Hoi! Ik heb een beetje een probleem.
Wij hebben namelijk een hond gekregen (Aafje). Het is en asielhond. We hebben veel negatiefe reacties gekregen. Zoals dat er fokkers zijn in andere landen en ze dan juist verkopen als asiel hond en nog meer. Ondanks al deze reacties hebben we toch Aafje genomen. Ze is nu ruim een jaar. Ze is echt een top hond! We hebben haar nu ruim en week. Ze kan loslopen, loopt niet direcf naar andere honden toe maar speelt wel lekker mee. Nog nul ongelukjes gehad in huis en kan prima alleen. Het enigste is dat ze bijt, en ook echt best hard. Negeren niet echt. Als je weg loopt bijt ze achter je enkels aan en als je stil staat springt ze op je en gaat je arm bijten. We proberen haar ook het woordje ‘nee’ te leren maar dat begrijpt ze nog niet echt. Het begint aardig vervelend te worden en omdat ze natuurlijk al een jaar is doet het ook behoorlijk pijn. Je hand omwisselen voor iets anders help wel, maar na een paar minuten is ze er klaar mee en begint ze weer. Als ze echt niet op houd zetten we haar op de gang maar volgens mij ziet ze dit niet als een straf omdat ze dan lekker kan struinen door de gangen. Met de dag word het bijten erger. Heeft iemand nog tips?
Bedoel je dat Aafje (oorspronkelijk) uit het buitenland komt? Fijn dat ze het al zo goed doet maar let op met loslopen, vind het wel snel om haar gelijk los te laten lopen.
Ik snap ook niet precies wat je bedoeld met "een asielhond gekregen".
Uit welk asiel komt ze dan, en waarom zouden mensen daar negatief over zijn?
Of bedoel je meer een hondenhandelaar met een kennel en veel honden/puppy's?
Dat je dit ook als asiel beschouwt?
Wanneer bijt je hond dan?
De hele dag door, of vooral bepaalde momenten?
Het kan misschien nog wat stress zijn door de nieuwe omgeving.
Jullie hebben haar pas een week, doe vooral eerst rustig aan met haar zodat ze goed kan wennen.
Wat voor ras is Aafje? Heb je een foto?
Je zult haar een bijtrem moeten aanleren. Ik heb dat bij mijn jongste hond gedaan (hij was een maand of 7 toen hij hier kwam) door steeds als hij me likte dat te benoemen als 'kusje' en duidelijk te maken dat ik dat fijn vond. Ook heb ik hem op schoot genomen om te spelen met een flostouw en ben steeds echt keihard te gaan gillen als hij in mijn handen beet zodat hij een soort schrok en me aankeek - en dan zei ik "kusje" - zodat hij leerde wat ik wel en niet fijn vond.
Het bijten en vooral in de hielen bijten is vaak overprikkeling. Heb je kauwmateriaal in huis, zoals gedroogde pens, of gedroogde kophuid, runderoren? Dat helpt om te kalmeren en is ook goed om tanden en kiezen schoon te houden.
Sorry, ik ben een beetje onduidelijk geweest. Ze komt oorspronkelijk uit Griekenland en ze is opgevangen door een stichting. Het is dus een mixje. Ze bijt vooral als je aankomt, ze is dan namelijk antausiast. Ook als ze op haar rug ligt. Wij aaien haar dan namelijk en als we stoppen met aaien bijt ze. Ik denk niet dat dit is omdat ze wilt dat wij door gaan met aaien maar gewoon uit speelsheid. Ook hebben wij haar pas twee keer kort los gelaten. Een keer op een stuk hei dat speciaal vpor honden is die niet zo goed los kunnen lopen. Hier kon ze dus lekker rafotten met anderen hondjes zonder weg te kunnen lopen. De tweede keer was tien minuutjes op de hei en dat ging ook gewoon goed. Ook heb ik veel speeltjes en botten thuis. Ook van die dental sticks om hun tanden schoon te houden.
Gefeliciteerd met Aafje. Trek je niets aan hoor van al die commentaren om je heen.
Haar gedrag lijkt zo van een afstand te lezen op opwinding, en misschien ook een teken dat je wat te enthousiast bent om haar een leuk leven te geven?
Ik bedoel, ik herken het wel van Lola mijn eerste herplaatser, die hapte en tegen mijn enkels opsprong om te laten zien dat het allemaal nogal overweldigend voor haar was en ze nog niet toe was aan leuke dingen en lange wandelingen e.d.
Wat ik zou proberen zijn gewoon de "herplaatsregeltjes" toepassen, dus dingen als:
stem en houding altijd rustig naar de hond toe
eerste week of zo nodig langer niets meer doen dan laten wennen aan haar nieuwe thuis en mensen, en directe omgeving, dus alleen nog saaie korte rondes
de hond zeker nog niet loslaten de eerste weken
een rustig vast dagschema om houvast te krijgen
niet druk gaan oefenen en socialiseren, wel, als ze het leuk vindt dingen als lekkertjes verstoppen e.d.
haar in alle rust laten eten en slapen
Zulke dingen zorgen dat ze in alle rust kan wennen en waarschijnlijk dan ook minder happerig wordt.
@dorby
dankjewel wij gaan dit zeker toepassen. Wel zien wij geen enkel teken dat ze gefrustreerd is. (Denk ik) en wat te doen tegen bijten? Vanmidag kwam ik thuis en meteen op springen en bijten.
Bijten bij binnenkomst:
1 Dat bijten klinkt voor mij als enthousiasme. Bij binnenkomt even niet reageren. Het is de normaalste zaak dat je binnenkomt, jas uit schoenen uit, springt ze, rustig doorlopen, zorg ervoor dat ze niet omvalt. kalm zeggen nee, strakjes. Aandacht geven als ze op 4 poten staat, omdraaien als ze springt en of bijt.
2 Mijn hond pakt een bal bot of iets anders als ik binnenkom. Dat heb ik haar geleerd, meestal speel ik daar dan even mee als ik net binnen ben. Even trekken met het touw, even achter haar balletje aan, alleen als ze op 4 poten staat. Om de blijdschap en het over enthousiasme een beetje te begeleiden.
Voor verder bijten staan ook al tips hierboven.
@bertus en Abby
bedant voor je reactie! Ik ga dit zeker toepassen,
Vergeten te zeggen: ze springt ook als maar op het aanrecht (met haar voorpoten) we kunnen zo niet meer normaal koken of eten. Iemand hier nog tips voor?
Laat haar zitten of (op een kleedje) gaan liggen en beloon haar daarvoor als ze niet overeind komt, geef haar af en toe een stukje wortel, komkommer, snippertje vlees, banaan of appel (of iets anders wat ze graag lust) en maak de tussenpozen steeds wat langer. Als ze wel overeind komt draai je je om en zeg je "uh!" en wij je met je vingen en herhaal je het commando.
Mijn honden liggen keurig te wachten en krijgen tussendoor een snippertje van het een of ander en als het eten klaar is ook een klein hapje groenten - dat weten ze en daar wachten ze op.
Ik ga het proberen!
hoe gaat het inmiddels?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?