Afgelopen vrijdag ben ik gebeten door een hond. Wat deed ik verkeerd en..... moet ik aangifte doen of niet?
Mijn kant van het verhaal: ik liep met mijn hond Ziva, een Engelse Cocker Spaniel van zes jaar, los op een veldweg van een losloopgebied naar huis. Ik zie een oudere mevrouw (70 plus) met een Rottweiler tegemoet komen. Omdat zij de hond vast had, heb ik Ziva, die nog los was waar het niet meer mocht, bij me geroepen, laten zitten en ook vast gemaakt. De afstand tussen ons en mevrouw bedroeg toen nog zo’n 80 meter. Ik liep door, met Ziva links naast me, en zag dat de mevrouw in hetzelfde spoor als ik bleef lopen, ook met de hond links naast haar, maar dat ze al haar kracht nodig had om de hond onder controle te houden. Die trok behoorlijk. Ze gaf geen commando en maakte geen oogcontact met haar hond.
Omdat ik vaak stil sta met Ziva en haar onder commando houd als er een wandelaar of fietser aankomt, meer voor de gemoedsrust van de ander dan dat Ziva iets doet, dacht ik er beter aan te doen dit nu ook te doen. Ik liep daar zelfs 20 meter links het veld voor in om afstand te scheppen tussen ons en de mevrouw met haar hond, want die bleef maar aan haar hond sleuren. Ging ik daar de fout in?
In ieder geval, ik keek enkel naar Ziva, liet haar zitten en hield haar onder commando. Noch zij, noch ik keek naar de mevrouw of haar hond. Vervolgens ging alles heel snel. Voordat ik het wist sprong de hond vol op mij, gooide mij om en beet mij in mijn been. Ik weet niet of het de bedoeling was, of dat ik tussen die hond en Ziva in stond. Mevrouw gaf later aan dat zij uitgegleden was, weer later gaf ze aan haar hond niet losgelaten te hebben toen ze uitgleed.
Hoe lang de hond mij vast had weet ik niet meer. Wel dat het bloed uit mijn been stroomde. Ziva was niet geraakt! Ik ben op gekrabbeld, heb haar helemaal overstuur constant gevraagd waarom ze in vredesnaam met een hond gaat wandelen die ze niet onder controle heeft, en ben naar huis gesneld. Mevrouw en hond achter mij aan, zij wonen blijkbaar vlak bij mij, maar de honden kennen elkaar niet. Haar hond was nu rustig. Thuis Ziva weer nagekeken, en de huisarts gebeld. Daar aangekomen kreeg ik drie hechtingen, een tetanusspuit en een antibioticakuur. En de vraag of ik er verder mee ga.
En daar zit het ‘m ook. Naast de vraag of ik zelf anders had moeten handelen, vraag ik me af of ik dit moet melden. Ik ben altijd van mening dat het gedrag van een hond veroorzaakt wordt door de baas. Ik neem hetgeen gebeurd is de baas kwalijk, niet de hond. Maar uit twee gesprekjes aan de deur met haar man (sorry, doet hij anders nooit, zit in een tuigje en aan een slibketting (?!) en ik had niet het veld in moeten lopen) maak ik op dat zij geen maatregelen nemen, zelfs geen muilkorf. Mevrouw is op last van haar man weer met de hond gaan wandelen, om over de angst heen te komen. Snap ik allemaal, maar wat als het weer gebeurt? Wanneer ik nu geen aangifte doe zal ik me verantwoordelijk voelen. Ik heb het kort bij de man aangehaald. Hij zei dat de verzekering alles zal vergoeden (kapotte kleding, medische kosten etc.). Toen ik zei dat ik dan wellicht aangifte moest doen, zal hun verzekering de kosten dekken als het niet formeel gemeld wordt, hoefde dat volgens hem echt niet.
Wat kan de consequentie van een aangifte zijn voor de hond? Heeft iemand daar ervaring mee? En dus, wat had ik anders moeten doen?
Het blijft malen. Ik ben nog maar een kort stukje met Ziva gaan wandelen (kan fysiek nog niet lang) en zie er tegen op om straks weer het veld en bos in te gaan. Bijna alle honden lopen hier los, we wonen aan de rand van het Meinweg gebied, een groot natuur gebied. Daar had ik nooit moeite mee, maar nu zie ik er tegen op.
Sowieso melding doen bij de politie en gemeente. Je hoeft, als je dat niet wilt, geen aangifte te doen. Met alleen een melding kan de politie/gemeente ook een muilkorfgebod maken. Zeker bij zo'n ernstige beet zou ik dat zeer zeker minstens melden. Het is civiel volgens het Burgerlijk Wetboek https://www.google.com/amp/s/letsel.info/bijtincident-met-hond/amp/
Dus schade is civiel te verhalen. Echter muilkorven Is wel verstandig. Doet de eigenaar dit niet uit eigen beweging is het wel handig dat het via een melding wel gebeurd.
Echter er kan ook aangifte gedaan worden volgens artikel 425 lid 2 Wetboek van Strafrecht. Dat betreft een overtreding. https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel425/onderdeel2
Mocht de eigenaar dan alsnog niets willen vergoeden kun je via de aangifte je civiviele partij stellen.
Het kan toch niet zo zijn dat als een hond een mens flink bijt dit stilzwijgend maar voorbij gaat.
De volgende keer is het misschien een jong kind dat gegrepen wordt..
Die hond wordt getriggert ergens door. Dat kan net zo goed zijn door de onzekerheid van de begeleider.
Sterkte met je herstel. Hondenbeten maken vieze wonden....
Sowieso melding maken bij de politie en gemeente zoals Cody zegt. Maar daarnaast ben jij gewond geraakt, dus aangifte doen? Het kost je immers wel een paar hechtingen, antibioticakuur en je hebt je kleding kapot.
Ik vind een aangifte niet meer dan logisch. Je bent ook vast niet de eerste die zo te grazen is genomen.
Wel m'n tip, kies ervoor een boogje te maken als je andere honden tegen komt. Veel honden en wellicht deze ook, vinden het erg bedreigend wanneer iemand of een hond recht op het af komt.
Ik zou even bellen met de politie. Hier in de buurt speelde hetzelfde en ik weet dat de wijkagent toen bij beide partijen langs is geweest om te praten. Er is geen aangifte gedaan maar het heeft wel indruk gemaakt want die hond loopt tegenwoordig wel met een muilkorf ondanks er geen formele muilkorfplicht is. Zulke mensen hebben soms een wake-up call nodig en politie aan de deur kan dan net genoeg zijn. Ik hoop dat je er verder niets aan over houdt. Ik kan me voorstellen dat het een angstige ervaring is. Sterkte en beterschap.
Hoezo je mocht niet het veld inlopen?
Jij mag toch lopen waar je wil....snap ik niet.
Aangeven,
Ik zal in ieder geval een melding bij de politie doen in de hoop dat de hond een muilkorf om moet. Verder weet je ook niet of jij de eerste of laatste bent die door deze hond is/word gebeten. Beterschap en heel veel sterkte bij het verwerken hiervan, ik weet hoe stressvol het kan zijn om weer met je hond naar buiten te gaan.
Lieve help ik hoop dat het goed en zonder problemen geneest.
Mentaal zal wat langer duren ben ik bang .
Mijn mening .. deze hond hoort niet in de maatschappij ,of dit nu de schuld is van het baasje of niet , een hond dat zo doorbijt dat er genaaid moet worden en niet te houden is is gewoon gevaarlijk.
Neen. Ik vind het erg hoffelijk van je, dat je opzij het veld instapt, zodat de veldweg vrij is voor de mevrouw met de rottweiler en de honden elkaar niet vlakbij moeten kruisen. Dat was een actie die zijzelf eigenlijk had moeten doen: wie met een intolerante of heftige hond loopt die niet te kalmeren is, maakt ruimte voor de tegenligger. Dat jij dit in haar plaats deed, is dus zeker niet fout, maar net een mooi gebaar.
Ik zou bij de politie informeren wat er gebeurt als je aangifte doet. Wie weet zijn er nog al meldingen geweest en heeft de hond een geschiedenis. Of is dit een eenmalig, zeer ongelukkig, incident (bijvoorbeeld de hond is compleet over zijn toeren door het vuurwerk en wist niet meer waar ie het had). Misschien kan een aangifte er voor zorgen dat een GT de hond komt inschatten. Geen idee, maar de politie kan je vast meer info geven.
Hoe dan ook, ik denk dat het voor deze mensen wel wijs zou zijn om enkele richtlijnen te krijgen van een GT, wat ZIJ moeten/kunnen doen als ze met deze hond lopen, zodat ze kunnen anticiperen in bepaalde situaties en niemand tot last zijn.
Je kunt geen aangifte doen tegen een hond. Je kunt alleen aangifte doen tegen de baas wanneer zij de hond op je af heeft gestuurd om je te bijten.
Je kunt wel melding maken van het bijtincident en een brief sturen naar burgemeester en wethouders van jou gemeente en in die brief vragen om muilkorf en aanlijn plicht.
Bij de derde brief die burgemeester en wethouders ontvangen over een beet of het verzaken van de muilkorf/aanlijn plicht, dient de hond in beslag genomen te worden en word dan na keuring ofwel terug gegeven of afgemaakt.
De meeste gemeentes hebben deze of een soortgelijke regeling. Kijk even op de website van jou gemeente wat bij jullie de regeling is.
Verschrikkelijk Mylene! Ik heb in november iets soortgelijks meegemaakt. Zowel mijn hond als ik zijn toen gebeten. De aanvallende hond is een dag later ingeslapen. Al de kosten die ik gemaakt heb (zowel voor de hond als mijzelf) worden vergoed. Omdat jij gebeten bent, valt dit niet onder de WA verzekering, maar de afdeling Letselschade van de tegenpartij.
Ik heb geen aangifte/ melding gedaan, omdat de hond is ingeslapen, maar had dit anders wel gedaan.
Ik zou in jouw geval een melding doen bij de politie en een gesprek aanvragen met de wijkagent. De politie zet deze meldingen door naar de gemeente (wel even goed navragen). Ook ik woon in het buitengebied, waar iedereen te pas en te onpas zijn hond laat loslopen.
De aanval heeft op mij en mijn hond heel veel impact gehad. Ik kon niet meer ontspannen wandelen, mijn hele lijf blokkeerde als ik een loslopende hond tegenkwam en had veel last van pijnklachten door het voorval en de spanning tijdens het wandelen. Ik ben naar een psycholoog gegaan voor traumaverwerking. Het was een sessie en dit heeft mij heel erg goed gedaan. Ik kan het je echt aanraden.
Sterkte met je herstel!
Wat een nare ervaring mylene. En het had nog veel slechter kunnen aflopen......
Een Rottweiler die je vloert en je been vast heeft
Ik zelf denk dat je zeer juist gehandeld hebt door zelf dan maar opzij te gaan in je wandeling, ruimte te maken en jouw hond onder appel te houden. Zou Ik ook zo doen.
Maar deze hond heeft ongetwijfeld de nerveuze en onzekere houding van zijn 'baasje' gevoeld en daar op gereageerd.
Het klopt volledige als je zegt waarom laten ze deze vrouw met deze hond lopen die ze niet de baas is.
Logisch dus dat die man wil dat je geen aangifte gaat doen. Want aangifte zal consequenties gaan krijgen voor hun zoals ws een muilkorfplicht.
Je bent eigenlijk wel verplicht om aangifte te doen.
Dit was een ernstig bijt incident. Door een hond die forse schade kan aanrichten als hij wil en niet onder controle is./goed begeleid wordt.
Wat als hij een volgende keer een klein hondje grijpt ? Of een kind?
Nee, hier moet een wijkagent eens een goed gesprek gaan hebben met dat echtpaar.
Dus ja, zeker aangifte doen......
Je moet zonder angst met je hondje kunnen gaan lopen toch
Wat naar dat je dit moest overkomen. Jou valt niets te verwijten.
Bij een dergelijk ernstige bijtwond zou ik zeker aangifte doen. De eigenaar had haar hond duidelijk niet onder controle en week zelfs niet uit. Dat mens moet niet met een HR hond lopen.
Schrijf een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders van je gemeente, waarin je het incident beschrijft en derhalve verzoekt om een aanlijn- en muilkorfgebod voor deze hond. Stuur een foto van de wond mee.
Ik hoop dat de pijn meevalt. Houd de wond goed schoon, zodat ontsteking geen kans krijgt.
Beterschap.
Heel veel beterschap. Aa gifte doen! En zo snel mogelijk. Stel het gebeurt nog eens, en dat gaat gebeuren! , hoe zou je je dan voelen, als een ander hondje minder gelukkig is en doodgebeten wordt? Als een andere volwassene of kind ook gewond raakt? Dan denk jij, had ik toen toch maar aangifte gedaan dan was dit wellicht niet gebeurd.
Je weet waar de hond woont dat is een voordeel. En bij een eerste incident wordt de hond denk ik niet in beslag genomen. Maar wie weet hoeveel er al voor je zijn geweest. Hopelijk niemand en niets , maar je moet echt dit melden en zo snel mogelijk.
Sterkte met de pijn en met de verwerking. Hoe is het met Ziva, die zal ook geschrokken zijn.
Twintig meter is best een grote afstand, ik had hetzelfde gedaan, afstand maken zodat mevrouw met haar hond genoeg ruimte heeft om te passeren.
Ik zou zeker melding maken, want dit is toch wel ernstig, zeker als die man zo onredelijk is. Bij de melding zou ik ook melden, dat de hond aan een slipketting uitgelaten werd, wat volgens mij inmiddels verboden is, en dat meneer weigert om voortaan een muilkorf te gebruiken. Ook erg onverstandig om je vrouw te dwingen zeker in vuurwerktijd met een grote sterke hond te gaan wandelen, en ook van die vrouw onverstandig om dat te gaan doen.
Bedankt allemaal voor jullie lieve woorden en advies. Ik heb besloten via een meldpunt van de gemeente een melding te maken, en ook bij de wijkagent. Ik stel de eigenaar van de hond daarvan in kennis. Ik moet er inderdaad niet aan denken dat dit iemand anders gebeurt.
Vandaag een klein rondje gemaakt, morgen een wat groter. Ziva lijkt nergens last van te hebben, ik ben terug gelopen zodra ik een mens met een grote hond zag. Komt wel goed.
Goed van je mylene.
Je neemt je verantwoordelijkheid. Hopelijk gaan de Rottweiler eigenaars dat (nu) ook doen.
En Ik hoop dat je ook snel zult genezen, zowel fysiek als mentaal...... Het was niet niks.
Super! Nogmaals beterschap, gaat het goed met de wond?
Jammer voor die mevrouw maar ik zou tenminstetmelding maken (aangifte kun je ook eerst overleggen of dat verstandig is) . Maar het is hoe dan ook belangrijk dat ereen gesprek komt betreft t feit dat zij geen controle heeft over de hond.
(Ze gaat met een hond lopen die ze niet aan kan. En past ook duidelijk niet haar route aan waar dat wel verstandiger is)
Jij hebt alles gedaan om hun de ruimte te geven. Rekening met hun te houden.
Als je een hond niet kan houden moet je er niet mee gaan lopen. En als er geen anderen voor je met de hond kunnen lopen overwegen te herplaatsen.
In dit geval om haar eigen gezondheid en dat van een ander.
Betreft de wond. Goed dat je gelijk hebt laten hechten tetanus en ab. Ik hoop dat het netjes heelt en je er nuet te veel laat van hebt.
Opluchting dat je hond vrij van kwetsuren is gebleven. Waarschijnlijk heb je instinctief je hond afgeschermd. Zoiets gaat in een flits. Tijd om te denken is er niet.
Heel veel sterkte voor jou en je hond. Zoiets is best heel heftig..
Heftig !! Het meeste is wel gezegd. Wil je veel sterkte wensen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?