Kijk Suzanne; zo kan het ook.
Ik zeg iets wat niet geheel juist is. Luz verbetert me, ik luister, pas aan en leer.
Luz weet namelijk veel meer over jachthonden dan ik. Ik had natuurlijk ook kunnen gaan googlen of ik iets kon vinden om de woorden van Luz op de één of andere manier onderuit te halen.. of gaan draaien en kaatsen maar daar leer ik niets van.
Ik vind de verhalen van Luz en Alaska over hun honden best interessant.
Dan kent Luz andere jagers dan ik. Beetje naar wel om zo'n beeld neer te zetten van mensen die doorgaans erg begaan zijn met hun honden en hun best doen om ze fatsoenlijk op te leiden.
Vertel.
Nouja, ik vind het gewoon niet helemaal terecht om (voor)jagers weg te zetten als een raar volkje dat constant bang is de controle te verliezen. Maar ik kan me wellicht in totaal andere kringen bevinden, waarin dit juist absoluut niet het geval is. Dan is mijn beeld dus anders. Er bestaan ook mensen die hun herders in elkaar schoppen en onder stroom zetten: ik ken persoonlijk niemand die dat doet, dus mijn beeld van mensen met herders (gewoon ff een dom voorbeeld hoor) is niet zo.
Ik ken verder ook geen enkele trainer die vindt dat een pup moet leren dat niks van hem is.
Hoe gaat die training dan wel?
Ik ken alleen dat soort jagers en ik heb nergens gezegd " alle jagers".
Ik snap dus echt jouw conclusie niet.. Ja bij bepaalde rassen hebben ze (zoals retrievers ) hebben ze de prooi drift (intsinct)eruit gefokt . De hond behoort voorbij vliegend wild te negeren en het geschoten wild dient onbeschadigt ( dus niet geknakt)terug gebracht worden. Maar wat bedoel je met 'Beinvloeden'.? Bovendien,wat heeft 'aanleg met aangeboren instincten te maken? Dat een Labrador apporteert en kan makeren is 'aanleg'
Nou, simpel beginnen met pups. Komen op bevel, leren blijven, introduceren van het fluitje, apportje hier en daar. Er wordt weinig druk op ze gelegd. Werken aan een goede basis voor later. Het is belangrijk om te werken op succes voor de hond en dit wordt dan ook in de training veel toegepast: als een hond keer op keer leeg terugkomt (dus zonder apport) omdat de oefening te moeilijk is, dan is dat dus niet bevorderlijk voor de hond zijn opleiding en beleving. Is het toch te moeilijk dan doe je gewoon een stap terug. Er is binnen trainingsgroepen juist veel aandacht voor de individuele hond, iedere oefening kan op het niveau van de hond afgestemd worden. Het is belangrijk om de hond zelfverzekerd te maken zodat hij een goede partner wordt in het veld en op wedstrijden. Tuurlijk zullen er altijd mensen zijn die hun hond op een harde manier opvoeden, die zijn er in elke tak van 'sport'. Maar mijn ervaring is heel positief.
Ah. Beetje hetzelfde als ik met mijn pups doe dus. Gewoon vanaf dag één de laydown aanleren, speels met een snoepje en die oefening steeds verder uitbreiden. Bij ons komt de rest later wel; als ze maar die noodrem van de laydown hebben.
Precies.. Niet te veel gedoe. Gewoon zorgen dat de basis er goed in zit. Apporteren kunnen ze als het goed is al, als we het over retrievers hebben dan. Aan die passie ontbreekt het ze niet. Dan is het verder "gewoon" zaak om ze steady te krijgen: niet vertrekken voordat ze hun commando krijgen, netjes blijven zitten, niet schrikken of alvast gaan rennen als ze een schot horen.... Later ga je alles uitbouwen en daag je ze meer uit door afstanden te vergroten, moeilijkere plekken te bedenken, de hond valplekken van dummy/wild te laten onthouden, verleidingen weerstaan etc etc etc. Maar dat is pas veel later aan de orde. Eerst moet de hond de basis beheersen. Doet hij dat niet, of is het hem op een te agressieve en nare manier aangeleerd dan loop je echt vast in je training. Tuurlijk bestaan die honden wel, die met de staart laag hangend gewoon simpelweg doen wat er gevraagd wordt zonder blijdschap. Maar ik heb nog geen trainer gezien die dit goedkeurt.
Hoe denk je dat ze het „er uit” hebben gefokt?
Ze vraagt jou wat. Geef daar eerst maar atwoord op.
https://www.startpunthonden.nl/nieuwsartikel/397/de-vooruitgang-van-100-jaar-fokken
Binnen een paar generatie kunnen veranderingen ontstaan. Zie hoe het met een uiterlijk kan gaan.
Binnen een paar generaties kan dat, zo ook met bepaald gedrag, selectief fokken.
We doen het nog steeds, om nog betere, sterkere en gedrevener werkhonden te krijgen en honden net een steeds extremer uiterlijk
Waarom noem je jacht, prooi en andere driften ongewenst?
Honden vertonen bovendien geen ongewenst gedrag, het is voor hun normaal gedrag.
Dat eigenaren irreële verwachtingen hebben, niet in de behoefte van hun hond kunnen voldoen, waardoor de hond zelf een taak gaat verzinnen en uiteindelijk wordt betiteld als ongewenst gedrag.
Triest
Oke, duidelijk! Dobber heeft dan heel veel jachtinstinct, met als het moet ook de prooidrift :).
In 943 was het een zwarte herder. Dat maakt hem niet tot een border collie.
Natuurlijk hebben onze honden voorvaders, gelijkend op, waaruit de huidige rassen zijn ontstaan.
De eerste officiële border, met het uiterlijk zoals we hem nu kennen, dateert uit 1893 en dus is de schotse collie, die uit de 13e eeuw dateert, is geen oude showlijn border collie.
Weet ook niet waar je dat vandaan haalt?
Inderdaad.
Op het plein zal je niet vlug "abnormale" dingen zien.
Gelukkig heb ik in de praktijkjacht ook nog geen nare dingen gezien. Maar dat is alleen mijn ervaring.
Wij mens wilde honden die voor bepaalde taken geschikt waren en dat is gelukt door selectief fokken. Omdat het ons zo uitkomt.
Het gaat niet om gedrag wat ik ongewenst vind, ik gaf een voorbeeld, hoe iemand met een hond met een jacht instinkt het najaag gedrag, wat hij ongewenst vind, zou kunnen ombuigen op een positieve manier ipv met fysieke correcties te werken.
Geen idee wat je verder bedoelt hiermee?
(omdat de wolf milder werd zei iemand eerder. ) konden wij selectief gaan fokken. Sommige eigenschappen en aanleg werden versterkt, anderen zwakte juist af.
Ook al is een drift sterk, hij kan eruit gefokt worden, het is mogelijk gebleken.
Wees niet bang, je hoeft niet op de zelfde manier aan de slag te gaan, moeilijk gedoe, wat je omschrijft tijdmachientjes etc
als mensen problemen ervaren met het gedrag van hun hond, conditioneren en als het echt niet lukt, gewoon een lijntje eraan.
verder was dit niet mijn vraag:
Ik citeer je: ”Jij vroeg of dit gedrag op dezelfde manier kon worden omgebogen als in duizenden jaren (gestuurde) evolutie gebeurd“
Mijn vraag was niet of het op dezelfde manier kon, maar of het mogelijk is.
ik citeer:
Dan moet het toch ergens mogelijk zijn geweest, om het voor de kil gaan, om te buigen naar een andere aanleg?
Dan zou het in theorie toch ook mogelijk moeten zijn, om het gedrag als voor de kil gaan van onze gedomesticeerde honden te kunnen beïnvloeden?
Bovendien weet je niet in hoeveel tijd enkele wolven van een killer, naar de milde wolf tot een hond, zonder prooi drift is verandert.
Bepaalde eigenschappen, kunnen binnen een paar generaties al verandert zijn
Het is je niet bekend dat de hele Border Collie niet om uiterlijk draait maar om functionaliteit en dat de Border Collie dus vele verschijningsvormen kent?
Ik ben wel weer klaar met jou.
dus, het schapendrijven zit in de genen van borders, maar als dat stukje gen ontbreekt, (werklijn border met stamboom) dan zit het niet in de genen.
Hoe zit het nou precies, het zit toch in de genen?
Een jacht hond heeft toch geen prooidrift? En toch hebben die van jou fazanten gepakt?
Als je het hele artikel leest, zeggen ze zelf dat het waarschijnlijk niet om de border gaat, die we vandaag kennen.
De border is niet de enige schapenhond.
https://www.hondenrassen.nl/rassen/groep/1/rasgroep-1-herdershonden-en-veedrijvers/
erfelijkheidsleer is je ook vreemd precies. Maar dat zal wel helemaal je pet te boven gaan.
Nee Karin, een jonge jachthond zal gelijk achter het voorbij vliegend wild gaan. Het beheersen vergt een lange training.
http://www.hondensport.de/driften,-prikkels-en-gedragingen..html
hier staat alles goed uitgelegd
Ik weet idd niets van erfelijkheid leer en genen vandaar dat ik het vraag.
Je zei een gen wat ontbreekt, dan denk ik, dan heeft die border geen genetische aanleg, maar Liz zegt dan, dat je een border niet hoeft te motiveren, want het zit in de genen.
Hoe zit het dan?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?