Hoi allemaal,
Vanavond ga ik een kleine kees/dwergkeesje kruising ophalen van 7 februari. Ik heb overal rondgekeken naar hoe de eerste dagen ongeveer moeten gaan verlopen voor de pup, en geprobeerd een goed schema te vinden daarvoor. De komende paar weken ben ik thuis, dus kan ik er vol voor gaan, maar daarna ben ik overdag van 8 tot 4/5 weg. Mijn ouders willen op dat moment er voor haar zijn, maar hoe kunnen ze dat het beste doen, zonder dat de pup zich te veel aan hen gaat hechten (als baasje)? Ik zou dus graag echt goed voorbereid willen zijn, en daarom zou ik willen weten hoe bij jullie de dag eruit heeft gezien, qua voeding, uitlaten, spelen, training, en alles wat erbij komt kijken? :) Hoe vaak en hoe laat moet ik haar voeren en uitlaten? Wanneer kan ik beginnen met het trainen van de pup? Wat is belangrijk tussen het uitlaten door, moet ze dan in de bench of haarzelf vermaken? Maakt het ook nog veel verschil dat de pup iets ouder is dan rond de 8-12 weken? Een aantal vragen dus :), hoop dat jullie me kunnen helpen!
Hoi!
Wat leuk een pupje!
Dat ze iets ouder is, daar zou ik me lekker niets van aan trekken. Mijnmening is toch dat elke pup in zijn eigen tempo leert. Je merkt vanzelf waar jouw pupje aan toe is.
In het begin is het vooral belangrijk dat jullie een band krijgen. Veel tijd samen doorbrengen dus! Spelen, naar buiten, slapen bij elkaar in de buurt (als pup sliep Ziva vaak aan mijn voeten terwijl ik op de bank was zat te vouwen of tv keek).
Ook zindelijk maken is belangrijk. Doe dat liever niet met pads, ook al is dat een veel gebruikte oplossing. Je hond moet dan twee keer zindelijk worden: eerst op depad, dan naar buiten. De tweede stap duurt dan veel langer. Nee, vanaf het begin: na het slapen, etenen spelen, en ook na ieder uur tot 2 uur (afhankelijk van wat je pup aan kan), naar buiten om te laten plassen. Maak in de meeste gevallen een saai, klein rondje. Het poep- en plasrondje dat we met Ziva deden was maar 100 meter, dan waren we al weer terug bij de deur.
Neem lekker de tijd met het buiten zijn, laat je pup om zich heen kijken en dingen onderzoeken. Til haar eventueel even op als het te spannend is. In het begin willen ze soms niet van huis weg lopen. Til dan het eerste stukje op, zet op een veldje neer en laat weer naar huis terug lopen.
Gaat het buiten beter dan kun je één of twee keer per dag een wat uitgebreider rondje doen waarbij je ongetwijfeld van alles tegen komt.
In het begin zul je ook 's nachts er één of twee keer per nacht uit moeten. Hou je pup in de buurt, liefst langs je bed. In het begin ga je er uit als je de pup hoort piepen, later zet je een wekker vlak vóórdat dit gebeurt en dan kun je telkens wat gaan rekken zodat je uiteindelijk weer door kunt slapen 's nachts.
12 keer op een dag er mee naar buiten kwam bij ons wel eens voor op de spannende dagen.
Binnen is het voornamelijk slapen en spelen. En het is helemaal niet erg als ze af en toe, onder toeziend oog, zichzelf even moeten vermaken. Iets te kauwen kan ook fijn zijn, witte rawhide botten zijn geschikt voor pups maar blijf altijd! in de buurt als je hond iets te kauwen heeft, ook als ze groot is. Let op dat kauwen ook geldt als eten en je dan soms tussendoor maar in ieder geval na het kauwen extra naar buiten moet.
Ziva ging alleen in de bench als wij haar even niet in de gaten konden houden, bijvoorbeeld omdat we allebei boven waren voor het een of ander. Of als ze aan het klieren was terwijl wij wilden eten. Maar dan niet als straf.
Eten geven doe je verspreid over de dag, gewoon de maaltijden een beetje verdelen.
Waarom moet ze in een bench?
Slapen in een bench kan ik nog een beetje begrijpen, maar "haarzelf vermaken ineen bench"?
Het is niet de bedoeling dat een pup uren wakker opgesloten moet zitten in een bench.
De dagindeling wordt voor het grootste gedeelte bepaalt door de pup zelf (net als met een mensenbaby)
De pup beslist wanneer hij moet slapen, plassen,eten of spelen.
Wat fijn dat je ouders er zijn als jij te lang weg bent, fat de hond zich aan hun gaat hechten, is niet erg toch, de hond ziet heus jou wel als het baasje hoor, je bent er smorgens savonds en in de nacht, bespreek samen met je ouders af de zelfde regels ....en wat voeren betreft, heb je geen voedingsadvies gekregen van de fokker....en in de bench is niet nodig als er iemand thuis is....en als het een pup is die niets sloopt is een bench echt niet nodig, geef als die alleen is een goede ruimte waar die geen kwaad kan, drinkbak, goede botten....en je ouders die ook de tijd voor je hond nemen.
Vera: rawhide-botten hebben een calorische waarde van vrijwel 0, dat kun je bijvoorbeeld op de website van FarmFood lezen. Maar het vult de maag natuurlijk wel!
Kyra: Wat betreft zindelijk maken, is er nog een optie die je kunt overwegen: een hondentoilet. Als je over enkele weken of net iets langer je hond al vele uren alleen zult laten, is het misschien een handige optie om in huis te hebben.
Een (jonge) hond 8 uur per dag in een bench laten zitten, is heel slecht voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een hond. Honden hebben ruimte nodig om te kunnen op een andere plek te kunnen gaan liggen, zowel 's nachts als overdag. Kijk dan liever naar een puppyren en als dat allemaal goed gaat, los in de woonkamer of keuken.
Het is fijn dat je ouders de eerste tijd willen helpen. Maar is dat hele dagen bij hen of komen ze een paar keer per dag langs om te checken en even een plasje buiten te laten doen? Het meest ideale is als je een aantal dagen in de week je hondje bij iemand anders kunt achterlaten wanneer je werkt, zeker de eerste maanden. `en nee, je hoeft je geen zorgen te maken dat een hond teveel gaat hechten aan anderen, ze zijn daar heel flexibel in, passen zich prima aan, maar als jij degene bent bij wie ze slaapt, die haar het vaakst eten geeft en die er iedere dag is, zal ze jouw toch echt als haar échte baasje gaan zien!
Bedankt iedereen in ieder geval, en wat de bench betreft, dat bedoel ik alleen om haar rustig te laten slapen als ze dat wil, en in de nacht. Dus dat 'vermaken' bedorl ik gewoon buiten de bench :) Mijn moeder is de hele dag meestal thuis, en mijn vader heeft zijn bedrijf ook thuis, dus wat dat betreft gaat het goed komen. Ik vind het ook helemaal niet erg als ze zich gaat hechten aan mijn ouders en het hele gezin, dat is natuurlijk ook normaal en gezellig, ik bedoelde meer het feit dat ze mij niet meer als dé baas ziet. Maar hoe ziet of zag bij jullie de dag er ong. uit met pup?
Hier ook honden die naar mijn ouders gaan.
Onze pup ging snachts uit en smorgens tegen half 7 gelijk weer en dan ook eten, tegen 12 uur dacht ik weer eten, 5 uur en 10 uur savonds ook weer. Daarna telkens wandelen een klein rondje. Verder tussen door zette we haar vaak in de tuin of aan de overkant ivm zindelijkheid. Bij het werken gingen ze soms wel 3 hele dagen naar mijn ouders, als het niet anders was wel 5. Tegenwoordig werk ik veel meer aan huis dus nu zijn ze daar de ene week 1 dag andere week 2, ze zijn mij altijd als baasje blijven zien.
Zindelijkheid, meteen buiten zetten, na spelen, na eten, na slapen. Dat is de ene keer een paar keer per uur en de volgende keer pas na een paar uur omdat je pup lekker sliep.
Ga naar een goede en vriendelijke pup training!
Voeding zoals de fokker het deed, ook het zelfde voer geven de eerste weken.
Zorg voor kauwmateriaal als rawhhide, maar altijd onder toezicht! Dus nooit alleen mee laten
Veel plezier en reken op gebroken nachten de eerste weken.
Met 'kauwen geldt als eten' bedoel ik niet dat de pup geen brok meer hoeft als die wat botten krijgt. Ik bedoel dat je in het regime 'naar buiten om te plassen na het slapen, eten en spelen', het kauwen van botten gelijk staat aan eten. Los van de calorische waarde van dat bot.
Ik heb Ziva wel eens, vlak na het uitlaten, een rawhide bot gegeven. Na een 20 -30 minuten kauwen kwam ze overeind van haar kussen, liep drie passen, deed een plas en ging weer verder liggen kauwen
En het duurde langer dan ik durf toe te geven voor ik door had waarom ze toch in hemelsnaam die extra plas deed die ik totaal niet had verwacht. Kwam dus door het kauwen
Vandaar: kauwen staat gelijk aan eten, tijdens/na het kauwen óók naar buiten!
Wat leuk, gefeliciteerd! Ik moet nog tot in juni wachten vooraleer mijn puppy komt
Ik laat een pup meteen mijn eigen ritme kennen. Uiteraard is dat met een pup iets anders (meer uitlaten, meer voedingsmomenten, 's nachts erbij blijven) maar ik begin al wel meteen met stukjes alleen laten en meteen met routine in huis. (Niet geweldig rondlopen vb, daar is de buitenwereld voor)
Dat gaat eigenlijk verrassend vlot. Ik heb 3 weken verlof genomen, daarna ga ik terug werken.
Denk dat je echt al wel supertips hebt gehad, maar ik wil je wel echt op het hart drukken dat je samen met je ouders dezelfde regels afspreekt voor de pup! En dezelfde handelswijze... weet niet hoe jouw ouders zijn, maar als ze van de oude stempel zijn kan het wezen dat ze bv de hond met de neus in de plas duwen als ze een plasje binnen doet, of zulke dingen... wees hier dus erg duidelijk over.
Ze is er hoor ???? onderweg alles super gegaan, lekker geslapen, en thuis even naar buiten gegaan en binnen de bench laten verkennen met kleine stukjes voer. Dat ging prima, en ze ging op een gegeven moment tevreden in haar bench liggen. Vannacht ging ook heel goed! Buiten al haar behoefte gedaan, al gaar het af en toe mis. Ben dus heel blij met haar ???? Alleen onze katten vind ze nog best wel eng en spannend, Hoe kan ik dat goed laten wennen? Ik houd ze nu een beetje apart van elkaar zodat ze rustig kon wennen.
Hoe gaat het nu met de pup en de katjes?
Ik heb ze nog niet echt bij elkaar gehad, al weet ik van in ieder geval 1 vd katten dat die met ieder hondje wel kan. Als er maar ergens een hond te bekennen is, gaat die (Moortje) gelijk mee en ligt het liefst nog bij een hond in de mand :) Ik denk dus dat ik Moortje rustig hier in de keuken zet, en ze goed in de gaten houdt. Hebben jullie nog tips?
Zorg dat de katten altijd de mogelijkheid hebben weg te kunnen: of de kamer uit of ergens hogerop. Verder gewoon bij elkaar laten als jij er ook bij bent. Leer je hond dat hij niet op de katten mag jagen dmv afleiden zodra je signalen bespeurt! Gescheiden houden als je er niet bij bent.
Nog een tip: als jij relaxed bent, zijn je dieren dat ook. Dat helpt ook zeker.
Dat had ik inderdaad ook gelezen, dat lijkt me verstandig inderdaad. Gelukkig hebben mijn katten dus al wel ervaring met honden, maar natuurlijk nog niet met deze :) Ik hoop dus dat het goed gaat, en in ieder geval bedankt voor de tips, ik laat nog wel weten of ze het kunnen vinden
Moortje maakt het allemaal niet zoveel uit, die reageert net zoals anders. Roxy houdt hem goed in de gaten, maar komt al langzaam iets dichterbij. Toch wat nieuwsgierig :)
Klinkt als een goede reactie! Zolang er niet geblazen of gemept of gehapt word is het goed.
Hij blaast en hapt in ieder geval niet, af en toe wordt er nog wel wat gemept, maar dat komt ook doordat Roxy erachteraan gaat. Weet iemand misschien hoe ik dit kan tegenhouden, of houdt dat vanzelf op? Ze hebben in ieder geval zelfs al bij elkaar in de bench geslapen, met het deurtje open
Roxie doet het supergoed al met zindelijkheidstraining, het gaat binnen af en toe nog wel mis natuurlijk, maar eigenlijk altijd als we naar buiten gaan, doet ze haar behoefte weer even. Maar nu hebben we een probleempje: Ze lijkt een beetje diaree te hebben, maar daar zit af en toe ook wat bloed bij... Bij een pup is dat volgensmij heel vaak een ontstoken darm door wormen, dus zouden we dan het beste wat ontwormingsmiddel kunnen halen? Of zou er nog wat anders aan de hand kunnen zijn? Hadden jullie dat ook de 1e dagen of nog later?
Nee dat herken ik niet en is zeker een punt van aandacht. Heeft de fokker haar volgens schema ontwormd?
Het kan ook giardia zijn. Het beste kun je de ontlasting even laten onderzoeken door de dierenarts als het aan houdt.
Eens met Kees: hou het goed in de gaten! Als het goed is, heeft de fokker opgeschreven wanneer er ontwormd is, en heb je een schemaatje meegekregen wanneer je dat zelf weer moet doen.
Een beetje bloed in de ontlasting hoeft niet van wormen te zijn, het kan ook door geïrriteerd darmslijmvlies komen, en dat kan ook door stress vanwege de verhuizing of verandering van voeding komen. Maar wormen, Giardia of een andere eencellige parasiet kan ook. Dus als het langer duurt, even wat ontlasting opvangen en naar de DA om te laten testen.
Als het echt dun wordt of bloederig, moet je meteen naar de DA gaan, diarree bij pups kan echt ernstige gevolgen hebben.
Ik ga er goed op letten, en ik dacht idd ook aan stress, dat zou ook kunnen. Verder eet ze gewoon goed en heel af en toe kucht ze wat, wat ook een symptoom van wormen zou kunnen zijn. De ontlasting is verder niet extreem dun of waterig, en ook niet elke keer komt er bloed bij. Soms wel, een paar druppeltjes dan.
Van welke fokker heb je de pup gehaald?
Kuchen kan heel veel zijn, kennelhoest, hartproblemen enz.
Ik zou de ontlasting laten onderzoeken, dat kan bij je dierenarts of bij 'het woud'.
Bloed en kuchen zouden voor mij reden zijn om een bezoekje aan dierenarts te brengen. Sowieso niet verkeerd om even na te laten kijken!
Kyra, pups zijn erg kwetsbaar. Als er sprake is van kuchen of rare ontlasting is een bezoek aan de dierenarts geen overbodige luxe. Jammer dat we nu midden in en weekend zitten.
Nog een andere tip : er is een andere Kyra die ook zeer recent een pupje in huis gehaald heeft. Een en ander leidt tot verwarring. Om die te voorkomen zou je bijvoorbeeld je profielnaam kunnen veranderen in Kyra + Keesje (of de naam van je hondje. Dat kun je doen op je profiel.
Diarree en bloed, kan giardia zijn, ontstoken darm, beginnende parvo. BEL AUB EEN DIERENARTS die kan met door vragen aan de weet komen of je langs moet komen of niet. Je hebt een pup van klein ras. Vorig jaar had ik ook een pup, inmiddels 1 jaar. Mijn dierenarts zei bij het eerste controle bezoek , dat je altijd binnen twee dagen moet doen, bij diarree meteen komen, NIET AFWACHTEN. Kleine hond is heel snel uitgedroogd, sneller dan je door hebt. Bij bloed moeten alarmbellen gaan rinkelen.
Ach,die andere Kyra reageert toch niet meer.Ik vroeg haar om wat foto's,altijd leuk.Je kan natuurlijk altijd je naam veranderen zoals Jantien aangeeft.Hopelijk niets ergs met je kleintje,duimen maar.
Ik hanteerde nooit een vast schema want dat schept verwachtingen en als je dan eens niet aan dat schema kan voldoen heb je een zenuwachtige hond.
Hier sliepen ze naast bed in een grote ren waar een plasmatje in lag (ik beloonde niet voor het plassen op een matje maar het lag er als noodgeval, bij de fokker deden ze ook op kranten/matjes). Bij opstaan direct naar buiten voor een plasje en een kakje. Vervolgens eten en dan moeten ze doorgaans na hun eten binnen het uur terug naar buiten. Ik gaf 3-4x eten in het begin. Dit bouw je af naar mate ze ouder worden. Vervolgens na elk slaapmomentje naar buiten. Na eten en drinken ook. En met iets heel lekkers belonen. Na een tijdje vind je het patroon van je pup. Maar reken maar zeker om de 2 uur naar buiten (behalve snachts).
Wij gingen rond half 12 savonds voor de laatste keer naar buiten en ze sliepen eigenlijk gelijk door tot 7 uur. Maar dit is niet bij alle pups zo. Daarom leggen we ze naast bed zodat we horen wanneer ze wakker worden want dan moeten ze direct naar buiten.
Overdag sliepen ze niet in de bench omdat ze eigenlijk zelf hun rust namen.
u pup kan perfect naar je ouders als je gaat werken. Ze zal jouw als baasje blijven zien hoor. Zorg wel dat je duidelijke regels met je ouders afspreekt want uw ouders zullen dus ook mee moeten “opvoeden”.
Veel plezier met je pup!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?