He allemaal,
Sinds zaterdag hebben wij een geweldig leuke pup, een Friese Stabij en we hebben hem Douwe genoemd. Lekker Fries dus. We wilde hem eerst Bobbi noemen, daar dat leek toch niet echt te passen. Sinds gisteren heet hij officieel Douwe en we noemen hem vaak Douwe Bob. Haha.
Dit is onze eerste pup en we vinden het toch wel spannend. Waar doen we goed aan en waar niet. Ik kan me nu heel goed voorstellen dat nieuwe ouders zich echt onzeker voelen bij hun pasgeboren baby. Enfin, onze Douwe is lekker speelt, lekker aan het bijten en overal zijn tanden in te zetten.
Het bijten in ons is al een heel stuk afgenomen. Steeds als hij bij, zeggen we ‘auw’ en stoppen dan met spelen of zetten hem even weg en negeren hem. (Lijkt hem weinig te doen, want is binnen 1 honderdste alweer afgeleid. Haha.) Maar het blijft natuurlijk gewoon een pup en moet pup kunnen zijn. Ook bieden wij steeds iets aan om in te bijten.
Hij heeft een handje van om in alles te bijten wat hij ziet. In het kleed, in de tafel, in een mand met kleden erin, in de deken etc. We zeggen steeds ‘nee’ en leiden hem af met een bijt-speeltje. Onder de nom van ‘bij hier meer in’. We proberen hem ook steeds van af te leiden met spelen. Zodat de momenten van in alles bijten niet voorkomen. Als hij even tussendoor gaat liggen, laten we hem ook meteen liggen en we spelen niet wild.
Maar ik weet ook dat hij zo de wereld ontdekt. Dit vind ik dus een lastig punt. Doen we hier wel goed aan?
Wij hebben een open keuken, althans, een keuken zonder deur. Dus wel een deurpost. Onze andere hond mag hier niet komen en Douwe willen we gelijk aanleren dat hij daar niet mag komen. Ook onze andere hond haar plek is verboden terrein. We vinden dat dat plekje van haar is en niet van Douwe. Elke keer als hij in de keuken of de mand van Day komt, dan zetten we hem weer op een andere plek; bij de keuken bij de deurpost en bij de mand van Day, naast de mand. Gaat opzich goed hoor. Hij vergeet het soms weer, maar dan zetten we hem weer op de plek neer. Hij begint het wel te begrijpen. We proberen dit zo rustig mogelijk te doen.
Vervolgens, de bench. Wij willen heel graag dat hij in de bench slaapt. Elke keer als hij slaapt, leggen wij hem in de bench, vaak blijft hij dan ook liggen. Hij krijgt snoepjes in de bench en zijn eten. Ook zijn snuffelmat ligt hier, als wij hem gebruiken. Positiviteit aan de bench. Dat gaat goed, maar gaat zelden uit zichzelf in. (Alleen om snoepjes te zoeken)
‘s nachts zetten wij de bench naast ons bed. Met een warme kruik en een snugglepuppy. Vaak piept en blijft hij even en op een gegeven moment gaat hij slapen. De tweede nacht heeft hij het lang volgehouden met piepen, maar sindsdien is het veel minder. ‘S nachts ga ik er vaak 2 keer uit. Als hij piept, wacht ik even totdat hij stil is, haal ik hem er vervolgens uit om hem te laten plassen/poepen. Ik praat niet tegen hem, beloon hem wel als hij zijn behoeftes doet en daarna weer naar boven. Even piepen en daarna is hij weer stil. Gisterenmiddag overdag even in de bench, maar waren net te laat om hem op tijd open te doen en hij begon al te piepen. (We wilde hem opendoen voordat hij begon te piepen). Dus we hebben hem er ingelaten, totdat hij stil was. Dit duurde 45 min. Ik denk dat de buren niet zo blij waren met ons...
Qua zindelijkheid, hij heeft sinds zaterdag 3x binnen geplast. Verder alles buiten. Als hij heeft geslapen en gespeeld laten we hem buiten, in de tuin en sinds vandaag ga ik steeds een klein stukje richting het veldje buiten de tuin. Kleine stapjes steeds.
Als hij moet plassen of poepen, dus los van het slapen/spelen loopt hij naar de achterdeur, piept daar of gaat snuffelen onder de tafel. Dus hij geeft het al heel goed aan. Echt super trots, in zo’n korte tijd.
Al met al, vragen we niet teveel van hem? Ik heb zoiets van, als de grenzen al meteen duidelijk zijn, dan geeft hem dat toch ook houvast? Of is het teveel? Verder laten we hem zoveel mogelijk slapen, spelen met hem en knuffelen ook gewoon. We zijn toch wat onzeker. Want je hoort en leest zoveel en waar doe je goed aan. Dus vandaar dit bericht.
We hopen dat jullie ons wat meer kunnen helpen.
Lieve groetjes,
Samantha en Douwe
Update: 4x binnengeplast, maar nu midden in de kamer. Ik was zo met hem aan het knuffelen, dat ik even vergat om hem naar buiten te brengen. Haha.
Flinke puppy! Al zoveel oppikken op zo'n korte tijd.
Er is niks mis met bepaalde huisregels hanteren en die meteen van de start duidelijk maken, zolang je niet uit het oog verliest waar het die eerste tijd vooral om draait en dat is: zorgen voor geborgenheid en betrouwbaarheid, zodat de hond jullie beschouwt als zijn nieuwe steun en toeverlaat. Vertrouwen is de basis van alles. Dus zolang regels niet ten koste gaan van de vertrouwensband, is er niets mis mee.
Wat mij een beetje brengt bij het 45 min. laten piepen in de bench... ik weet dat dit zo wordt verteld: "een hond nooit uit de bench laten als ie piept". Maar ik vind dat naast de kwestie. De hond piept omdat ie zich niet lekker voelt. Je kan hem dus ook geruststellen, even erbij gaan zitten en met hem praten. Je hoeft niet passief te staan wachten tot ie eindelijk uit zichzelf ophoudt. Tenslotte ben jij diegene waar ie op moet kunnen vertrouwen, jij bent degene bij wie hij terecht kan als er iets niet goed gaat.
Veel plezier met Douwe Bobbi!
Gefeliciteerd met jullie pup! Ik zou ook de regels gelijk duidelijk houden Maar zoals hier boven al wordt gezegd vergeet niet dat je je pup pas net hebt.
Hier ook 2 honden, de pup mocht overal liggen ook in de andere mand, nog steeds wisselen ze elkaar ze manden constant af. Maar dat moet je zelf weten natuurlijk. Ik maak er geen ding van want ze alleen zijn, kan ik er ook niks mee.
45 min laten piepen vind ik daarin tegen echt niet oké. Waarom zul je je pup (babyhond) zolang laten huilen? Dat beestje is net weg uit zn nest. Ga de lekker bij zitten, steek je hand erdoor of laat dat deurtje gewoon lekker open. Als je je hond nu al zolang laat janken, dan is de kans groot dat hij de bench straks helemaal niks meer vind. Rustig opbouwen en leuk houden...
Wtb dat bijten pakken jullie het goed aan hoor, mooi wat anders geven. Heb je al een kong? Vaak vinden ze dat fantastisch als je er wat lekkers in doet, zijn ze mooi druk mee. Lekkere kauwbotten, runderoren, bullepees bijv. Heeft hij mooi wat om op te knagen..
Ah, leuke reacties! Dankjulliewel.
Qua piepen vonden wij het ook heel erg. Dit was 1 keer en nooit meer. We gaan er nu zeker bijzitten, is echt een goede tip. Gelukkig vindt hij de bench niet eng. Gaat er met gemak weer in, lekker snuffelen in de snuffelmat. Maar ook wij schrokken hier heel erg van het gehuil. Net in de bench gedaan, met snuffelmat en even het deurtje dicht. Hij was klaar, meteen het deurtje weer open. Dit ging goed. Ik ga over 1,5 weer werken en mijn partner werkt ook al. Beiden hebben we wisselende diensten. Wat inhoud dat hij steeds 1,5 soms 3 uur alleen is. Maar we hebben al besloten dat we gaan kijken voor een oppas. We moeten niet te snel gaan met dingen. En zeker niet met de bench.
We zijn gelukkig niet alleen maar bezig met de regels. Lekker knuffelen en spelen zit zeer zeker ook in het pakket, naast lekker slapen. We willen het rustig opbouwen.
Het is echt een super slimme pup. Piept wel echt om alles. Haha. Als hij wilt spelen en ik ben even bezig of als hij zich verveelt. Ik probeer dit lichtelijk te negeren en als hij dan even rustig ligt of snuffelt, ga ik wel met hem spelen. Is natuurlijk ook niet niks, zo in een vreemd huis met rare mensen. Haha. Ik zit nu op de bank en hij ligt rustig onder mij te slapen. Heerlijk lief dier!
Ja, we hebben al een kong en die gevuld met vers vlees. (We zijn rustig aan aan het overstappen op vers vlees. Nu nog brokken en tussendoortje wat vers vlees.) Hij vindt het vreselijk lekker, maar als hij er niet bij kan, is hij er al meteen klaar mee. Dus lang is hij niet bezig met die kong. Haha.
We hebben bewust voor kozen om voor Day een rustig plekje te maken. Gewoon 1 plek waar die kleine niet steeds bij haar opspringt. Ze vindt haar grens aangeven soms lastig. Moet ze zeker leren en doet ze al super goed, maar gewoon een plekje waar ze zich kan terugtrekken.
Ik vind dat zeker een slimme aanpak hoor, hier ook een dame die haar grenzen niet aangaf en wij hebben ook maar 1 regel als er nieuwkomers zijn.....haar plek is haar plek, of ze nu in haar mand ligt of op de bank...zodra ze ligt wordt er niet bestormt of geklierd
Uiteindelijk kan je die regel los gaan laten omdat ze dan zelf uitmaken hoe of waar ze liggen, maar in het begin vind ik het geen overbodige luxe om rustplekken te beschermen als ze dat zelf niet doen
Verder zijn jullie goed bezig hoor, het is allemaal nieuw voor iedereen en de ene pup/hond is de ander niet dus is het even uitvinden hoe jullie elkaar het beste gaan begrijpen.
Lekker genieten van de pup en vooral je eigen gevoel volgen zoals je al ondervonden hebt met het laten piepen in de bench.
Je verpest er een pup echt niet mee als je nu misschien zo af en toe een foutje maakt hoor....het belangrijkste is dat jullie genieten van elkaar en dat Douwe zich veilig voelt in zijn nieuwe omgeving om uit te kunnen groeien tot een mooie stabiele Stabij
Oh ja groot gelijk hoor! Alleen maar goed dat jullie aan haar denken.
Jullie gaan de goede richting op hoor (:
Persoonlijk zou ik mezelf wel de vraag stellen is een bench echt nodig? Bij mijn oudste was een bench echt nodig kon geen rust in haar kont krijgen en sloopte alles wat los en vast zat vanaf dag 1. Mijn jongste nu 8 maanden heeft helemaal geen bench nodig. Lief, sloopt niks en slaapt overal (:
Zo'n bench wordt heel vaak als een must gezien terwijl dit heel vaak gewoon niet nodig is (: een lekker kussen volstaat vaak ook gewoon.
Onze oudste heeft nu ook geen bench meer. Ze groef nog wel eens in de bank en dat is, zeker nu ze niet meer op de bank mag komen, over. Uiteindelijk willen we geen bench. We zien echter wel dat als hij niet in de bench gaat, hij sneller binnen plast. In de bench doet hij dit totaal niet. Daarnaast hapt hij nu in alles wat los en vast zit. Dus lijkt mij een bench ook wel fijn. Liever voorkomen dan genezen, zegt men. Maar uiteindelijk willen we die bench ook weg hebben.
vanmiddag even naast hem gezeten, toen hij in de bench lag. Hij gaf geen kick en ging gewoon zelfs slapen. La was hij al wat suffig. Dus we gaan we op die manier doen. Lekker rustig aan en vrijdag een afspraak met een mogelijke oppas!
Dan moet je 'm eerder uitlaten.
Wel sneu dat hij misschien enorm hoge nood heeft na een uurtje, maar in de bench wel twee uur moet ophouden omdat ie zn slaapplek niet vies wil maken.
Gewoon na ieder slaap,speel en eet moment naar buiten en als het nodig is nog ietsje vaker tussendoor.
Je merkt vanzelf wel wanneer dat niet meer nodig is.
Wanneer je heel goed kijkt naar gedrag, kun je misschien zien wat hij doet voordat hij moet plassen.
Puck begon als pup zijnde heel hard te spelen, uitdagen enz. Daarna begon ze te plassen.
Dus als ik dat gedrag zag, hup mee naar buiten om te plassen.
Hoi Ukkepuck,
Hij laat heel goed merken wanneer hij eruit moet. Gaat piepen en loopt naar de deur. Alleen soms let je dan even niet goed genoeg op. Is overigens maar 4x gebeurd, sinds zaterdag. Wat ik erg goed van hem vind. Na het eten, spelen, slapen, gaan we meteen naar buiten. Ook in de bench piept hij als hij zijn behoeftes moet doen. We gaan er een aantal keer per nacht uit. Hij gaat trouwens alleen maar ‘s nachts in de bench en nu af en toe een aantal minuten, als hij slaapt. Is hij wakker, mag hij er gelijk uit om zijn behoeftes te doen.
In de dacht, als hij piept, gaan we er meteen uit, zodat hij kan plassen. Maar mijn idee doet hij en wij dat heel goed. Haha. Sinds we de bench anders gebruiken, lijkt hij minder te piepen. Alleen wanneer hij naar buiten moet. We zijn erg trots! Soort trotse moeder!
We genieten onwijs van hem!
Ik had ook een bench voor Puck. Ben er niet op tegen, maar als je thuis bent, hondje lekker laten liggen waar die in slaap valt.
Puck lag hier door de hele kamer als we thuis waren.
Wij laten hem zeker liggen waar hij in slaapt valt. Soms leggen we de snuffelmat in de bench, na het spelen en plassen, verstoppen we kleine brokjes en laten hem snuffelen. Vervolgens doen we het deurtje dicht. Mochten we zien dat hij onrustiger wordt, praten tegen hem en aaien hem. Hij valt dan in slaap en als hij vervolgens gaat staan en voordat hij begint te piepen, wij zitten erin de buurt, halen we hem er meteen uit. Mocht hij eruit willen en gaan slapen op het kleed, laten we dat ook gewoon gaan.
Lekker zijn eigen veilige plekjes opzoeken!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?