Bij de whippet ben ik minder bekend met de fokkers, maar ik denk dat die niet perse lastig te verkrijgen zijn.
De silken trouwens ook niet, al moet je niet verwachten er volgende week al 1 in huis te hebben. Het ligt er ook een beetje aan of de dekkingen slagen, hoeveel pups er natuurlijk geboren worden en ook aan jouw voorkeuren. Voor een teefje wacht je bijvoorbeeld vaak langer dan een reutje.
Voor mijn beide dames heb ik even een paar maanden op de wachtlijst gestaan, en de reu die ik heb was overgebleven en kon ik dus direct op reageren zonder eerst te wachten.
Je kunt zodra je een fokker hebt gevonden natuurlijk altijd informeren over een geschatte wachttijd. Vaak plannen de fokkers hun nestplannen ver voorruit, dus weten ze dat wel een beetje in te schatten voor je.
Mijn zusje heeft ook een whippet erg leuke, lieve en zachte hond. Heel makkelijk naar andere honden en ook naar mensen. Doet geen vlieg kwaad. Blaffen ook weinig.
Eventueel zou ik kunnen vragen waar zij hem vandaan hebben qua fokker.
Zij lopen er ook mee hard en dat vind ie erg leuk en houdt het heel makkelijk vol. Steppen deden ze er ook mee, maar hardlopen vind mijn zusje leuker. Loslopen kan hij ook goed, nadeel van een windhond is wel dat daar natuurlijk ook jacht in zit dus in bossen gaat dat loslopen niet zo goed, maar op een strand enzo is het geen probleem. Waar je ook rekening mee moet houden bij het los laten lopen is dat de hond hoge snelheid kan halen en dan zien ze takken of prikkeldraad of zo nog al eens over het hoofd. Hun tere huidje ligt vrij snel en makkelijk open. Ook kan het zijn dat met rennen met andere honden het jacht instinct naar boven komt en dan willen ze nog wel eens gaan happen naar de andere hond (niet perse gemeen, maar wel vervelend en pijnlijk voor de andere hond). Mijn zusje gebruikt veel de frisbee om de hond even lekker te laten rennen.
Wat een leuke wending heeft dit topic gekregen. Hou je ons op de hoogte, Jur?
Wij willen sowieso pas van de zomer een hond in huis halen, dus we hebben nog even om er een te vinden. We denken er serieus over om een jonge herplaatser te nemen als we die kunnen vinden. Maar een pup is natuurlijk geweldig leuk (maar druk).
Maar eerst maar eens kennis maken met een “live” Whippet of Windsprite.
Suggesties voor goede fokkers zijn meer dan welkom.
Wanneer er ontwikkelingen zijn laat ik het zeker weten :-)
Engelse Springer Spaniel - Showlijn? (daar heb ik er nog nooit een van gezien die ging jagen)
Sheltie?
Schapendoes (wel veel vachtverzorging)
Ik weet niet in wat voor vorm het autisme van jullie kind zich uit. Maar iets waar ik wel rekening mee zou houden zeker met een herplaatser is dat het soms best gevoelige types kunnen zijn.
Ja, dat vind ook ook wel een punt, daarom zou ik dan altijd proberen of we de hond eerst een weekje op “proef” kunnen krijgen. Op afstand een hond kiezen (uit het buitenland bijvoorbeeld) zal ik daarom zelf niet snel doen.
Nee dat zou ik zeker niet doen idd. Vaak is er zo weinig over een hond bekend dat je geen idee hebt hoe de hond zich zal ontpoppen als hij gewent is.
Wees ook voorzichtig met een weekje. Want een hond is pas na een week of 4/5 een beetje gewend aan de nieuwe situatie en zal dan pas zijn ware aard beginnen te laten zien.
Willen graag een rashond via een vereniging. Misschien is het een idee om eens bij asiels etc. te kijken of er een geschikte hond is. Want opzicht denk ik dat jullie heel goed bezig zijn met uitzoeken, maar dat veel van jullie "eisen" (klinkt een beetje gek) afhankelijk zijn van een typetje een persoonlijkheid in de hond zelf.
Mijn zusje heeft haar Whippet hier vandaan;
En deze twee knappe honden deel ik dan ook maar even
https://www.animalinneed.com/honden-in-nederland/3912-bambina
En
https://www.animalinneed.com/honden-in-nederland/3911-benji-2
Ze zijn wel een slag groter dan een Whippet (of twee slagen)
Maar wie weet woont ze in de buurt, deze twee honden zitten volgens mij in hetzelfde gastgezin.
Soms. Soms niet. Als je een herplaatser neemt, doe dat dan via een goed asiel, een goede stichting of via een fokker. Stichting SOS-Strays werkt bijvoorbeeld met opvanggezinnen in Nederland, waardoor er al heel veel bekend is over het gedrag van een hond, maar deze stichting werkt ook met een Spaans asiel dat met een selectie van hun honden als therapie-en aaihond meedoet aan projecten bij instellingen in de bejaarden en gehandicaptenzorg en op scholen. En ze hebben een project lopen waarbij een familie een hond op afstand kan 'adopteren', bijvoorbeeld omdat ze zelf geen hond mogen hebben van hun huisbaas, of omdat ze teveel moeten werken, of omdat ouders willen dat kuinderen leren goed met dieren om te gaan... en die komen dan iedere week met de kids om met de hond te spelen en wandelen - en als een hond wordt geadopteerd, zoeken ze een nieuw weekendmaatje uit. Een aantal van deze honden zijn ook naar NL en B gekomen. Zulke honden zouden voor jullie ook heel geschikt kunnen zijn. Een goede stichting zou je dus heel goed kunnen helpen.
Een ander ras dat erg geschikt is als therapiehond voor kinderen, is de Spaanse waterhond. Antonio García Perez een van bekendste fokkers(en de redder) van dit ras, doet met zijn honden een project met autistische kinderen op scholen. (Hij maakt zich ook boos dat er teveel van deze honden gedumpt worden en vervolgens afgemaakt) Waterhonden zijn echt geweldig met kinderen...
Ik kom even reageren over de whippet. Ik heb zelf autisme en een Whippet van nu 5 maanden oud. Troy is echt een zalige hond! Wel moeten we zeggen dat Troy geen echte whippet is maar hij lijkt een kruising met een galgo of greyhound. Zo lief en zachtaardig. Afgelopen weekend hebben we hem voor het eerst losgelaten op een losloopweide, dat ging super. Hij bleef erg goed in onze buurt. Ik wil met hem gaan canicrossen. Mocht je dus vragen hebben ben ik zeker beschikbaar.
Wat goed dat je je huiswerk doet! Fokkers kun je vinden via de rasvereniging van het ras naar keuze, of ga eens kijken bij een show. Daar zijn meerdere honden van een ras en dan kun je kijken of het ras je echt aanspreekt. En op fb zijn van vele rassen wel een eigen pagina met foto’s en verhalen. Kun je gelijk je vragen over het ras stellen.
Een ras uitzoeken is erg moeilijk. Een goed uitgangspunt is energie van het ras en energie/ tijd van de mensen om met de hond bezig te zijn. Vachtverzorging is ook een ding. Wil je liever borstelen of stofzuigen bijvoorbeeld. Een leuk en gevoelig ras is bijv de havanezer.
Succes met de zoektocht
We hebben ons de laatste tijd flink verdiept in het karakter van de Whippet (in zijn algemeen) en we zijn er echt van overtuigd dat dat de hond voor ons is...
De vraag die nu nog open staat is herplaatser of pup. Beiden hebben voor en nadelen, maar vooralsnog heb ik het idee dat het makkelijker is om aan een pup te komen dan aan een (jonge) herplaatser. We wilen wel graag een whippet, of windsprite, dus niet een greyhound of andere windhond.
Bedankt voor de tip!
Mooi dat jullie eruit zijn! Hou ons op de hoogte en post vooral foto´s komende zomer als hij/zij er is.
Ik heb zelf een pup genomen, omdat ik de hond nog wilde kunnen ´kneden´. Achteraf gezien zie ik nu ook zo ontzettend veel herplaatsers (bijv op marktplaats honden die met de domste redenen worden weggedaan) dat ik voor een volgende hond dat idee wel mooier vind. Bedenk wel dat als je een pup hebt van een goeie fokker dat je qua gedrag en gezondheidsvooruitzichten al veel meer weet.
Ik zou voor een pup gaan van een goede fokker. Zodat je weet waar de hond vandaan komt en wat het verleden van het hondje is. Eerst gaan kijken en kennismaken en je op de lijst laten zetten voor een pupje.
Voor een eerste hond zou ik niet starten met een hond met rugzakje? Die grotere ,,whippets,, uit het buitenland hebben meestal heel veel jachtpassie en kunnen dan ook niet vaak loslopen, eigen ervaring met dergelijke cursisten op de hondenschool waar ik les gaf.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?