Hoi
Ik was vandaag wat kerstfoto's aan het maken van Penny en zag op de foto's dat haar pupillen grijs zijn. Ik denk dat het staar is, maar omdat je overdag eigenlijk niets geks aan haar ogen ziet twijfel ik en ik ben nieuwsgierig naar wat jullie denken. Ik dacht namelijk altijd dat staar ook overdag echt duidelijk zichtbaar is in de ogen, of komt dat later nog?
Haar zicht is in het donker wel echt een stuk slechter dus haar ogen zijn sowieso niet meer goed, maar ik vond dit gewoon een beetje apart.
Ik zag het bij Wuzzie ook toen ik er van de week toevallig met een lampje in scheen, inderdaad ook achter de iris. Ik ben meteen gaan zoeken op internet, waarschijnlijk heet dit "lenssclerose" ofwel ouderdomsstaar, en dat schijnt vaker voor te komen bij oudere honden, het gaat meestal geleidelijk en echt blind worden ze dan niet. Dus ik ga het even goed in de gaten houden en zal er ook wel even door de DA naar laten kijken of er niet meer aan de hand is. Meestal is er niet zoveel aan te doen, een staaroperatie bij een hond is wel mogelijk, dan wordt er een nieuwe lens geplaatst, maar dan moet de staar zo erg zijn dat een hond echt amper meer ziet. Er zijn ook veelbelovende geluiden dat een stofje dat in Nivea wordt gebruikt zou helpen lenssclerose tegen te gaan. Maar of dat inmiddels al wordt toegepast in oogzalfjes?
Wuzzie ziet ook wat minder in het donker heb ik altijd al vermoed (hij heeft ook weinig 'tapetum lucidum' de reflecterende laag over het netvlies waardoor honden goed zien in het donker en dat groen oplicht op foto's). Bij Wuzzie is dat rood, wat je normaal ziet bij blauwogige honden (hij heeft amberkleurige ogen en een lilaroze neus). Hier is een goed stuk in het Engels dat heel veel uitlegt over hondenogen.
Ja je kan het gewoon kopen in oogdruppels, maar ik zou dat niet doen zonder overleg met een dierenarts, het is een steroïde.
Wanneer er sprake is van staar , cataract is dat goed te constateren bij een oogarts....voor dieren. Bij Bams na laten kijken, die heeft een blauwe waas over haar beiden ogen, uiteindelijk als de staar door zet kan het blindheid veroorzaken, bij de een zal dat heel langzaam gaan bij de ander heel snel....ouderen honden kunnen zich goed redden in het beginstadium van staar..
Diesel is bijna blind, en je ziet dat de pupil wit is, idd vooral bij weinig licht zie je het heel duidelijk.
En zoals je schrijft is wel herkenbaar, de eerste keer dat het mij opviel dat ze minder begon te zien is tijdens het wandelen savonds. Ze liep een keertje zo bij een kliko op, terwijl ik nog niet gezien had dat ze staar kreeg.
Ze worden wel degelijk helemaal blind als ze staar hebben, maar het kan bij de ene hond sneller gaan dan bij een andere.
Eigenlijk ben ik nog nooit een hond tegengekomen die een nieuwe lens heeft gekregen.
Hondje op de foto lijkt inderdaad staar te hebben.
Een nieuwe lens is best belastbaar voor een hond, ten eerste moet de hond onder narcose en het duurt vier weken dat de lens ingekapseld is, vier weken lang druppelen...de eerste tijd niet bukken je rustig houden, mensen mogen de eerste tijd niet sporten is niet voor niets...heb zelf net twee nieuwe lensen gekregen waar ik nog aan het herstellen van ben...het is niet zomaar iets Voor een mens al niet laat staan voor een hond.
Hoe oud is je hond? Je zou eventueel een supplement kunnen geven voor de ogen. Ik gaf VTPhak siroop aan mijn oudste cockertje ongeveer vanaf haar 11de. Haar ogen zijn tot de laatste dag goed gebleven in die zin dat ze zeker niet blind geworden is.
Aan staar is niets te doen, zijn geen medicatie voor of wat dan ook...staar kan goed gezien worden met een spleetlamp, en de arts kan ook zien of er wat anders aan de hand is en dan kan men misschien wel wat er voor geven, maar niet voor staar..
Bedankt voor de reacties :)
De dierenarts heeft er al naar gekeken, die zei dat er inderdaad een beetje een blauw/grijzige gloed over haar ogen zit maar ook dat ik me daar nog geen zorgen over hoef te maken.
Ik vond het vooral apart dat het er normaal niet zichtbaar is maar wel in bepaald licht, ik begon daardoor te twijfelen, maar ik heb nu duidelijkheid.
Eigenlijk maak ik er niet heel erg zorgen om. Ik vind het wel erg naar want ik merk nu dat ze oud wordt, maar ze gaat er heel goed mee om. In het donker loopt ze nog zelfverzekerd voor me uit en is ze ook nog gewoon vrolijk. Ze reageert alleen wat sneller op andere honden en ze is wat onzeker met loslopen (wat ze nu ook eigenlijk niet meer doet in het donker) maar verder gedraagt ze zich normaal. Ik hoop ook dat dat zo blijft en dat het heel geleidelijk zal gaan.
Ik ben niet van plan het te laten opereren, het lijkt mij inderdaad best intensief en sowieso lijkt het mij voor haar leeftijd niet zo gek om staar te krijgen.
Penny, je niet al te grote zorgen maken hoor, Bams is veel ouder en heeft staar, maar ze gaat er goed mee om, in het donker altijd wat meer oppassen met dr, maar staar gaat meestal heel geleidelijk, en honden kunnen zich echt goed aanpassen hoor, maar begrijp je bezorgdheid, had ik ook.
Kahlúa heeft ook hele grijze pupillen. Ik ben er mee naar de dierenarts gegaan (omdat ze pas 6 is) En daar kwamen ze tot de conclusie dat ze geen staar heeft. Maar ook zij zagen de grijze pupillen. Toch vele testjes gedaan, maar geen staar gelukkig.
Staar kan men direct zien met een spleetlamp, een oogarts heb je ook voor huisdieren...zonder spleetlamp kan men ook wel bekijken maar de spleetlamp geeft de diagnose, bij bams is dat bij een oogarts geconstateerd. En Bams heeft een blauwe waas over haar ogen....
@Pascalle: dat is wel apart. Vanwege Penny's leeftijd denk ik dat er wel echt staar zit, maar wat jij schrijft klinkt wel een beetje herkenbaar. Ik heb jaren geleden een vergelijkbare foto van Penny gemaakt en ik kan me herinneren dat haar pupillen toen ook al grijs waren. Omdat ze toen een stuk jonger was dacht ik niet aan staar, maar ik weet het nog omdat ik het heel irritant vond omdat het mij niet lukte het weg te bewerken
Ik zit er nog toch een beetje over na te denken om het misschien een keer te laten onderzoeken. Dat zal ik wel eerst met mijn moeder moeten overleggen want die wil zo min mogelijk onderzoeken en zeker als het toch niet genezen kan worden.
Het is trouwens niet echt bezorgdheid wat ik voel, het maakt mij gewoon verdrietig. Ik merk nu gewoon dat ze ouder wordt en dat zie ik ook in haar gedrag. Dat vind ik echt heel erg moeilijk.
Penny, het maakt je verdrietig.....ook de ouder wordende hond heeft toch ook zijn bekoring, en tuurlijk gaat er als ze ouder worden door je heen dat het afscheid naderd.....mijn Bams leeft in reservetijd, en iedere dag is er een waar we van genieten dat ze nog bij me is...en ja alles wordt minder, jij kan nog veel met Penny doen, heerlijk wandelen, en dan worden haar ogen wat minder, ze kan zich goed redden, en dan ben jij haar ogen die haar savonds begeleid, op de dag is een eventuele staar nog niet zo heel erg.....
Weten jullie hoe snel staar zich ongeveer ontwikkeld? Misschien is het dat ik er nu op let, maar sinds ik dit topic heb geplaatst zie ik toch wel heel duidelijk dat Penny's ogen echt wazig worden, ook overdag. Ze lijkt overdag gewoon nog wel goed te zien, maar in het donker dus niet. Is het normaal dat de verkleuring zo snel lijkt te komen? Ik schrik er echt van
Meestal gaat staar zeker in het begin heel langzaam....even een voorbeeld, een jaar geleden is er bij mij heel lichte staar gedisgnosteerd, een jaar later moest ik aan beiden ogen geopereerd worden, het is net gebeurd, en dat is niet mis hoor.....maar dat is echt bij iedereen anders, oogarts stond er van te kijken, in het begin gaat staar heel langzaam, en het ligt er ook aan waar de staar zit, aan de zijkant of midden in, bij mij middenin, dan ga je veel sneller slechter zien, nogmaals alleen met een spleetlamp kan men de staar zien in wat voor stadium die is.....zorgen ? Dan maak je een afspraak met een oogarts voor dieren.
Bams is ook gediagnosteerd, en heeft flinke staar, maar kan op de dag nog heel goed zich redden, savonds begeleid ik haar, je niet te veel zorgen maken..doe je dat toch, dan een advies, laat het nakijken.
Spijtig dat de tip voor het geven van een supplement zo achteloos wordt weggewuifd. Iedereen moet het voor zichzelf uitmaken maar het is een beetje kortzichtig om maar te zeggen dat tegen staar niks helpt. Een goed supplement kan wel degelijk het proces afremmen. En neen ik heb geen aandelen bij Virbac.
Ik ben zo gestrest dat ik de tip over het supplement niet eens had gelezen. Het klinkt goed, bedankt! Ik dacht dat er geen supplementen waren omdat dat niet werkt, maar glucosamine is volgens mij ook niet wetenschappelijk bewezen en toch loopt Penny er soepeler mee. Ik ga dit denk ik ook wel proberen.
@Willemijn: ging de verkleuring van de ogen van Bams ook langzaam? Of was er ook een moment dat je het plotseling zag?
Penny kan in het donker niet meer een stok uit mijn hand pakken en ziet het niet als ik een snoepje ga gooien of wil geven (ze blijft gewoon voor zich uit staren). Zij ziet in het donker dus echt niet goed, maar loopt wel vrolijk voor me uit en is niet angstig.
Ik wil heel graag een oogonderzoek doen, maar mijn ouders niet. Ik snap hun ook wel, het liefst zou ik ook alle gewrichten in haar lichaam op een rontgefoto willen hebben en elke dag laten onderzoeken zodat ik weet dat het goed is. Ik ben zo bang dat er iets is en elke keer als er iets is onderzocht en het goed is vind ik wel weer iets nieuws om me zorgen om te maken. Ik wil gewoon helemaal niet dat ze oud wordt en dat is nu echt een probleem
Ik bedenk me nu trouwens, afgelopen zomer twijfelde ik al over haar zicht. Als de zon op het water scheen kon ze tijdens het zwemmen haar bal niet meer vinden. Ze moest er dan echt tegen aan zwemmen om te weten waar hij lag. Ik dacht dat het normaal was, maar waarschijnlijk had ze er toen al last van. Fel licht verkleint de pupillen en reflecties op het water zijn fel.
Misschien is het dus al wel veel langer bezig, maar die waas in haar ogen herken ik niet en dat vind ik echt naar.
Glucosamine is een lichaamseigen stof en komt in bijna alle weefsels in je lichaam voor. Glucosamine blijkt voornamelijk goed te zijn voor kraakbeen. Kraakbeen is zacht weefsel dat tussen gewrichten zit, waardoor botten soepel van elkaar kunnen bewegen.
Glucosamine is een onderdeel van twee essentiële stofjes:
Glucosamine is dus een belangrijke bouwstof voor het kraakbeen en draagt bij aan gezonde gewrichten. Het herstelt aangetast kraakbeen en kan nieuw kraakbeen opbouwen. Glucosamine lijkt een rol te spelen bij pijnlijke gewrichten, aangezien het zorgt voor versteviging en smering.
Wetenschappelijk onderzoek blijkt de werking van glucosamine te hebben bewezen. Dit verschilt echter per type glucosamine en per gewricht. 1200 mg glucosamine per dag werkt vooral positief voor de knie-, schouder- en heupgewrichten. Reumatologen schrijven regelmatig glucosamine voor aan hun patiënten.
Verder dient glucosamine als aminozuur in je lichaam, dat helpt bij de aanmaak van eiwitten. Eiwitten heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien draagt het aminozuur glucosamine bij aan het bouwen van bovengenoemde stoffen.
Ik begrijp je angst, bij Bams is het ook zomaar ontstaan en dan gaat het geleidelijk of snel, echt er is niets tegen staar te doen, Penny zal dan ouderdomsstaar hebben...ja een nieuwe lens, maar dat is onnodig voor een hond.....een hond kan zich heel goed redden, met staar, ik wilde weten of er niet iets anders aan de hand was, het bleek staar....je moet geen angst hebben voor het ouder worden dat er een leeftijd komt dat het minder wordt, zolang Penny nognergens tegen aan loopt vind ze dr weg echt wel, savonds wordt dat wat minder maar dan hou je haar aan de lijn...dat haar gewrichten minder worden kan je wat voor geven een supplement, en dan is het uitproberen wat goed helpt, hier gebruiken we curkumina van 7bees...dat helpt hier goed...wat staar betreft ja, bij Bams zag ik in het begin de twijfel en opeens een blauwe waas over de pupil.....verder had ze heldere ogen , ik vermoedde staar maar wilde andere dingen uitsluiten.maak je niet zulke grote zorgen, heus met staar kunnen honden zich heel goed behelpen, ze gaan wat wazig zien en minder scherp, vooral snachts....en echt het gaat geleidelijk....je werkt ? Dan zou je zelf een oogarts op kunnen zoeken en een afspraak kunnen maken....het is een klein onderzoek...
Nee, helaas kun je staar niet voorkomen. Het gebeurt gewoon. Al denkt de alternatieve geneeskunde daar soms anders over. Zij adviseren gezonde voeding, niet roken, geen stress en ontspanningsoefeningen voor je ogen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit helpt, maar kwaad kan het natuurlijk ook niet. De rest van je lijf wordt er in ieder geval gezond van!
Je kunt staar (nog) niet behandelen met medicijnen of laseren. De oplossing is een operatie. Een oogarts vervangt de troebele lens dan door een heldere kunstlens. In de sterkte die jij nodig hebt! Je ziet dus opeens weer opmerkelijk scherp. Elk jaar krijgen 160.000 mensen in Nederland een staaroperatie. Als je aan twee ogen staar hebt, doen ze die om de beurt, met ongeveer een maand ertussen.............ik wil niemand teleurstellen en er geen discussie over afroepen....maar staar op oudere leeftijd gebeurd gewoon, zelf heb ik nooit gerookt of alcohol gebruikt en ik heb binnen een jaar heftige staar gekregen, ouderdomsstaar noemen ze dit.....ook bij honden komt ouderdoms staar voor, het is dat ik auto wilde blijven rijden en daarom de operaties heb laten doen, anders was het nog echt niet nodig geweest, zo ook bij honden, ze hoeven niet in een auto te stappen en heus, Bams heeft ernstige cataract, maar loopt nog nergens tegen aan en red zich heel goed, en savonds met donker hou ik haar aan de lijn, maar als ze los,loopt in de tuin loopt ze ook nergens tegen aan en vind haar weg...maak je niet al te grote zorgen om Penny, geloof me Penny red zich echt nog goed.....wil je toch weten hoe het er voor staat met Penny, het zijn de kosten niet.
Ik vind het heel verdrietig voor je dat je het niet kan aanvaarden dat Penny ouder wordt en er wat problemen gaan ontstaan, Penny voelt je gemoeds toestand, probeer dat anders in te vullen.....ouder worden hou je niet tegen, geniet van Penny zoals ze is en straks wordt, hier ook een ouder wordende Bams, en ja ze krijgt ouderdoms gebreken, minder zien en moeilijker opstaan, maar iedere dag dat ze nog bij me is geniet ik van haar, en zij ook.....ga niet in de put zitten, nergens voor nodig, wat ik van je meekrijg is dat Penny nog lekker meewandeld en vrolijk is....ga niet zitten doemdenken van.....schiet je niets mee op, geniet van Penny...je krijgt van mij en arm om je heen om jou te troosten.....en het is toch mooi dat Penny jou hebt en als het wat minder gaat ben jij er voor Penny.
Als er een probaat middel zou zijn om het staarproces te vertragen, dan zou dit zeker ook bij mensen worden toegepast. Dit is echter niet het geval. Er vinden in NL bij mensen ca. 175.000 staaroperaties per jaar plaats.
Inderdaad.
Van alle honden die ik op 40 jaar heb kunnen volgen in het kapsalon krijgt zeker 75 % ouderdomsstaar.
Er bestaat echt niks om het tegen te houden.
Mensen krijgen toch dikwijls druppels voorgeschreven van dierenartsen, maar dat is pure commercie.
Ik weet op voorhand dat het niks gaat helpen, maar klanten denken dat de volledige blindheid ermee wordt uitgesteld. Tja kan je natuurlijk nooit bewijzen dat de honden door die druppels een jaar langer kunnen blijven zien.
Staar kan stoppen uit eigen beweging, en dan weer verder gaan...het is bij iedereen anders, als de staar aan de zijkant wordt geconstateerd zal de hond ook de mens er weinig last van hebben, zit de staar in het midden van de pupil dan krijg je steeds sneller minder zicht, dat was bij mij, midden in de lens, er zijn mensen die jaren staar hebben in een begin stadium en weinig last er van hebben.....waar zit de staar, zo ook bij honden.....we hebben het wel over ouderdomdstaar....
@Willemijn: bedankt voor alle uitleg. Het is dus normaal dat het nu plotseling zo snel lijkt te gaan? Penny is nog nergens tegen aan gelopen, in het donker stapt ze zelfs nog steeds netjes over uitstekende takken heen. Het zijn echt kleine dingetjes die niet lukken, snoepjes vangen en dunne stokken uit mijn hand pakken. Over haar gewrichten maak ik me momenteel gelukkig even geen zorgen, de dierenarts heeft die laats heel uitgebreid gevoeld en die was enthousiast over hoe soepel ze nog waren. Het is meer dat ik duidelijkheid zou willen, gewoon duidelijkheid over hoeveel artrose er precies zit bijvoorbeeld. Ik heb het met mijn ouders overlegt en die willen echt geen oogonderzoek. Geld is het probleem niet, mijn oma bood zelfs al aan een staaroperatie te betalen als ik dat zou willen en ik heb zelf ook genoeg geld. Ze vind het onzin omdat er toch niets aan veranderd kan worden en ze vind het te veel stress voor Penny. Maar ik ben wel nieuwsgierig, hoe veel kost zo'n onderzoek ongeveer? Misschien kan ik het er een keer goed over hebben.
Dat ik er niet tegen kan dat Penny ouder wordt is inderdaad heel verdrietig, voor mij, voor Penny en voor mijn hele familie. Iedereen heeft er last van, maar er zit een oorzaak aan vast en dat kan niet zomaar veranderd worden. Het hele probleem is een stuk breder dan niet kunnen accepteren dat Penny ouder wordt, maar meer daarover ga ik hier niet delen omdat dat echt persoonlijke informatie is. Ik weet hoe ik er anders mee om moet gaan, ik probeer dat ook. Soms lukt dat en soms ook helemaal niet. Er zijn ook echt nog heel veel momenten dat ik heel erg van haar geniet, het is echt niet allemaal negatief ook al lijkt het soms waarschijnlijk wel zo.
Voor de rest, bedankt voor de reacties! Ik twijfel dan nog een beetje over het supplement. Ik kan natuurlijk altijd proberen, maar als het echt al bewezen is dat het niets doet heeft het niet zo veel zin. Ik denk er nog even over na.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?