@ SRM, ze vindt geen enkel tuig prettig. Ik heb aardig wat tuigen van verschillende modellen liggen. Ze zijn het ook niet echt gewend. Ze lopen hier altijd aan een halsband.
Terry is nog moeilijker met tuigen. Die loopt weg zodra ik een tuig in mijn handen heb. Doe je hem toch aan dan loopt hij met een hele bolle rug met een uitdrukking van grote ellende op zijn snuit rond.
Ik ben al een paar keer bezig geweest met oefenen met zijn kop door een tuig heen te laten steken, maar verder als dat kom ik niet.
Het tuig wat ik het liefst gebruik is fleece gevoerd en dus zacht. Het is door Elma Bakker aangeraden, de fysiotherapeut.
Grt Manja
Canicrossen op asfalt is overigens ook niet aan te raden, niet alleen omdat het te hard is voor de voetzooltjes maar ook voor de rest van het gestel. Mensen die op asfalt lopen hebben niet voor niks vrijwel altijd demping in hun loopschoenen, enkels, knieën, heupen rug etc krijgen op den duur last van de harde ondergrond, dit is voor een hond niet anders...
Ik loop zelf ook bij een canicross groepje bij mij in de buurt maar houd er rekening mee dat dit over het algemeen mensen zijn die de sport heel leuk vinden om te beoefenen en dan vaak ook enige ervaring hebben maar het zijn vaak geen experts. Even cru gezegd doen veel mensen in de canicross sport maar wat en gaan dan langzaam aan voor zichzelf een routine, commando's en trainingen ontwikkelen maar het is vaak niet heel concreet ergens op gebaseerd.
Vaak wordt er zelfs zonder warming-up en cooling-down getraind, dit staat je dan natuurlijk vrij om te doen (en is dan ook noodzakelijk) maar er zal waarschijnlijk niet op aangestuurd worden. Dit kan uiteraard per loopgroepje ontzettend verschillen!
Vandaar dat ik een workshop (met als het goed is goed onderbouwde uitleg) waardevoller vind. Daarnaast willen veel honden voorop lopen en worden ze heel enthousiast van alle rennende honden en mensen waardoor ze meestal nog harder willen dan wanneer je alleen traint. Je kan het natuurlijk gewoon proberen, misschien gaat het juist super goed in de groep maar ik denk dat je er qua techniek e.d. niet zo veel uit zal halen.
Wel is het natuurlijk leuk om met andere canicrossers te lopen, zeker als jullie als combinatie wat beter op elkaar ingespeeld zijn.
Ik weet trouwens niet waar je gekeken hebt voor de workshops maar ik kan zowel rundog als canicross gear aanraden (zij zijn over het algemeen beide ook aanwezig bij de canicross wedstrijden met een stand).
Heeft de fysio ook gekeken naar hoe het tuig bij jouw hond zit? En heeft ze een duidelijk beeld van de sport zodat ze goed beseft dat het om een trektuig gaat? Het kan, als het allemaal goed zit, inderdaad zo zijn dat ze er simpelweg aan moet wennen om een tuig aan te hebben. Heb je voor jezelf ook een goede heupgordel en een treklijn voor tussen jullie in?
@ Hannah, Ik heb nog geen reactie gehad van het canicross groepje. Ook is hun agenda erg leeg. Ik ga het wel merken.
Als ik ga hardlopen doe ik altijd warming-up en cooling down. Dat wil ik met de honden er ook in houden. Ik heb gelezen hoe belangrijk dit is en blessures wil ik niet.
Bij het groepje kan je tuig en gordel uit proberen. Dat leek me een slimme zet voordat ik met geld ga smijten. Ik kan maar 1 keer smijten en dan is het weer voor langere tijd zuinig zijn. Ik wil dus zeker zijn dat ik het geld besteed aan de juiste spullen voor mij en mijn honden.
De fysio heeft toen de tijd wel gekeken naar hoe het tuig zit. Er is niet gelet op trekken omdat het toen nog niet in de planning zat. Ik gebruik het tuig wel om te fietsen, maar niet specifiek voor het trekken. Ze trekt de eerste kilometer er wel aan, daarna kan ik haar laten draven en is er van trekken geen sprake meer. Het tuig is er niet voor bedoeld.
Ik had rundog gevonden en ook de bijbehorende academy, maar die zit aan de andere kant van Nederland. Die organiseren een workshop en je kan bij hun ook een opleiding volgen tot instructeur heb ik begrepen. Canicross gear ga ik zo bij kijken.
Ik woon in Zoetermeer, Zuid-Holland.
grt Manja
Manja,
Als je wilt kunnen we wel een keer samen gaan trainen. Ik ben geen expert, maar draai als samen met mijn hond al wat jaren mee in de sport. Ik woon in Capelle aan den IJssel en train af en toe bij het Noord AA. Ik hoor het wel...
Dan kan je ook gelijk een keer ervaren hoe het is met goede heupgordel, treklijn en tuig voor de hond (Ik heb denk ik nog wel een tuig liggen wat jouw hond moet passen).
Lijkt me leuk. Ik heb inmiddels contact met een andere groep die in Zuid-Holland woonachtig zijn. Als alles goed is gaan we woensdagmiddag in de buurt van Zoetermeer een rondje lopen en kan ik spullen lenen. Het is echter nog niet rond. Ik wacht nog even af.
Wanneer zou jij kunnen en waar bij het Noord AA?
Grt Manja
Morgen gaat niet door. Er kwam wat tussen. Nu weer even afwachten wanneer er mensen tijd hebben.
Grt Manja
Zondagochtend ga ik een rondje in het Bentwoud doen onder begeleiding en met leenspullen. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat.
grt Manja
Leuk! Veel plezier samen!
Vanmorgen mijn eerste officiele canicrossrondje gehad in het Bentwoud. Eerst natuurlijk het juiste tuig uitzoeken voor Kira. Dit viel nog niet mee. Het 3de tuig paste haar goed. Kira vond alleen het aandoen van de tuigen niet zo leuk. Eenmaal aan was er niks meer aan te merken. Ook de heupgordel voor mij zat prima. Kira was wel wat gespannen tussen de andere honden, maar ontdooide vrij vlot. Direct contact was het moeilijkste voor haar dus heb ik dat zo veel mogelijk ontweken. Kira wil liever even wennen op een afstandje. Eerst een stuk gewandeld om warm te worden en daarna op een rustig tempo gaan hardlopen. Kira heeft een paar pogingen gedaan om harder te gaan lopen, maar met deze heupgordel kon ik dit prima opvangen en de harde klappen bleven uit en Kira schikte zich heel vlot in het tempo.
We namen regelmatig even een wandelpauze en ook dit ging heel soepel. Als we dan na een paar minuten lopen weer gingen hardlopen wilde Kira wel weer even proberen om harder te gaan, maar na zo'n 2 a 3 pogingen bleef ze rustig in een mooi tempo doorlopen. Wel werd ze een aantal keren afgeleid door de geur van wild en dan moest ik haar met mijn stem weer op haar taak wijzen. Nee en doorlopen was genoeg om haar weer op het juiste pad te krijgen.
We hebben in totaal 7 km gelopen en ik had helemaal niet het idee dat het er 7 waren geweest. Door de wandelpauzes ging dit gewoon lekker. Wel was het erg koud en op verlanglijstje staan inmiddels wat warmere hardloop outfits. Het T-shirtje en de korte broek worden nu toch wat fris. Ook staan handschoenen op de lijst. Mijn handen deden het niet zo best meer door de kou. Tuig uitdoen en karabijnhaken losmaken ging nog net, maar veters strikken van mijn droge schoenen wilde echt niet lukken.
Voor Terry is lopen in de groep niet aan te raden. De honden komen onderling nogal eens in elkaars buurt en dat gaat Terry niet handelen.
Het tuig wat Kira aan had zat rond haar nek en borst prima, maar was wat lang en zat ze met haar staart in de knoei als ze die omhoog wilde doen. Zelf vond ik het aan en uitdoen niet heel handig. Ik moet haar poten er doorheen doen en met uitdoen was dat ook wat lastig. Ik weet nu wel waar ik op moet letten en het tuig wat ik thuis heb liggen is helemaal zo gek nog niet voor deze hobby. De anderen hadden ook tuigen die qua aan en uitdoen hetzelfde waren als van het tuig wat ik thuis heb en dat is voor Kira wat prettiger.
Nu is Kira moe en ik voel me prima. Geen spierpijn en ook niet het gevoel dat ik mezelf voorbij heb gelopen. Prima rondje gelopen zo.
grt Manja
Er staat een foto op mijn profiel. Ik krijg hem op een of andere manier niet geplaatst. grt Manja
Leuk dat het een succes was!
Wat betreft het tuig aan en uit trekken dat went:). Ik heb het zero dc faster tuig en dan is het in het begin inderdaad een beetje klungelen maar vrij snel snappen honden hoe het werkt en gaan mee werken (die van mij althans). Bij dit tuig vind ik het tuig uittrekken vrij eenvoudig, als je een snoepje naar de grond brengt doet de hond zijn kop omlaag en dan kan je het hele tuig in één keer over de kop uittrekken.
Let er bij de heupgordel op dat deze echt goed laag op de heupen ligt (er zijn veel heupgordels op de markt die niet zo geschikt zijn). Zero dc en non stop zijn over het algemeen goede merken, al is het zeker verstandig om ze te passen omdat iedereen een andere bouw en voorkeur heeft natuurlijk. Je zou ook marktplaats in de gaten kunnen houden, daar staat weleens wat op.
Voor goede goedkope hardloopkleding vind ik decathlon echt een aanrader, de kwaliteit is prima, net als de service en de prijzen zijn over het algemeen laag.
Het is trouwens ook wel fijn om op den duur over te gaan op trail schoenen i.p.v. gewone hardloopschoenen, deze geven meer grip. Ik heb destijds eerst mijn gewone hardloopschoenen versleten en ben toen overgestapt op trail schoenen.
Veel loopplezier!
De heupgordel was erg prettig. Hij was van non stop.
Bedankt voor de tip van marktplaats. Waarschijnlijk is dat beter voor mijn portmetniks. Ik heb al rondgesnuffeld naar winkels in de buurt, maar de prijzen waren wel aan de hoge kant.
Naar trailschoenen had ik ook al gekeken. Mijn hardloopschoen zijn zo goed als op en gisteren gleed ik ook bijna een keer uit op de modder. Nieuwe schoenen staan ook op de lijst, net als kleding en handschoenen.
Grt Manja
Wat leuk dat het zo goed ging! Wat een verschil maakt het materiaal dan uit hè.
Ja, zeker, een wereld van verschil.
We zijn een tijdje verder en we gaan bijna elke week met een groep mee om een lekker rondje te lopen van zo'n 6 tot 8 km. Kira doet het heel goed in de groep. Meestal gaan we naar het Bentwoud, maar we zijn ook een keer naar de Vlietlanden geweest. Ook ging de groep een keer naar het Buytenpark in Zoetermeer, maar toen was ik ziek.
Een kleine impressie.
Morgen gaat Terry ook voor het eerst mee omdat ik geen oppas heb voor morgen en ook omdat ik ook wil kijken hoe hij het doet in de groep. Wel zal ik meer afstand houden als met Kira alleen.
grt Manja
Terry heeft het heel goed gedaan voor zijn doen. Natuurlijk zijn er nog wat punten die verbeterd moeten worden, maar het is me mee gevallen. Hij gaat voortaan ook mee. Zal hem goed doen.
Grt Manja
Wat leuk, Manja!
Afgelopen zondag naar Wassenaar geweest voor een rondje met het duo. Was pittig met al dat rulle zand in de duinen, heuveltje op, heuveltje af. Via het strand terug. Terry doet het heel goed in de groep en kan zelfs naast groepsgenoten lopen met een kleine anderhalve meter er tussen. Frontale benaderingen zijn dan moeilijker en honden van buiten de groep is hij meestal niet gezellig naar, maar het blijft bij weg snauwen en dat is naar mijn idee normale hondentaal. Hij is tenslotte aan het werk en wenst niet gestoord te worden. Bij een andere hond mochten ze van mij even snuffelen. Toen Terry spanning op begon te bouwen heb ik hem vriendelijk meegelokt met mijn hand voor zijn neus en de vraag: Ga je mee? En val nu omhoog, hij kwam mee. Wel met nog een grommetje richting de Pumi die de hint begreep en meteen afdraaide en weg liep. Oke, Terry deed niet gezellig, maar zijn taal werd begrepen en gerespecteerd. Ik hoop dat hij daardoor weer meer vertrouwen krijgt in zijn eigen taal. Iets wat Kira nog weleens negeert.
Ik ben heel tevreden over Terry's gedrag in de groep en dat is voor mij voor nu het belangrijkst. Hij is pas voor de 2de keer mee en laat duidelijk zien dat hij kan wennen in de groep.
We hebben veel korte pauzes gehouden tijdens deze ronde waarbij de honden even wat konden drinken en wat snuffelen. Terry is gek op zand blijkt. Lekker erin rollen en graven. Doet hij bij een hondenveld wat een zandbodem heeft in de buurt ook graag, maar dat hij dat in een vreemde omgeving ook gewoon doet vind ik prachtig.
Er zijn wat foto's gemaakt. Een groepsfoto die ik geweldig vind, gewoon omdat ik er tussen zit met mijn beide honden.
En een foto van de terugweg over het strand. De honden waren toen wel al moe. Terry komt dan naast me lopen. Het rondje was 7,5 km en we hebben er een uur en 20 minuten over gedaan. Geen snelheidsrecord vanwege de vele pauzes, maar toch een hele prestatie voor allemaal en met prachtig weer.
grt Manja
Wat heerlijk zeg, en wat goed dat Terry het zo goed doet in de groep!
Ben er ook heel blij mee dat hij gewoon mee kan. Is goed voor hem. Sinds zijn castratie is hij wat te zwaar en vanwege zijn extra rugwervel mag hij geen behendigheid meer doen en werd hij nog sneller wat zwaarder. Nu kan ik ook met hem rennen zodat hij wat meer beweging krijgt en dat extra gewicht er wel weer afloopt. Hij krijgt al zo weinig eten. Nog minder is gewoon zielig.
Grt Manja
Wat gaaf dat het zo goed gaat en heel leuk om er beeld bij te krijgen door de foto's!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?