Het gaat om een Rottweiler reu van nu precies 10 maanden.
Gisteren waren wij aan het wandelen, zoals altijd in de middag een route van 45 minuten waar je langs enkele boeren en een imkerij langs loopt.
Wanneer wij langs de imkerij liepen was er toevallig iemand honing gaan halen maar liet de poort onbewust op een kiertje. Wij liepen daar dus langs en ik had zelf ook maanden terug een bestelling staan en zou eigenlijk vorig maand al Heide honing met raat klaar moeten staan, dus dacht ik vraag hoe het zit met de honing.
Lopen wij rustig naar de poort trek aan de bel en 2 hondjes rennen als de malle naar ons toe waarvan de grotere met zijn snuit tussen de poort wist te komen en de poort open kreeg en direct ons rottweiler aanviel waarna de andere hondje ook even kwam happen..
het volgende..een terrier grijpt meerdere maals met volle kracht in de nek met bij ons Alex. Hij wist niet wat hem overkwam en probeerde de hondjes van zich af te schudden met heel wat gepiep en beet niet terug ofzo..hij heeft een schaafwond overgehouden bij zijn nek, geen bloeding gelukkig maar hij werd dus wel goed gepakt door de terrier meerdere maals hard in de nek flink gehap.
Nu vroeg ik mij af of dit normaal is ?
Is hij nog te jong om dit soort zaken aan te pakken ?
Natuurlijk ben ik ook wel blij dat hij niets heeft gedaan omdat anders dat andere hondje einde verhaal kon zijn maar aan de andere kant wat als het een wat grotere hond was geweest ? Dan is het toch wel fijn in zulke situaties dat je hond even terug knokt.
Alvast bedankt.
Mijn hond is een vubara van zo'n 7 kg. Hij is in het verleden door diverse honden (en zelfs een kat....) zonder reden aangevallen en hij vecht nooit terug. Mijn taak is dan de tegenpartij te verjagen en dan lopen we rustig verder.
Gelukkig heeft hij geen letsels opgelopen en is hij ook niet extreem bang van andere honden. Hij zal echter nooit naar een vreemde andere hond toegaan, hij ontwijkt ze liever en gaat in plaats daarvan naar de baas van de andere hond om een knuffel te krijgen....
Of, hij leert van dit incident en leert zichzelf, uit paniek, terug bijten de volgende keer.
Zo krijg je natuurlijk een hond die, uit angst om aangevallen te worden, zelf die griezels gaat weg jagen. En met bijten lukt dat meestal.
Hou je voetje klaar om dergelijke bijters van je hond weg te houden, zodat hij niet de kans krijgt om te leren bijten op andere honden.
Dus hij wist even niet wat hem overkwam en niet wist wat hij moest doen in dat situatie vanwege hij nog jong is ?
Of is hij gewoon te onderdanig en laat zich nu en voor altijd bijten zonder terug te reageren ?
Waarschijnlijk te jong en niet weten wat doen.
Heeft niks met onderdanigheid te maken:
elke hond zou terug bijten als hij zo aangevallen wordt (ik ook ).
Aha :) ok duidelijk, dacht zelf in eerste instantie ook dat het kwam doordat hij nog jong is.
Gelukkig is hij daarna ook niet angstig of ander gedrag gaan vertonen, maar wilde al bij het terug weg naar huis al meteen weer spelen met andere honden welke wij tegen kwamen.
Tsjonge, je zou echt blij moeten zijn dat jouw hond zo ingehouden reageerde.
Want als hij dat niet had gedaan had hij die kleine hondjes zonder pardon doodgebeten.....dat is toch niet wat je wilt mag ik hopen!
Nee, een grote hond heeft , als het goed is, en hij niet door een baasje verpest is, van nature een terughoudendheid naar kleine hondjes toe. Die zien ze toch meer als een soort puppies of zo maar echt ze kwaad doen met dodelijk letsel zullen ze niet zomaar doen.
Echt gevaar is er nl niet en de grote hond weet dat.
Als er wel een gelijkwaardige tegenstander komt die hem zou aanvallen, en zijn baasje zou hem daartegen niet beschermen, ja, dan zal hij zich verdedigen. Absoluut.
Maar zo een gevecht kent alleen maar verliezers dus dat wil je toch niet.......hoop ik.
Jouw hond heeft zich prima gedragen en daar mag je trots op zijn.
Agressie met vechten is niet iets wat je moet aanmoedigen of belonen , nooit niet.
Jouw hond mag laten merken dat hij ergens niet van gediend is, maar kleine hondjes zal en moet hij niet kapot bijten.
Ik gaf al eerder aan blij te zijn dat hij niet terug reageerde, maar de vraag was dus meer in de richting van wat nou als het een grotere hond was geweest ?
Jij zegt dus dat hij zich dan wel zal verdedigen. Dat is de antwoord welk ik ook zocht en de vraagtekens doet weghalen bij mij :)
Bedankt.
Mijn vorige hond is echt een keer bijna doodgebeten, de hond zat vast aan zijn keel, je zou denken dat hij daarna dit niet meer over zich heen zou laten komen, maar niks is minder waar, hij wilde gewoon niet vechten.
In zijn verleden is hij ook al aangevallen in een kennel in het asiel door meerdere honden.
Ook is hij door kleine hondjes in zijn poten gebeten, maar hij doet niks.
Hij was een hele stabiele hond, kon wel honden corrigeren op ongewenst gedrag, was total niet bang, maar ging gewoon niet vechten, ik was daar heel blij mee trouwens..
Nee, een grote hond heeft , als het goed is, en hij niet door een baasje verpest is, van nature een terughoudendheid naar kleine hondjes toe. Die zien ze toch meer als een soort puppies of zo maar echt ze kwaad doen met dodelijk letsel zullen ze niet zomaar doen.
Echt gevaar is er nl niet en de grote hond weet dat.
Met het bovenstaande ben ik het dus absoluut niet eens. Een kleine hond mag dus een grote hond bijten, maar die moet ze dan bekijken als lieve puppy's want anders is de grote hond niet normaal....als kleine honden bijten zou het reageren van de grote hond niet "zomaar" zijn.
Tamelijk kort door de bocht, het zijn allen honden die met elkaar communiceren. In dit geval is de lieve Rottie nog erg jong en wist hij even niet wat hij met dat kleine grut aan moest. Ik heb het ooit voorgehad dat twee JR's mijn superlieve Labrador aanvielen en echt in de flank beten, baas van de kleinere honden vond het dan ook nog grappig.
Hetzelfde gebeurde bij mijn vorige Golden, een kleine hond beet hem in zijn neus en flank, hij bloedde. Tibo reageerde wel en de enige reden dat hij niet beet, was omdat de kleine tijdig door zijn baas werd weg gehaald (met de nodige terechte verontschuldigingen) en omdat ik Tibo tegen hield. Van dan af hadden dit soort honden echter afgedaan, hij werd behoorlijk kwaad en zeker als hij die ene zag. Die zou hij wel degelijk hebben doodgebeten en NEEN ik ga erg goed om met mijn hond, hij was zeker niet verknoeit, maar wel gewoon een hond.
Is geen abnormaal gedrag, zijn de kleine honden lief, dan prima, maar anders. Ze zijn dan wel kleiner, maar hebben venijnige tandjes. Dat een grote hond reageert, is niet meer dan normaal. Net dat stoort mij enorm, laat de kleintjes maar doen wat ze willen, de grote moet zich maar inhouden, doet hij dat niet...dan is hij de schuldige. Het zijn allemaal, groot of klein HONDEN ! En elk baasje dient daar rekening mee te houden.
Er staat nergens, maar dan ook helemaal nergens in mijn reactie dat ik het oke zou vinden dat kleine hondjes maar raak mogen happen of aanvallen.
Nergens.
Want nee natuurlijk is dat niet oké.
Ik heb zelf ook een mini hondje maar nooit echt nooit zou ik haar zelfs maar loslaten in de buurt van een voor mij onbekende grote hond. Niet dat ze wat lelijk s zou doen, maar je kunt een onbekende grote hond niet zomaar vertrouwen
Ik las dat er ook niet uit, natuurlijk mogen kleine honden grote honden niet bijten, ik ken een Herder die zijn halve neus kwijt is omdat er een Jack Russel aan hing, de hond schudde om de jack van zijn neus af te krijgen, halve neus weg, natuurlijk kunnen kleine honden schade maken..
En ik geloof ook niet dat elke grote hond het zou pikken, de ene hond is de andere niet.
Ik zou er wel blij mee zijn, wat heb je aan 2 bijtende honden, beter 1 hond.
Heb zelf toch ook wel een andere ervaring hoor.
Nee dat is niet wat Coby zegt.
Grote honden hebben een terughoudendheid naar kleine hondjes. Dat zie ik bij mijn grote Kees ook. Nooit zal hij een klein hondje bijten.
Maar dat betekent niet dat bazen van kleine hondjes hun hondjes maar hun gang moeten laten gaan! Je zal maar een minder tolerante hond tegen komen.
In beide gevallen zouden de bazen dit soort incidenten moeten voorkomen.
Kimmi deed nooit wat terug bij een andere hond, die dook alleen in elkaar.
Bobby daarentegen laat zich niet zomaar aanvallen, die vecht terug. Maar ze is een keer aangevallen door een agressieve Chihuahua en toen deed ze juist weer niets terug. Alleen even snauwen toen hij echt in haar vacht ging hangen, voor de rest probeerde ze alleen maar te ontwijken en weg te komen. Terwijl dat beest haar bleef aanvallen. De baasjes vonden dat nog normaal ook, hondje nam wraak voor die snauw volgens hun.....
Maar goed, er zijn dus honden die het gewoon niet in zich hebben om terug te vechten, er zijn honden die niets pikken van anderen en meteen voor zichzelf opkomen en er zijn dus honden die van nature rekening houden met de grootte van de hond en juist met kleinere honden heel voorzichtig zijn.
En nee, ik vond het ook niet leuk en zeker niet kunnen dat Bobby zo werd aangevallen door die Chi, zeker omdat ze zelf zo netjes reageerde. Maar eerlijk is eerlijk, schade heeft dat hondje niet bij haar aangebracht. Terwijl dat bij een grote hond met hetzelfde gedrag wel eens een heel ander verhaal had kunnen zijn.
Ik denk dat je hond niets terug deed omdat hij jong en verbrouwereerd was.
Zijn instinctieve reactie was die aanvallers van zich af schudden en blijkbaar was het sneller voorbij dan dat hij de kans kreeg iets anders te bedenken dan dat.
Maar ik zou er niet van uit gaan dat dat de volgende keer ook zo zou zijn.
Dan zeg je: maar wat als het een grotere hond was, dan is het toch fijn als je hond terug knokt.
Nee. Gewoon nee. Van vechtende honden wordt niemand blij. Als jouw hond namelijk eens door een grote hond gepakt wordt, terug vecht en er achter komt dat dit goed werkt, weet je niet in welke situatie hij dit nog meer in gaat zetten. Het zou kunnen dat hij alleen van zich af bijt in situaties dat wij dat ook verantwoord vinden, het zou kunnen dat hij dat ook gaat doen als er 'niets' aan de hand is (zoals straks, als hij ouder is, een opdringerige pup/puber).
De grootte van de hond heeft naar mijn idee niets te maken met of er wel of niet gevochten gaat worden, dat ligt aan het karakter van de honden in kwestie en eventuele andere omstandigheden (pijn, gevoel iets of iemand te moeten beschermen).
Een voorbeeld.
Op gehoorzaamheid zaten Ziva en ik in een groep met Senna (Mechelse herder teef, 2 maanden jonger dan Ziva) en Jackson (Old English Bulldog, volwassen reu). Ziva was in de leeftijd van 11 maanden tot 1.5 jaar.
Alle drie waren ze van dezelfde grootte ongeveer. Ziva en Senna waren beste vriendinnen, ze rausten het hele veld over tijdens het speelkwartiertje. Rennen, stoeien, grommen, happen: all good fun! De enige keren dat er een kwaad werd was als er per ongeluk pijn gedaan werd. Piep, grom! En de ander stond direct stil: sorry, deed dat pijn? Bedoelde ik niet zo!
Ook andere honden werden met respect behandeld.
Met andere woorden de hondentaal werd goed beheerst onderling.
Jackson, een hond die pas op latere leeftijd op cursus ging, was hondagressief. Zowel naar Senna als naar Ziva is hij eens uitgevallen op een manier die meer betekende dan 'blijf uit mijn buurt'. Namelijk 'kom hier, dan scheur ik je aan stukken'.
Senna stond klaar om te vechten zodra ze hem zag. Ziva stond klaar om te vluchten.
Leeftijd en grootte zegt niets over hoe een hond gaat reageren. Misschien dat een hond als hij jong is, op een andere manier reageert dan als hij oud is. Maar het is niet zo dat een jonge hond per definitie op een bepaalde manier zal reageren.
Wees blij dat tie niets terug deed, een rottweiler kan zo ver gaan dat het niet goed afloopt met die kleintjes, jij kan die kleintjes het beste verjagen als ze gaan bijten, beter dat jij het doet dan dat je hond het doet. Hier een giga hond, Ogin, 75 kilo, als een hond lelijk doet gaat ze weg, daar ben ik dolblij om, zou zo,n kleintje toch dan in de aanval gaan, ben ik het die dat kleintje corrigeerd, niet mijn hond, een hap van Ogin en het is gebeurd net zo,n kleintje, meestal is het grote angst van zo,n kleintje ten opzichte van zo,n grote hond, moedigd het dus nooit aan....
Geen misverstand hoor Damler, je moedigd het in het geheel niet aan, ik laat alleen zien wat mijn hond zoal doet en ik heel blij ben dat zij niets terug doet....een kleintje heeft geen enkele kans bij zo,n grote, vaak staan eigenaars er nog bij te lachen ook, toch zal je moeten ingrijpen als zo,n kleintje over de schreef gaat, jouw hond verdiend geen enkele schram als die niets gedaan heeft....geef zo,n kleine maar een zetje van wegwezen als de eigenaar het laat gaan....
Dit is absoluut niet waar. Onze Peer was geweldig met pups, pups konden alles bij hem maken, veel geduldiger en liever als Wopper, die een pup nooit wat zou doen, maar wel kan snauwen als het drukke gedrag haar teveel wordt.
Maar Peer rook/zag/voelde haarfijn wanneer zijn/haar puppylicentie voorbij was en dat was meestal rond de 6 maanden.
Hij zag een klein hondje van bv 4 jaar toch echt niet aan voor een pup.
De pup waar hij ooit zo geduldig en leuk mee was, kon beter niet meer in zijn buurt komen.
En ben ik dan een slechte baas? Hij tolereerde gewoon de meeste honden niet in zijn buurt, of ze nu klein of groot waren.
Uiteraard was het aan mij om te zorgen dat hij een ander geen kwaad kon doen en dat is dus ook nooit gebeurd met vreemde honden. Wel heeft hij Wopper 2x flink te pakken gehad, mijn eigen domheid, wetende hoe fel hij was met eten, of het nu mijn eten was of dan van hen. Is daarna ook niet meer voorgekomen. Maar hij was absoluut in staat om een hond dood te bijten.
Dan terugkomend op wat ik ergens hierboven ook las dat elke hond terug zou vechten, ook dat is niet waar.
De 2x dat Wopper is aangevallen door Peer, heeft ze eerst proberen te vluchten, toen dat niet lukte, krijste ze alles bij elkaar en bleef op haar rug liggen. Uiteraard hebben wij ze zo snel dan mogelijk uit elkaar gehaald.
Dan is Wopper heel vaak door kleine hondjes gehapt, ook weleens tot bloedens toe, heel snel en heel fel. Maar nog nooit heeft ze dan ook maar iets teruggedaan.
Twee honden, dezelfde opvoeding, maar totaal andere reacties met andere honden.
TS Ik hoop dat je hond zo'n gemoedelijke goedzak blijft. Ik ben blij met Wopper die confrontaties uit de weg gaat en min of meer weigert om te vechten. Je haalt altijd nog makkelijker 1 hond uit een gevecht als dat er 2 knokken.
Ik geloof dat je niet weet wat je vraagt : een hond die terugknokt? Heb je wel eens een gevecht dat menens is gezien?
Dat wil je niet meemaken! Be carefull what you wish for, zou ik zeggen.
Het is aan jou om je hond te beschermen tegen zulke zaken.
Hier Joey, hond intolerant, behalve met puppy's, je weet niet wat je meemaakt.
Hij gaat zich aan het uitsloven, met vier poten omhoog springen, gek doen om de pup tot spelen te krijgen en hij heeft een paar vaste vriendinnetjes, met eentje is hij zwaar "in love "een chocolade bruine fletcoated retriever, genaamd Luna.
Hij word vaak uitgescholden door kleine keffers, waarvan sommige eigenaars het nog leuk vinden ook, dat die kleintjes dat durven hé, tegen zo'n gevaarlijke vechthond.
Hij loopt er met zijn neus omhoog voorbij.
Maar de mensen die te pas en te onpas hun honden los flikkeren, we zijn er weer, op plekken waar het niet mag, als dat toch eens opgelost zou zijn, maar ja dat is iets waarvan je alleen maar kan dromen, want een aangestormde losloper, die krijgt toch echt een flinke beuk of trap.
Helaas geen keus, anders is het onze HR hond die hem pakt en zijn wij, in mijn ogen geheel onterecht misschien wel onze Joey kwijt.
Natuurlijk weet ik wat ik vraag maar zo te lezen weet jij niet wat er gevraagd word.
En ja, ik weet zeker wel hoe het gaat tussen 2 forse honden en nogmaals benadruk ik mijn wil : als mijn hond wordt aangevallen door een soortgelijke forse hond die bekend staan met een moordende kracht, dan wil ik wel dat mijn hond zich verdedigd. Natuurlijk zal ik zelf dan ook wel ingrijpen, maar een doorgedraaide hond met een gewicht van 50+ kilo icm een moordende bijtkracht gaat het je niet 1-2 lukken om ze uitelkaar te houden en vooral als de eigenaar van de tegenpartij niet in de buurt te bekennen is. Maar dat wist jij toch al, waarom dan vragen of ik in zo'n situatie vraag mijn hond te verdedigen ? Tuurlijk wil ik dat!
Dat was mijn vraag ook naar, nog duidelijker kan ik niet zijn lijkt mij.
Ik ben al blij dat je hond er zonder ernstige wonden vanaf is gekomen! Wauw! Heftig, klinkt niet normaal, maar anderzijds is het hun territorium waar een vreemdeling probeert in te komen. Hmmm lastig, zou wel geschrokken zijn.
Oh? Dat zou ik dus niet willen, dat mijn hond zich verdedigt, dan heb je 2 vechtende honden, beter 1 dan 2, ik heb liever dat mijn hond kan vluchten.
Ik weet niet of je wel eens 2 vechtende honden echt hebt zien vechten, je weet niet waar je moet beginnen om ze uit elkaar te halen.
Jij moet je hond verdedigen, niet jouw hond zichzelf..
Ik zou blij zijn als mijn hond zo goedaardig is.
Ik heb zo'n felle, en dat is echt niet leuk, die pikt niks van een grotere hond, maakt hem niet uit hoe groot hij is, als ze hem niet in zijn ogen goed behandelen dan laat hij het weten ook, ik zou willen dat hij wat minder pit heeft.
heb ook een rottweiler, kleine hondjes mogen blaffen, grommen en zelf bijten (ze kijkt dan gewoon raar van 'wa ist probleem' ookal is dit schandalig' het kan haar niks schelen. Maar als eer een witte herder is of een mechelaar dan wordt ze anders en weet ze dat er een soort van machtsstrijd is. Een terrier is een klein-middelgroot honderas dus mijn rottweiler weet dat ze de baas is en reageert hier niet op. maar ja als ik hoor da ze echt wonden heeft ... hoe oud is je hond juist? rottweilers zijn super honden maar willen soms dominant ijn tegen andere grote hondenrassen ... Is natuurlijk
Hij is vandaag ( 19/06 ) precies 10 maanden. Hij heeft inderdaad een schaafwondje ( zeg maar een kras wondje ) van een cm of 2..geen bloed of dergelijke verder hoor, blijkbaar kon het hondje net niet doorbijten alhoewel hij met volle kracht hapte een paar keer.
Wel is er ook best haren verloren gegaan maar geen kale plek ofzo.
Alex is ook de allerliefste, misschien wel de liefste momenteel in de buurt zelfs..hij wilt alleen maar spelen spelen en nogmaals spelen.
Heb zelf 2 dochters thuis van 5 en 14 jaar waar hij ieder dag door doodgeknuffeld word :)
Rustige kerel, enorm speels, niet dominant, onderdanig en lief tegen iedereen en alles.
Mensen met vooroordelen weten niet wat ze zien :) Heel veel meegemaakt en zelfs een keer van 'als die maar aangelijnd is'..maar nu weet iedereen hier wat voor een schat een Rottweiler kan zijn. Ben enorm trots op hem hoor.
Dit is Alex ( 10 maanden )
Zo! Wees jij maar trots op die prachtige roti hoor.
Het is een beauty en blijkt dus ook heel vriendelijk.
Kijk, dat is perfect toch.
En daar hoort dus ook bij dat jouw hond het tolereert als er eens een uk in zijn nek hangt. Dat is niet goed en dom en kwalijk dat zo'n hondje dat waagt maar jouw hond is de wijze en gebruikt zijn kracht er niet voor. Top!
Hier ook een rottweiler vriend voor mijn hond, doet ook niemand kwaad....vaak zijn het juist de kleintjes die van zich laten horen...meer uit angst dan uit bravour, eigenaars staan meestal te kijken en doen niets...dan ben jij het die je hond in bescherming neemt, zo,n kleintje is makkelijk te verjagen...zie ik een grote hond die ik niet vertrouw dan ga ik die echt uit de weg, waar ik loop kan dat makkelijk.
Dat dus. Mijn ervaring is dat honden totaal geen onderscheid maken in formaat, wel kennen ze de 'puppylicentie'. Een pup mag veel meer bij een metaal gezonde hond dan een volwassen hond, ongeacht formaat.
Dat is fijn maar soms ook best link. Mijn honden zijn tenger en een fiks uit de klauwen gegroeide pup van een groot ras zoals bv een boxer, kan hen lelijk bezeren in zijn lompe spel. Dat soort pups vermijd ik dan zo mogelijk want mijn honden zullen dat niet duidelijk corrigeren 'want pup'.
Ik denk dat dat gedrag van die kleintjes vooral zit in de opvoeding. Ze zijn vrij onschadelijk en makkelijk op te pakken, dus wordt dat gedrag niet afgeleerd. Veel van die eigenaren vinden het juist grappig... tot een grotere hond het niet meer accepteert. Dan is Leiden in last.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?