Hallo mijn hond timo is uit zichzelf begonnen met traplopen maar hij springt de trap op in plaats van te lopen hoe leer ik hem omhoog te lopen in plaats van te springen
Hij is een volwassen hond van 2 jaar oud
Aan de lijn of aan een tuig naast je houden. En rustig begeleiden. (Eventueel afremmen met beloning. >pas geven als echt rustig gaat)
Aanleren dat alleen onder begeleiding mag of traphekje ervoor.
Oke ik zal ik proberen op het moment gaat hij gelukkig ook alleen naar boven als ik erbij ben of hem vraag dus dat hief ik niet meer aan te leren... ik zal wel een keer zeggen hoe het gaat
Naar boven, voor de hond lopen, je doet de hond een tuigje om, naar beneden loop je voor de hond...en ben je er niet bij dan een traphekje plaatsen....
1 x is wel genoeg
__
De tips van Willemijn zijn beter.
__
Mijn ervaring is dat iedere hond een eigen stijl van traplopen heeft, de een springt in een paar sprongen omhoog, de ander hopt naar boven en beneden als een konijn, een mops heeft een heel eigen stijl, en weer anderen lopen poot voor poot en tree voor tree op de trap. Ik ga er altijd van uit dat ze de manier kiezen die het beste bij hun lichaam past. Ik vroeg me dan ook af waarom je het op een andere manier wilt aanleren?
Mee eens. Hier alleen maar bullen gehad, de teefjes sprongen alle in een paar sprongen de trap op. Mijn oude meisje loopt nu rustig tree voor tree en op goede dagen hopt ze inderdaad als een konijn naar boven. Ons reutje heeft van jongs af aan rustig poot voor poot en tree voor tree gelopen, uit zichzelf. Geen van allen hebben we traplopen aangeleerd.
Ik had het ook al opgezocht en toen stond er dat het springen belastener is en dat ze beter gewoon echt kunnen lopen
Ligt ook zeker aaan het gewicht van honden, een tenger hondje zal de trap niet zo als belastend vinden, maar die van mij zijn 75 kilo, die moeten rustig de trap nemen, geen gespring er op en eraf, begeleid je dat dan is een trap lopen niet belastend...Bams gaat nog steeds de trap op, maar altijd onder begeleiding...nimmer alleen.
Het zal wel net zoals bij mensen zijn, ben te zwaar is het voor mensen slecht voor de knieen, maar ben je licht is het een goede spieroefening, Sam heeft wel dikke dijen gekregen, geen idee of dat door het traplopen is, hij is heel snel op de trap.
Ouden honden daar zal het wel te belastend voor zijn, jonge honden niet, geen idee, er is geen officieel onderzoek naar gedaan volgens mij.
Maar ik snap dat Willemijn voorzichtig doet met het gewicht van haar honden.
Mijn honden komen uit bergachtig gebied waar ze gebruikt werden om geiten en schapen te hoeden, daar springen ze toch ook bergop en bergaf. Wolven leven ook meestal in de bergen. Dus ik vraag met ook wel een beetje af of traplopen nou alleen maar slecht is - zoals vaak wordt gesuggereerd.
Faro was een echte bergbeklimmer, en zijn voeten waren daar ook naar, bijzonder was als hij over stenen moest lopen dat zijn voorpoot en achterpoot op dezelfde plek raakten, ik moet eigenlijk poten zeggen.
Sam doet dat dus niet, maar kan wel heel hoog springen en heel hard rennen, traplopen doet hij met gemakt, ik loop altijd (bijna) onder hem en ik zie hoe zijn spieren zich aanspannen.
Ja hij is een hond van 40 kilo dusis lopen daarom lijkt mij ook beter maar ik zal kijken of het lukt
Mijn hond (18 maanden) deed dit ook.... Er werd mij gezegd dat als ze springend de trap op gaan, dat ze dan hun bekken niet goed kunnen kantelen. Dat is nodig bij het "naar boven gaan" van een trap. Nadat ik dit hoorde ben ik met mijn hond bij de osteopaat geweest en idd zaten er (veel) wervels vast. Na de behandeling (wel even 1 week rust) loopt hij normaal de trap op.
Dus misschien is dat ook wel even iets om aan te denken ?
Ik til mijn hond gewoon de trap op... geen risico's met van de trap vallen, of heup problemen op latere leeftijd. Ik denk ook dat een trap niet te vergelijken is met een berg. Een trap is veel stijler. Misschien dat omhoog nog wel gaat, maar omlaag? Dat zou ik mijn hond niet aan willen leren hoor..
Gewoon tillen de trap op, misschien een traplift ?? Omhoog is minder belastend dan eraf, maar nogmaals met beleid is er geen risico van het traplopen, Bams is op leeftijd en loopt nog steeds rustig de trap op en af..en heeft geen heupprobkemen ...heeft je hond ernstige arthrose of ernstige hd is het een ander verhaal...in het openbare leven zijn er ook wel eens trappen waar ze op en af moeten, met beleid......
Nee, voor Dobber heb ik geen traplift nodig ;). Zou ik een zware hond hebben, dan zou die gewoon beneden moeten blijven 's nachts. Ik vind traplopen echt maar niks. Niet als het dagelijks moet. Zo nu en dan een trap in het openbare leven, oke. Maar elke dag bijvoorbeeld twee keer de trap op en af omdat ze boven slapen? Nee, dat telt nog behoorlijk op, over een jaar tijd. Dus ja... Ik heb het niet op traplopen :).
Als je hond qua botten en gewrichten goed in elkaar steekt, is traplopen geen enkel probleem.
Geen enkele heeft problemen met heupen en/of knieën gehad. Degene die er niet meer zijn, lagen tot aan hun dood toe met de poten gestrekt naar achter. En allemaal liepen ze minstens 2x daags de trap op en af.
Dus dat traplopen slecht zou zijn, valt mijn inziens reuze mee. Goddank, ik moet er niet aan denken om ze alle dagen van die trap op en af te tillen.
Trap lopen hoeft geen probleem te zijn, mits de voorwaarden goed zijn:
Een hond met een lange rug(zoals teckels) moeten eigenlijk überhaupt geen trap lopen.
Voor andere honden geldt:
Geen gladde treden(bv hout of steen) en liefst geen open en of smalle draaitrap.
Niet naar boven of beneden in sprongen : de kans op valpartijen en blessures is te groot; zeker met gladde vloeren. Ik zou het niet toestaan.....
Voor grote of zware hond geldt: leer je hond aan in telgang naar boven of beneden te gaan. Dat is: rechter voorpoot op tree, Dan linker voorpoot een tree hoger enz.
Achter poten idem: eerst rechter achter poot, Dan linker achter poot een tree hoger enz.
Dat is prima aan te leren door consequent met een korte lijn mee te lopen met je hond en het tempo dan ook heel laag te houden.
Deze manier van trap lopen is het minst belastend voor de gewichten. (vraag maar aan je da)
Mijn hond heeft het wonderlijk genoeg zich zelf zo aangeleerd.
Maar dan kun je zelfs met een 60 kilo hond rustig en zonder schade dagelijks een trap op en neer.
Ach, misschien is het overdreven van mij hoor :). Maar ik wil het risico ook gewoon niet nemen. En ik ben in staat om Dobber op te tillen als we 's avonds naar boven gaan en 's ochtends weer naar beneden ;). Dus dan is de keuze ook snel gemaakt. Overigens liep ze in het begin wel zelf de trap op en af, maar ik ben blij dat ik haar nu til. Uit een bezoekje bij de osteopaat bleek dat haar ruggengraat op wel drie plekken vast zat! Dus blij dat ik toen geen risico's heb genomen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?