Hallo, na 2 jaar aan modderen is mijn BC onder de CT scan geweest. We hebben nog geen uitslag, maar ze word verdacht van LPC in haar ellebogen. Heeft iemand ervaring met deze operatie bij een wat oudere hond? Ik bedoel dan boven de drie jaar, mijn BC is 4.5 en wat ik lees word deze operatie vaak op 8-10 maanden gedaan.Ik weet dat alle honden verschillend zijn, maar ik zou graag ervaringen horen.
Ja hier. May was denk ik 3,5 toen ze eraan werd geopereerd aan 1 elleboog.
Tja het resultaat..
Lastig. Ze mankte nog wel eens. Wel minder, maargoed ze bleek ook beginnend artrose te hebben. Dus daar kan ze ook door manken. Ze krijgt nu flexadin Advanced mankt eigenlijk amper meer.
Nadeel aan die operatie voor ons was het niks mogen doen en dat opbouwen naar 3x 30 min wandelen. Ik had een zeeeeeer actieve husky. Alsin dagelijk 15-20km wandelen en zeker 2x p.w. hondenschool.
Moet ik wel bekennen dst ik dat na de operatie ook wel gehalveerd heb. Ze is nu "huishond". Doet ze het gelukkig ook goed op. Maar ik behoud haar toch graag langer pijnvrij met een oke leven.
Ze heeft na de operatie overigens wel constant veel spierspanning en staat redelijk stijf. De fysio is wel een uitkomst maar krijgt ook niet alles eruit omdst ze teveel beweegt. Tenzij ik haar dus weer minimaliseer naar 3x 20 min aangelijnd uitlaten 1 week lang dan is ze oke en is de spanning eruit te krijgen. Maar das geen leven..
Jeannette, vraag wanneer je met de hond na de operatie mag revalideren in een zwembad....weet niet waar je woont, in drenthe is een zwembad waar de hond kan revalideren, een op een, geen andere honden erbij.....ervaring met deze operatie heb ik zelf niet, maar hoor veel dat het toch goed komt deze operatie....inderdaad ligt het ook aan de arthrose in hoeverre dat al is...
Hier ook, mijn Boerboel had lpc aan beide ellebogen, en was op dat moment ruim 3½ jr en 72kg.
Is met arthrosescopie geholpen, en is erg goed gegaan.
Heb de beelden v/d ingreep helemaal kunnen zien die ik via e-mail kreeg toegestuurd.
Had lichte artrose aan linker elleboog en gaf hem daarvoor cosequin,
Heeft altijd goed gefunctioneerd en heb gewoon alles met hem gedaan.
Hij kreeg alleen op z'n oude dag wat meer last van stijfheid, dan kreeg die z'n 'gewone' uitlaatronden, en als het goed ging weer lange rondes lekker los enz.
Kortom, een kwalitatief goed hondenleven na de ingreep.
Succes
Ikzelf was toendertijd niet op de hoogte van aqua-therapieën, maar had dat wel gedaan i.v.m. ontlasten van gewicht en het bevorderend is voor het revalideren.
Je zou ook eventueel info kunnen opzoeken van aqua loopband voor revalidatie.
Veel succes
Ik zelf ben meer voor een zwembad dan de loopband in het water..... de loopband is meer voor honden die hun gewrichten moeten belasten...
De loopband daarmee belast de hond toch wat meer dan in een zwembad...
Aan hydrotherapie kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Naast het trainen in de aquatrainer is er de mogelijkheid om met de hond te zwemmen in buitenwater of in een hondenzwembad.
Het zwemmen is als trainingsprikkel niet exact te doseren, de snelheid van de zwembeweging wordt door de hond bepaald en is niet meetbaar en daardoor niet herhaalbaar. De enige variabele waarop gestuurd kan worden is de tijdsduur. Daarnaast is de temperatuur van buitenwater vaak te koud. Het trainen in een aquatrainer is exact te doseren.
Bij het zwemmen zal de hond gewichtsloos en zonder loopfunctie getraind kunnen worden. Vooral honden met ernstige rugproblemen en honden die geen stafunctie hebben, zijn geïndiceerd voor zwemmen. Aquatraining vraagt een loopfunctie en een toegestane belasting van ten minste 40%. Eventueel kan een vermindering van de gewrichtsbelasting verkregen worden door gebruik te maken van een tuigje of broekje. Dit hulpmiddel kan aan de stang boven de aquatrainer bevestigd worden.
Het zwemmen is geen functionele trainingsprikkel voor het lopen van de hond: een hond die beter en langer kan zwemmen, hoeft niet beter te lopen. Zwemmen doet geen beroep op de stabiliteit van de poten, aquatraining wel.
Onderzoek heeft aangetoond dat bij het lopen in water de bewegingsuitslag van een gewricht afhankelijk is van de hoogte van het water. Zo kan bewust gekozen worden om een bepaald gewricht beweeglijker te maken. Zwemmen verbetert de buiging van knie en hak.
Ook zijn er praktische verschillen tussen zwemmen en de aquatraining. Wanneer een hond niet wil of kan zwemmen vervalt de mogelijkheid om zwemmen therapeutisch aan te wenden. Het lopen in de aquatrainer is voor de honden geen probleem. Zelfs honden met waterangst kunnen aquatrainen.
Aan het water van een zwembad zullen chemicaliën toegevoegd moeten worden om de pH binnen veilige marges te houden en te desinfecteren. Het water in een aquatrainer kan na elke behandeling ververst worden. Het gebruik van chloor of andere desinfecterende middelen kan daarom beperkt worden tot het na afloop reinigen van de bak en leidingen
Bron:
https://hydrotherapiehond.nl/hydrotherapie/
In het zwembad waar ik met mijn hond gezwommen heb, is geen chloor of wat dan ook aan toegevoegd....wordt steeds ververst...gewoon eens informeren daar ...en topic opener kijk wat voor jouw hond toepasbaar is..
Bedankt voor het reageren, er is in het MCD fysio aanwezig, dus in het geval van opereren ga ik daar wel naar kijken. Ik woon in Hoofddorp, en ik heb werkelijk geen idee of hier een zwembad zit. Ik moet ook heel eerlijk zeggen dat dit nu even niet mijn grootse zorg is. Eerst maar eens kijken of ze operabel is, dat horen we woensdag. Vandaar mijn vraag naar ervaringen.
@Jeannette, In het MCD ben je in ieder geval wel op een goed adres!!
echt toppers daar.. en zo lief voor de honden en katten.
Ja dat gevoel heb ik ook wel...Fay kreeg een allergische reactie op de contrast vloeistof en er werd meteen gehandeld en ze waren ook echt heel leif voor haar en ons. We schrokken ons wild natuurlijk...dikke rode oogjes, grote bult aan haar bekkie, huidje vuurrood. Maar met 1 spuit was het ook weer zo opgelost, maar neemt niet weg dat je wel even schrikt.
Die aqua-therapie doen ze daar dus ook.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?