Bij mijn oudste teefje werd een tweetal jaren geleden een knobbeltje gevonden rond de anaalklieren. Het was niet heel groot maar de toenmalige DA wilde niet opereren omdat er te veel kans was op incontinentie.
Ondertussen is het gezwel uitgegroeid tot een flinke knikker en is opereren zo goed als uitgesloten. Mijn huidige DA doet het zeker niet maar zou doorverwijzen naar een goede dierenkliniek. Het hondje is intussen 14 jaar dus ik weet maar al te goed dat het voor haar een zware operatie is.
Nog apart van de kosten, denk ik vooral aan het hondje zelf en hoe ze een eventuele operatie zou doorstaan. Ik ben kwaad op de vorige DA die zei dat het niet te opereren was, terwijl het toen nog perfect kon, volgens de DA waar ik nu ga.
Fysiek is het hondje in goede conditie (bloedonderzoek was perfect) maar ik merk wel dat ze wat begint te dementeren.
Zouden jullie nog opereren? Of enkel pijn bestrijden?
Ik zou enkel gaan voor pijnbestrijding.
Hoe gaat je beginnend dementerende hond uit zo'n narcose komen? Vergeet niet dat dat een enorme aanslag op het lichaam en geest heeft. Daarnaast het herstel van de operatie zelf.
Ik zou gaan voor kwaliteit van leven, 14 jaar en zo'n heftige operatie, ik zou het niet doen.
Ik zou er ook voor kiezen om een oud begin dementerend hondje niet te opereren en pijnbestrijding inzetten.
Blijf goed opletten hoe het met je hondje gesteld is en houd de hondwaardigheid in de gaten. Als leven lijden wordt, is het tijd om je hondje uit liefde los te laten. Het is een kleine troost dat je teefje een mooie leeftijd heeft bereikt.
Sterkte.
Ik zou ook voor pijnbestrijding gaan, en niet meer laten opereren. Heeft ze er erg veel last van?
Mijn vorige hond heeft dat ook gehad, hij was net 14 en is er aan geopereerd, ik kan je vertellen dat dat zeer goed ging, hond ook blij, want het is pijnlijk, ik heb hem laten opereren omdat hij een keer door bosjes sprong en met zijn knobbel een tak had geraakt, dat was een ontzettende bloeding dus we hebben het weg laten halen.
Na 3 dagen was hij weer helemaal het ventje, ik zou niet weten waarom je dat laat zitten.
Er is wel kans dat het terug komt na jaren maar op die leeftijd maakt het niet zoveel uit.
Als je vragen hebt mag je PB en, ik ben alleen niet heel vaak aanwezig.
Wel of niet opereren, ligt aan de conditie van je hond, ik lees dementerende, je zal met je huidige dierenarts dit moeten overleggen....wat voor keuze je zal maken.....hopend dat er geen uitzaaiingen zijn dan zou ik zelf zeker nee zeggen, maar overleg het eerst.
dementeren en in goede gezondheid zijn gaat voor mij niet samen, dus ik zou toch een echt goed gesprek met je dierenarts aangaan en de voors en tegens zorgvuldig afwegen.
Bij momenten probeert ze er aan te likken en dan jankt ze dus dan heeft ze toch wel pijn. Ontlasten gaat soms moeizaam, soms vlot. Ik geef vlozaad, op aanraden van de DA.
Moeilijk moeilijk.
Als de dierenartsen al van mening verschillen.
Het is al een hele leeftijd en een beetje dementeren. Moeilijke beslissing.
Als er zou geopereerd worden, moet er toch eerst een longfoto gemaakt worden om te zien of er geen uitzaaiingen zijn.
Dat dus...
Ik heb niet op elke reactie gereageerd maar dat wil niet zeggen dat ik ze niet gelezen heb. Iedereen bedankt voor het meedenken, ten laatste volgende week moet er beslist worden hoe we het verder gaan aanpakken.
Onze eerst hond had dat ook . Toen werd nooit gesproken van opereren. Wat ik wél weet is dat hij steeds erge pijn had om te poepen, hurkend rondlopen .
In deze tijd zou ik hem direct zelfs op leeftijd laten opereren, ALS hart nog goed is.
Moeilijke beslissing maar als hij pijn heeft .....
als je het poepen makkelijker wil maken dan raad ik Iso Gel aan, te koop bij medpets, dat maakt de ontlasting als een slak zo zacht, werkt beter dan vlozaad en Psylium husk.
Het is er van gemaakt, kan verder geen kwaad.
Bij Faro was het niet kwaadaardig, daar ging ik eigenlijk van uit, dus onderzoeken op uitzaaingen is wel nodig.
Weet je of het kwaadaardig is?
Renate
Krijgt je hondje medicatie tegen de pijn? Dat lijkt me nu echt nodig.
Ik had een hond die op het einde van zijn leven een niet operabel gezwel bij de uitgang van zijn blaas had. Het plassen kostte hem veel moeite en deed pijn. Vanaf de diagnose tot de dag dat hij werd ingeslapen, kreeg hij pijnmedicatie.
Zonder antwoorden gelezen te hebben ik zou laten opereren,mocht het hondje niet meer wakker worden dan wordt jezelf een moeilijke beslissing ontnomen.
En mocht het hondje wakker worden dan heeft het nog een stukje leven zonder pijn en ellende,ze herstellen goed van zo een operatie.
Kan ze het dan nog wel ophouden?
We weten niet of het kwaadaardig is, de DA kan het onder een roesje aanprikken en laten onderzoeken maar dat moeten we dus nog bespreken.
Ja het blijft gewoon dikke poep met Iso Gel, alleen word het nooit te hard, het werkt zowel tegen diaree en te harde poep, het glijd er makkelijker uit zeg maar, de drol lijkt op zoals een slak aan voelt, maar is nog wel compact, het loopt er dus niet uit, het blijft gewoon een drol.
Pslylium Husk kan je ook geven, dat geeft hetzelfde resultaat alleen dan moet je hond genoeg water binnen krijgen anders gaan de velletjes klonteren, dat heb ik met mijn hond gehad toen hij ook rot poepte, hij kon toen nog wel zelf poepen, later niet meer, toen gaven we dat ook niet meer, wij hielpen hem toen met poepen, Faro had tumoren (goedaardig) en een megacolon, door de mega colon kon hij het er zelf niet meer uitpersen.
Iso Gel maakt de darmen niet lui, het houd alleen vocht vast, dat zorgt dat de drol altijd van dezelfde structuur is, nooit te hard en nooit te zacht.
Moeilijk hoor, ik ken je hond niet, sterkte met de beslissing!
Is (beginnende) dementie aangetoond via een mri-scan? Of is het een vermoeden van?
Er is geen nmr gemaakt maar ik merk dat haar gedrag veranderd is: onrust, blaffen...
Ondertussen ben ik terug geweest bij de DA en die had geen goed nieuws. De tumor is volgens haar groter geworden. Opereren is uitgesloten, we gaan nu voor pijnbestrijding en een comfortabele oude dag voor zover nog mogelijk.
Bloedonderzoek wees op een infectie en haar calcium staat (iets) te hoog.
Aaah.. sterkte!!
Helaas slecht nieuws Renate.
Houd je hond goed in de gaten. Let op houding: o.a. lage rug, oren naar achteren, staart laag en hijgen zijn tekenen van pijn. Laat je hond niet afzien en maak de moeilijke beslissing op tijd.
Ik hoop dat jullie nog wat tijd bij elkaar kunnen zijn.
Sterkte.
Sterkte Renate hoop jullie samen nog tijd kunnen genieten
Sterkte renate
veel sterkte
Dankjewel iedereen voor de reacties.
Ik ga zeker deze signalen in de gaten houden. Het "rare" is, ze ziet er voor haar leeftijd nog goed uit. Glanzende vacht, mooi op gewicht. En ze wil absoluut mee wandelen. Ik laat haar los lopen zodat ze haar eigen tempo kan bepalen. Het worden moeilijke tijden, maar dat kent iedereen die al ooit een hond heeft moeten afgeven.
Renate sterkte met alles.
Nog heel veel sterkte Renate we kennen hoe het voelt
Heel veel sterkte!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?