Ik ben het ook helemaal met je eens, en mensen die overwegen een HR hond aan te schaffen moeten goed moeten weten of ze capabel en bereid zijn ten aller tijden situaties veilig te houden moest blijken dat hun hond onder bepaalde omstandigheden gevaarlijk kan zijn. Zo'n hond kan natuurlijk gruwelijke schade aanrichten. Ik hoop dat fokkers potentiële kopers hier ook duidelijk over inlichten en juiste begeleiding bieden. Het heeft geen zin die potentiële gevaren onder stoelen of banken te steken en het is niet wenselijk als straks jan en alleman met boerboels en presa canario's rondloopt.
Maar het heeft ook geen zin om ononderbouwde feiten de wereld in te slingeren en een beeld te schetsen van rottweilers als buitengewoon levensgevaarlijke, moordende honden. Rottweilers zijn mijn inziens niet zeer extreem (maar wel algemener dan veel andere honden op de HR-lijst, dus vanzelfsprekend ook verantwoordelijk voor meer incidenten) en als topicstarter zijn/haar zinnen specifiek op een rottweiler heeft gezet en bereid is daar op een verantwoordelijke manier mee om te gaan, dan zie ik niet in waarom er problemen zouden ontstaan.
Even afgezien van het feit dat bijv. een labrador of golden in principe een 'veiligere' keuze is, want ja, TS wil nu eenmaal bij uitstek een rottweiler.
Weet je ik heb 3 staffords in huis, als er een ras wel negatief breeduit gemeten in de media is, is het dat ras wel. Heb 2 jongens in huis en heb zowel van de kinderen die kwamen spelen en hun ouders nooit enige vraag gehad, terwijl het algemeen bekend is dat wij er 3 in huis hebben (wonen in een dorpje en iedereen kent elkaar wel).
Ben ondertussen mensen als jij wel behoorlijk zat, altijd maar dat vingertje, altijd maar die angst, maar enige kennis is niet te vinden. Aan alles wat jij tot nu toe geplaatst heb, kan ik zien dat je net komt kijken en nog van niets weet. Dat is geen probleem, maar laat dit soort uitspraken, want als er iets niet respectvol is en aanvallend is naar HR bazen die al jaren met de rug tegen de muur staan is het wel jou manier van schrijven.
Respect is iets wat je moet verdienen, bij mij hoef je iig niet aan te kloppen als je dit soort stierenpoep plaatst. Oh je mag schrijven wat je wilt geen enkel probleem, maar ga niet zitten miepen als je de wind van voren krijgt, als je op iemand zijn tenen gaat staan.
Uit dit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo’n 0,6 procent van de bijtincidenten. Pitbull Terriers zijn in dit onderzoek niet als ras meegenomen omdat de Pitbull geen officieel ras is. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het aantal Pitbulls (stamboomloze American Staffordshire Terriers of kruisingen met dit ras) in ons land.
Een groot deel van de bijtincidenten (10,4 procent) werd veroorzaakt door Jack Russell Terriers. Belgische en Duitse Herdershonden schreven respectievelijk 4,8 en 5 procent van de incidenten op hun naam en de Labrador en Golden Retriever ‘behaalden’ allebei een percentage van 2,9 procent. Beduidend meer dus dan de ‘vechthonden’. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten: vechthonden zijn geen bijthonden.
Tot zover de veilige keuze ….
Men roept en roept en roept, maar nergens op gebaseerd. Ben er best wel klaar mee, maakt geen uitspraken zonder de feiten te weten.
Heel die HR honden discussie is zo'n onzin. Ja ze kunnen schade aanrichten, ja die kan groter zijn als die van een vlinderhond, maar doen ze dat ook en hoe vaak ten opzichte van niet HR honden. Denk dat men dat beeld eens goed voor ogen moest hebben, want dan is die term zo uit de lucht.
Ik zelf heb een hond van...ik kan alles hebben, al timmeren ze met een hamer op zijn hoofd, hij zal nooit bijten, hij zal al kwispelend weg lopen.
Maar schreeuwende en dollende kinderen/mensen die lopen te rennen vind hij ook niet leuk, daar gooit hij zich ook grommend tussen, dus.....nee, geen een hond vindt dit leuk, niet alleen de rottweiler is daar niet van gediend...bijna alle honden gaan zich daarmee bemoeien.
Helemaal prima, maar dat je je persoonlijk aangevallen voelt en je persoonlijke frustratie op mij vuurspuwt, is wel tekenend voor jou. Volgens mij heb ik heel respectvol gereageerd op TS haar vraag en mijn mening gegeven. Er zijn nou eenmaal mensen in de wereld die bang zijn van HR honden. Omdat ze veel schade aan kunnen richten aan mens en dier. En als ik op straat loop, ik niet aan het baasje kan zien of hij/zij zijn honden goed opgevoed heeft. Misschien helpt de ervaring die ik als kleuter had op het schoolplein niet mee nee. Dat de aso's daar twee rottweilers vanuit hun huis lieten uitbreken op het schoolplein. Dat heeft mijn socialisatie met deze HR-honden als kleuter zijnde niet goed gedaan.. En heb inmiddels op dit forum heel wat vervelende verhalen voorbij zien komen van probleemhonden en probleembaasjes. Hoezo beeldvorming?
Je kunt nu wel hard tegen mij gaan blaffen, maar dat is precies de reactie waarvan ik denk 'ben blij dat ik niet in jouw dorp woon met je 3 staffords' want je duikt er meteen keihard op met je oordeel over mensen die geen verstand hebben van honden. En dat zijn een heleboel mensen, kan ik je vertellen. Alleen zitten die niet op dit forum. Stierenpoep of niet, hier heb je wel mee te maken. En ik snap dat dit balen voor je is en frustrerend. Maar volgens mij is dat ook aan jou om dit te accepteren als eigenaar van staffords dat dit erbij hoort; onwetende mensen die bang zijn..
Het gaat hier dus even niet om Staffords of Pitbulls. Het gaat hier over Rottweilers. Van Staffords en Pitbulls is bekend dat zij over het algemeen zeer lief en zachtaardig zijn naar mensen. Bij hen ligt het probleem meer naar andere honden. Rottweilers daarentegen staan bekend om hun fatale aanvallen op mensen. Als je kijkt naar de fokdoelen uit het verleden dan is dat ook niet zo vreemd.
Wat je hier trouwens weg laat (bewust?) zijn twee zaken: het percentage ten opzicht van het aantal malen dat het dier voorkomt in Nederland is de eerste, de ernst van de gevolgen van het bijtincident is de tweede.
Ik word knap moe van dat wijzen naar veel voorkomende kleine hondjes die veel bijtincidenten op het naam van hun ras hebben staan. Als ik gebeten zou moeten worden maar ik mag kiezen voor dat vlinderhondje, een Stafford of een Rottweiler dan ga ik toch echt voor de eerste. De kans daar met wat schrammen vanaf te komen is aardig groot, de kans het niet te overleven afwezig.
Over roepen zonder ergens op gebaseerd te zijn gesproken...
En daar heb je dus meteen het probleem/gevaar te pakken. Als een vlinderhondje of BC zich daarmee gaan bemoeien blijft het hoogst waarschijnlijk bij wat schrammen... bij de Rottweiler niet. En kinderen overzien de gevolgen van hun acties niet. Je kan ze nog zo goed leren om te gaan met dieren/honden; ze zullen 'fouten' maken. Mijn Momo, BC, bemoeide zich er ook mee als mijn meiden (en ik) soms te druk aan het stoeien waren, maar bij haar bleef het bij blaffen.
Dat zal je je dondersgoed moeten beseffen als je met kinderen aan zo'n ras begint. Niet wegwuiven of bagatelliseren maar erkennen.
Ik kon weten dat de HR honden racist, als haantje de voorste zou gaan reageren.
Een HR hond is een HR hond toch? Jij vind het altijd zo leuk om van die spookverhalen te vertellen...
Ik laat helemaal niets weg, ik quote: https://www.houdenvanhonden.nl/kinderen-en-je-hond/hondenbeten/ letterlijk. Ik kan met alle liefde van de wereld het verder aanvullen als het nodig is, maar dan kan je dat ook gewoon vragen in plaats van te insinueren dat ik iets weglaat.
Ah dus een bijtincident die je met een pleister af kan doen is niets, vertel dat aub de duizenden kinderen die jaarlijks worden gebeten en doodbang zijn geworden van honden daardoor. ELK bijtincident is er een te veel, of de schade klein of groot is, doet er wat mij betreft niet toe. Mentaal is elk incident voor een kind groot en wekt het angst op.
Onderbouw je uitspraak eens: "Wereldwijd zijn Rottweilers verantwoordelijk voor de helft van alle dodelijke bijtincidenten op mensen. In sommige landen is dat zelfs 74%." Want ik heb gezocht maar kan geen enkel bericht vinden waar je dit uit heb kunnen halen. Ben eigenlijk wel erg benieuwd, serieus!
Het maakt niet uit of dat kind overlijdt of een krasje heeft? Meen je dat nou?
Misschien eens een bassisschoolkind vragen om je uit te leggen hoe google werkt? Voer die zin in en je hebt gevonden.
Aannames en angst spat hier van je beeldscherm. Duidelijk gebaseerd op je eigen hond die je dus blijkbaar niet met kinderen kan vertrouwen, goed niets nieuws wat dat heb je al vaker geplaatst.
Laat we eerlijk wezen, geen enkele hond groot of klein, zou je onbeheerd bij kinderen moeten laten en al helemaal niet in de situatie zoals beschreven. Het maakt dus geen bal uit over welk ras en grote van een hond we spreken, het geld voor elke hond en elk ras.
Oh en Liz, mijn honden vertrouw ik wel blind in dat soort situaties, die rennen namelijk lekker mee, vinden ze geweldig! Hoe meer kinderen hoe leuker, moet ze hoogstens een beetje afremmen, omdat ze anders wel eens er eentje onderuit lopen.
Ook een labrador kan een kind doodbijten, tuurlijk is de schade groter bij een grotere hond. Maar niet alleen bij hr rassen, en hier in nl worden niet veel mensen doodgebeten toch? Althans ik kan me niks voor de geest halen hier van recent.
Dan is mijn google stuk, want hij geeft niets.
De aanvulling dan waar je om vroeg:
http://www.minderhondenbeten.nl/bijtincidenten/feiten-en-cijfers/#betrokken-rassen
Kijk bij betrokken rassen: Rottweiler staat op plaats 5. Labrador en Golden komen niet voor in het lijstje van top 13.
Ik ben dan ook een verantwoord hondenbaasje want ik erken het en handel er naar waardoor er nog nooit een kind door één van mijn honden gebeten is.
En dat is dus precies de discussie. Erkennen of ontkennen?
En nogmaals: Het gaat hier niet over Staffords maar over Rottweilers. Dat jij niet kunt googlen is niet mijn probleem.
Ik heb jouw link bekeken, staan een hoop niet hr honden in die lijst valt me op.
Klopt. Een HR hond bijt niet per definitie vaker dan een niet HR hond.
Ik heb de link hier al heel vaak geplaatst, volgens mij ook vaker op een reactie van jou.
En dit gaat dus OOK over hond-agressie, niet alleen over het bijten van mensen, waar we het nu, bij de Rottweiler, over hebben.
https://hondenbescherming.nl/nieuws/2017/02/25/wat-definieert-een-hoog-risico-hond/
Wat maakt een hond tot het type hoog-risico?
Een hoog-risico hond is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade (dood tot gevolg, het verlies van spier en/of orgaanweefsel, functieverlies):
- Fysieke verschijning:
De combinatie van gewicht, bouw (kaakgrootte, spierkracht, mogelijkheid tot gelijktijdig vastgebeten zijn en blijven ademen, weinig gripmogelijkheid op de hond door gebetene/omstanders) zodanig dat krachtig bijten alsmede vasthouden mogelijk is van relatief groot oppervlak bij gebetene.
- Bijtstijl:
De stijl van bijten is zodanig dat bij het bijten herhaald wordt gebeten zonder pauzes (anders dan die tijd die het vraagt om herhaald de gebetene te bereiken met een beet – bijvoorbeeld bij tussentijdse vluchtpoging van de gebetene) en/of langdurig wordt vastgehouden (al dan niet met herpakken/schuiven om een betere grip te krijgen op de gebetene en/of bij bijten in keelgebied dit voortgaand dicht te drukken), al dan niet in combinatie met dichtdrukken van het gebied en/of toepassen van schudden/scheuren. Beten zijn vaak gericht op kwetsbare gebieden als keel- en liesgebied, hoofd (snuit) en/of eventueel voorpoten.
- Bijtintensiteit:
Focus op de gebetene en het bijten is intens (hond is slecht te interrumperen, los te krijgen van gebetene en/of focus blijft op gebetene en/of andere mogelijke te bijten mensen/dieren). Hond toont voorafgaand aan het bijten opwinding en/of stille focus op de gebetene.
- Erfelijke basis:
De genetische basis van de hond kenmerkt zich door selectie van mens op vechteigenschappen richting mens en/of dier. Deze genetische basis kan vermengd zijn met eigenschappen van andere rassen/typen zoals snelheid van windhondachtigen en/of felheid van terriërachtigen.
Voorafgaand aan het bijten kunnen minder waarschuwingssignalen of minder opbouw van waarschuwingssignalen (agressieladder) getoond zijn, waardoor het vermijden van het bijtmoment moeilijker is.
Omdat de genetische selectie van honden van ‘van oorsprong vechttype’ gericht was op het creëren van een hond die aanviel op aanblik van een ander dier (in de vechtring) kan agressie worden ingezet zonder een duidelijke prikkel of interactie tussen bijtende en gebeten hond.
Je weet ook dat Rottweilers zo ongeveer beroemd zijn om het niet bijten maar vast zetten tot hun baasje komt? Ik ga niet zeggen dat ze niet kunnen bijten maar dit is niet bepaald een grijpgraag ras. Kan ik uit eigen hand bevestigen, mijn eerste was een Rottie. Deëscaleren tot en met maar erg gereserveerd verder.
Nog steeds niet de 74% die jij aanhaalde.
Heb het stuk overigens via een andere zoekmachine gevonden. Als je dat soort stukken voor waar gaat aannemen, dan is de speld zeker jouw krant? Man man man wat een boel onzin staat er in dat stuk.
Ik haal mij data graag van site af die ook een bron hebben en waar ze niet de angst van vele benadrukken maar eerlijk zijn. Zoals bv deze:
Van de 164 respondenten konden er 144 meer of minder nauwkeurige aanwijzingen geven over het soort hond dat hen gebeten had. In 40 gevallen ging het zeker om een rashond, bij 44 was het onduidelijk of de hond een stamboom had. De resterende 60 gevallen waren zeker stamboomloos, al (26) dan niet (34) lijkend op een rashond. Dus: minimaal 60 tot maximaal 104 van de in dit onderzoek betrokken bijtende honden waren honden zonder stamboom (kruisingen). Volgens opgave van het rapport zelf telt Nederland 1.2 miljoen honden, waarvan 33% zonder stamboom. Die 33% zou dan volgens dit onderzoek wel verantwoordelijk zijn voor minimaal 42% tot maximaal 72% van de bijtgevallen! Die conclusie wordt echter in het rapport niet getrokken.
Het rapport "Hondenbeten in kaart gebracht" is opgesteld n.a.v. een onderzoek met slechts 164 respondenten. |
Zoals gezegd zaten er 40 echte en nog 44 mogelijke rashonden bij de daders. Gebeten eigenaars zullen het ras van hun hond vanzelfsprekend wel kennen. Maar de anderen? Om deze anderen te helpen zaten er bij de vragenlijst - ter identificatie - plaatjes van een aantal rashonden. Maar: bij een plaatje van een Mechelse Herder staat "Tervuerense Herder"; bij een plaatje van een Laekense Herder staat "Mechelaar" en van de Tervuerense Herder zelf ontbreekt een afbeelding. Naast het zeer geringe aantal onderzochte incidenten geven ook dit soort slordigheden ons inziens te denken over de kwaliteit van het rapport.
Dan de 40 bijters met zeker een stamboom nader bekeken. Het betreft hier:
|
9 |
|
6 |
|
2 |
|
2 |
|
2 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
|
1 |
Van de 164 onderzochte bijtincidenten was in slechts 40 gevallen met zekerheid sprake van een rashond. Op grond van zo'n gering aantal gegevens is het volgens ons onmogelijk om conclusies te trekken over eigenschappen van welk ras dan ook. |
Het valt me namelijk op dat alle niet onderbouwde media berichten er standaard de look a likes meenemen voor een rashond, terwijl dat bijzonder zelden correct is.
Een onderzoek van 20 jaar geleden?? Daar zou ik mij nu niet meer op baseren.. en ontkrachten van een onderzoek van 20 jaar oud ook niet
Link, want bronnen vermelden is voor iemand te moeilijk.
Niet dat we het haar kwalijk kunnen nemen, je moet wel 0 verstand hebben in je bovenkamer om dát als bron te gebruiken.
Het is simpel, je moet het doen met de gegevens die beschikbaar zijn. Er zijn geen cijfers van na de RAD tijd, want met de RAD is bewezen dat het probleem niet bij de honden ligt maar bij de baas.
Overigens verwacht ik dat de cijfers van nu niet veel zullen verschillen met toen en al helemaal niet als je echt op FCI stamboom zou registeren. Onderzoek van bv de vereniging van de Amerikaanse staffordshire vereniging van vorig jaar, stelde vast dat er geen enkele incident met de mens heeft plaats gevonden. In de hierboven gemelde cijfers wel.
Ik weet zeker dat heel het HR honden geneuzel over is zodra er echt geregisterd zou worden wie de daders zijn. op een uitzondering na, de look a likes. Heb kennissen op de 1e hulp in Rotterdam en Amsterdam en die zien nog wel eens het een en ander voorbij komen, maar zelden tot nooit zijn de veroorzakers de zogenaamde HR honden, wel de gezinshonden....
Hier een gezin met 2 kinderen en 3 honden (2 rottweilers en 1 golden). Rottweilers kunnen heel goed in een gezin, zijn geweldig met kinderen. Weet alleen wat je in huis haalt. Want het is niet zomaar een hond. Ga lekker met je hond aan de slag, het is wel een werkhond.
Kijk eens op de site van nrc rottweilers. Het aanbod is groot, dus wees kritisch. Zou in jouw geval wel voor een huishondenlijn gaan, zoals de kennel ‘t IJzeroer deze fokt.
Ik ben geen kenner van de rot, wel eigen ervaringen, maar geen kenner;
Mijn ervaring is echter wel dat de gemiddelde werkhond, veel stabieler en betrouwbaarder is als de huis tuin en keuken fok. Ben eigenlijk wel benieuwd of een rotjes kenner, hier wat op zou kunnen zeggen.
Hallo, ik wou ook even reageren op je vraag.Ik heb ook drie rottweilers gehad.De laatste is helaas alweer 10 jaar geleden overleden ...En de rottweilers zijn ook opgegroeid met jonge kinderen .Mijn Zonen waren 4 en 8 nooit geen problemen mee gehad.Zorg zeker dat je ze bij een goede fokker koopt .En met jonge kinderen zou ik ook voor een teefje gaan .Het zijn hele lieve honden .Gaat goed informeren bij de Ned Rottweiler Club.Succes ermee
Het is niet zo zwart/ wit. Het verschil zit hem grotendeels in het energieniveau. De werkhonden hebben veel meer energie en kunnen scherper zijn. Heb hier een werktype en een luiweiler (moeder en dochter). Dekreu is echte werker. Dochter stuitert de hele dag door en is niet moe te krijgen. Daar moet je als eigenaar iets mee.
Bedankt allen voor jullie berichten.
Het gaat zoiezo een Reu worden, ik weet dat teven wat zachter kunnen zijn maar ik houd wel van een beetje pit. De kinderen gaan natuurlijk leren voorzichtiger om te gaan met deze hond, de oudste is al helemaal verliefd op deze hond netzoals ik :)
Het is gewoon een virus dit, eenmaal gehad laat het je niet meer los. Ik ben een enorm dierenliefhebber, hebben al veel dieren gehad waaronden dus ook in mijn jeugdjaren een rottweiler.
Dat dier trok iedere dag met ons op, jongetjes van 15-16 de gehele dag buiten met ze aan het spelen en stoeien geweest het was een dikke knuffelbeer vandaar dat ik weet dat ze ook dat enorme zachte kant hebben. Mijn buurjongen vondt het een hele stoere hond, en nam er zelf ook één maar wat een valse hond was dat, zelf ik als rottweiler eigenaar schrok van die hond want het was een 'wilde' zonder fatsoenlijk opvoeding. Baasje en opvoeding is zeer belangrijk heb ik gemerkt, dus als we hem een goede opvoeding geven vol met liefde denk ik dat het wel goed moet komen. Een beetje pit hoort erbij dat is ook wat mij een beetje aantrekt, een te gemakkelijke hond is niet bestemd voor mij anders had ik mijn zinnen wel elders gezocht.
Ik ga kijken naar een goed fokker, heb al een aantal op het oog. Kan denk ik nog wel even duren maar uiteindelijk gaat het hem worden. Heb al een aantal spullen gekocht, dus nu maar afwachten naar de geschikte hondje. Ik laat van mij horen als dat gebeurd is.
Bedankt Mensen
succes met je zoektocht, ik zou het leuk vinden om te zien welke hond het uiteindelijk geworden is
overigens had mijn ex schoonzusje 2 rotties, de reu was een goedzak eerste klas, en de teef een heel felle hond.
Op zich goed dat hier wordt gewezen op het feit dat je bewust moet omgaan met de keuze voor een Rottweiler. Maar wat vooral belangrijk is: bereid de kinderen voor op de komst van welke hond dan ook. Als er verkeerd met een hond wordt omgegaan dan kan welk ras dan ook uithalen. Ik heb twee Labs (ook van goede fokkers, werklijnen met stamboom). De reu is een goedzak en vertrouw ik blind met wie dan ook. De teef kan af en toe een stuk chagrijn zijn en is niet altijd gediend van iedereen. Dat geeft ze duidelijk aan, maar het is aan de baas om te zorgen dat dit nooit fout kan gaan.
Overigens kan het op zoveel manieren fout gaan. Mijn broer is ooit door de boxers van mijn opa en oma om ver gesprongen en met zijn hoofd op de hoek van de radiator gekletterd. Ook dat had flink fout kunnen gaan en de hond had niet eens kwaad in de zin. Maar dit was de kracht en het "lompe" wat nu eenmaal in de boxer zit. En ik ben ooit gebeten door een Jack Russel. Gelukkig leef ik nog :P Maar dit waren ook eigenaars die hem als "o zo schattig schoothondje" hadden aangeschaft wat Jacks natuurlijk niet zijn. Dat zijn werkers.
Samenvattend: Kies bewust voor de Rottweiler en bereid je voor op alle bijkomstigheden van het ras (Maar dat doe je al netjes door eerst advies in te winnen). Voor een HR hond is dat helaas ook dealen met de vooroordelen die mensen kunnen hebben al is je hond nog zo'n goedzak. Net zo goed als dat dat voor mij is dat ik heel vaak mensen moet uitleggen dat mijn Labs geen levende teddyberen zijn en dat ze ook niet altijd zitten te wachten op ongevraagd aaien. ;) Begeleid je kinderen goed in het omgaan met de hond en kies een goede fokker. Dan komt het ook goed met een Rottweiler in huis!
Het is duidelijk dat je hart ligt bij dit ras. Alleen al de uitspraak "of een rottweiler of geen hond" zegt genoeg.
Je weet wat je in huis haalt, je waardeert de eigenschappen van het ras.. Dan kan er weinig fout gaan.
Ik wens je heel veel succes met het vinden van de perfecte fokker! Geniet van de voorpret.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?