Nee, dat kan níet.
Nee, mijn vraag was: hoe je prooidrift ombuigt als de hond maar 1 motivatie heeft en dat is: de kill.
En prooidrift is van een andere orde dan jachtinstinct.
Prooidrift heeft niets te maken met skills die erin zijn gefokt of zijn aangeleerd om te jagen met of ten dienste van de mens. Prooidrift gaat over: zelf overleven door te doden. Het is een puur egoïstisch en primitief instinct.
Daar is nog steeds geen antwoord op gekomen, en dat is begrijpelijk, want het is niet om te buigen als de hond geen enkele andere motivatie belangrijker vindt.
Ik begrijp niet waarom je dit zo hardnekkig blijft omzeilen. Het feit dat iemand veel over hondengedrag weet, of er wetenschappers zijn die dit hun hele leven hebben bestudeerd, wil nog niet zeggen dat alle gedrag ook gestuurd kan worden in richtingen die je zelf wil. Het blijven levende wezens met een eigen wil.
En dat is dus niet waar, wat zelfs het artikel in Doggo beaamt.
"Als je niet wilt dat je hond jaagt, dan zul je successen vanaf jongs af aan moeten voorkomen en dan nog is het geen garantie, want de aanleg kan zeer sterk zijn. "
Je denkt toch niet dat een galguero met een Border Collie het veld ingaat als hij gaat jagen op hazen.... natuurlijk niet....die hazen gaan echt niet plat liggen van een 'eye' of huppelende haarbal die om ze heen probeert te cirkelen
Die kiest zijn werkmiddel op drift en aanleg....en dat is dus de kracht, snelheid en schijnbaar natuurlijke haat naar hardlopende kleine beestjes
Hetzelfde voor de Gordon.
Misty heeft een natuurlijk talent voor het onthouden van vindplaatsen, daar zijn ze voor gefokt....op afstand zelfstandig een nest vinden en de baas alarmeren
Het kan 3 jaar later zijn dat we ergens weer komen, maar zij weet nog waar de eenden verstopt zaten, of waar ze het muizenhol ontdekt had
Heel vervelend voor mij, want mevrouw haar geheugen is beter als dat van mij, dus ik moet altijd op haar houding letten of er 'iets binnen plopt' en ze de benen wil nemen om te controleren of er nog altijd iets te vinden is
Dit is prima te sturen zolang ik haar dus in de peiling houd
Maar zodra het om haar natuurlijke passie gaat, kan ik doen wat ik wil....zodra er fazanten binnen een straal van een kilometer te horen zijn, kan ik doen wat ik wil, maar dan is ze weg.... en zal niet rusten voordat ze haar taak volbracht heeft.
Nu gaat zij niet voor de kill (behalve bij muizen...sorry) maar met geen clicker of brokje is het ooit gelukt om haar daar uit te trainen of om te buigen
Precies, een border wordt niet meegenomen, omdat hij niet niet op hazen jaagt en als een border nooit een schaap ziet, zal hij ook geen schapendrijver worden.
Er moet dus wel een trigger zijn om te doen, waar voor ze gefokt zijn.
Onze gedomesticeerde honden, hoeven gelukkig niet meer te doden om te overleven. De fun zit hem vooral in het najagen, zelf belonend gedrag.
Een border, gaat niet voor de kil, die drijft, een golden gaat niet voor de kil, die apporteert. Zo zijn er meer rassen, die niet meer voor de kil gaan.
Toch zijn ze afstammelingen van de wolf met zijn puur egoïstisch en primitief instinct.
Kennelijk is het ergens gelukt door selectief fokken, trainen, manipuleren, conditioneren om een instinkt als van de wolf om te buigen in drijven, apporteren, aanwijzen, opjagen.
Gedrag kan je zeker beïnvloeden, daar zijn wij mens al lang mee bezig. Niet alleen met gedrag, helaas.
Ik zou trouwens niet weten waarom er niet gewoon geaccepteerd kan worden, dat honden bepaalde eigenschappen hebben.
Hou daar rekening mee en doe gewoon je lijntje erom als nodig.
Bovendien, leren jonge dieren (in de natuur) door gedrag af te kijken van oudere dieren en te oefenen.
De prooidrift is dan wel een aangeboren instinkt, bij wolven, voor de skills moeten ze in de leer, vandaar dat ze lang bij de ouders wonen.
In gevangenschap opgegroeide dieren, kunnen niet altijd meer terug de natuur in kunnen, omdat ze niet geleerd hebben hoe te overleven, ondanks bepaalde instinkten.
Zelfs bij wilde dieren, zijn hun instincten door externe factoren te beïnvloeden, moeten getriggert worden om tot uiting te komen
Prooidrift is dan ook afwijkend gedrag voor onze huishonden, een groot probleem.
(En dat kan bij veel hondenrassen voorkomen)
Jachtdrift is dat niet.
Het punt is dat jij daar het verschil niet in maakt.
En gewoon altijd een lijntje om: neen dank je.
Ik heb geen zin in een compleet gefrustreerde hond omdat hij nooit zijn poten eens mag strekken of nooit zijn, 100 den jarenlang ingeteelde, genetische aanleg mag gebruiken.
Ik quote jou even, maar ik vraag het in het algemeen :).
Wat verstaan jullie onder prooidrift en jachtinstinct? Want persoonlijk vind ik de grenzen tussen die twee op dit moment ook niet erg duidelijk.
Maar waarom moet er nu opeens een lijntje om....al die tijd lees ik dat jij beweert dat alle gedrag om te buigen is
En ga nu niet aankomen met 'tot die tijd een lijntje om' want dat zou echt een dooddoener zijn.
Het vervelende in discussies met jou is dat je of dingen gaat herhalen die je al geschreven hebt, of mensen op de vingers tikt als zijnde dat ze niet kunnen lezen of geen ervaring hebben, terwijl je totaal geen antwoord geeft op de gestelde vraag/opmerking
Je brengt je reacties vaak zeer pertinent alsof mensen met 'probleem' honden dat allemaal aan zichzelf te wijten hebben....en dat kan gaan van trekken aan de lijn, of zoals nu bijvoorbeeld prooidrift/jachtinstinct, maar zodra er een tegenreactie komt krabbel je opeens terug alsof je dat zelf niet gezegd hebt of dat iemand niet kan lezen.
En ja, je zal vast veel ervaring hebben opgedaan tijdens je meelopen op de hondenschool etc. maar een boodschap overbrengen gaat verder als je opgedane ervaring brengen als zijnde 'het is zo'
Voor mij zeer storend dus ik ga me wijselijk verder maar distantiëren van dit topic.
Amen
En net zo goed zijn er wel rassen, die gaan om de kill én om op te eten. Lees je bijvoorbeeld eens in in de poolhonden, Suzanne, of andere oertypes die dicht bij hun oorsprong staan.
En ook bij andere rassen, zeker wel, zijn er honden die dit instinct hebben en doden en opeten. Niet alleen wat jagen omdat het een leuk spelletje is.
Als er schapen worden doodgebeten en ze verminkt in de wei liggen, dan is er een DNA onderzoek nodig om te checken of het een hond was die dit deed, of een wolf. Vaak is het een hond.
Dus kom nu niet af met: onze hondjes doen dat niet.
Je zegt dat je met je voeten stevig op de aardbol staat, awel, sta dan nu ook even in de realiteit, aub.
Eigenlijk zou het logischer zijn om van prooiinstinct en jachtdrift te spreken
Bij jachtdrift gaat het om het jagen. De hond is erg gevoelig voor prikkels (geur, visueel) die hem triggeren tot najagen, opjagen, e.d. Dat kan samengaan met prooidrift, maar ook op zichzelf bestaan: eenmaal het dier gevangen, is het klaar.
Prooiinstinct gaat over doden. Jagen is daar uiteraard één aspect van want je moet het dier kunnen vangen, maar het gaat dus verder: dood maken en (niet altijd) opeten.
Een niet opgeleide jachthond die toch iets te pakken krijgt zal ook veel makkelijker zijn prooi af geven aan de eigenaar.
Zelfs zonder het aan te leren komen ze de prooien afgeven ( ook al roep je dat je het niet moet hebben...)
Gaat ook niet achter alles, integendeel.
Die van mij zijn specifiek gefokt voor vliegend wild. En dat merk je goed. Die bekijken geen andere dieren.
Ook jij, nooit een aanleg test gedaan met je border?
Ze kijken weldegelijk naar de motivatie en the eye
Ik ben overigens zeker geen schapendrijf/hoeder instructeur en beaam dat ook niet. Gewoon voor de fun, schapendrijf cursus, omdat we dat leuk vonden.
;Uit de aanleg test zal kunnen blijken of hij interesse heeft in schapenhoeden en -drijven, of hij zich weet te positioneren ten opzichte van de schapen (balans), of hij 'eye' en beweeglijkheid vertoont in dit werk, of hij (natuurlijk) overwicht op de schapen heeft (daadkracht), hoe zijn werktemperament is in het hoeden en of er andere opmerkelijkheden zijn.
Ah, je hebt naar aanleiding van tegengas even zitten googlen.
Daar heb je echter het één en ander bij overgeslagen in de hoop op een quick fix.
> 'Eye' / beweeglijkheid: 'Eye', oftewel 'fixeren', houdt in dat de hond met zijn ogen een schaap kan dwingen voor hem op zij te gaan. Border Collies kunnen weinig, gemiddeld of veel 'eye' bezitten, hetgeen genetisch is vastgelegd. Eye en beweeglijkheid vormen karakteristieke elementen van het drijven van de Border Collie. Te veel 'eye' kan ten koste gaan van de beweeglijkheid, en andersom , hoge beweeglijkheid ten koste van het 'eye'. 'Eye' / beweeglijkheid zegt ook iets over de werkstijl, de concentratie en de rastypische houding van het lichaam tijdens het werk.<
Dat handlers met veel ervaring en succes juist niet gaan voor een hond met veel eye klopt. Veel eye gaat namelijk vaak ten koste van beweeglijkheid. In de praktijk is een hond die de schapen erg imponeert ook niet handig in de trails. Dan moeten zij veel afstand van de schapen houden en hoe meer afstand hoe meer de hond moet lopen om de schapen te sturen en dan zijn zij te vaak te laat om een verkeerde beweging van de schapen te corrigeren.
Overigens is de aanlegtest een test voor de voortplanting, niet zo zeer voor het werken zelf. Ik ken honden met eigenlijk geen aanleg die toch een beetje kunnen drijven met hun baas omdat zij gemotiveerd worden om dit te doen als trucje. En daar heb je het woordje 'gemotiveerd'.
Het schapendrijven zit in de genen; daarom dus die aanlegtest om dat in de genen te behouden. Motiveren is voor een Border Collie met die aanleg niet nodig. Hun leven draait om de schapen. De motivatie zit in hun genen.
Motiveren: - Het stimuleren van anderen tot actie en betrokkenheid om een bepaald resultaat te bereiken.
Motivatie: - Een innerlijke drang die mensen aanzet tot actie.
En dan kom jij met "een Border Collie die niet te motiveren is voor schapendrijven". Zucht. Een Border Collie met aanleg heeft die motivatie intern. Een Border Collie zonder aanleg zal nooit een goede schapendrijver worden; kan hooguit een trucje leren maar nooit zelfstandig werken. Ook iets overigens wat je lijkt te ontkennen met je zin: "Een border Collie met the eye is iets heel anders dan een zelfstandig werkende jachthond."
Dan kom je ook nog op de proppen met dat een Border Collie die nooit met schapen in aanraking komt nooit zal gaan drijven want die schapen zouden de 'trigger' zijn. Pffff... 'gt' so much?? Nog nooit gehoord van Border Collies die auto's, bussen, vrachtwagens, kinderen, mensen gaan drijven omdat voor hen de schapen in geen velden en wegen te bekennen zijn? Probleem nummer 1 van Border Collies die nooit met schapen in aanraking komen.
En dan heb je toch je gehaspel tussen hoeden en drijven:
https://www.vtbikseland.nl/vtbikseland.nl/index.php/schapenhoeden
Tevens nog een opmerking daarin die jouw ontkenning van het zelfstandig werken van een Border Collie onderuithaalt:
>Hierdoor kan een hond die drijft zelfstandig de schapen over een grote afstand ophalen.<
Tot so far. Maar de hoop dat je gaat erkennen en beseffen dat eigenaren van honden meer over die hond weten dan jij heb ik al lang laten varen. "Een keer een cursusje gedaan met je Schotse Collie" en dan mij de les gaan lezen over schapendrijven? Of Alaska over honden die gaan voor 'the kill'? Of Luz over jachtinstinct? Get real.
ik volg dit topic nu een aantal dagen,
zo grappig om te lezen dat mensen het allemaal zo persoonlijk maken
Blij dat je 't zegt , want dat is precies wat we je al pagina's lang proberen duidelijk maken.
Dat je niet alles kan ombuigen, maar dat je soms geen andere keuze hebt dan voorkomen en begrenzen.
Waarschijnlijk omdat we allemaal vooral uit persoonlijke ervaringen spreken.
In elk mens zit een potentieel moordenaar. De schietpartij in Parijs, mensen, zoals jij en ik, gooide anderen uit het raam, die dood neervielen.
In elke hond, zit ook een potentiële moordenaar.
Wat je schrijft:
" En net zo goed zijn er wel rassen, die gaan om de kill én om opeten.
Als stres hoog genoeg oploopt, als de nood hoog is, zijn wij mens en hond ook in staat tot doden, zelfs tot kannibalisme.
Is het niet de taak als baas om te voorkomen, dat je hond in zo een positie komt, dat hij andere schade toebrengt?
Dat hij voor „de kil” kan gaan.
Zijn er eenmaal bijtincidenten geweest, is je hond voor „de kill “gegaan, wat waren de omstandigheden, Hoe is de hond opgevoed, (met de harde hand opvoeden) of op een positieve manier) wat onderneem je zoal met je hond, krijgt hij voldoende uitdaging, anders kunnen ze zelf een taak verzinnen.
Vroeger, moest een hond gelijk een spuit, als hij bloed had geproefd.
Gelukkig weten we tegenwoordig beter.
Ik ken overigens ook poolhonden, die idd muisjes vangen en eten, die niet in een positie komen, dat ze verder voor “de kil”gaan.
Excuus als ik zo overkom. Dat is helaas het probleem van geschreven tekst, je mist de context.
Ik noem mezelf geen expert, geen deskundige en ben dat ook niet. Ik ben niet meer dan een hobbyist. Gedrag, biologie, honden, dieren in het algemeen en de natuur, is iets wat ik gewoon erg leuk vind om te bestuderen en er een discussie over te voeren.
Miss komt het door mijn schrijfstijl, dat dingen anders overkomen.
Het wordt helaas persoonlijk, is niet mijn opzet.
Ik probeer mensen, die met een bepaalde manier met hun hond omgaat, te laten zien dat het ook anders kan.
Dat maakt de wereld van een hond zo veel fijner.
Daar ben ik het ook met je eens, je weet wat de aanleg van je hond is en hou daar rekening mee.
Zorg voor voldoende uitdaging voor je hond en daar gaat het helaas vaak mis.
Ik vind het triest, dat een hond, dan weer als fout wordt bestempeld, als er een incident is geweest.
Toch, gedrag ombuigen, met heel veel geduld, tijd en zorgen voor een goed alternatief, waar de hond zijn voldoening uit kan halen is het mogelijk. Mijn mening. Alleen als een hond toch een keer succes heeft, ben je terug bij al.
Dat is het lastige.
Mensen kunnen stoppen met roken, door ander gedrag aan te leren, alleen je blijft je leven lang een roker.
Ik had helaas een probleem met quoten maar heb met wijzigen toch kunnen reageren op je opmerking Suzanne. Zie een klein stukje terug.
Je hebt wel een punt, en ik weet (en anderen weten dat ook) dat je het goed bedoelt Suzanne!
Maar wat ik, en intussen vele anderen, jou proberen duidelijk te maken dat is dat het soms ook gewoon niet anders kan. (Herinner u ook mijn "en-en-verhaal").
Groetjes Pieter.
Groetjes
Waarom denk je dat er een aanlegtest is voor de borders?
Precies, omdat er zelf werklijn borders zijn, die het schapendrijven niet in zich hebben en ook niet te motiveren zijn.
Beetje jammer, het lijkt of je wilt bewijzen, dat ik niets van honden weet, ga je gang en succes ermee.
Ik hou het liever bij een inhoudelijke discussie over honden zelf.
Wat is een prettige manier om met je hond om te gaan.
Dat wat eigenlijk het thema van deze discussie.
Cesar Milan en zijn manier van omgaan met honden
Een jaar of 18 geleden sprak ik toevallig met een bekende Belgische Gt.
Hij zei toen al dat meer dan 60 % van zijn "patiënten" Borders waren met ernstige gedragsproblemen. Het ging vooral over drijfproblemen, borders die niet werkte met schapen.
Het gaat me echt niet om mijn gelijk, het lastige van geschreven tekst, als dat zo over komt.
Ik hou van discussiëren en nadenken over honden.
Ik had het over gedrag ombuigen en dat sloeg op het najagen van je hond.
Dat ging over in een discussie over prooidrift.
Door interpreteren, anders dan bedoelt, te concluderen en reageren, kan een discussie een andere wending aannemen.
Het ging eigenlijk over CM
Ik geloof dat wij mensen honden zwaar onderschatten, ze zijn veel slimmer dan we tot nu beseffen.
Honden verdienen het om voldoende uitdaging te krijgen, op een fijne manier behandelt te worden. Het zijn geweldige dieren en ik mag er graag nog veel van ze leren
Waarom stel je die vraag terwijl het antwoord in mijn reactie staat? Waarom herhaal je weer dat woordje 'motiveren' terwijl ik je net uitentreuren heb uitgelegd dat dat woordje niet op zijn plaats is?
Wat ik probeer is je iets te leren. Je claimt tenslotte dat je graag iets leert. En wat ik je probeer te leren is enige terughoudendheid te betrachten in je belerende uitspraken waarbij je hoog van de toren lijkt te blazen dat je het beter weet dan de hondeneigenaar zelf.
Ik zeg nergens dat je niets over honden weet; dat doe je echt wel. Ik denk echter dat je last hebt van het Dunning-krugereffect. Je overschat je eigen kennis en kunde. Misschien heb je wat aan de woorden van Socrates: "Hoe meer je weet hoe meer je weet wat je allemaal niet weet." De echte wijze heeft geen moeite om te zeggen: "Ik weet het niet." Dat bekrachtigd juist de uitspraken over zaken die je wél weet.
Omdat dat kwartje maar niet wil vallen toon ik inderdaad aan dat je uitspraken doet over zaken waar je geen kennis van hebt en je reactie is dan googlen. Jammer. Dat vergroot je kennis echt niet.
Ik krijg bijna wekelijks de vraag of ik de Border Collie niet kan trainen of zelfs overnemen omdat de hond onhoudbaar is geworden. Inderdaad precies wat jij hier ook zegt. Het idee dat de genen en aanleg er pas uitkomen wanneer je de Border Collie in aanraking brengt met schapen klopt gewoon niet. Helaas is het een modehond geworden en zijn er ook op fora legio mensen die bij hoog en laag claimen dat de Border Collie gewoon als huishond gehouden kan worden en prima gaat met drukke kleine kinderen. De herplaatsers vliegen je echter om de oren.
Ik had altijd het idee dat Border Collies uit showlijnen wel als "gewone huishond" gehouden konden worden.
Klopt dit? Of gaat dit eigenlijk ook erg vaak fout?
Ik weet niet veel over Border Collies maar ik weet wel dat het worden van een mode hond nooit echt goed is voor het ras. Helaas is de Stafford ook een mode hond geworden en worden ze veel te veel gehouden door mensen die de ras eigenschappen ontkennen, dan gaat het fout en eindigen de eigenlijk gewoon prima honden op grote schaal in het asiel door "gedragsproblemen" wat eigenlijk gewoon normaal gedrag is. Dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als wat met de Borders gebeurd.
Waar de discussie over ging is of corrigeren nodig is in een correcte opvoeding van je hond. Wanneer je handelingen die feitelijk ontwijken of hooguit begrenzen zijn buiten beschouwing laat, lijkt jouw mening een duidelijke "Nee" te zijn omdat je van mening bent dat ieder gedrag valt om te buigen met speeltjes of voertjes. Daarin zijn we het dus volledig oneens.
Wanneer je oprecht wilt leren, je open kan stellen voor andere inzichten dan de jouwe en niet bezig bent met alleen het bevestigen van jouw inzichten en het veroordelen van andere visies... Dan wil ik wel een ontmoeting voor je regelen. Dan gaan we met een ongelooflijk hardkoppige jonge Border Collie met veel aanleg, enorme drive, samen met een ervaren, doorgewinterde trainer de penn in. Mag je ook het verschil met een zachte Border Collie met dezelfde aanleg en drive bezig zien. Daarna kunnen we dan de discussie over het nut van corrigeren echt gaan voeren. Vooral ook over hoe erg dat nu eigenlijk voor die hond is want helaas heeft echt corrigeren de naam gekregen van dierenmishandeling.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?