Even een update! We vertrouwden het niet. Ze ging opeens overgeven, sinds de maagzuurremmers, dus na 2 dagen besloot ik om ze niet meer te geven. Ze bleef hijgen en na het weekend zijn we meteen naar de dierenarts gegaan. We konden dinsdag terecht en na aandringen gingen ze toch maar foto’s maken van de longen. Het zit dus niet goed. De longen horen zwart te zijn, maar bij Daya zitten er witte wolkenachtige dingen in. Omdat ze niet hoest, kan het geen longontsteking zijn. Ze weten dus niet wat het is. De foto’s worden nu nagekeken door een andere praktijk en morgen zorgen wij dat ze worden nagekeken door een röntgenoloog. Dus dan maar even afwachten...
ow jee, ik duim voor jullie, maar dat klinkt zorgelijk.
Och hoop op rap weten wat het is heel veel beterschap voor daya
goed dat je het verder hebt laten onderzoeken,
laten we hopen dat het allemaal meevalt, ik duim er in ieder geval ook voor.
Hoi Sam,
Ik heb net jullie verhaal voor het eerst gelezen.
Ik ga ook voor jullie duimen dat het op te lossen is met een behandeling!!!
Wat een lieverd om te zien op jullie profiel.
Sterkte!!!!
Hier wordt ook hard mee geduimd natuurlijk
Je zou ook de stichting nog even kunnen vragen of ze de symptomen/het beeld herkennen van iets wat lokaal daar voorkomt..soms wordt daar niet aangedacht ivm artsen dat hier zelden of nooit tegenkomen...en simpelweg dus niet herkennen
dus wees duidelijk over de herkomst tegen elke arts
Ik duim mee.
Och nee toch :(... Dat klinkt niet goed. Hebben ze ook mogelijke verklaringen gegeven voor die wolken?
Dat hijgen moet een oorzaak hebben.
Ben benieuwd naar de visie van de röntgenoloog.
Witte vlekken kan op vocht in de longen wijzen. Dit kan allerlei oorzaken hebben.
Hopelijk is het behandelbaar.
Sterkte.
Sterkte!
Net telefoontje gehad van de DA. Het bloedonderzoek vertelde dat ze hartwormen heeft... Fijn dat we weten wat er is. We worden vandaag gebeld met een plan van aanpak!
Hoi Sam,
Bedankt voor de update!!
Waarschijnlijk even schrikken dit hadden jullie vast niet gedacht toen het hijgen net begon.
Wel fijn dat jullie nu exact weten wat er speelt en dat er een plan wordt behandel opgesteld.
Hoop dat de behandeling snel kan worden opgestart.
Eigenlijk voor jullie hond fijn dat deze het zo heeft getroffen zodat er snel aan zijn gezondheid kan worden gewerkt.
Hoop dat jullie ons op de hoogte houden.
Ondertussen beterschap!!!
Oh Bah, Franse hartworm - neem ik aan. Dat wordt afzien de komende tijd, arme Daya. In dit topic op Barfplaats kun je er van alles over lezen...
Pas ook goed op dat je geen ontlasting laat liggen buiten, je wilt echt niet dat andere honden en hun baasjes dit overkomt.
Oh nee, dat was het eerste waar ik aan dacht aangezien de hond van een vriendin vorig jaar dezelfde klachten had en hartworm bleek te hebben.
Heel veel sterkte de komende tijd. Hopelijk gaat de behandeling aanslaan! Het kan een lange weg zijn.
Heel veel sterkte en hoop dat behandeling rap aanslaat
Ik denk niet dat het franse hartworm is. Ze komt uit Roemenië en daar komt hartworm voor...
Het was echt schrikken. We werden net weer gebeld. Maandag tussen half 2 en half 3 worden we weer gebeld. Ze gaan nu een plan schrijven en medicatie bestellen.
Het kan gevaarlijk zijn om dit weekend niks te doen, maar het kan ook gevaarlijk zijn om alles overhaast te doen... Nou, wat een geruststelling... bah!
Wat een slecht nieuws. Ria vroeg eerder in dit topic al of Daya hierop getest was.
Arme hond; de behandeling is zeer belastend voor je Daya en daardoor ook voor jullie. Zij moet tijdens de behandeling ook 30-40 dagen heel rustig gehouden worden. Info van het specialistische Medisch Centrum voor Dieren https://www.mcvoordieren.nl/hartworm
Goede stichtingen/organisaties testen de honden op hartworm.
Is dat in Roemenië gedaan?
Heel veel sterkte en hopelijk slaat de behandeling aan.
Ik weet niet in welke regio je woont maar Franse hartworm (ook wel Longworm) is in Nederland al voorgekomen op de Veluwe, in Almere en in Den Haag. Besmetting daarmee kan dus in Nederland.
Ze is pas sinds kort in Nederland en alleen nog hier in de buurt geweest. Dus ik denk niet dat het Franse Long/hartworm is.
Het is zeer zeker geen franse long/hartworm, maar echte roemeense hartworm.
We onderzoeken of we naar een 2de lijnsdierenkliniek mogen, op eigen initiatief. Even kijken hoe we het financieel gaan oplossen... Want we denken dat het behoorlijk prijzig gaat worden. Maar Daya gaat voor...
Dat is heel slecht nieuws,sterkte.
Mijn Roemeen had (voor adoptie) ook hartworm. Hij is in Roemenië behandeld en pas tien hij vrij was van hartworm mocht hij naar Nederland. Hij heeft het goed doorstaan maar hij had ook nog geen klachten.
Ik hoop dat de behandeling voorspoedig gaat! Toch altijd spannend.
Eerlijk gezegd verbaast het me dat dit blijkbaar niet getest is door de organisatie die de adoptie geregeld heeft... Heb je nog contact met ze gehad?
Hartworm schijnt wel goed te behandelen te zijn, als je er op tijd bij bent. In principe zou Daya er al op getest geweest moeten zijn in het asiel. Zoiets moeten ze testen voordat ze überhaupt een hond naar Nederland halen. Maar goed...
Is de hartworm datgene wat ze in de longen gezien hebben? En kunnen ze ook een indicatie geven hoe lang dit al gaande is?
Trouwens, ze moeten wel voor de slow-kill methode gaan! Als er te veel wormen ineens dood gaan, kunnen ze bloedvaten bij de longen afsluiten...
Dirofilaria Immitis, de 'spaghetti-hartworm', zit in het hart; veel stichtingen testen hier wel op. Deze komt in Roemenië niet heel vaak voor, meer Spanje, Italië en Griekenland. Deze wordt tot 30 cm lang en heeft een bepaalde muggensoort nodig die hier niet kan leven in ons koude klimaat
Angiostrongylus vasorum (‘Franse hartworm’). en nog een ander type dat bij o.a. vossen voorkomt (Crenosoma vulpis, maar ook o.a. Capillaria aerophila), zit in de bloedvaten in de longen en rondom het hart. Het zijn kleine wormpjes, van 1 a 1,6 cm. Deze typen wormen komen ook gewoon in o.a. Duitsland en Nederland voor.
De benaming 'Roemeense hartworm' bestaat niet. 'Franse' hartworm is zo genoemd omdat hij voor het eerst in Frankrijk werd ontdekt.
De dierenarts vertelde dat ze er heel weinig vanaf weten, omdat het hier niet voorkomt. Althans, dat is wat zij zeggen. Ze hebben nog geen honden gehad met deze worm. We gaan sowieso naar een 2delijns dierenkliniek. De artsen die wij hebben gesproken weten dus niet hoe ver het is en wat ze moeten doen. We hopen dat morgen te horen! Uiteraard deel ik het met jullie!
De stichting heeft gemeld dat ze ons zullen ondersteunen in het kostenplaatje. We gaan snel even bekijken wat zij bedoelen met ‘ondersteunen’. We vinden dit wel al erg fijn!! Ze zeggen Daya wel getest te hebben en dat ze negatief uit de bus kwam. Ze denken dat er iets mis is gegaan met het bloed.
Bedoelde het niet als ‘Roemeense hartwarom’. Maar meer omdat de artsen hier (2 verschillende dierenartsen van verschillende praktijken) gesproken die vertelde dat deze worm hier niet voor komt en ze dus geen ervaring hebben. Vandaar dus mijn beredenering. Maar veel dank voor je uitleg, het is een stuk duidelijker! Er komt zoveel op ons af, nu... zoveel verschillende verhalen. Morgen afwachten war de tweedelijnsartsen zeggen.
Ja, klopt ja!! Ik hoorde de verhalen. Getsie! Alles voor Daya en lekker rustig aandoen en zorgen voor zo min mogelijke complicaties! Als zij maar weer beter wordt!
We lopen nu hele kleine rondjes, nou mevrouw is er niet mee eens! Als ze ons, en wij haar, eens zouden begrijpen!
Helaas komt hartworm ook in Zuidoost Europa voor. Bulgarije, Roemenië, ...
https://www.mcvoordieren.nl/hartworm
Hier staat een overzichtskaart.
Ook geeft de eerste 5-6 maanden na besmetting (via een mug) nog geen problemen. Daarna kunnen klachten ontstaan.
Als je weet dat deze wormen wel tot 30 cm lang kunnen worden, dan kun je er beeld vormen van risico's gedurende de behandeling.
Ik heb vaker gehoord dat in Nederland erg weinig ervaring is met de behandeling (omdat het hier niet voorkomt). Medicatie schijnt ook niet gemakkelijk beschikbaar te zijn, dacht ik.
Ik weet dat de medicatie voor mijn hond (die toen nog in Roemenië was) uit Italië kwam. Ik heb in de adoptiepapieren de naam.van het gebruikte middel nog wel ergens staan.
Het zou fijn/handig zijn als ze vanuit NL contact zouden hebben met een buitenlandse universiteit/kliniek waar ze wel veel ervaring hebben met de behandeling...
Anyway... veel beterschap voor jullie hond!!!
Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht info over hartworm
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?