Hallo iedereen,
Met Aedon gaat het super goed, maar ik heb toch 2 vraagjes.
1: Met het mooie weer laat ik Aedon heel graag zwemmen voor wat verkoeling, maar het water is nog best koud en er blijft erg veel water in Aedon's ondervacht zitten tijdens de wandeling. Zelfs na een uur is hij nog niet droog gelopen. Weet iemand misschien of dit te koud kan zijn voor hem met de wind erbij? of is het misschien schadelijk oor zijn vacht/huid?
en dan nr. 2:
Aedon is nogal een kluns met zijn voorpoten. Hij struikeld snel over zijn eigen poten of weet ergens wel weer te struikelen in een gat/over een tak oid. Nu mankt hij dan ook af en toe met zijn rechter voorpoot en doen we wat rustiger aan, maar zodra het beter lijkt te gaan 'verzwikt/verdraait' hij die poot weer. is er misschien iets wat ik nog zou kunnen doen zodat hij iets minder klunzig wordt?
Alvast bedankt
Neem een zeem mee, daar haal je veel water uit de vacht mee, loop daarna nog ruim een half uurtje dan is tie echt droog hoor....het struikelen heeft nou niet echt met klunzig te maken, en als die daarna mankt heeft tie zich flink bezeerd.....
Ik zal het eens proberen met de zeem, maar meestal is hij na flink afdrogen (de handdoek is dan compleet doorweekt) nog niet helemaal droog.
Tja met wat dan wel? Hij tilde zijn poot bv ook nooit echt goed op bij agility en toen was dan gemakzucht (want als de stok een stukje hoger ging kon hij het ineens wel). Ik weet alleen niet hoe ik hem hiermee kan helpen? Want elke keer als we rustig aandoen en het gaat weer beter dan loopt hij weer in een gat oid
De zeem kan je uitwringen en zo weer opnieuw gebruiken hoor, hier twee grote newfoundlanders met zware vachten, ik gebruik altijd de zeem na het zwemmen, de zeem is doorweekt van hetvele water, even uitwringen en opnieuw gebruiken, daarna drooglopen, thuis gebruik ik eventueel nog de waterblazer maar de zeem geloof me daar red je het echt mee hoor......
Wat het manken betreft, dan lopen waar er niet te veel gaten zitten, gras goed opletten, als daar te veel gaten inzitten loop je ergens anders met de hond...een hond die steeds mankt heeft al langere tijd last van zijn poot.
Lisa, ik heb de fotoos gezien van je hondenmaatjes, gebruik een zeem en je hebt bijna droge honden als je thuis bent....kijk eenswat voor vachten die van mij hebben, dikke ondervachten die echt nat zijn door het zwemmen, door gebruik van de zeem haal je echt heel veel water eruit, uitwringen en weer drogen....net zolang tot er geen water meer uitkomt...en drooglopen daarna, als je hond in beweging blijft is het niet te koud voor ze...kom je thuis en er komt nog water uit de vachten, gebruik weer de zeem...beter dan tien handdoeken....
Ik denk niet dat het klunzigheid is, maar eerder dat het iets lichamelijks is.
Ik zou hem dan niet te gek laten doen, om te voorkomen dat het erger wordt.
Black zwemt nu ook, eigenlijk het hele jaar door wel.
Drooglopen doe ik ook nooit, dat zou uren kosten.
Als je thuis bent, en hij kan opdrogen zonder in de tocht te zitten, is prima.
@Willemijn is dat zo'n pet towel die je bedoeld? Dat vind ik (op het moment) een beetje zonde om aan te schaffen aangezien Aedon hier nog maar even is en als ik de handdoek dan mee geef aan mama krijg ik hem waarschijnlijk nooit mee terug of gaat hij stuk.
Ik probeer hem oom zoveel mogelijk op vlakke stukken te laten lopen, maar zodra ik hem wat mee vrijheid geef als zijn poot betert loopt hij er weer onvoorzichtig mee.
@sylvia wat zou het dan voor lichamelijks kunnen zijn? Of denk ie dat het gewoon de pijn van de eerdere blessure is?
Qua drogen kan hij inderdaad wel toch vrij drogen zeg maar, dus dan is het niet erg als hij tijdens het wandelen nog nat is met deze wind?
Als het manken aan blijft houden ga ik sowieso even langs de DA, maar na een rustige periode loopt hij eigenlijk niet meer mank totdat hij de poot weer blesseert
Dat weet ik niet, misschien kan hij last hebben van een oude blessure?
Maar als hij mank gaat lopen op momenten dat hij wat meer doet dan anders, dat is niet echt zoals het hoort.
Mank lopen betekent altijd pijn, daarom is het inderdaad geen slecht idee om uit te laten zoeken waar dat vandaan komt.
Bij mij zijn er geen oude blessures bekend, maar in Friesland word hij bijna alleen maar uitgelaten met de bal en werpstok, dus misschien dat het hier aan ligt?
Even nog een beetje toelichting:
Ik mag er gewoon aanzitten, er is niets mis met zijn kussentjes (geen scheuren of doornen etc), geen afgescheurde of kapotte nagel en ik mag zijn poot ook rekken en buigen. Dan laat hij geen pijn signalen zien.
Het manken is ook niet heel erg. De meeste mensen valt het niet eens op. Het is naast heel lichtjes af en toe
Je kan ook een zeem kopen bij het kruidvat, die zijn niet zo duur, een zeem is fijner dan een handdoek, opbergen in een plasticzakje wat gaatjes erin doen...zo blijft de zeem soepel.....en manken is een teken van pijn, komt dat te vaak voor laat het nakijken.....en met dit weer goed drogen met de zeem en drooglopen, zolang je hond in beweging is vat tie geen kou...nogmaals mooi drogen net de zeem...
Geen gegooi meer met de bal, wanneer men een bal gooit gaat de hond er achteraan en voor die hem pakt remt de hond af, zijn gewrichten krijgen daar keer op keer een opdonder van , op een gegeven moment wordt dat een blessure.....
Toch met een hond die gaat manken als je meer van hem vraagt, zou het wel fijn zijn als je de oorzaak weet.
Je hoeft het niet aan de buitenkant te kunnen zien, kan ook wel iets inwendigs zijn.
Maar zolang je dat niet weet zou ik uitkijken dat hij niet teveel rare bewegingen maakt, ook niet uitlaten met de ballenwerper ivm het snelle remmen en wendingen.
Ik weet het Willemijn, maar hier heb ik helaas geen inspraak in.
Al een aantal keer heb ik het aangekaart bij mijn moeder en haar vriend, maar er word niet geluisterd.
Voor hun is met de bal een "goede manier" van beweging en uitdaging die hun niet zoveel tijd en moeite kost.
Ik doe mijn best
Een hond die zo vaak mank is, dat lijkt voor mij ook dat het aan iets anders ligt dan klunzigheid. Ik moet zeggen dat ik ook niets zag toen je tijdens de wandeling zei dat hij mankte, dus het is echt maar heel licht. Dat wijst voor mij ook op iets anders dan klunzigheid. Als hij ergens tegen aan stoot met zijn poot en het doet pijn, verwacht je dat hij even flink mankt en het daarna weer minder wordt. Maar heel lichtjes gaan manken klinkt niet als een hond die zich verstapt heeft.
Mocht je toch willen proberen oefeningen tegen zijn klunzigheid te doen, ga dan eens zoeken naar coordinatie oefeningen voor paarden. Ook paardenpubers kunnen aardig over hun benen struikelen, dat moet opgelost zijn voor ze ingereden worden.
Wat betreft het nat worden en het dan te koud krijgen: als ik me daar zorgen om moest maken kon ik Ziva niet meer uitlaten. Die duikt in elke sloot die ze tegen komt, kou of geen kou. Ze heeft zelfs eens de ijsdruppels in haar vacht gehad (het was boven nul maar er stond een frisse wind, ik had het niet in de gaten). Maar rillen? Nee hoor. En ze dook ook zó weer terug het water in.
Terwijl ze wel rilde toen het vorig jaar na de warme zomer, opeens een stuk afkoelde en ze even stil stond.
Zolang hij in beweging blijft loopt het niet zo'n vaart met dat te koud krijgen. Begint hij te rillen dan is het wel zaak hem warm en droog te krijgen. Maar met deze temperaturen zal dat niet zo snel gebeuren.
Mijn heidewachtel liep klunzig, viel door voorpoten heen, zag er echt dom uit. Tot op een gegeven moment na een dergelijke klunzigheid, de nagel scheurde . Naar dierenarts en die maakte toen ook fotoos van voorpoten en schouders, bleek ze in beide schouders artrose te hebben. Ik weet niet hoe oud jouw hond is, maar artrose is van alle leeftijden. Ik heb haar toen hokamix gegeven (destijds het enige ,,alternatieve,, middel), na een paar weken was er van de klunzigheid niets meer over en kon ik de pijn stilling afbouwen. Zonder pijnstilling en zonder valpartijen oud geworden.
De gescheurde nagel is verwijderd en gaan ontsteken, dat kostte haar een teen, helaas.
Hhhmmm, artrose is dus een waarschijnlijke mogelijkheid dat is flink balen
In ieder geval kan hij dan alvast veilig zwemmen. Dat zal hij leuk vinden.
Ik betwijfel wel of zwemmen in koud water goed is voor artrose.
Ik heb artrose over mijn heel lichaam en als het koud is doet alles dubbel zo fel pijn.
Eens, onze Wopper heeft spondylose in haar rug en behoorlijk ernstige artrose in haar hak en pols. Ze mag deze tijd beslist nog niet zwemmen, ze krijgt er onherroepelijk last van.
Wopper heeft ook dat " klunzige" zoals jij dat noemt. Als ze op een eikeltje of steentje stapt, gaat ze wat manken. Ze loopt sowieso erg beroerd op steentjes/grindpad
@ Luz en Bulleke goed dat jullie het zeggen. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht
Komende week ga ik het nog even goed in de gaten houden en doen we nog rustig aan. Als het daarna niet verminderd of zelfs erger word ga ik meteen naar de DA.
Bedankt voor de hulp allemaal
Maar stel dat het artrose is, er zijn warme honden therapie baden waar je hond in warm water kan zwemmen met begeleiding!
Yara had als jonge hond ook dat "klunzige". Ze verstapte zich net ff te vaak naar mijn idee, dus foto's gemaakt.
En idd ED, HD en artrose.
Ik geloof niet in een hond die klunzig is, maar wel een hond die om eoa reden (vaak fysiek) slechte controle heeft over zijn lijf.
Ik zou eens een afspraak maken met een goede osteopaat/fysio ter controle.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?