Hallo iedereen,
Ik heb net zelf 2 weken een mechelse herder pup van 8 weken nu. Ik ben zelf opgegroeid met 2 mechelse herders. Ze luistert erg goed naar mij en leert snel (ze kan al los, zit, blijf en in de mand). Alleen is ze erg dominant over haar eten. Ze had laatst een bot en die wou ik even pakken en toen beet zij meteen op een hele valse manier. Hoe zorg ik ervoor dat zij mij toelaat bij haar eten zonder dat zij mij weer bijt. Ik wil graag de juiste manier toepassen en het niet erger maken natuurlijk.
Groetjes Nina
Nu 8 weken, en je hebt haar al twee weken, wauw.....houdt het bot vast als je dr een bot geeft, samen vasthouden, en leer je hond het los te laten....eten geven , geef je aan je pup en zelf ga je daar bij vandaan, eten is zo op, en daar blijf je van af, een bot moet eens af te pakken zijn, dat ga je leren aan je pup....na een kwartier haal je resoluut het bot weg, gelijk geef je het commando ...los..en leg het weg tot de volgende keer....hou het bot voorlopig vast, net zolang tot je pup na het commando, zelf het bot loslaat, ga je pup niet aaien, wees resoluut....
Nu 8 weken, en je hebt haar al twee weken, .....kreeg je je pup met zes weken? En een pup is niet vals ...het bot wil je pup niet afgeven, vandaar, hou het vast net zo lang tot ze het netjes los wil laten na het commando, en daarna kan je het gaan uitbreiden, door de pup het bot te laten en jij er vandaan gaat...na een kwartier ga je dan naar de pup, commando los, en wees resoluut, leg het weg, met een ..goed zo...lukt dat nog niet dan ga je te snel....als het echt niet lukt op deze manier, ruilen met iets heel lekkers, hou dat voor je pup z,n neus, het lekkers wild die, en dan haal je het bot weg en geef het lekkers.....geef het wel de tijd , binnen een paar dagen is het niet aan te leren als een pup het niet wil afgeven, wees geduldig.
Ja ik vond ook dat ze snel weg mocht bij de fokker. Maar bedankt voor je reactie ik ga dit toepassen.
Groetjes nina
In weze is het wettelijk verboden om een pup van zes weken bij de mams weg te halen en bij jou onder te brengen, wettelijk is dat met zeven weken oud en voor het ras wat je heb met 8 weken is het een mooie leeftijd...is je hond gechipt ? Je pup komt niet bij een goede fokker vandaan... ben je met je pup naar de dierenarts gegaan om te laten chippen? Zo niet, doe dat dan....en nogmaals je hebt geen valse pup, je pup moet nog heel veel leren, mechelse herders zijn pittig, hebben goede begeleiding nodig.
Nog een advies, als je wat kritiek krijgt, verwijder dan niet je profiel, maar doe wat met adviezen die je hier van anderen krijgt, ook al is er af en toe een kritische noot die er tussendoor loopt....dit is een forum waar de gezondheid van een hond voorop staat.
Ja ze is gechipt. Oke komt goed!
Ik heb ff in haar paspoort gekeken ze was wel gewoon 7 weken toen ik haar ophaalde had verkeerd gekeken.
Ik heb ff in haar paspoort gekeken ze was wel gewoon 7 weken toen ik haar ophaalde had verkeerd gekeken.
ninja, zo heet je pup ? Goed dat ze gechipt is, ook dat is wettelijk verplicht, loop je ergens tegen aan, dan kom je gewoon met vragen en pak je de adviezen eruit waar je een goed gevoel bij hebt, en laat je pup ook een vrolijke pup zijn he, en misschien vind je het ook wel leuk om naar een leuke cursus te gaan met je pup, in het nieuwe jaar, ga dr eerst eens kijken zonder de hond, kijk of ze diervriendelijk trainen daar....
Verkeerd gekeken. !! Gelukkig, dan is de pup nu geen 8 weken ....maakt niet uit, heeft je hondje een stamboom ?
Blijf gewoon van dat bot af, je hebt het toch gegeven?
Hier kun je ook een snauw vangen als je hun spullen gaat afnemen.
Dagmar, tja, hier moet wel eens een bot afgepakt worden hoor als er plotseling iemand komt....eten vind ik wat anders...dat is voor even....als ik een bot geeft een giga bot, moet ik het af kunnen pakken, hier geen probleem....ik zelf wil alles af kunnen pakken, hun eten pak ik nooit af.
Mijn pup had al geen voedselnijd, maar wilde haar wel leren dat eten niet afgepakt wordt. Dus in het begin liep ik dan naar haar toe als ze een kluifje had om haar een heerlijk hondensnoepje te geven. Dit uiteindelijk uitgebreid naar wanneer ze het snoepje aannam, de kluif twee tellen weg te nemen, haar nog meer snoepjes toe te stoppen, en dan weer de kluif terug te geven. Uiteindelijk kluif helemaal geruild en niet altijd meer terug geven. En tussendoor nog ook gewoon niets doen tijdens het kluiven, of alleen een extra snoepje toestoppen. Wilde haar ook weer niet te veel irriteren tijdens het kluiven XD
Maar ze heeft nooit voedselnijd gehad. Ik wilde het alleen voor zijn vanwege de kinderen. Die mogen helemaal niet aan de kluif kunnen, maar wilde dat ze haar mand gewoon zouden kunnen passeren, en dat zij er dan op zou kunnen vertrouwen dat ze of met rust gelaten wordt, of juist beloond.
Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat ik te allen tijde iets van de honden kan wegnemen, en dit zonder enige vorm van agressie.
In praktijk wil dit zeggen dat er dus eerst een basis van vertrouwen moet zijn: de hond vertrouwt jou (wat je doet) en jij vertrouwt de hond (hoe hij reageert)
Dit kan je stelselmatig opbouwen, bijvoorbeeld op deze manier:
- de eerste keren dat je iets lekkers geeft (bijvoorbeeld kauwstaafje), hou je het vast terwijl de hond het opeet, m.a.w. de hond eet het vanuit je hand op. Zo wordt menselijke aanwezigheid (hand) gelinkt aan lekker eten zonder dat het bedreigend is.
- de volgende stap is: de hond iets lekkers geven, en enkel naderbij komen om iets éxtra lekkers te geven. Dus zij ligt haar snackje te eten en jij komt iets extra lekkers bij haar leggen. Zo krijgt een hand die in de buurt komt van de snack een positieve connotatie: er komt wat extra bij, leuk!
- pas als de hond zich hier helemaal okee en ontspannen bij voelt, ga je weer een stap verder: ruilen. Je vraagt dus eigenlijk je hond om het snackje waar ze mee bezig is te ruilen tegen wat anders (iets wat nog lekkerder is). Je kan daar ook een commando aan koppelen, zoals 'los'.
-en als ook dat probleemloos verloopt, kan de hond vragen het bot los te laten en het gewoon weg te nemen.
Dus opbouwend oefenen, maar op een ontspannen manier. Nooit druk gaan leggen of er stress aan koppelen.
Hou het fijn, rustig en vriendelijk, zodat het geen negatieve ervaring wordt voor je hond. En zo kan je later dingen uit haar mond nemen, zonder dat ze de neiging heeft het te moeten verdedigen.
Mijn mening is ook dat je geen botten en eten af moet pakken. Als iemand mijn eten af wil pakken word ik ook niet vrolijk.
Je bevestigd op die manier alleen maar zijn angst dat zijn eten af gepakt wordt, want daarom gromt hij, om dat te voorkomen. Als je blijft afpakken wordt de voernijd alleen maar erger.
Het is daarnaast ook achterhaald dat je eten af moet kunnen pakken van je hond omdat hij je anders niet als baas ziet. Ook in een roedel wolven mogen oudere honden geen eten van jongeren wolven afpakken. De dominantie theorie waar dat op was gebaseerd klopt niet, daar is de bedenker zelf ook op terug gekomen.
Het is natuurlijk wel handig als je iets van hem kunt pakken als hij wat heeft gevonden wat gevaarlijk is. Als je iets moet pakken probeer het dan te ruilen met wat lekkers of een leuk speeltje ofzo.
Ik denk er echt anders over, hier wordt geen eten afgepakt....een bot is wat anders......ik pak een bot af als het gevaarlijk wordt , bijvoorbeeld het laatste stuk wat mijn inzicht is, of als er bezoek komt....buiten wat me niet bevalt....een voorbeeld, ik laat mijn honden nooit alleen met een bot, ik wordt plotseling weggeroepen...dan moet ik zonder problemen het bot weg kunnen nemen......topicopener heeft het erover dat de pup dat niet toestaat.....en..vals..reageerd, dan leer je het je pup dat die het af moet staan.....voedselbehoefte is heel wat anders, daar laat je de hond met rust....
Ik geef Willemijn gelijk, een bot moet je altijd weg kunnen nemen ivm gevaar, maar voer is om te eten. Ik heb bij Max, toen hij pup was, telkens voer erbij gedaan om voernijd niet aan te wakkeren en opzich kan ik zijn bak nu weghalen, maar dat vind ik nergens voor nodig.
TS probeer eens kleine beetjes te geven in zijn bak, dan ziet je pup dat jij niks afpakt, maar het juist geeft, dat is goed voor het vertrouwen en koop verschillende kluiven, dan kan je het ene lekkere ruilen voor het andere en na een tijdje bouw je dat af en geef je een brokje, dat bouw je dan weer af en kan je gewoon het bot pakken. Koppel er bijvb het commando los aan.
Een bak voer of een bot maakt niet zo veel uit denk ik qua voernijd, hij zal bij allebei niet willen dat het wordt afgepakt, en terecht.
Ik ben het er mee eens dat het makkelijk is als het kan. Maar als je dat blijft doen bij een hond die dat nu al niet accepteert maak je het alleen maar erger, je bevestigd zijn angst.
Je kunt wel trainen dat het minder wordt. Door op een afstand te gaan staan dat hij nog niet gromt, en van daar af wat lekkers te gooien. En zo steeds de afstand te verkleinen. Op deze manier linkt de hond je niet meer met eten afpakken, maar met wat leuks.
En als hij wat gevaarlijks heeft gevonden omruilen met wat leukers.
Wat ik zeg heb ik trouwens niet zelf bedacht, maar heb ik tijdens mijn opleiding geleerd van gedragstherapeuten.
Bedankt voor jullie snelle reacties allemaal!! De reden waarom ik haar bot wil kunnen afpakken is omdat als ze iets zou pakken wat gevaarlijk is of wat niet mag dat ik dat later en nu normaal kan afpakken zonder gebeten te worden.
Ik vind ook dat je het moet kunnen afpakken, voor de veiligheid van de hond, mijn vorige hond dat ging gewoon en dan kreeg hij er altijd lekkers voor terug.
Nu Sam, die raakt al in de stress als je in de buurt komt bij zijn botje, we kunnen wel ruilen, maar afpakken gaat echt niet.
Die stappen die Alaska uitlegde, prachtig, maar hier lukt het niet.
Dus laten we hem met rust, en als het echt nodig is dan roep ik LOS!!! ik doe het liever niet zo hard, ik hou niet van hard praten tegen je hond, maar dan laat hij wel los maar ik ruil dan wel met ander lekkers.
Ik had er een grote mond over bij mijn vorige hond, zo van je moet het af kunnen pakken, maar als je dan een hond hebt die zo vreselijk in de stress raakt bij het idee al dat je het wilt afpakken, maakt het toch minder makkelijk dan ik dacht.
Heel mijn ideaalbeeld weg!!
Ik begin sowieso de eerste tijd met voertraining. Alle maaltijden worden bij mij uit de hand gegeven tot een zekere tijd. Dan weet je pup dat jij hem eten geeft en dat is ook goed voor de band tussen jullie. Als je haar bot wilt weghalen ruil het dan voor wat anders, voertje of speeltje, dan zal je pup niet associëren met afpakken maar dat er dan wat beters voor komt.
Ik oefen persoonlijk niet om het lekkers los te laten maar eerst dit met een speeltje te beoefenen.
Ik weet niet hoeveel pups er in het nest zaten maar daar kan de nijd ook wel aanwezig geweest zijn. In het nest wordt de rangorde namelijk ook bepaalt.
Hier in ieder geval 2 mechelse herders van oudere leeftijd en nu weer een mh pup van 13 weken rond huppelen.
Ik snap de link nooit dat je eerst iets moet geven en dat dan vervolgens weer moet afnemen, 'want zie dat ze ooit iets zélf nemen wat je meer moet kunnen afnemen'.
En dat als een hond aanduidt dat iets dat van hem is, dat een gebrek aan vertrouwen is.
Ik zie net bij mensen die alles moeten kunnen afnemen, er een groot gebrek aan vertrouwen is. Hun honden mogen niets alleen hebben, hun honden mogen niets hebben als er anderen zijn, hun honden moeten het laatste stuk afgeven of ze schrokken het binnen....
Hier krijgen ze steevast een kluif als ik wegga of als er bezoek is. Ze zitten dan ook gewoon samen en mogen het volledig opeten, dat doen ze ook zonder schrokken.
Dus ja, ik denk dat ik minder problemen met ze heb, wat ik geef, interesseert me verder ook niet meer, ik geef immers enkel dingen die ze mogen hebben, dus ik moet het helemaal niet meer afpakken.
De moment dat ik mijn hond een dode rat naar binnen zag werken in de varkensstal, stak ik gewoon mijn hand in zijn keel en haalde die rat eruit. Bij een hond met voedsel nijd dus. Als ze op wandeling iets nemen, is een commando 'los' gewoon voldoende om wat ze hebben, los te laten en verder te gaan met wandelen.
Ik heb nog nimmer honden gehad met baknijd, het is zo persoonlijk, mijn honden krijgen grote botten , ik wil niet dat ze die helemaal,opeten, kunnen ze niet meer poepen dus haal ik het bijtijds weg tot een volgend keer, nimmer problemen, bij geen een hond, heb je een hond die wel problemen geeft bij een bot, dan zie boven ...oefen dat met je hond dat tie het loslaat als jij daar om vraagt...en het is een keuze .....ik laat mijn honden nooit met een bot alleen, ik ga weg en de botten zijn weg, mijn honden maken geen ruzie om een bot, maar als ik er niet bij ben denk ik aan hun veiligheid, en dat is voor iedereen een eigen invulling en keuze.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?