardig. In de tuin zijn we er continu mee aan het spelen en gaan er 2 keer per dag mee wandelen.
Misschien is het ook goed om te vermelden dat mijn buren aan de overkant loslopende kippen in de voortuin heeft (die hij uiteraard ook ziet als hij gaat lopen (hij had er laatst bijna een beet...) misschien wil hij er naar toe of zo ik weet het niet).
Het is een zeer fijne hond die, desondanks zijn enthousiasme, goed luistert. Hij zou geen vlieg kwaad doen. Alles verloopt prima buiten dat weglopen...
Misschien is het door zijn enthousiasme dat hij inderdaad zo graag weg wil en de buurt verkennen.
Nog goed om te vermelden is dat hij nooit de straat uit is gelopen, we vinden hem altijd terug bij verschillende buren in onze straat zelf.
Twee keer per dag wandelen, hoe lang duren die wandelingen? Wat doe je tijdens de wandeling?
Kippen kunnen zeker interessant zijn voor je hond. Dan dus echt voor een goede degelijke omheining zorgen.
Is het een 'buitenhond' of mag hij ook binnen komen? Als dat laatste het geval is zou ik hem gewoon pas naar buiten doen zodra jullie het in de gaten kunnen houden.
Hoe lang wandelen jullie per keer? Is de labrador ook nog maar een half jaar oud? In dat geval is castratie wel op een héle jonge leeftijd gebeurt. Jammer.
Wat doen jullie er verder mee? Gaan jullie naar een cursus? Wat bieden jullie hem aan mentale uitdaging?
De tuin goed afzetten, zoals hier reeds in meerdere reacties al werd geschreven, is inderdaad een goede preventieve maatregel. Dat moet je altijd doen als je een nieuwe hond in huis haalt. Dat is net als je tuin en je leefruimte (waar de hond ook komt) zogenaamd "puppyproef" maken. Dit alles omdat je hond (ook al is het geen puppy, maar een herplaatser) sowieso wat tijd nodig heeft om regels aan te leren en ook grenzen aan te leren. Op de manier waarop we dat doen, dat kwam reeds uitgebreid aanbod in het topic waar we het over opvoedingsprincipes en opvoedingsmethode hadden (lees topic over Cesar Millan Methode). Maar dat het tijd vraagt, welke methode je ook gebruikt hiervoor, dat is wel zeker dus intussen goed afsluiten.
Maar daarnaast moet je naast het gaan opvoeden, je hond de kans en de tijd geven om goed gedrag aan te leren én grenzen te leren kennen, uiteraard ook op zoek gaan naar de oorzaak. Is het verveling, stress, te weinig beweging en teveel energie. Is het jachtinstinct misschien, hebben de buren misschien konijntjes in de tuin zitten (of kippen zoals reeds gesuggereerd in een andere reactie hier)? Het zouden allemaal oorzaken (of een combinatie van oorzaken) kunnen zijn.
Zodat wij jou beter kunnen helpen, sluit ik mij aan bij de eerdere concretere vragen die hier reeds gesteld zijn.
Hoe oud is je hond? Leeft hij binnen/buiten of misschien alleen buiten? Op welke leeftijd is hij gecastreerd en waarom? Hoeveel bewegingsruimte heeft hij en hoeveel wandelingen en hoe lang? Welke prikkels zijn er in de omgeving (geur van kippen of konijnen bij de buren of in nabije omgeving?)
Ik ben zelf geen labrador-kenner, maar als je al deze vragen zo concreet mogelijk beantwoord... dan denk ik wel dat andere forumleden hier meerdere oplossingen zullen kunnen bieden die jou goed op weg gaan helpen.
Mijn schoonouders hebben wel een labrador van 8 jaar oud, maar die gedraagt zich heel raar vind ik, hij is ook nooit fatsoenlijk opgevoed, hij is zelfs niet goed gesocialiseerd. Als ik daar bijvoorbeeld met mijn Beauceron langs ga, dan gromt die labrador daar constant naar de mijne als hij in de buurt komt (territoriumdrang?) maar een paar seconden later begint hij de mijne dan wel tegelijk uit te dagen om te spelen (en dan vervolgens weer te grommen) zelfs mijn Beauceron snapt niets van zijn signalen, terwijl die met andere honden wel goed overweg kan (of honden die hem negeren of grommen ook gewoon met rust laat, maar ja deze labrador gaat eerst grommen om hen dan terug uit te dagen tot spel....)
Dus ik volg dit topic graag mee zodat ik er ook nog van kan leren, en wie weet kan ik mijn schoonouders en hun labrador ook nog iets bijbrengen.
Groetjes Pieter.
Eens
Waarom krijgt de hond kans om weg te lopen? Is hij alleen buiten? En hoe lang dan?
Hoi Pieter,
De lab en jou hond, kennen elkaar miss nog niet zo goed. Omdat de lab niet zo goed weet wat hij kan verwachten van jou hond, zorgt dat voor stres bij de lab (stres komt door een verlaging van de voorspelbaarheid en beinvloedbaarheid)
Grommen is een afstand vergrotend signaal. De lab vraagt eigenlijk om afstand.
Kans dat de lab onzeker is. Het zal dus geen terratorium drang zijn, maar onzekerheid, stres.
Willen spelen, kan ook uit stres, om de situatie te doorbreken.
Wat kan helpen is om eerst samen buiten gaan wandelen. Met wandelen, hebben ze iets te doen en hebben elkaar al geroken.
Binnen zou ik ze even aangelijnd houden, zodat je de lab laat zien, dat hij binnen niets met jou hond hoeft en omgekeerd.
Een lab is een echte werkhond, die graag wilt werken.
ps verder met je eens
Het klopt inderdaad dat het tijdens het samen wandelen beter ging toen, het is nu wel even geleden dat beiden samen nog gewandeld hebben.
Verder is het ook zo'n hond die weinig gaat wandelen... "want hij heeft toch een grote tuin" zegt men. Ik ben het daar grondig mee oneens, maar ja het is niet mijn hond dus hoef ik mij daar maar niet mee te moeien... Het énige wat ik kan doen is er regelmatig met mijn eigen hond eens passeren zodat die labrador toch enig contact met de buitenwereld kan hebben... Maar misschien is dat ook geen goed idee, gelet op de reactie van de labrador. Helaas is het voor mij niet zoveel mogelijk om met de 2 honden samen te gaan wandelen, aangezien deze labrador ook niet naar mij luistert en er maar zelden iemand beschikbaar is (naar wie de labrador wel luistert) om mee te wandelen.
Misschien je hond niet meer alleen in de tuin laten, alleen als je er zelf bij bent als je daar met hem gaat spelen.
Hij bijt de bamboe elke keer kapot zeg je, dus is hij blijkbaar vaak zonder toezicht in de tuin?
Wat sneu voor die hond.
Snap dat het niet handig is voor je.
Mijn moeder zei altijd, je kan niet de hele wereld redden. Dat is helaas ook zo
Vraag me af of jullie Labje een binnenhond is ? Ik heb zelf 14jr lang mogen genieten van een superlieve Labrador die ik voor geen goud had willen missen, maar dit ras is heel erg gericht op de baasjes en wil er echt bij horen. Als buitenhond worden ze enkel doodongelukkig en gaan dan elders op zoek naar mensen en aandacht....
Ik vraag me vooral af waarom de hond alleen in de tuin zit..? Laat je hem dan alleen voor een paar minuten of is het een buitenhond? Als het een buitenhond is vind ik dat je gewoon alles beter moet omheinen. Als het geen buitenhond is, waarom zit hij dan in de tuin zonder dat jij hem in de gaten houd?
Ook vind ik twee keer wandelen wel erg weinig.. of doe je ook nog meer korte rondes?
Een labrador is een zeer slimme hond, die best wel wat beweging en stimulatie moet hebben. Jammer genoeg zijn het ook ontzettende goedzakken waardoor ze vaak bij gezinnen eindigen die 3 keer een rondje lopen en het dan wel best vinden. Misschien maakt ie voor zichzelf een spelletje van het ontsnappen, het bamboe slopen = nog steeds slopen, en dat doen honden vaak uit verveling of verlatingsangst.
Misschien moet topicstarter eens vragen beantwoorden, iedereen raad maar raak nu.
Denk niet dat ie dat nog doet...
Baasje verwijderd.
Vast de tuin aan het afzetten.
Dat is jammer hé... eerst komen ze raad vragen (en dat is goed ook), maar als de antwoorden met heel veel tips hen precies niet aanstaat, of hen teveel moeite kost verwijderen zij zich van dit forum? Vind ik persoonlijk een beetje flauw en vooral jammer voor de hond zelf, die niet aan zijn gedrag (en aan zijn balans en dergelijke) kan werken of niet wordt verder geholpen.
Maar goed, hoewel mijn hond geen wegloopgedrag vertoont heb ik toch weer wat tips en ideeën uit de reacties kunnen halen. Het topic is dus niet voor niets geweest.
Groetjes Pieter.
Ja elke keer weer jammer, maar ja..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?