Hallo iedereen,
Een tijdje geleden dat ik voor het laatst iets geplaatst had, maar nu zit ik toch met een vraag.
Namelijk: hoe pluis je een stamboom uit?
Voor de Schotse collie maken ze het al makkelijker door alle informatie op te slaan in de ' Smooth Collie Database'' met (voor zover bij mij bekent) alle kortharige schotse collie uit Europa. Hierbij word heel veel informatie gegeven zoals de testen die een hond heeft gehad, de COI, van welk kennel de hond komt, geboorte en sterf datum en nog veel meer. Ook word bij een nestje alles voor de pups berekent qua COI/erfelijke afwijkingen voor zover dat kan.
Maar wat als ik nu 2 honden wil vergelijke qua verwantschap?
Alvast bedankt voor het meedenken!
Ik volg!
ben er zelf ook benieuwd naar hoe anderen dat doen want zelf kan ik alleen bedenken dat je bij iedere hond die je in de stamboom tegen komt, de naam googled en zo verder zoekt. Bij de fokker/eigenaar van de hond informatie over testen/gedrag opvragen, etcetera.
En het uitrekenen van verwantschap is dan een kwestie van stamboom zo ver mogelijk uitpluizen, uittekenen en dan aan het rekenen gaan, maar niet iedereen weet hoe dit moet en het is lang niet altijd simpel.
Het stamboom zou mijns inziens toch ook bereid moeten zijn om te helpen maar ik heb geen idee hoe dat gaat.
Dus ik hoop dat iemand anders nog antwoord heeft!
Voor de Border Collies is er ook zo'n website en die rekent de verwantschap uit. Ook kan je daar zien of er in een lijn steeds meer of steeds minder afwijkingen bekend zijn. Zo kan je bij het fokken ook rekening houden met afwijkingen die in de voorouders hebben gezeten en voorkomen dat je twee honden bij elkaar zet die dezelfde afwijking in de voorouders hebben zitten. Is er niet zo'n website of staan de honden daar niet in, dan kan je bij een goede fokker de stamboom van de voorouders opvragen. Let dan niet op de namen van de voorouders maar op de nummers; er zijn genoeg honden met gelijke namen terwijl het toch echt om verschillende honden gaat. Is het belangrijk om exact het percentage inteelt te weten? Ik denk het niet. Lukt het je om 10 generaties terug te gaan en er zit geen enkele zelfde voorouder in dan zou ik al tevreden zijn. Zelfs als ik niet weet of er een broer en zus in voorkomt.
Ik heb het gedaan voor Diki. Gewoon naam vd moeder ingetypt op google, krijg je zo heel veel gegevens. Daarna pa. Idem.
En als je dat hebt opgeschreven dan neem je een naam verder enzv.
Ook leuk, overal stonden fotoos bij en toen zag ik dat de voorvaderen van Diki meestal blond waren cq zijn. Tja dan is de blonde kleur logisch te verklaren. Terwijl ma bruin is en pa goudkleurig.
@Vera, Voor veel rassen is er net zoals bij de schotse collie korthaar een database. Het meeste rekenwerk is dan gelukkig al gedaan
@Liz, Wat voor soort nummers bedoel je precies? Zelf kom ik namelijk alleen maar de stamboom namen met kennelnaam tegen. Als je de naam dan aanklikt krijg je te zien welke hond het is. 10 generaties terug gaan moet denk ik wel lukken met een beetje creativiteit (de website geeft namelijk maar tot 6 generaties informatie).
@Ientje, heb je dan op de stamboom naam gezocht? of stamboomnaam in combinatie met kennel naam?
N.H.S.B. nummer; stamboom nummer. Ook buitenlandse stamboomorganisaties hebben dat soort nummers. In Engeland o.a. het KCR nummer.
Googlen op een naam houdt het risico in dat je dus denkt de juiste hond gevonden te hebben maar dat het om een andere hond gaat. Bij veel rassen heb je populaire namen. Bij de BC hoor je veel Engelse namen zoals Flint, Jill, Nan, Jess, Bill, Ruby. Het zijn de pupkopers die de naam geven (indien op tijd aangegeven) en dan kan je dus heel goed maar zo 7 Jessen hebben met dezelfde kennelnaam.
Ook is het niet ongebruikelijk dat de kennelnaam veranderd wordt bij een hond die geïmporteerd wordt en wordt ingeschreven in het Nederlandse stamboek. Het buitenlandse stamboomnummer staat er dan wel altijd bij op de stamboom dus die kan je dan checken.
Daar ga ik dan nog even induiken, aangezien ik dit soort nummers nog niet tegen ben gekomen
Arran en Aedon hebben geen stamboombewijs? Daar staat het gewoon op.
Die van Elsa bv is: N.H.S.B. BIJL. G-2-3076742.
Overigens wil dezelfde kennelnaam niet zeggen dat het om familie van elkaar gaat. Kennelnaam zegt alleen iets over de fokker; niet over verwantschap. Grote fokkers hebben vaak verschillende lijnen die dus geen verwantschap hebben.
https://verwantschap.raadvanbeheer.nl/
Klik op de modules.
Edit: ik zie dat dit programma voor nog maar weinig rassen is opgebouwd.
@Liz, Die hebben ze inderdaad, alleen kan ik daar op het moment niet bij Daar heb ik inderdaad op gelet (ben op het moment voor een beter beeld voor mezelf een stukje van Aedon's stamboom aan het uitschrijven) echter is dat bij de schotse collie helaas vaak wel het geval. Een aantal kennels hebben echt schrikbarende COI's
@Loesje, bedankt voor de tip! Het ras waar ik nu mee bezig ben staat er helaas niet in, maar ik denk dat iemand anders dit programma misschien wel heel nuttig vind
Gewoon stamboomnamen, die staan op de stamboom van mijn hond.
Ik weet dat de vraag aan Liz gesteld is, maar graag zou ik hier ook even op willen reageren.
Veel mensen zien dit namelijk heel verschillend. Dat kan aan het ras liggen, maar ook aan de instelling die iemand heeft. Persoonlijk zou ik niet snel gaan voor een ras of combinatie met een hoge inteelt. Ik vind dit ongezond en ben echt voor een ras zo gezond mogelijk houden (want mijn inziens is meer inteelt gelijk aan een ongezonder ras/hond. Niets is altijd zo zwart wit als ik het nu zeg, maar Hopelijk begrijp je mijn insteek).
hoe erg deze combinatie dus is hang van jezelf af.
Maar soms is dit helaas niet tegen te gaan. Omdat de Hollandse herder weinig voor komt en een uitstervend ras is, is er automatisch ook meer inteelt, want er zijn minder lijnen. Het inteelt percentage bij de HH mag 40% zijn.
Dé reden dat ik voor de combinatie waar Willow uit komt gekozen heb. Deze combinatie verlaagd het inteeltpercentage naar 7%. Wat weinig komt helaas. Maar er mogen nóóit herhaal combinaties gebruikt worden bij de HH, want zo houdt je het inteelt percentage nog meer in stand.
Inteelt verhoogd de kans op erfelijke afwijkingen dus ik zou nooit voor een hond met zo'n hoog inteeltpercentage kiezen.
Toch is het wel weer een keuze die gemaakt word.
Jij maakt uiteindelijk de keuze om te kiezen voor de HH, omdat het ras je aan het hart gaat. Dan kies je dus wel bewust voor een ras met een groot inteelt percentage.
Dat de HH een uitstervend ras is heeft dan ook weer te maken met de keuzes die de mensen hebben gemaakt.
Dat noemen ze dan lijntelen ,geen intelen ,
Inteelt is vader x dochter ,moeder x zoon ,broer x zus ,opa x kleindochter of oma x kleinzoon .
Dit soort combinaties is via de raad v begeer bij de meeste rassen verboden en terecht .
Bij plek A en b van bovenste combinatie zou ik de rest van de stamboom uitpluizen om te zien of er niet meer lijnteelt in zit .
Om uniformiteit in je ras te houden passen wij soms ook lijnteelt toe ,maar je moet dan goed weten waar je mee bezig bent .
Overigens kan een volledige outcross ook veel ellende geven.
2 keer dezelfde hond hoeft geen ramp te zijn hoor. Gebeurt heel veel, om bepaalde eigenschappen binnen de lijn te houden. Als de fokker overtuigd is van de werkeigenschappen, kwaliteit en gezondheid van de hond (en ja de fokker kan er ook naast zitten of een verkeerde keuze maken maar dat is met alles) dan is het heel nuttig. Mijn hond is een outcross, 0% inteelt. Toch heeft hij patella luxatie en een erfelijke hartkwaal, dus ja..... Stomme pech denk ik, maar 0% inteelt betekent niet altijd garantie op een hond zonder gebreken. Ik zou ook niet al te wakker liggen van een hond die 2 x voorkomt.
Hollandse herder een uitstervend ras ?
Een kennis van mij staat ingeschreven voor een pup en vertelde me dat ze uit verschillende nesten kon kiezen ,
Ook op marktplaats staan er altijd erg veel ,dus niet echt een ras wat weinig voorkomt of uitstervende is lijkt me .
Je hebt helemaal gelijk vind ik .
En toch is het toch echt zo, een zeldzaam, en helaas uitstervend ras. er zijn er maar weinig helaas. Ze worden daarom veel gekruist met Mechelse herder (daar staat heel marktplaats vol mee) Hollandse herders met stamboom zijn er maar weinig en die zul je dan ook niet snel op marktplaats tegen komen (Op het moment 2 met stamboom, vind ik niet erg veel) . Dus ik weet niet waar je dit vandaan haalt of waar je vriendin zoekt?
Over de hele wereld zijn er nog maar 493 Ruwharen, 865 Langharen en 2100 Kortharen.
Lisa, ja heb gelijk in, al is het wel een feit dat de Hollandse herder een erg gezond ras is, de hoge inteeltpercentage proberen de meeste fokkers tegen te gaan natuurlijk, waarbij ik ook bewust op heb gelet bij de aanschaf, maar er zitten er helaas ook wat tussen die het niet zo nauw nemen.
Dus dat het mijn keuze is klopt, maar het was vooral mijn keuze voor een lijn te gaan met een lager inteelt percentage dan gemiddeld, want 7% is echt heel netjes.
Daar heb je gelijk in. Puur dat een ras een hoog COI heeft betekend niet meteen dat het ook een erg ongezond ras is.
Eventuele erfelijke afwijkingen en de vatbaarheid van het individu speelt natuurlijk ook mee.
Dat er dan fokkers zijn die de hoge inteelt willen tegengaan en een gezond ras willen fokken kan ik alleen maar toejuichen!
Dat er rotte appels bij zitten is erg jammer. Bij de schotse collie korthaar ben ik nu ook een aantal kennels tegengekomen (vooral in Engeland) die puur fokken op titels en prijzen. Nestjes worden wel 3x herhaald en soms zelfs binnen een jaar 2x.
Ik weet niet of dit helemaal klopt. Ik snap je punt, maar er zijn er nooit veel geweest, ze zagen er 100 jaar geleden ook helemaal niet zo uit als dat ze nu doen, het was een mengelmoes met van allerlei rassen waar uiteindelijk, nog niet heel lang geleden de Hollandse herder uit ontstaan is. Ze zijn gewoon niet bekend, en heel anders dan bijvoorbeeld de Duitse of Mechelse herders, waar mensen dus eerder voor zouden kiezen. Juist omdat ze niet gewild zijn, is het lastig om nieuwe lijnen op te zetten.
Ja jammer is dat he.. Ik stond bij 1 iemand op de lijst, die ik dezelfde dag alweer gebeld had om het te cancelen, die alleen fokt, voor het fokken. Ze hebben een stamboom, ze zijn allemaal getest, maar ze kijkt niet naar wat het zou doen met het inteeltpercentage, met haar lijn, met de lijnen erna. Ze heeft dan nu ook alweer haar 4e nest in nog geen jaar tijd. Heel jammer, want als er dus weer met haar pups verder wordt gefokt, houdt je dit alleen maar in stand zonder dat het iets opbrengt voor het ras.
Ik ook niet. Zie het soms bij de sheltie eens. Terwijl er (vind ik) genoeg dekreuen zijn om uit te kiezen (in Europa/omringende landen). Heb onlangs dekking afgewezen van teefje waarvan udhai zijn opa ver in de lijn van teefje voorkwam.
Met 3458 honden is het geen uitstervend ras vind ik ,
Het is geen vriendin hoor maar een kennis ,Zij is in Frankrijk bij een kennel geweest ,maar nu staat ze op de lijst hier in Nederland ,die hond zou deze week bevallen .
Ja je hebt gelijk dat ze erg veel gekruist worden met de mechel als je het aanbod overal leest ,
Maar 2 nesten met stamboom op mp dat vindt je niet bij de jack russells,newfoundlanders of gossen ,dus dat is voor de hollander best veel .
Verder ben ik niet echt op de hoogte hoor van de hollander ,die kennis heeft er twee en er komt een derde bij ,en een jaar of veertig geleden had mijn moeder een ruwhaar uit het asiel gehaald ,beetje een angst bijter was dat .En ik had er ooit drie in pension hier ,dat waren ook niet de makkelijkste in de omgang toen .
Tsja, ik bepaal niet of en wanneer het ras uitstervend of zeldzaam is. Het is gewoon een feit, ongeacht je mening (er is veel over te vinden op internet) maar hoe dit wordt berekend weet ik niet.
Ze zijn er uiteraard ook, ik ken genoeg mensen die 6 + Hollanders hebben, maar zo is een Catahoula Leopard dog ook een zeldzaam ras, en ook daar komen mensen aan. Overigens staan er nu toevallig 2 nesten op marktplaats van Hollanders met stamboom, maar in de bijna 2 jaar dat ik aan het zoeken was, was dit niet het geval. Wel 100en nesten van kruisingen (ouders zonder stamboom natuurlijk, dus in hoeverre er dan echt HH in zit is de vraag)
Ja de catahoula wel ,die is redelijk onbekend vooral in nederland
Maar jij hebt in elk geval twee leuke honden zo op je profiel foto te zien .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?