een vriendin, van mij wil een rashondje kopen met blauwe oogjes , om later dan ook eens een nestje ermee te hebben , maar nu komt het.
volgens de rasstandaard mag dit ras geen blauwe oogjes hebben .
klop het, dat daardoor de LOSH-fok certificaat geweigerd zou worden , en daardoor later als ze een nestje wilt met 2 stamboomhonden , dus stamloze puppietjes zal hebben (belgie)
Om wat voor ras gaat het dan?
Gast t om een pup of een volwassen hond?
Wat wil je precies met dit topic bereiken..? Puur uit nieuwsgierigheid.
Ik vraag me inderdaad ook wel af om welk ras het gaat. Wat ik me als eerste voor kan halen zijn Dalmatiërs, daar komen blauwe ogen wel bij voor maar dat is niet toegestaan. Maar er zullen waarschijnlijk nog wel andere rassen zijn waarbij dit niet mag.
Wel nogal belachelijk om honden te gaan fokken op oogkleur... Gekker moet het niet worden zeg.
Als een bepaalde kleur niet toegestaan is dan kan dat ook te maken hebben met gezondheid. Blauwe ogen kan nog wel eens te maken hebben met problemen met het zicht of doofheid.
Misschien kan je ook eens inhoudelijk reageren. Ik vraag me oprecht af met welke bedoeling je dit topic opent. Je openingspost is namelijk nogal vaag en er staat niet in wat je vraag is?
En ja, ik vind het inderdaad belachelijk om een hond op oogkleur te fokken als dit niet toegestaan is van het stamboek. Is dat zo raar?
Ben ik ook benieuwd naar.. waarom bewust met een hond fokken met blauwe ogen wanneer de rasstandaard zegt dat dit een fout is? Dan wordt er in dat geval dus alleen op uiterlijk gefokt ipv om het ras te verbeteren. Hele rare instelling.
Gaat het over een vriendin van je, of over jezelf?
Een rashondje met blauwe ogen kopen om er later mee te fokken, terwijl de rasstandaard aan geeft dat het een fout is...en er niet mee gefokt mag worden....pups hebben meestal blauwe ogen, geniet daar dan even van.....maar wanneer ze dekrijp zijn fok dan volgens de standaard van bet ras....
Ik had ook begrepen uit jouw openingspost dat je vriendin graag een hondje met blauwe oogjes wil.
Om er daarna een nestje mee te fokken, dan lijkt het inderdaad alsof het gaat om de blauwe ogen. In de hoop dat de puppy's dat misschien ook wel krijgen.
Maar als het niet om de blauwe ogen gaat, maar je vriendin wil een hondje om mee te fokken
Dan is het verstandiger om met een hond te beginnen die helemaal goed is en ook voldoet aan de rasstandaard.
Het certificaat “Conformiteit aan de rasstandaard” ( het vroegere certificaat Fokgoedkeuring ) wordt afgeschaft in de toekomst.
Wanneer men dus wenst te fokken met een hond met blauwe ogen, terwijl deze kleur van ogen niet toegestaan is, kan men dus gewoon stambomen krijgen voor de pups.
Uiteraard indien beide ouders stamboom hebben.
Een stamboom is enkel een bewijs van afstamming.
De kwaliteit van de combinatie zal terug te vinden zijn en het type stamboom.
Nl. High premium, premium, of ...
Hoe het zit met wel of geen stamboom kan ik niet beantwoorden, maar wat is de reden dat de blauwe ogen niet gewenst zijn? Vanwege de link met doofheid en blindheid? Dat lijkt mij persoonlijk wel belangrijke informatie.
Poeh, zo goed zit ik er niet in, maar even wat dingen die in me opkomen. Ik kan me voorstellen dat een hond met blauwe ogen gewoon een stamboom heeft als 'ie geboren is uit twee ouders met stamboom. Maar dan heeft 'ie blauwe ogen, en dat is dan een fout. Dan zal hij geen fokcertificaat krijgen, neem ik aan, omdat fokken alleen mag met honden die aan de rasstandaard voldoen. Ik weet niet of, als ze er toch mee zou fokken, dit gevolgen zal hebben voor de stamboom van de pups.
Maar dan nog wat; zij wil dus een hond met blauwe ogen kopen, mét stamboom. Dat zal nog wel gaan, denk ik, omdat het per ongeluk dus voor kan komen dat een hond geboren wordt met blauwe ogen. Alleen is dat een uitzondering en ik vermoed dat het gen voor bruine ogen dominant zal zijn. De kans dat ze dan een andere hond zal vinden die ook blauwe ogen heeft om dan een koppeltje mee te vormen, is niet zo groot. Dus zou ze met haar blauwogige hond en een gewoon bruinogige hond fokken, is de kans op bruine ogen veel groter. Zou ze wél een koppel hebben met allebei blauwe ogen, dan zou dat, zoals hierboven ook al werd gezegd, effect kunnen hebben op de gezondheid van de pups. Ze zouden blind of doof kunnen zijn, omdat blauwe ogen een fout zijn en het vaak niet alleen de kleur van de ogen betreft. Maar ook met twee honden met allebei blauwe ogen is het gen voor blauw nog steeds recessief. Dus is de kans alsnog veel groter dat de pups gewoon bruine ogen hebben. Ik denk niet dat je dat moet willen want je fokt dan bewust fouten in en dat kan de gezondheid schaden.
Ik kan me wel zo voorstellen dat als dat certificaat wordt afgeschaft er wel iets anders bedacht wordt om fokkers te laten conformeren aan de rasstandaard.
Alleen, als je vriendin een hondje met blauwe ogen wil kopen én er ook nog mee wil fokken, dan fokt ze bewust met een fout. Ook al zou het niet vererven in de zin van pups met blauwe ogen, dan wordt die fout in het genenpakketje wel doorgegeven naar nakomelingen. Dat gaat op den duur gevolgen hebben voor het ras want als er met die pups ook gefokt zou gaan worden dan wordt dat doorgegeven.
Ik denk dat het belangrijk is om een ras zo gezond mogelijk te houden en dat het daarom beter vermeden kan worden om te fokken met een hond met een fout in zijn genenpakket. En dan kan ik me nog ergens wel voorstellen dat iemand het mooi vindt, die blauwe ogen (hier ergens ook een JR met blauwe ogen, staat hartstikke leuk), maar er dan mee fokken zou ik niet doen. Simpelweg omdat je niet weet wat je aanhaalt. Een foute eigenschap in fokken is makkelijker dan de fout er weer uit krijgen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?