Hallo allemaal.
Ik probeer uit te vinden of en wat onze Guus mankeert. Guus is 8.5 jaar geleden vanuit Sphoek (spanje) bij ons komen wonen. Hij zou toen al ongeveer 6 zijn geweest. Guus was al volwassen toen hij werd gevonden en zijn leeftijd is geschat. Hij moet terug gerekend minimaal 12.5 zijn. Het is een grote hond en lijkt op een kruising Mastin/Turkse herder en Podenco.
Behalve wat gebitsproblemen heeft hij nooit wat gehad. Een maand of 5 geleden is er voor het laatst een kies getrokken en is zijn gebit schoon gemaakt. Guus eet carnibest en heeft een goed gewicht. Hij krijgt een supplement voor zijn gewrichten en darmen. Ook krijgt hij elke dag pijnstiller/ontstekingsremmer omdat hij vlgs de dierenarts reageerde op een bepaalde drukpunt op zijn rug.
Sinds de dood van zijn maatje 2.5 maanden geleden lijkt hij nog rustiger en aanhankelijker.
Hij heeft pas weer zijn inentingen gehad en een check up waar alles goed was.
Ongeveer een half jaar geleden begon Guus stukjes haar te plukken op een dij. Hij deed dit heel onregelmatig. Mogelijk is de aanleiding de kies die later is getrokken. Na de operatie aan de kies bleek hij het nog steeds te doen. Vlgs de dierenarts kan dit gewoonte zijn geworden. Hij likte ook vaak aan zijn voorpoten en zou ook gewoonte kunnen zijn. Ook bracht hij zijn tong vaak buiten zijn mond. Hij likte dan niet zijn bek. Hij doet zijn tong omhoog ri zijn neus en doet dit een aantal malen achter elkaar. Ook hier zagen we verbanden met de kies. Verder schudde hij zijn kop want ook op kiespijn zou kunnen duiden. Tijdens de operatie is hij nog nagekeken om zeker te zijn dat er bv niks in zijn oren zat.
Het was 5 maanden geleden eigenlijk al niet meer wenselijk dat Guus nog onder narcose zou gaan maar het kon niet anders. We zijn ook in een ruimte met een raam naast de operatiekamer gaan zitten zodat we er snel bij konden zijn als het mis zou gaan. Alles is goed gegaan.
Het plukken is nog even door gegaan maar dat is inmiddels al weken niet meer voorgekomen.
De bewegingen met zijn tong maakt hij nog wel steeds regelmatig. In het het begin vooral na het eten. Ik dacht dat hij dat deed om voedsel dat tussen zijn wang en tandvlees zat weg te halen. Maar nu doet hij het de hele dag door. Ook is zijn blaf veel heser dan gewoonlijk. Een paar weken geleden bij de dierenarts hebben we hierover gesproken. Guus heeft een check up gekregen en alles was in orde.
Maar het zit me toch niet lekker. Hij wil nog wel eens gras eten en blijft die likkende bewegingen maken. Ik ben me gaan verdiepen in stembandverlamming. Omdat dat veel voorkomt bij grote oude honden en hese blaf een kenmerk is. Hij hoest echter niet en hijgt ook niet heel vaak of veel.
Guus is panisch voor de dierenarts en hij kan ook geen operatie meer ondergaan. En onze eigen dierenarts is langdurig ziek en haar vervangster nu ook. We hebben dus nu de vervanger van de vervangster.
En alle symptomen die best vaag zijn, komen vaker voor.
Mijn vraag is herkend iemand dit beeld:
Samengevat: Oude grote hond Hese blaf Likkende beweging aan de bek, dat doet hij vaak Soms een loopneus en een traanoog aan een kant Soms kwijlen Soms gras eten Soms kokhalzen terwijl er niks uitkomt (meestal in de ochtend) Na 8.5 jaar zijn maatje verloren waar hij altijd mee samen is geweest.
Eetlust is goed en hij is ook vrolijk en aanhankelijk.
Alvast bedankt voor het meedenken.
Hij krijgt elke dag ontstekingsremmer/pijnstiller?
Hij kan daar maagontsteking van gekregen hebben met irritatie van de slokdarm. Dat zou meteen het kwijlen, gras eten, kokhalzen en hoesten verklaren.
Hij krijgt die ontstekingsremmers voor pijn in zijn rug, maar er is geen diagnose gesteld? Laat dat eens onderzoeken door een specialist, wat er met die rug scheelt en niet zomaar langdurig medicatie geven. Bijten op zijn dij en poten kan ook door uitstralingspijnen of zenuwtintelingen komen.
Ik denk dat je toch best even langs een goeie arts gaat, die alle klachten opnieuw bekijkt.
Ja helemaal mee eens
Bedankt voor jullie reacties. Guus krijgt een lage dosering ontstekingsremmer voorgeschreven door de dierenarts. 3 andere dierenartsen ( de 2 vervangers en degene en de dierenarts die zijn gebit altijd doet) die Guus kennen weten dit ook. Mijn vorige oude hond kreeg dit overigens ook. Ik weet van oude honden uit de buurt met andere dierenartsen dat zij dit ook krijgen. Maar het kan natuurlijk zijn dat Guus hier niet goed op reageerd. Ik zal het in elk meenemen naar het volgende bezoek aan de dierenarts.
Hij hoest niet maar blaft wat heser.
Hij bijt niet aan zijn poot of dij maar plukt er haren. Hij heeft er geen droge huid of vlooien oid. Ook hiermee al naar de dierenarts geweest. De laatste weken doet hij dat overigens niet meer.
Ik denk zelf dat het meer met zijn keel te maken heeft, maar je kan daar niet bij komen zonder roesje.
We gaan dus sowieso weer snel naar de dierenarts maar het is fijn als mensen de klachten herkennen in een patroon. Nu wordt alles per symptoom verlegt met een logische verklaring maar ik zou het zou erg vinden als er wel wat is.
De dierenarts heeft de ontstekingsremmer overigens aangeraden naar onderzoek aan de rug waar hij vlgs haar pijn aan gaf. Gezien de leeftijd van Guus kan dit artrose zijn.
Een ontstekingsremmer kan altijd maagklachten geven, persoonlijk vind ik dat er altijd een maagbeschermer bij gegeven moet worden omdat het gewoon niet goed voor de maag is, zelf gebruik ik ze ook vanwege onstekingsremmers.
Ja goed idee!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?