Niet helemaal zeker of dit in de juiste categorie valt.
Mijn hond (kruising rottweiler/mops) is 14 maanden oud, gecastreerde reu.
Hij krijgt in de ochtend kvv (energique/rodi/smuldier/carnibest) en in de avond royal canin brok.
Loopt 3 tot 4 x per week tussen de 4/5 km naast de fiets. Krijgt op de overige dagen ook minimaal een uur beweging naast de poep/plas rondjes.
Hij is behandeld door de fysiotherapeut omdat hij vaak in telgang loopt, volgens de fysio doet hij dat door een gebrek aan spieren in de achterhand. Ze adviseerde om door te gaan met fietsen, veel zwemmen en heeft oefeningen gegeven om hem bewuster te maken van zijn achterhand. Telgangen doet hij als hij moe wordt of gewoon aan de riem wandelt.
Is het een goed idee om hem met iets van een supplement te ondersteunen? Zo ja, wat? Of is dit niet nodig naast zijn voeding en is het gewoon een kwestie van blijven “trainen”?
Een kruising tussen een rottweiler en een mopshond? Wat apart, zou ik wel eens een foto van willen zien!
In principe is er niets mis mee als een hond in telgang loopt, tenzij ze het voorheen nooit deden en opeens wel en er geen duidelijke, onschuldige oorzaak te vinden is.
Je zegt dat je hond het meer doet als hij moe is en dat hij 14 maanden oud is. Bij een kruising rottweiler kan ik mij voorstellen dat die nog niet helemaal uitgegroeid is op die leeftijd. Misschien is het verstandiger even juist een stapje terug te zetten in de training en te voorkomen dat je hond steeds zo moe wordt? Dat hij het meer doet als hij moe is kan een teken zijn van overbelasting en dat is natuurlijk óók niet goed.
supplementen voor spieropbouw zou ik bij een gezonde jonge hond niet snel geven, met de hoeveelheid beweging die hij krijgt zou ik zeggen dat hij al aardige spieren moet hebben.
Om spieren op te bouwen kan je beter inzetten op zwaardere terreinen: stevige hellingen omhoog lopen, klauteren (rotsen, boomstammen, kaalkapvelden), door moeras baggeren, door mul zand lopen, crosscountry tochten maken, zwemmen, enz. zo train je veel specifieker de achterhandspieren dan door de hond naast een fiets te laten lopen.
Als je hond goede voeding krijgt, zijn supplementen niet nodig, toch niet voor een fietstochtje van enkele km.
Weet je zeker dat je hond moe is? En niet in een natuurlijke energy-saving-mode overgaat? Of het naast de fiets lopen misschien saai vindt? Is zijn lichaamsbouw okee?
Er zijn hondenscholen die ook werken met speciale balans oefeningen. Dat kan vast ook 1 op 1 als dat gewenst is. O.a. op een balans kussen met lucht erin. Lijkt mij dat je daar meer aan hebt dan aan supplementen.
Tik op youtube maar eens "balanskussen hond"
Dan popt er wel het nodige op waar je wataan kan hebben. Meer dan alleen de balanskussens.
Balanskussens zijn er in allerlei maten en verschillende type makkelijk moeilijk en nog wat ertussen.
Maar ook het lopen over los van elkaar staande objecten wat goed begeleid moet worden bij het aanleren (vandaar dat ik homdenschool benoemde)
En oefening met een opstapje. Waarbij de voorpoten op t opstapje staan en de hond met wat lekkers word uitgenodigd om wat bij te draaien waarbij de voorpoten wel wat verzet mogenn worden, maar wel op t opstapje blijven.
Waarbij de achterpoten dan echt moeten verplaatsen om aan de voorkant een slag te draaien.
De hondenschool waar ik destijds puppycursus volgde nam dit soort dingen bij de puppycursus al mee om pups al bij de start meer bewust te maken van hun poten en wat ze ermee kunnen.
Telgang heeft hij eigenlijk altijd al wel gedaan, fysio kon niets ontdekken wat er voor zorgt dat hij dat doet dus waarschijnlijk loopt dat fijn voor zijn lijf. Het is inderdaad een hele ongebruikelijke kruising, ik zal kijken hoe ik een foto kan plaatsen.
Goh, bedankt voor alle tips! Daar kan ik wel wat mee. Over het moe zijn of in standje energie besparing gaan.. Dat zou best wel eens het tweede kunnen zijn, hij gaat bij terugkomst nog rustig even spelen, ploft niet uitgeteld neer.. Dat hij moe is denk ik omdat hij aan het eind wel vaker in telgang loopt dan in draf. Omdat ik zelf wat bang ben hem te overbelasten fiets ik ook niet meer dan 4 tot 5 km. Hij is altijd enthousiast als ik de fiets pak.
Dat van een balanskussen is een goede, dat was ik al tegen gekomen inderdaad. Fysio heeft me ook een aantal oefeningen gegeven maar zal me daar eens meer in verdiepen.
Ik ben ook helemaal niet thuis in de supplementen dus fijn om vooralsnog te horen dat dit niet nodig is.
Vanaf mobiel geen flauw idee hoe ik een foto kan uploaden, via deze link is als het goed is een foto te zien;
Mooie kop.
Lijkt me een heerlijke lieverd.
spieropbouw krijg je door te trainen. Er bestaat geen supplement dat spieren gaat aanmaken.
Je kunt creatine geven, dit bevordert de aanmaak van spieren, maar zal ook enkel maar werken indien er getraind wordt.
Ik geef mijn intens sportende honden wel supplementen, ik geloof straf in de werking ervan (en dat is ook al gewoon aangetoond).
Zelf geef ik aan mijn pup juniorflex en de volwassen de sport , beide van european pet pharmacy.
Dankjewel, dat is het zeker!
Dagmar, hij krijgt wel veel beweging maar valt zeker niet onder de categorie “intens sportende honden”. Ik had ook niet de hoop dat er een supplement zou zijn dat wonderen verricht maar vroeg me ineens af of hij niet iets extra’s nodig had nu ik meer van hem vraag qua beweging. Als ik het zo hoor is dat niet zo, dat vind ik alleen maar fijn want zo thuis ben ik daar niet in en ook geen voorstander van om preventief maar van alles te geven. Mag ik vragen wat voor intensieve sport je met ze doet?
ik doe aan IGP en trailrunnen.
Zelf geloof ik wel dat ook 'gewone' honden er baat kunnen bij hebben. Zeker de zware rassen met kans op problemen (waartoe jouw kruising toch ook wel behoort). De gewrichten krijgen toch heel wat te verduren.
Maar als je er niet in gelooft, heeft het natuurlijk niet veel zin. De meeste mensen geloven er pas in als er al reeds problemen zijn ;)
Wat apart zeg, de mops is er in ieder geval duidelijk uit te halen. Hoe groot/zwaar is hij ongeveer?
Ik geloof zeker wel in de werking van supplementen, anders stelde ik de vraag natuurlijk ook niet of hij wat extra’s kan gebruiken. Ik ga de supplementen die jij noemt eens bekijken, bedankt.
Hij is ongeveer 52 cm hoog en weegt op dit moment 35 kg, dat gewicht dat mag nog ietsje minder maar daar wordt aan gewerkt.
Is het lopen naast de fiets niet iets te veel voor hem? Het is een kruising met een korte snuit en aan de foto te zien ook een steile achterhand (foto kan vertekenen). Ik denk dat ik er dan voor zou kiezen om te kijken naar bijvoorbeeld hydrotherapie, wandelen in water op een loopband, wat bij mijn hond na zijn operatie goed hielp. De telgang kan ook geheel onschuldig zijn, sommige honden hebben dat nu eenmaal. Maar ik zou zelf graag eerst helemaal willen weten of de hond goed "in elkaar zit" (maar ik ben nogal een stresskip als mijn hond ineens anders loopt) en stoppen met fietsen voordat de telgang begint.
Je hond is iets te zwaar zeg je, maar dat is eigenlijk niet het grootste probleem. Als ik de geposte foto zo bekijk, is de hele bouw van de hond gewoon verkeerd; geen hoekingen, geen nek, brachycephaal... Dat je hond dan snel in telgang loopt en snel moe lijkt te zijn is volkomen logisch, de bouw is er gewoon niet naar gemaakt om zulke activiteiten te doen. 4-5 kilometer rennen vind ik wel wat voor een hond die nergens echt zijn kracht uit kan halen. Ik denk dat Alaska's finest meer geschikte activiteiten opnoemt die je hond helpen te versterken en die ook passen bij zijn bouw.
Niet om je te laten schrikken, maar een hond die in telgang loopt, vooral bij vermoeidheid en een zwakke achterhand bespiering heeft, daar zou ik toch even een foto van de heupen laten maken.
Momenteel gaat hij ook regelmatig te zwemmen! Vind hij ook erg leuk om te doen.
Hij is inderdaad wat steil in zijn achterpoten. Dat is door DA bekeken en ook door de fysio, ze kunnen zo op zicht geen afwijkingen vinden en hij laat ook geen pijn zien. Doordat zowel de fysio als de DA zeiden dat fietsen (mits wel gedoseerd en dus niet opbouwen naar 15 km, daar is hij inderdaad niet geschikt voor.) juist goed voor hem was heb ik daar maar op vertrouwd.
Het is niet dat hij ineens in telgang loopt, hij heeft dit eigenlijk altijd al gedaan maar doordat ik de laatste tijd de beweging wat opgevoerd heb heb ik hem uit voorzorg door een fysio laten nakijken.
Over twee weken mogen we hier het strand weer op, dan vervang ik 1 of 2 keer fietsen voor lekker naar het strand gaan. Ik ben ook gauw overbezorgd om hem en wil zeker niets doen waar hij minder ipv beter door wordt.
De foto is denk ik wel wat ongelukkig. Dit zijn wellicht wat betere foto’s
De tips heb ik zeker wat aan en ga ik ook mee aan de gang, bedankt daarvoor!
Klinkt niet aardig, maar is wel zo bedoeld hoor.
Op zicht het bekijken van een fysiotherapeut en de DA naar de heupen daar geloof ik niet in.
Ze hebben nu eenmaal geen röntgen ogen.
Vandaar mijn advies voor een foto, alleen dan heb je zekerheid.
Zeker als je "zwaarder"wilt gaan trainen.
Begrijp ik hoor Didy. Ben ik ook met je eens. Had daar zelf ook al over na gedacht om te doen, dan heb ik ook zekerheid.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?