Hoe denken jullie hier over?
Mijn dierenarts heeft ons aangeraden dit te doen voor de eerste loopsheid. Om eerlijk te zijn neigen wij naar eerst loops laten worden zodat ze helemaal uitgegroeid is.
Wat zijn volgens jullie de voor en tegens?
Alvast bedankt!
Tja, ben ik weer. Zat met dezelfde vraag. Google eens en je krijgt hele verschillende antwoorden. Ik vind het heel moeilijk.
Je hond heeft haar hormonen nodig om stabiel uit te groeien. 1 van de redenen waarom ik niet voor de 1ste loopsheid zoun steriliseren
Ik denk dat zelf die eerste loopsheid te vroeg is.
Hond en kunnen met 6 maand al loops worden dacht ik?
Dan zijn ze toch nog niet uitgegroeid?
Ik zou naar de eerste loopsheid doen.
1e loopsheid is inderdaad al mogelijk vanaf 6 maanden.
Hij adviseert dit ( is voornamelijk een ding in Amerika geloof ik) omdat dit preventief zou zijn voor melkklierkanker of minder kans hier op. Daarnaast zou ze dan niet helemaal open hoeven en maken ze alleen gaatjes in de buik?
Niet doen, ,laat je hond zeker een x loops worden en dan castreren, eerder niet...nadelen van voor de eerste loopsheid zijn veels te groot.
Jaren 80. Amerika, klopt. Men zei toen dat dit incontinentie zou voorkomen, vroege castratie bij de teef. Het is castratie geen sterilisatie. Er zijn hier op het forum zeker mensen die dit voor 1e loopsheid hebben laten doen en nooit prroblemen hebben gehad. Ik geloof dat het bij kleine hondjes, klein ras bedoel ik dan, vaker wordt gedaan dan bij grote en middelgrote rassen. Misschien ondat een klein hondje eerder is uitgegroeid.
Heel jong castreren kan tot gevolg hebben dat de groeischijven later sluiten en er erg lange poten komen. Zie je vaak bij buitenlandse honden die heel jong , 4 maanden, en al geholpen naar nederland komen.
Even naar hier gehaald uit de encyclopedie...klein stukje, je kan de rest vinden als je aanklikt bij de encyclopedie en bij medisch...
Als nadelen kunnen worden genoemd:
Indien sterilisatie plaats vindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma)
Verhoogd risico op hemangiosarcoma van de milt en sterk verhoogd risico op hemangiosarcoma van het hart;
Verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen;
Sterilisatie-incontinentie bij 4 tot 20% van alle teven;
Verhoogd risico op steeds terugkerende ontstekingen aan urinewegen;
Verhoogd risico op afwijkingen aan de vulva, vaginale dermatitis en vaginitis, vooral bij teven die op zeer jonge leeftijd zij gesteriliseerd;
Verdubbeld risico op tumoren aan de urinewegen;
Vergroot risico op botafwijkingen;
Vergroot risico op schadelijke reacties op vaccinaties.
Eén ding is duidelijk: veel van de beschikbare informatie over castratie en sterilisatie is niet sluitend en bevat conclusies die overtrokken zijn of niet door feiten worden gestaafd. Hiermee is de eigenaar niet geholpen en ontstaan er op den duur alleen maar meer misverstanden over de effecten van castratie van honden.
Het castreren op zeer jong leeftijd van zes maanden en het castreren van oudere honden lijkt de honden bloot te stellen aan gezondheidsrisico’s die vermeden hadden kunnen worden als zou zijn gewacht met de castratie totdat de hond volwassen is of – in het geval van reuen – als er gewoon van was afgezien.
De risico’s op langere termijn zullen per hond verschillen. Het advies om alle huishonden te castreren, lijkt niet te worden ondersteund door de bevindingen in de veterinaire literatuur.
Je luistert teveel naar je da
Heel goed als je hond ziek is...
Maar nu hoort je da enkel de kassa rinkelen.
Hoe sta je zélf achter sterilisatie?
Wat zijn de voors en tegens om die wel of juist niet te doen?
Natuurlijk zijn er voor en nadelen.
En iedereen kent er wel wat , maar kijk eens naar waar je zélf wel of niet achter staat
Ook je situatie is belangrijk.
Heb je nog een intacte reu in huis?
Ik zou et nog eens goed over nadenken.
Eenmaal gesteriliseerd is er niets meer aan te doen.
Dank Willemijn voor je opzoekwerk!
Bedankt Willemijn! Dit soort dingen had ik inderdaad ook gelezen daarom neigen we meer naar wachten...
Blijf het toch vreemd vinden dat de DA dit dan adviseert.
Wacht tot na de eerste loopsheid, als je hond uitgegroeid is, hormonen zijn nodig voor een goed en stevig skelet, bij castratie stopt grotendeels de hormonen ......en als je wacht is de kans op botafwijkingen nihiel...of anders wat beschreven staat...
Ja zo zijn artsen, als je je pup komt na laten kijken is de vraag al wanneer castreren, vroeger werd het massaal gedaan, geen nestje dan castreren...en de nadelen werden je niet verteld wel de voordelen , toch zijn er artsen die je wel goede adviezen geven hoor....je moet (niets moet) zelf ook inlezen wat de voordelen en nadelen zijn van castratie van de teef en reu, lees je in hierboven bij de encyclopedie...dan kan je zeker een goede keuze maken, als je hond volwassen is en gesetteld qwa karakter zal er niet snel en karakter verandering aan de orde zijn....
Laat je hond eerst volwassen worden; kleine hond op ca. 1-jarige leeftijd, grote hond 18 maanden tot 2 jaar.
De hormonen zijn nodig voor de spier- en botvorming. Als je vroeger castreert/steriliseert zal de spiervorming niet optimaal zijn. Dit geldt ook voor de botdichtheid. Bovendien kan je hond angstig worden.
Je hond zou zowel psychisch als fysiek volgroeid moeten zijn alvorens te steriliseren.
Mocht je tegen die tijd laten steriliseren, overweeg dan een laparoscopische sterilisatie; daar heeft je hondje minder last van. https://www.dierendokters.com/expertises/laparoscopie
Aangezien je een kortsnuitige hond hebt, zou gasnarcose beter zijn.
Voor kleine hondjes is de laparoscopische sterilisatie geen voordeel....lees je daar ook over in, kan je zo vinden als je op laparoscopie in google aanklikt. *) Honden onder de 5 kg worden niet op met een volledige kijkoperatie gesteriliseerd. De twee kleine sneetjes die nodig zijn voor de apparatuur voor de kijkoperatie zijn samen net zo groot als de snede in het midden. Bovendien zijn de eierstokken bij deze hondjes gemakkelijker te bereiken. We verwijderen de eierstokken op dezelfde manier (sealen) als bij de kijkoperatie van grotere honden maar dat doen we dan buiten de buik. Deze ingreep heet daarom een laparoscopisch geassisteerde sterilisatie.
De fokker van mijn jongste Aussie heeft mij geadviseerd, om haar niet te laten helpen voor dat zij minstens 1,5 jaar oud was.
Zij is 1 keer loops geweest, ze werdt de eerste keer loops 8 dagen voor de 1,5 jaar, 3 maanden daarna is ze gesteriliseerd.
Mijn vorige teefje is op advies voor de eerste loopsheid gesteriliseerd maar ik zou voortaan de eerste loopsheid af wachten. Echter worden teefjes na sterilisatie wat scherper. Misschien is dit juist niet bij sterilisatie voor de eerste loopsheid omdat er dan nog geen volledige hormoonhuishouding is?
Cody, wat merk je dan aan je hond dat je het niet opnieuw zou laten doen?
Deed onze d.a. ook bij onze teefjes.
Wij hebben altijd gewacht tot na de 1e loopsheid.
We hebben nu een reu van 4jaar.
Toen hij jong was zei de d.a. een andere,je laat hem castreren?
Hoezo. Echt niet.
Zoek informatie denk goed na en neem dan een beslissing.
Ik zou zeggen, wacht tot ze volwassen zijn en qwa karakter gesetteld zijn, heb twee teven die medisch geholpen zijn met vier jaar, volwassen en gesetteld, en nog zachter van karakter werden....
Ze kreeg kort na sterilisatie, toen ze plm 7 mnd oud was, last van haar darmen. 2 jaar later werd ulcerative colitis vast gesteld. Ik heb heel wat afgezocht mbt vroege sterilisatie en daar vond ik een stukje dat er risico was dat de darmen geraakt konden worden. Heb me dus altijd afgevraagd of dat de oorzaak kon zijn geweest van haar verdere leven als chronisch darmpatient. Dus ik zou voortaan wachten tot eea volgroeid is.
Wat erg Cody, daarom al zou ik in overweging laparoscopie nemen...
Hier voor en nadelen op een rij
http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
1 van mijn honden is voor de eerste loopsheid geholpen.
Ze is nu 12jaar oud.
Geen problemen of nadelen ondervonden daarvan.
Cody, dat is erg, een heel hondenleven lang en jij maar denken wat....als....
Willemijn, is die kams bij laparascopie niet nog groter dat je een darm beschadigd? Is bij mensen altijd een waarschuwing, tenminste in mijn tijd, dat dit kan gebeuren bij een laparascopie.
Ik ken er diverse die vroeg gecastreerd zijn, geen enkel probleem.. Het 'gewone' volk speelt steeds meer en meer voor dierenarts en dat levert vaak wel vreemde verhalen op die nergens op gebaseerd zijn. Een dierenarts weet dag van vandaag niets meer.. . Internet ridders weten alles!
Ik heb gelukkig alle vertrouwen in mijn dierenarts, een gouden mens. En ja, ik betaal haar, begrijp niet waarom het zo'n schande is dat mensen vergoed moeten worden voor hun werk? Gaan jullie dan werken voor de schone ogen van jullie bazen? Een bakker die geld vraagt voor zijn brood, is normaal. Maar owee als een dierenarts een consult aanrekent. . Vreemde gedachten bestaan er toch.
Hier laat ik ze castreren als ze een nest gehad hebben of als ik besluit er niet mee te fokken (teven, reu blijft intact).
Teef van mijn vader is na haar eerste loopsheid gecastreerd (+1 jarige leeftijd) en dat is prima verlopen. Geen veranderingen in haar karakter gemerkt.
Nee, er zijn specialisten die deze operatie uivoeren met verfijnde apparatuur, de buikholte wordt opgeblazen met co2 zodat er goed zicht is op de monitor.....niet iedere dierenarts doet deze operatie, de instrumenten en de rest moet aanwezig zijn..en het is een specialistme.
Wanneer dierenartsen al vragen bij eerste puppyconsult : Wanneer laten jullie castreren en alleen maar voordelen noemen en geen nadelen, vind ik het niet vreemd dat het 'gewone' volk zelf ook op onderzoek uit gaat. En niet zomaar van plan is om de kas van de dierenarts te spekken. Wanneer dierenartsen voor- en nadelen noemen kunnen mensen veel beter een gedegen besluit nemen. Tuurlijk mogen ze geld verdienen, maar het moet wel op eerlijke en volledige voorlichting gebeuren. En mijn ervaring is dat heel veel dierenartsen ook heel erg in het belang van hun portemonnee denken en te veel nog willen doordokteren, of te graag nog willen castreren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?