Het is een pup, die moet nog vanalles leren, is nieuwsgierig, zoekt grenzen op... Een pupje van 4,5maand is niet bezig met dominantie hoor, geniet van je pupje en zet die angst opzij. Spreek niet met een te boze stem tegen je pupje, zorg dat hij je vertrouwt. Ik heb ook die fouten gemaakt omdat iedereen me waarschuwde omdat Raiko een Shiba was en shiba's zijn nu eenmaal dominant... Maar door dat beeld los te laten en hem toe te laten te zijn wie hij is (een levendige nieuwsgierige grappige eigenwijze pup) hebben wij de band gecreeerd die wij nu hebben, hij vertrouwt me en ik vertrouw hem ook, ik ken hem door en door, hij mij trouwens ook, wat vooral in zijn voordeel is haha. Laat het dominantiebeeld los, laat je pup tijdens een wandeling snuffelen, hou hem niet de hele tijd strak naast je, geef hem zijn voertjes, als ie zijn eten laat staan neem het dan niet weg (volgens sommige adviezen word je hond daar dominant van...) Geef hem wat hij nodig heeft. Ook rust want dat heeft ie nodig tijdens spel met je andere hond, hij doet dat omdat ie een pup is, een pup is als een kind. Dat doet ie niet omdat ie dominant is..
Raiko is nu 3,5jaar en helemaal niet dominant, wat voor een Shiba volgens velen een uitzondering is maar het ligt er gewoon aan dat hij van mij mag zijn wie hij is, hij bepaalt de route soms als we wandelen, laat aan mij merken wat hij nodig heeft (honger, wandeling, spelletje, aandacht) maar dat heeft niet te maken met dat hij dominant zou zijn hoor... Veel mensen zeggen dat ze een dominante hond hebben en als ik de hond in kwestie zie, zie ik meestal geen dominante hond... er zijn maar weinig honden die van nature dominant zijn, wij, mensen wijten veel gedrag aan dominantie ( voorop lopen, als eerste door de deur...) Maar als al die honden die bij een gedragstherapeut gaan met hun baasje een half jaar eerder zelf konden praten en bellen met de therapeut zouden de honden misschien wel zeggen 'mijn mens heeft een dominantieprobleem, hij wil altijd als eerste eten, als eerste de deur uit, de wandelroute bepalen, voorop lopen, hij intimideert mij ook altijd en claimt veel plaatsen in huis op....'
Veel probleemgedrag wijten wij aan dominantie, Raiko kan soms ook nogal opdringerig zijn naar mij toe maar dat is een opvoedingsprobleem (werken we aan) en geen dominantieprobleem
Ik denk niet dat je pup dominant is ik denk dat er geen duidelijkheid is bij jullie in huis.
Regels en grenzen zijn enorm belangrijk in het opvoeden van honden en waar je bij de ene pup wat makkelijker kan zijn heeft de andere pup juist heel veel duidelijkheid nodig.
Ik ben persoonlijk niet zo van het negeren omdat de hond dan vaak nog niet weet waar hij aan toe is, ik ben meer van gedrag aanleren wat je wel verwacht van je hond in een bepaalde situatie.
Kijk daarnaast eens naar de dagindeling van je pup, ze hebben op deze leeftijd nog heel veel slaap nodig.
Vaak zie je dit "kliergedrag" als ze moe zijn dan is de oplossing hup naar z'n plek desnoods met een kluifje erbij en vaak zijn ze binnen een mum van tijd in dromenland.
Lees ook dat je pup maar 3x per dag uitgaat dit is echt te weinig, zou hier zeker nog 2 of 3 uitlaat momenten bij doen waarvan je 2 een kleine wandeling of socialisatiemoment van maakt.
Ook zou ik adviseren naar een goede hondenschool te gaan waarbij vooral jij leert hoe om te gaan met.........
Misschien heb je iets aan deze lijst, ik deel deze geregeld met cursisten bij ons op de hondenschool het is vaak voor veel mensen een kleine houvast.
Positief opvoeden betekend ook begrenzen en regels anders word het een bende.
Ga dus ook eens goed nadenken welke regels jij in huis wilt zien en ga je hond dus dat gewenste gedrag aanleren zodat de hond weet wat er van hem verwacht word in een bepaalde situatie.
Succes ermee
Begrenzen en voorkomen van ongewenst gedrag.
à Leer uw hond welk gedrag u wél van hem wil in plaats van het ongewenste gedrag!
Ik herken heel veel dingen van deze lijst in mijn hond! Hij loopt me overal achteraan in huis, springt altijd ontiegelijk tegen mensen op en is heel enthousiast. Dit probeer ik al een geruime tijd te doen door hem als ik thuis kom te laten zitten en dan pas te aaien maar bij andere mensen krijg ik hem gewoon niet rustig en wil hij eus ook niet zitten. Ook het bijten in handen/armen doet hij heel veel. Ook tijdens dat hij geaaid word bijt hij tijdens het aanhalen in mijn arm zachtjes als houvast ofzo. Ik ga zeker deze lijst bewaren en ermee aan de gang dankjewel! Helaas kan ik niet de deur achter me dichtdoen als ik de kamer vrlaat want zodra hij alleen is met de kleine vliegt hij achter hem aan.
Waarom probeer je niet ipv straffen, hem te leren wat je wel van hem verwacht? Elke dag 5-10 minuten trainen en stap voor stap. Zindelijk zijn de meeste hondjes van 4,5 maand nog niet, dus dat hij af en toe in huis plast is niet zo gek. Neem hem elke 1-2 uur mee naar buiten en beloon hem als hij buiten z'n behoeftes doet met een stukje gekookte kip of iets anders lekkers, zodra hij binnen plast heeft straffen geen zin, je riskeert dan enkel dat jouw hondje helemaal niet meer wil plassen als jij er bij bent. Neem hem liever direct mee naar buiten en beloon hem dan weer.
Het opvoeden van een hondje is geen makkelijke taak, maar onthou goed dat alles wat jij nu doet, gevolgen heeft voor de rest van z'n leven. Jouw acties bepalen hoe dit hondje als volwassen hond wordt. Dit is zo'n belangrijke periode in het leven van jouw hond. Als jij jouw hondje straft, zal hij vooral leren dat jij eng bent en dat hij voor jou op moet passen, plus hij weet nog steeds niet wat hij dan wel moet doen.
Haal diep adem, heb geduld met je lieve floef, beloon hem voor alles wat hij goed doet en straf hem niet, maar re-direct liever (geef hem een speeltje als hij op iets kauwt wat niet mag vb) en ik beloof je dat je een mooie band met dit beestje opbouwt voor een hele lange tijd! Succes.
Oei, dat is echt geen fijne kruising hoor... felle rassen die elkaar alleen maar versterken. Deze kruising en dan een hond met veel karakter, dat is een hele klus om in goede banen te leiden. Ik zou persoonlijk dus ook niet proberen om dit zelf op te lossen. Wat ik wel zou doen is een goede gedragstherapeut in de hand nemen die je hiermee kan helpen. Zelf raad ik De Roedelmethode aan, ik heb daar zelf heel veel aan gehad. De tips die hier gegeven worden deed ik met mijn hond ook, maar ik merkte heel erg dat de dingen die prima werken voor 'gemakkelijke' honden, niet per se werken voor dat type hond waar echt wat meer bij komt kijken.
Gewoon heel goed je pup in de gaten gaan houden gewoon nog elke keer na slapen of spelen of kluiven even buiten zetten en een feestje vieren als die buiten plast. als ik namelijk zo lees wanneer die binnen plast is dit geen dominantie de pup is gewoon nog te jong om alles op te houden en daarbij is 3 keer wandelen dan idd erg weinig voor zo'n jong beessie.
ik zou voorlopig denk ook het spelen 1 op 1 doen met de hondjes zodat ze allebei even hun ei kwijt kunnen. Dat happen ken ik overegens wel Aizen doet dit ook als die hoog in opwinding komt of teveel hooi op zijn vork gehad heeft. Kan het zijn dat die wat overprikkeld is? of gebeurt er juist te weinig met hem dat die aandacht zoekt?
Ik raad aan om naar een goede cursus te gaan kijken niet alleen leerzaam maar ook om band op te bouwen met je pup je heb een pittige kruizing dus denk dat je jezelf er een groot plezier mee doet.
misschien moet je hem dat eens uitleggen dan en niet mij ;)
uit niets blijkt er enige affectie naar je pup toe. Ja, dat hij 'verder wel lief is' en tot nu toe nog niet vals gedaan heeft maar wel 3 puntjes erachter waarbij je dus laat uitschijnen dat je niet denkt dat dat zo zal blijven.
Leer wat hondentaal, ga eens het positieve gaan benadrukken, denk niet dat dat een pup van 4,5 maanden opzettelijk plast, ga wat vaker naar buiten, speel met hem, speel samen met je andere hond waarbij jij de spelregels bepaalt en laat hem ook gewoon wat pup zijn.. Een pup moet een leuk baasje hebben. Als ze vervelende baasjes hebben die enkel maar straffen uitdelen, is het logisch dat ze daar geen oren naar hebben. Tenslotte wordt een vervelend baasje een gewoonte voor hun, dus ja, dan houden ze daar geen rekening meer mee. Een vervelende baas moet een zeldzaamheid zijn, zo zeldzaam dat de hond die niet wil zien.
Ik zette de puntjes erachter omdat ik tot nu toe alleen van mensen om me heen te horen krijg dat ik een gevaarlijke/geen fijne kruising heb en dat het geheid een keer mis zal gaan. Vandaar de 'totnutoe...'.
that's all.
Bedankt voor de tips????
Helaas heb ik dat al vaker gehoord.. en idd met mijn andere hondje was de opvoeding veeel gemakkelijker. Bedankt voor de tip!
Ik denk overprikkeld. Hij weet ook nooit hoe te reageren als er mensen binnen komen. Zo ontiegelijk enthousiast en tegen ze aan springen en dergelijke. Van zich af plassen etc haha. En bedankt voor t advies !
Als je weet dat er bezoek komt de pup even in een ruimte zetten en wachten tot bezoek zit en desnoods de pup aan de riem mee nemen en bij jou neerleggen laat bezoek de pup negeren tot die gewoon rustig word eerder word er niet geknuffeld.
Als Aizen overprikkeld is gaat die tegen me op springen en in me arme happen is niet erg fijn want hij is groot en lomp gelukkig is die daar nu wel van af. Hij deed het ook allleen na een wandeling of als de speur les te leuk werd en hij te lang moest wachten. Meestal zie je het aan komen ik had standaard brokjes in me jas of een speeltje en als ik dan zag dat zo;n bui op kwam zei ik ohh kijk eens en dan brokje in de vuist en was die gelijk vergeten dat die met wat anders bezig was haha mijn geluk meneer erg gefocust op eten.
leuke snuffel sper spelletjes doen in huis of tuin.
Oh wat een geweldige combinatie weer... Soms snap ik...nee ik snap werkelijk niet dat je zo'n kruising in huis neemt. Begrijp me niet verkeerd ben een stafford mens, maar dit zijn van die kruisingen die ik liever niet zie.
De gemiddelde stafford, zal tussen 3 en 6 maanden je uitproberen om de grenzen te ervaren. Leukste fase bij pups! Zie er de lol van in en het gaat allemaal een stuk makkelijker worden. Als het stukje stafford in je hond groot genoeg is, is dit nog maar het begin van de uitdagingen.... succes!
Dit lees ik over de beauceron,
Bij de keus voor een beauceron kiest u voor een grote, sterke hond met een nadrukkelijke behoefte aan contact met zijn baas. Een baas die hij gehoorzaamt maar die zijn neiging zelfstandig te reageren op situaties waardeert en in goede banen kan leiden zonder dat initiatief te bestraffen. Een beauceron opvoeden kan de eerste anderhalf/twee jaar erg veel tijd en energie kosten. Een beauceronbaas moet zijn hond zorgvuldig en consequent benaderen, met een zeer vaste maar nooit harde hand. Het is een “chien rustique”, een plattelandshond en hij heeft een grote hekel aan een onrustige baas die in hectische toestanden verzeild raakt. Bij gebrulde bevelen en bruut optreden van zijn eigenaar zal hij in de war raken, zenuwachtig worden en soms zelfs bang en/of agressief. Men realiseert zich niet altijd dat deze grote en soms zelfs wat nors uitziende honden zo fijngevoelig zijn. Zij kunnen enorm veel leren, maar dan wel op een aan hun aard en aanleg aangepaste manier.
Een pittige combinatie. Zelfstandig reageren lijkt hij ook te doen..
Dat dus. Als je alles voor bent, slecht gedrag negeert, de hond afleidt ipv te corrigeren of zelfs gaat belonen door een koekje of positieve aandacht te gaan geven op slecht gedrag dan leert de hond nooit wat slecht gedrag is.
De dominantie theorie mag afgeschaft zijn, dominantie bestaat weldegelijk bij honden onderling https://www.wur.nl/nl/nieuws/Dominantie-in-groep-honden-in-harde-cijfers-uitgedrukt-.htm
Als ik het verhaal echter lees denk ik eerder aan wat ik een 'botte' hond noem dan aan een dominante hond. Een botte hond is niet snel onder de indruk en lijkt een plaat voor zijn hoofd te hebben.
Na het uitsluiten van 'niet begrijpen' en medische oorzaken, zal je zo'n hond harder aan moeten pakken. Wees daarin consequent (niet consequent gedrag van de baas is vaak een oorzaak van niet-luisteren van de hond), rechtvaardig en eerlijk.
* Een hond heeft een zeer korte termijn geheugen. Een hond 'straffen' voor iets dat hij even geleden gedaan heeft is zinloos. De hond legt dan de relatie tussen het slechte gedrag en de 'straf' niet en raakt daardoor het vertrouwen in zijn baas kwijt. Een straf/correctie kan alleen gegeven worden op het moment dat de hond het slechte gedrag vertoont. En denk daaraan als je hond niet wil komen... hele legers hondeneigenaren straffen de hond dan als hij uiteindelijk wél komt. Wat bestraf je dan? Precies; het komen!!!
* Wees consequent (nogmaals). Hoe vaak ik het wel niet zie: De baas zegt: "Zit" en de hond gaat niet zitten. Misschien probeert de baas het nog een paar keer maar uiteindelijk laat die het er bij zitten en haalt de schouders maar op. Wat leert de hond? Precies; niet luisteren!!!
Hoe straf/corrigeer je een botte hond? Wat je wilt is een schrikreactie. Niet te heftig; de hond moet niet bang worden, maar wel opschrikken. De correctie/straf mag dus ook maar een fractie van een seconde duren. Dat is wat er bv fout is aan op de grond leggen en fixeren; dat duurt veel te lang en veroorzaakt angst ipv schrik. Bij de meeste honden werkt geluid uitstekend. Een harde stem, een brul, sissen. Doseren aan het individu van de hond. Sommige honden zijn dermate bot dat je desnoods zelfs zo'n toeter kunt gebruiken. Werkt met geluid niets? Neem dan iets dat geluid maakt dat je naar hem toe kunt gooien zonder dat je de hond daarbij pijn doet als je de hond per ongeluk zou raken. Een leeg plastic flesje met een paar kiezeltjes daarin is zeer geschikt. Onthoud dat je het nooit tegen je hond aan moet gooien maar naast hem op de grond!
Bij sommige botte honden werkt een aanraking. Even zacht tappen met je vingers op de rug/achterhand. Niet prikken! Onthoud dat je je hond geen pijn mag doen, je wil alleen een schrikreactie.
Bedenk dat een botte hond lastig te trainen is maar een Godsgeschenk als dat eenmaal gelukt is! Zulke honden zijn zo stabiel en betrouwbaar! Koester je hond dus vooral! Prijs jezelf gelukkig.
Mijne is ook gek op eten dus ga dat dan even proberen!! Dankjewel!
qua bouw en grootte heeft hij idd meer weg van een stafford. Huj is ook 1 van de kleinsten uit het nest. Grenzn opzoeken vind ik geen probleem maar vooral het te ruig spelen met mijn kleine viervoeter wil ik zo graag een oplossing voor vinden
Dankjewel deze tips neem ik zeker mee!!!
slecht gedrag negeren is bij positief opvoeden niet de bedoeling, dat wordt helaas vaak gedacht maar is niet zo, je gaat natuurlijk niet bijv. een hond je meubels laten opeten en dat negeren, of de hond alles maar zelf laten uitzoeken, en zijn gang laten gaan
je gaat kijken waar het slechte gedrag vandaan komt en of het eventueel te voorkomen is, mocht het bijv. komen door frustratie, gebrek aan beweging, te veel beweging, te veel prikkels, te weinig prikkels etc, dan kan je dat zeker aanpassen om "slecht gedrag", wat dus eigenlijk alleen een aanpassing van de hond is op iets wat voor hem niet goed is, te voorkomen ipv straf te geven voor iets waar hij zelf niets aan kon doen.
Dat kijken waar gedrag vandaan komt en daarvoor maatregelen nemen, is wel vaak lastiger in schatten voor veel mensen, zeker als je je hond nog niet door en door kent en je bijv. niet bekend bent met de behoeftes en ontwikkelingsfases van de hond.
Slecht gedrag willen afleren door een hond ergens van laten schrikken, kan best even effect hebben, maar daarmee zijn zijn basisbehoeften niet vervuld, mocht het slechte gedrag daaraan gelegen hebben, en krijg je dus op de lange duur ook geen stabiele hond.
Een hond hard aanpakken is echt nergens voor nodig, het kan zelfs gevaarlijk zijn zulke adviezen, omdat ieder daar weer een andere voorstelling van heeft.
Wat betreft dominantie is dit wel een interessant stukje, zie ook de links naar deel 2 en 3
http://www.doghouserock.nl/leiderschap2/95-dominantie1.html
Dan moet je je kleine hond verder opvoeden. Leer hem dat als jij een speeltje pakt dat niet altijd voor hem is, leer hem dat als jij met de pup bezig bent hij zich er niet mee mag bemoeien en dat hij afstand moet houden.
Of gewoon heel blij.
Doe hem op die momenten even een riem aan zodat je hem bij je kan houden.
Met hem apart te zetten leert hij niks. Als hij dan terug binnen mag gaat hij 10 keer zo hevig reageren van blijdschap: niks geleerd dus.
Klopt. Op straat doet hij het helaas ook. Ik nmoet hem echt ontiegelijk kort houden als er in mijn gebouw oudere mensen langslopen of buiten want hij trekt dan ontiegelijk omdat die ernaartoe wil.
Kendra ga je met hem naar een goede hondenschool? Echt een aanrader bij dit soort slimme hondjes. Plus je hebt meteen back up als je ergens mee zit met hem. Het is geen schoothondje maar een grote jongen met karakter. Dat moet je nu gaan vormen met hulp. Anders heb je straks problemen met hem.
Ja ik merk het verschil echt met me kleine en deze grote jongen pfoe hahaha. Nee ga niet na een goede hondenschool.. er zitten hier niet zoveel in mijn stad ..
Heel veel oefenen op zelfbeheersing!
Ik heb er hier ook 1 die hééééél blij(lees hysterisch) kan worden als je thuis komt bijv. dat uit zich dan ook in loeihard en langdradig geblaf en gepiep, opdringerig blijven opspringen.
Het best wat we kunnen doen is dan wachten in de hal(zit een deur tussen) tot hij uit zichzelf rustiger wordt en gaat liggen. Je moet geduld hebben (sowieso in de opgroeiende fase! die tot het 2e levensjaar kan duren), in het begin sta je minuten te wachten hoor, maar dat wordt steeds korter. Eerst normaal doen, wat gekalmeerd zijn, voordat ik naar binnen kom. Die van mij kiest er dan voor om net in de deuropening van de woonkamer te gaan liggen wachten, want hij wil het in de gaten houden natuurlijk. En soms als hij té hard en enthousiast opspringt als ik de deur open wil maken,dan doe ik de deur weer dicht! Dan gaat hij heel vlot weer rustig liggen op hetzelfde plekje,wachtend met dat kwispelende staartje, daaraan kan ik ook zien dat hij nog steeds onrustig is over de situatie,maar stap wel naar binnen als hij even rustig ligt. Bij mij blijft hij dan goed met 4 pootjes op de grond staan en dan aai ik hem ook direct, omdat ik het zo goed vind dat hij zich weet te beheersen en niet opdringerig opspringt, maar blijft staan en zelfs vaak uit zichzelf gaat zitten.
Zelfbeheersing kun je ook oefenen met speelgoed,dat kunnen ze ook zo graag willen pakken en dan hard tegen je opspringen. Beweeg het speeltje naar je buik en houdt het daar, wacht even en vaak snappen ze dat ook snel, eerst rustig staan, zitten of een stapje terug zetten(om mij meer ruimte te geven) én dán krijg jij je speeltje weer. Dáár word je voor beloond en niet anders.
Het (te) ruw spelen is een van de stafford eigenschappen, vinden niets leukers dan rammen en beuken. Daarom raad ik een dergelijk combi (klein + staf) af. Bij mij thuis is het heel simpel, er word onderling niet gespeeld, dat eindigt toch altijd in een echt gevecht. "spel" is veelal een krachtmeting en geen spel, iets wat vele totaal verkeerd inschatten.
Je hebt bij elke hondenschool in je stad een proefles gedaan/kennis gemaakt? Als ze allemaal niet goed zijn kijk dan gewoon iets verder want jij en je hond hebben echt goede begeleiding nodig.
Ja op dit moment wil de grote telkens spelen met mn kleine viervoeter maar die kleine ziet het gewoon niet meer als spelen die hoor ik alleen telkens piepen omdat de grote dus te hard bijt/speelt... met als gevolg dat die kleine alleen nog maar zo dicht mogelujk bij mij wil liggen....
Echt beter gaan begeleiden en beschermen!
Dat is echt sneu, dat moet je niet meer laten gebeuren.
Met jouw kruising heb ik geen ervaring, wel met een klein ouder hondje en een pup erbij van een groot ras.
Het eerste half jaar dat de pup er was (die nu al bijna 5 jaar is, ha ha), kostte het ons erg veel tijd om het kleine hondje te beschermen.
Die wilde helemaal geen grote pup op z'n rug, of die aan z'n staart hapte etc.
Nadat de pup eenmaal een half jaar was en langzamerhand wist wat hij wel/niet kon, ging het makkelijker.
Ze zijn zelfs vriendjes geworden, hoewel ze nooit met elkaar spelen, alleen maar elkaar besnuffelen.
Wij hebben van de pup nooit toegestaan dat hij met het kleine hondje ging spelen, omdat die dat helemaal niet wilde.
Hij mocht er gerust heen, snuffelen maar niet spelen.
Het heeft ons een aantal maanden werk gekost, maar daarna was het ook goed.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?