Tsjechoslowaakse wolfhonden houden van lopen. Het karakter van de TSW's is eigenzinnig en ze zijn krachtig gebouwd. Uitlaten met een gewone fiets is niet aan te raden. Of het moet een TSW zijn die niet het doorsnee karakter heeft. Om te voorkomen dat ik de kans loop op verwondingen of schade aan voertuigen, heb ik een 2e hands 3 wielfiets gekocht. Ik laat hem 2x per dag met de fiets uit. Ik heb een 20 mm dik touw met een lus gemaakt. Het touw is dik genoeg en snijdt niet in zijn nek en heeft een eindstop zodat de lus niet strak om zijn nek wordt aangetrokken. Aan de andere kant van het touw heb ik een lus die krap om mijn pols gaat. Ik gebruik geen halsband of honden riem meer omdat die wel eens is gebroken. Het touw heeft geen fiets veer of staaf. (krijgt dan teveel lengte wanneer er mensen op de stoep lopen) Je moet wel opletten dat hij niet plotseling wilt stoppen. De hond tijdens de fietsrit wel blijven instrueren. De hond heeft 80 cm ruimte vanaf het achterwiel. Het touw bind ik via een geleiding aan het frame vast. Afhankelijk van hoeveel zin de hond heeft en de door de hond bepaalde richting (die ik ondertussen hier en daar wat wijzigd) legd de hond een flinke afstand af op zijn eigen tempo. (Dat hoger ligt dan mijn wandel tempo) Ik heb ook een geplasificeerde 20 meter lange staaldraad met daartussen een dubbel elastiek bij me die ik aan het touw kan vasthaken. Breekt het elastiek dan zit hij altijd nog aan de staalkabel vast. Het uiteinde zit aan de fiets vast. Als hij op snelheid komt omdat hij een andere reu op 100 meter afstand ziet en ook fixeerd, dan wordt ik niet meer gelanceerd. Je moet een keuze maken tussen een haltie muilkorf of lange lijn. Een lange lijn voorkomt honden gevechten omdat ik de kontrole houd. Hondje komt altijd moe en voldaan weer thuis en ploft dan op zijn vaste plek.(bank)
Dat klinkt als een Mad Max film...
Koop een goedzittend tuig voor je hond ipv een koord rond zijn nek. Als je al staalkabels nodig hebt om de boel bijeen te houden, dan is een touw rond de nek van je hond alles behalve een goed idee...
Ik fiets en hij mag de fiets niet trekken. Ga ik hem verwennen of te makkelijk maken dan denkt hij mooi kan ik nog gekker doen.
Wandelen doe ik met een dunner touw van de dierenwinkel. Zo eentje met een slippende lus. Die gaat vazelf strakker om zijn nek als hij denk ik ga. Als ik die omdoet, is hij veel rustiger vanaf het moment dat hij hem ziet en omkrijgt. Dus tuigje nee. Ik zit hier in een gebied waar 10 tallen honden voorbij komen. Sommige worden gecorrigeerd. De kleintjes meestal niet. Staan ook vaak plotseling voor je neus.Dan heb ik het over reutjes. Die je met 1 pink op til. Kom ik in een buitengebied, dan de lange lijn. Heb ik altijd 100% de kontrole.
Tsja zelf zou ik niet voor kiezen en voor een tuig gaan. Niet om te verwennen maar gewoon uit zuinigheid op zijn nek.
Een goed zittend tuig is inderdaad beter voor de hond dan een touw. Sliplijn vind ik sowieso uit den boze. Vervelend dat de hond trekt maar lijkt me ook bij wolfshonden een kwestie van trainen. Daarnaast vind ik een hond met tuig makkelijker te handelen dan een halsband.
Ik heb zelf een mudi die ook behoorlijk kan trekken. Juist door het tuig hangt hij zichzelf niet op in die riem. Je kan altijd een tuiig met borstring proberen dat scheelt ook vaak maar opletten dat de hond niet scheef trekt.
Ik ga morgen een tuig proberen met de bevestiging bovenop. Maar het is niet de bedoeling dat hij mijn fiets trekt. Ik pas altijd mijn snelheid aan. Het voordeel van de 3wiel is dat hij moe wordt. Zijn eigen tempo kan lopen en ik niet al te moe wordt. Onderweg sporen volgen snuffelen mensen ontmoeten en spelen met honden. Alle soorten teefjes dominant of angstig gaat zeer goed. Reutjes die plotseling uitvallen en die ik die telaat zie, daar zal het tuigje zijn nut bewijzen. Maar het touw houd ik dan wel ruimer om zijn nek. Als hij werkelijk gaat dan breekt een normale riem af en zelfs zijn halsband is af en licht in het gras. Dat dikke touw is nodig omdat ik 1x wel genoeg vond.
Trekken doet hij als hij ruzie heeft. Loopt meestal redelijk naast me. Zoniet mag hij kennis maken met de gevel. Ik snij hem dan de pas af. Maar dat hoeft nu niet meer. Als ik rustig zeg, dan doet hij dat. Beetje wisselwerking met een tsw.
Het lijkt me een heel onprettige manier van omgaan met de hond, al is het met de opperste bedoelingen ;)
Ik zou inderdaad een goed tuig aan doen, controle die je al fietsend met een lijn hebt, heb je ook met goed tuig, alleen is dat veel diervriendelijker. Eventueel kun je wel dubbel beveiligen als je niet zeker bent, dus 2 lijnen, 1 aan tuig voor normaal en een iets langere aan nek (waar dus in normale situatie geen spanning bij komt) voor gevaar momenten.
Bedankt voor de adviezen. Morgen even winkelen. Ik heb dit stukje over de 3-wieler geplaatst voor tsw eigenaren die hun hond dagelijks meer willen laten lopen. De hond gaat dan niet meer in het slechtste geval 1 blokje rond, maar 4 blokjes. Komt ook op meerder plaatsen in een zelfde tijd. Ook een minder krachtig persoon kan hem uitlaten. Blijft een tsw die je vooral 's avonds kan verrassen.
Woh......hoeveel kilo weegt de hond ? Ik heb een hond van 75 kilo, een hond die een wurglijn om zijn nek krijgt en er vandoor gaat, is niet al te best voor zijn nek.....je wilt graag de hond houden, ik ook. Kijk naar een goed tuig, dat is altijd beter dan een halslijn die aanrijgt. Een driewieler ? Heb je moeite zelf met lopen ?
Wat een onzin dat een normale riem afbreekt. Koop een goede leren riem en een goed tuig, dan heb je het probleem niet. Ik lees dat de tsw 25 kilo weegt, zo zwaar is dat toch niet.
Oeps, 25 kilo ? Dan is een goed tuigje voldoende hoor.... en neem geen slip als je aan de fiets gaat, als je hond er vandoor wilt gaan is dat een te grote belasting voor zijn nek......en ik zou eerst het eens onder de knie houden als je naast je hond loopt dat tie weet dat er vandoor gaan taboe is...en dan eens aan de fiets, eerder niet.
GSL, je kan ook gaan fietsen met je hond op minder drukke plaatsen, zo hoef je niet steeds bang/alert te zijn dat je hond in een gevecht zou kunnen terecht komen en kan je veel relaxter fietsen (zonder al die back-ups van staaldraden en elastieken ). Is wel zo leuk voor je hond én jezelf (en de andere honden).
Kies een groot bosgebied uit, waar je rustige boswegen hebt.
Kijk es specifiek voor fiets/wandeltuigen (Y-tuigen) en ga naar een verkooppunt waar je hond die kan passen. Want niet elk tuig zit comfortabel. Honden hebben een uiteenlopende lichaamsbouw, wat voor de ene fijn zit, zit slecht bij de andere.
En loopcomfort is belangrijk. Niet om je hond te 'verwennen', maar om zijn bewegingen (motoriek) soepel te houden zodat ie geen blessures/overbelastingen oploopt en hij lichamelijk gezond en sterk blijft.
Heerlijk zo een honden topic. Als je een tsw hebt dan moet je er rekening mee houden dat hij graag op avontuur gaat, in de avonduren of bij stormachtig weer enz alerter gaat worden naar alles. Met een 3 wiel fiets gaat je samen met je hond direct op avontuur. Lees eens de beschrijving van de tsw op deze site, is niet overdreven. Ook zijn kiezen zijn anders dan van een doorsnee hond. Aangezien de hond regelmatig loopt heeft hij sterke benen. Het is een voorbeeldige hond behalve naar ongecastreerde dominante of angstig keffende hondjes. Maar lees eens de beschrijving van dit honden ras. Tuig(je) is een goed idee.
Het verhaal moet niet anders geïnterpreteerd gaan worden zoals anstig bang slecht ter been enz.
Maw het is geen probleem hond.
Wat is de insteek van het topic?
Een informatief verhaal over de wolfshond en hoe je ermee kan fietsen?
Of heb je een vraag of je nog andere dingen kunt uitproberen?
Ik vind wolfshonden prachtig om te zien, maar ik heb zelf liever wat meer ongecompliceerde honden.
De insteek is hoe je veilig met een tsw kan fietsen. Je doet dat voor je tsw. Een tuig is dan beter.
Altijd fijn om te lezen wanneer iemand een hond de beweging geeft die deze nodig heeft. Lekker rennen naast de fiets geniet je beide van.
De gegeven tips hier zijn ook goed. Het klinkt namelijk alsof het vooral voor ‘t baasje nog wat meer ontspannen kan. Dikke touwen, kabels en elastieken etc voor de veiligheid zouden niet nodig moeten zijn. Gewoon het juiste materiaal en je kunt beide veilig er op uit. En voor de hond kan het zoals aangegeven ook comfortabeler. Is beter voor zijn gestel.
De driewieler vind ik overigens een slim idee
Ik zou een anker ketting gebruiken. Met alleen rennen kom je er niet een hond wil ook nog w
Toen het nog een puber was, wandelde ik .met hem op een fietspad langs de snelweg. Kwam ik op een bepaalde plek dan moest hij daar enthousiast dollen met een 6 cm brede nylon geweven band. Model spanband voor vrachtwagens. Ik denk 20 tellen en hij was al voor de helft door. Ik denk als hij nog even door gaat dan is hij los. Ik heb hem toen strak omhoog gehangen met voor voetjes van de vloer en strak aan de vangrail vast gezet. Was ook weer snel over. Een beetje drastische oplossing, maar op dat moment wel nodig. Andere hondenrassen doen daar langer over.
Zo, en nu mogen de deskundige weer aan het woord die geen tsw hebben.
Stoer hoor. Geloof dat je je nog even in het wezen hond moet gaan verdiepen en dat de bedoelingen toch niet zo goed bedoeld zijn. Tenslotte is geweld tov kinderen ook niet echt mijn idee ;)
Ach ik zie de zelfde streken van kinderen terug in mijn hond. Heeft met consequent te maken. Mishandeling is wat anders dan ze de kamer uitsturen. Ik praat altijd expres rustig en heel zachtjes tegen de hond. Maar flikt hij echt iets of er moet doorgelopen worden dan is een wat feller nee of wat dan ook effectiever. En dan bedoel ik niet gillen.
Wordt zo'n wolfshond juist niet heel angstig van zo'n harde behandeling?
Je lijkt uit jouw beschrijving niet echt een liefdevol baasje maar meer van het laten gehoorzamen met harde hand.
Het is jouw hond, dus ik neem aan dat je het beste met hem voor hebt.
Maar waarom wil je dat mensen dit allemaal weten?
Ik constateer dat mensen slecht kunnen lezen. Ik zeg nergens dat ik mijn hond slaat. Spreekt hem soms indien nodig wat directer toe. Anderen menen dat ik met een bos staalkabel op de fiets zit. Is een 3 mm geplastificeerd staal draadje die niet gelijk door is. Een maand geleden liep er een Saarloos op de autoweg. Losgebroken en niet zomaar even lokken met kom ga je mee. Dus alles voor de hond.Dan lees ik ook nog over 26 kg volgens de site. Ik heb hem nooit gewogen maar hij is minstens 170 hoog. Ga ik hem ook niet leren dat rechtop staan.
Ik begon mijn verhaal met het uitlaten van een tsw en hoe je dat met plezier voor de hond kan doen. Zal ook voor anderen honden kunnen. Er was best wel een paar nuttige antwoorden of opmerkingen bij zoals neem een tuig met de bevestiging van boven en ik heb liever een wat makkelijkere hond. Maar veelal kwam er een antwoord uit de beleving met hun eigen hond. Maar ik blijf het op dit forum proberen. Daarom kan ik ook met de tsw zo goed opschieten.
En dat voetjes van de vloer was nodig anders hapt hij de lijn door. Was maar heel even hoor en geen ophanging even optillen en naar de vangrail en vast zetten. Je hebt niet veel tijd tot handelen als hij al 1/2 door is. Doodrijden is erger.
25kg en ik lees verhalen over stalen draden en nog allerlei maatregelen om deze "kolos" in bedwang te houden. 25 kg? Serieus? Het is niet alsof je een ommetje met Bokito maakt.
Heb zelf een hond die twee keer zoveel weegt. Wordt uitgelaten met een leren riem en tuig. En nee, het is geen mak lammetje.
Waarom knip je alleen dat stukje er uit wat je zelf wilt horen? Ik schreef er direct achter aan dat het ook weer snel over was.
Die 25 kg komt niet van ts, ik dacht dat een wolfhond toch wel wat meer woog. (Zeker als die 170 hoog is ;p)
Geschreven teksten kunnen alleen gelezen worden mijnheer
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?