Ik lees al erg lang mee op dit fijne forum en nu dan toch maar mezelf eens aangemeld en meteen een vraag.
Wij hebben een terrier van 5 maanden oud, een reutje. Schat van een beestje alleen lijkt het alsof hij al puberstreken vertoont, kan dit al op deze leeftijd?
Even als voorbeeld; hij test mij echt opnieuw uit qua grenzen. Weer meer bijten en opspringen en dan in mijn jas gaan hangen, rijden op mijn been , bijten in de riem en hij is wat feller tegen mijn oudste dochter die er ook heel veel mee doet.
hij heeft laatst ook ineens in de mand van onze andere hond en op het kleed geplast terwijl hij net uit was geweest.
Het wisselen van de tandjes en de last daarvan zal ook een rol meespelen. De een word dan juist veel rustiger de ander tegenovergesteld.
En verder kennen ze echt fases van het uitproberen enzo.
Zou kunnen. Sterkte. Blijf consequent
wanneer doet die dit? Aizen deed dit vooral als die teveel prikkels had gehad of nog juist helemaal niet klaar was met buiten spelen dan sprong die ook op en happen naar me arm. Ook als er teveel prikkels waren kon die uit stress dus gaan rijden en niet omdat die wil domineren maar omdat die stress had.
Heel normaal gedrag, wisselen van tanden , dat kan voor de hond best wat pijnlijk zijn, en ook een beetje de leeftijd om grenzen te verleggen, ga er op uit, speel buiten met de hond en thuis een goed bot geven...en wees conseqwent wat je niet wilt hebben, blijf altijd rustig als die zich druk maakt , springen zin doordrijven...als je buiten een goeie wandeling hebt gemaakt kan je thuis een plek op laten zoeken en een goed bot geven...geef buiten voldoende uitdaging.
Wat je schrijft zijn uitingen van opwinding, nervositeit of frustratie. En dit kan op elke leeftijd voorkomen.
Bekijk het dus in zijn context: krijgt de hond genoeg beweging, rust, voldoening,... Is de omgeving kalm of druk. Hoe is de verstandhouding met de andere hond. Enz.
Eens je weet wat er speelt, welke dingen uit balans zijn, kan je daaraan werken (bv. meer actie als hij dit tekort komt, meer rust als hij dit nodig heeft, enz)
Bedankt voor de reacties! Het zou inderdaad weleens frustratie en opwinding kunnen zijn.
Ivm zijn rust/activiteit balans zouden jullie eens mee willen kijken hoe een gemiddelde dag er voor hem uit ziet:
De meeste dagen staan we op rond 7:30, even kort naar buiten en spelen in de tuin met onze andere hond. Eten, wat commando’s, rondlopen in huis. meestal rond 9:30 even een uurtje in de bench. Na een slaapje van meestal max 1 uur eruit, spelen in de tuin met de andere hond. Rond 11:45 half uurtje/ max 45 minuten wandelen waar hij ook een stuk los kan (zonder onze andere hond). Dan oefenen we vaak wat commando’s mag hij lekker snuffelen en rennen. Hij blijft dan heel goed bij me. Rond 13 eten en daarna in de bench voor ongeveer 1,5 uur.
dan komen de kids thuis en is het druk in huis (hij heeft wel zijn eigen plek met een hekje eventueel afgezet van de kids en andere hond). Rond 16 nog een heel kort Plas rondje en daarna even in de bench tegen 17:15 eruit en soms buiten spelen met de andere hond of mijn dochter en daarna eten en wat kluiven. Rond 18:45 gaat hij in de bench en slaapt hij als roos en wil er alleen nog 2 keer uit om te plassen of even te knuffelen. Tussendoor speel ik regelmatig eventjes of krijgt hij een kong, snuffelmat etc. Hij is max 1 a 2 uur per dag alleen. De afgelopen weken zijn we 2 keer per week 1,5 uur naar cursus geweest. Dan werd hij vaak aan het einde ook flink opgefokt. Was dan net teveel.
Wat denken jullie? Teveel prikkels of juist te weinig uitdaging/activiteit? Mijn gevoel zegt misschien wat teveel.
Het is inderdaad een Ier. Super hond inderdaad, maar soms wel wat pittig ????. Maar ook heel lief en aanhankelijk en lekker eigenwijs. Voor mij is het de eerste terrier dus dat is wel even wennen soms ????
Als de hond max. 1 à 2 uur per dag alleen thuis is, waarom moet ie dan zo vaak in de bench? En 's nachts ook, dan?
Omdat hij anders geen rust pakt, dan wordt hij steeds drukker. Maar hij vindt het daar prima hoor, loopt er zelf in en als hij een lekker bot krijgt eet hij het vaak daar op. Met deur open natuurlijk.
Klinkt prima hoor. Af en toe in de bench is niks mis mee, als hij anders maar door blijft gaan. Probeer het moment te vinden waarop hij gel gaat doen en probeer het voor te zijn, zodat je hem voor zijn "bui" al achter het hekje/in de bench hebt met een bot of iets. Hersenspelletjes helpen soms ook (brokjes in een opgerolde deken verstoppen enz, nog veel meer te vinden op internet). Misschien helpt het.
Misschien omdat hij nog te veel energie heeft?
De enige echte wandeling die hij heeft is op de middag een half uur (ik beschouw het kort uitlaten niet als wandeling). Dat is erg weinig voor een energieke jonge hond.
Zoek es nieuwe en afwisselende wandelgebieden op (bos, heide, veld,...), loop eens nieuwe routes, laat de hond al eens zelf de weg en het tempo kiezen, bouw pauzes in de wandeling maar ook andere activiteiten, zoals zoekspelletje tussen de struiken, hindernissen lopen (boomstammen, hoog gras, hellingen, droge geulen,...), enz.
Vraag niet te veel (commando's, training), hou het ontspannen.
Als je hond druk wordt, wat doet de andere hond ondertussen? Hoe is die qua karakter en energie?
Naast het wandelen is hij veel in de tuin, deze is erg groot, waar hij een paar keer per dag samen met de andere hond speelt en rent. Omdat ik overal gelezen heb dat je de gewrichten niet teveel mag belasten als ze jong zijn dacht ik dat ik daarnaast beter niet teveel kan wandelen. En als hij ‘ zo’n bui’ heeft is wandelen ook niet echt mogelijk omdat hij dan in de riem of mijn jas hangt. Maar ik zal eens een tweede langere wandeling proberen, misschien helpt dat.
de andere hond is al oud en speelt een paar keer per dag met hem in de tuin en slaapt verder erg veel.
Dat is een denkfout (als ik dat zo even mag noemen) die veel gemaakt wordt. De hond speelt voluit, maar het wandelen gaat men beperken wegens 'belastend'. Terwijl het eerder andersom is. Wandelen is niet belastend, bewegingen als kort zwenken, scherp afremmen, springen en draaien wel. Het is dus eerder het (wild) spelen of sporten dat je in de gaten moet houden ipv het wandelen.
Verder is goed bewegen belangrijk voor de ontwikkeling van de hond, zeker nu hij in de groei is. Een goede coördinatie, balans, motoriek dragen allemaal bij tot een gezond lichaam.
Hieronder kan je een aantal algemene richtlijnen lezen. Het zijn geen vaste regels, omdat elke hond anders gebouwd is, en een ander energie-level heeft, maar het kan nuttig zijn het even door te nemen.
http://www.dierenkliniekdierbaar.nl/behandelingen/30-bewegingsrichtlijn
Je hoeft het wandelen ook niet de hele tijd aan te houden. Je kan pauzes inlassen (even samen op een bankje naar de wereld kijken), laten snuffelen en snuisteren, lichaam en geest laten ontspannen.
En dan mag je daarna kalmte in huis verlangen, tuurlijk. Maar zorg dat de balans er is: genoeg qualitytime buitenshuis (activiteiten, uitdagingen, ontspanning en aandacht) en dan is het binnen in huis tijd voor rust.
In de tuin ravotten met de andere hond kan zowel ontspannend als opwindend zijn. Dus let daar ook op: of je hond er mentaal drukker van wordt, of net heel relaxed.
Met wandelen is niets mis hoor! Té veel springen is misschien niet goed, maar gewoon wandelen dat mag je gewoon doen hoor. Probeer eens meer te wandelen en nieuwe gebieden op te zoeken en kijk dan eens naar het gedrag van je hond. Lopen kan echt geen kwaad! Laat hem lekker wat dingen ondernemen.
Hier het zelfde, ik ben ook echt een terriër persoon. Niks leuker dan die ondeugende pretoogjes van ze. Het zijn honden met een karakter en dat vind ik gewoon leuk.
Ik ga overigens mee met Alaska Finest. 1x per dag wandelen is weinig. Op de tuin zijn ze snel uitgekeken, alle geurtjes zijn daar nu wel bekend. Bench enz. Vind ik goed. Ik ben zelf voorstander voor een bench, zeker als die gewoon correct gebruikt wordt en niet als straf op ophokmiddel.
Super bedankt voor de reacties, ik ga hem minder met de andere hond laten spelen (zou inderdaad voor opwinding kunnen zorgen denk ik nu je dat zo schrijft) en meer wandelen.
en dan eens zien of het beter gaat!
Ik volg even mee, de antwoorden en de tips die ik hier kan lezen zijn alvast interessant. Ook ik kan hier zeker nog van bijleren. Alvast bedankt voor de antwoorden en reacties met tips en informatie hier.
Het juiste evenwicht en balans zoeken tussen beweging en rust, tussen inspanning/opwindend zijn en ontspanning zijn inderdaad geen gemakkelijke oefening. Ik vrees dat ik de juiste verhoudingen hier ook nog niet helemaal heb gevonden.
Interssant en praktisch artikel, dank je
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?