er zijn dominante genen, recessieve genen, mutaties,... zoveel verschillende.
Nogmaals fokken is niet 1 + 1 = 2. Het is niet omdat je de ene kampioen op de andere zet, dat er kampioenen uitkomen.
Daarnaast wordt er zoveel lukraak gefokt dat stambomen ook geen puur bewijs zijn. Wie weet wat er generaties geleden inzat dat ineens terug naar boven komt.
Oké, thanks, dan hoeft het dus niet dat het schapendrijven bij de border in de genen zit.
Afhankelijk wat voor genen hij geërfd heeft.
Wat is niet helemaal snap, een kennis heeft een stamboom border, fokker ken ik. Oma en moeder zijn werklijnen en ze werken met schapen. Deze pup, nu 8 maanden, gaat lopen snuffelen bij de schapen, totaal geen interesse. Ze is vrij onzeker.
Ze vinden het niet erg, gaan lekker speuren met haar en sport en spel.
Het blijft apart.
. Ik snap dat er een training vooraf gaat voordat een hond 'steady' is. Ik nam deze voorbeelden om aan te geven dat markeren, apporteren en het negeren van wild ( en nee niet 100% van de Retrievers heeft deze aanleg net zoals niet 100% van alle BC het 'drijfinstinct zullen hebben) door selectief fokken als aanleg is ontstaan. Ik vroeg om het verschil tussen een instinct en aanleg. Als je niet begrijpt dat een BC niet gemotiveerd behoeft te worden ( de meeste niet althans) dan geeft het mij de indruk dat je niet het verschil weet tussen iets wat als aanleg getraind kan worden en iets wat als instinct aanwezig is.. Wellicht is het handig om eens te verdiepen wat een instinct is..
Het drijven van een BC is te vergelijken als een prooi instinct met het verschil dat ze het stukje 'doden ' er uit gefokt hebben..
Dit is wel een interessant artikel! Waarvoor dank, hier heb ik zeker weer wat van bijgeleerd.
Maar ook de andere tussenkomsten zijn zeker leerrijk.
Ik merk dat bij mijn Beauceron de jachtdrift, of hoe je het dan ook moet noemen eerder beperkt aanwezig is. Hij loopt er wel achter als hij een konijn ofzo ziet lopen... maar het lijkt niet zo dat hij dat doet met volle overgave en met alle moeite en al zijn energie omdat beest te pakken krijgen, hij geeft het vrij snel op en komt dan terug. Onlangs kwam ik een mountainbiker of veldrijder tegen (in een losloopgebied). Hij heeft er een paar seconden achter gerend maar toen hij achterom keek en merkte dat ik gewoon bleef staan kwam hij al terug (nog voor ik de kans kreeg om hem terug te roepen). Verder ken ik eigenlijk niet zoveel van jacht en andere driften, maar ik ga mij daar zeker verder over inlezen.
Hij legt het goed uit, vind ik.
Je hebt trouwens een mooi ras!
Prooi instinkt
Je bedoelt buit drift, die wij mens, door selectief fokken hebben weten af te zwakken.
Interesse kan altijd later komen. Wanneer het koppie er klaar voor is. De eerste keer dat ik met Maybe ging was er eigenlijk ook niet echt interesse terwijl ze nu zit te shaken van opwinding als ze weet dat we naar de schapen gaan.
Moet je haar niet vreselijk motiveren dan?
Ja met een speeltje, een balletje en zo nu en dan een snoepje gooien hahaha.
Even zonder grappen ik heb nog nooit een border gezien die gemotiveerd moet worden om bij de schapen te werken.
Sterker nog even kijkend naar Maybe is ze nergens mee te motiveren. Ze zal voor mij door het vuur gaan niet voor haar balletje of snoepje.
Ze is ook een super onzeker teefje, heel anders dan andere pups van haar. De tante van deze hond, heeft net een nestje, 10 weken oud. 3 zusjes zitten bij ons op les. Heel vrij en natuurlijk super slim en leergierig. Zo ken ik ze van haar. Het onzekere teefje is ook slim en leergierig, door haar onzekerheid wat terug houdener.
Ach, het maakt eigenlijk niet uit wat je met je hond doet, als ze het maar leuk vinden.
Zeker! Dat is het aller belangrijkste.
Maar zelfs de super onzekere hondjes zie je transformeren bij de schapen en dat is echt prachtig om te zien. De een heeft alleen wat meer tijd nodig dan de ander (:
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?