Hoe kom je daarbij?
Lastig uitleggen hoe je je dat moet voorstellen... maar Caroline heeft wel gelijk dat "Steun van die 4e poot is ook minimaal en de belasting van de overige drie poten is meer dan bij amputatie omdat er een vierde poot blijft die steeds ontlast moet worden".
Misschien dat je het in dit filmpje kunt zien, je ziet eerst een stukje van een hond met een poot waar hij weinig mee kan, en hoe het na amputatie is.
Dat is geen uitleg op mijn vraag. De situatie van deze hond en die van TS is totaal niet vergelijkbaar namelijk. Ik weet heel goed dat een niet al te zware hond prima kan functioneren na een amputatie en dat een poot waar een hond pijn aan heeft en last van heeft meer hinder is dan als diezelfde poot geamputeerd is. Bij de hond uit jouw filmpje speelde een infectie met als gevolg pijn (totaal niet vergelijkbaar met een avulsieruptuur van de achillespees, zoals bij de hond van TS het geval is), blijkbaar kon die infectie niet goed opgelost worden en heeft men gekozen voor een amputatie en daar kan die hond prima mee functioneren, dat is ook de discussie niet.
Het bewijst echter totaal niet dat een hond met een arthrodese de andere drie poten méér zou belasten dan als die poot geamputeerd zou zijn, noch dat en waarom deze poot met vastgezet gewricht ontlast zou moeten worden. Dus mijn vraag hoe iemand daarbij komt staat nog steeds.
Ik ben geen dierenarts, dus daarom zeg ik ook: second opinion. En zonder in te gaan op alle medische ins and outs denk ik, maar misschien heb ik het helemaal mis, dat als er nog een pootje is, dat dat pootje toch gebruikt gaat worden. En doordat het pootje niet meer dat kan doen wat het zou moeten doen, gaat hondje met de andere drie poten compenseren. Compenseren geeft meestal meer belasting op andere delen van het lichaam. Kijk maar als je zelf bijvoorbeeld last van spit hebt, dan ga je proberen te ontlasten en daardoor krijg je weer last van andere dingen. Terwijl als het pootje er niet meer is, er een nieuwe balans moet komen. Dus nieuwe balans vs. ontlasten.
*"Hoe kom je daarbij" klinkt trouwens best aanvallend*
Iedereen heel erg bedankt voor alle reacties, jullie hebben zeker dingen aangekaart waar ik nog even extra over na moest deken. Gisteren zijn we bij onze eigen dierenarts geweest voor een second opinion en die vond het ook erg moeilijk maar na alles tegen elkaar afgewogen te hebben zou zijn advies toch amputatie zijn. Ik heb uiteindelijk de knoop doorgehakt en inderdaad besloten de poot te laten amputeren, woensdag staat de afspraak...
Heel veel sterkte vast voor woensdag
Een moeilijk en moedig besluit.
Ik hoop dat je hond na herstel van de operatie net zo vrolijk en makkelijk kan rondlopen als de 2 voorbeelden van honden met een geamputeerde achterpoot, die Careana noemde.
We gaan hiervoor duimen.
Sterkte woensdag.
Goed dat je een second opinion hebt gedaan, nu gaan we duimen dat alles goed gaat en herstel voorspoedig.
Ik duim met je mee. Veel sterkte voor het hondje en voor jou.
Pfoe, heftig hoor - inderdaad, wat een moeilijk en moedig besluit en goed dat je de knoop hebt doorgehakt. Ik zal duimen dat alles goed gaat en jullie hondje snel zal herstellen en weer vrolijk rondhuppelt!
Zonder vierde poot moet er veel meer gecompenseerd worden door de rest van het lijf en is de extra belasting op de andere drie poten veel groter (in dit geval).
TO sterkte, hopelijk een operatie en herstel zonder complicaties, dan huppelt je hondje snel eindelijk rond .
Dat is niet per se zo. Maar je hoeft me niet te geloven hoor.
Bij de blessure/aandoening waar het hier om gaat met als mogelijke oplossing een (naar ik verwacht gedeeltelijke) arthrodese van het enkelgewricht (goed uitgevoerd en zonder complicaties) is er vaak slechts een minimaal verlies van functie waarbij je nauwelijks verandering van de gang ziet, dus ook nauwelijks extra belasting van de andere poten. Bij een amputatie is er daarentegen veel verandering en verschuift het gewicht van de achterhand voornamelijk naar de ene overgebleven achterpoot. Dat wil niet zeggen dat het hondje niet prima kan functioneren na amputatie want er is geen reden om dat te denken maar het is in elk geval geen reden om in dit geval voor amputatie te kiezen.
Misschien kan dat verder worden besproken in de dm's? Lijkt mij erg vervelend voor het baasje om dit soort discussies nu nog te moeten lezen terwijl ze net een hele moeilijke keuze heeft moeten maken voor haar hondje.
eens!!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik na dit berichtje even aan het twijfelen ben geslagen. Maar aan de andere kant loopt ze al ruim 4 weken op 3 poten, zelfs nu de spalk weg is gebruikt ze haar pootje zelden, heel af en toe zet ze m neer. Mede hierdoor blijf ik toch bij mijn besluit, ze redt zich prima op 3 poten en als het toch misgaat als we eerst de fixatie proberen ben ik weer een berg geld kwijt en moet het pootje alsnog geamputeerd worden...
Iedereen enorm bedankt voor het medeleven, doet me goed!
Fantoompijn mag ook niet vergeten worden in de overweging. Ik ken iemand met een geamputeerd been en die heeft daar geregeld hevige pijn aan.
Het lijkt me zon moeilijke keuze. Misschien dat je “lotgenoten” kan zoeken? Die ervaring hebben gehad met beide opties?
Lastig zeg. En wij zijn ook geen dierenartsen.
Goed dat je het met je eigen DA ook nog besproken hebt. Ik heb een grote zware oudere soms wat stijve hond dus voor mijn hond zou amputatie geen optie zijn. Maar voor jouw hond misschien wel. Maar ik zou denk ik denken eerst maar vastzetten en kijken hoe dat gaat. Heeft de hond veel last en gaat dat niet lekker dan kan later een amputatie nog. Sterkte met je beslissing!
fixatie geeft ook weer eigen vormen van slijtage door minder bewegelijkheid.
zeker bij een niet te zwaar gebouwde hond kan amputatie goed werken.
achterpoot is ook makkelijker dan voorpoot ivm extra gewicht kop
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?