ik heb sinds kort een pup beauceron x stafford. Nou is het een enorme schat maar als ik met me beide hondjes samen loop (de ander is een chihuahua x keeshond) dan gaat mijn andere hond mijn kleintje echt opwachten en bijten (wel speels maar kan heel hard gaan) dus wat ik nu vaak doe is hem kort houden zodat hij niet bij mijn kleinste hondje kan en mijn kleinste hondje lang laten lopen. Ook vangt hij achter elke vogel aan en dan is hij zo gefocust dat hij heel erg kan trekken aan de lijn????????
iemand hier ervaring mee of tips?
Geen ervaring mee, maar ik zou zeggen : voorlopig apart uitlaten.
Het lijkt met sowieso een moeilijke combinatie van twee honden van zo'n verschillend formaat. Ik weet niet hoe jong de pup is, alles is nog nieuw natuurlijk, hij wil alles zien en proeven en ruiken....
Het trekken is o.a. af te leren door steeds als hij trekt te stoppen, niets te zeggen en pas als de riem weer slap hangt, doorlopen, nog steeds niets zeggen. Dit vereist heel veel tijd en vooral GEDULD...
Ik vraag me af of je weet wat je aan de lijn hebt lopen en waar de beauceron oorspronkelijk voor gefokt is.
Als je weet waarvoor de stafford gefokt is, dan weet je ook waarom deze zo hard kan bijten en waarom het 'spel' zo hard gaat.
Als je dat weet, dan weet je ook waarom je hond dergelijk gedrag laat zien.
Jaa apart lopen doe ik dus al af entoe. Ik loop met beiden samen 3 keer op een dag en dan nog 2 keer extra alleen met mijn pup (hij is trouwens 14 weken) en hij komt van een boerderij waar hij kippen vermoorde en dat leerde van de moeder. Dus ik denk soms ook dat hij 'jaagt' op mijn kleinere hondje. Binnen doet hij het niet en gaan ze perfect samen. Af en toe speelt hij iets te lomp maar niet zoals buiten! En ja dat is ook een goede tip! Telkens even stil staan! Ik krijg vaak te horen een slipketting aan te schaffen maar mijn hond trekt door (als ik hem kort heb bijvoorbeeld trekt hij gewoon door met al z'n kracht) dus dat vind ik dan met een slipketting wel sneu...
Dat weet ik zeker. Het is een veedrijver officieel maar ik heb mijn hele leven herdershonden gehad die 'officieel' ook vee drijvers zijn, mijn vader trainde 15 jaar politie honden. Deze waren alsnog prima thuis als huishond als ze niet op de training waren..
Ik krijg het eerlijk gezegd benauwd van je verhaal. "Hij vermoorde daar de kippen". En dat op die leeftijd al.
Met je kleine hondje gaat het binnen goed, nog wel ja, totdat hij ouder wordt. Zeg niet dat het compleet misgaat, maar het risico is groot, behoorlijk groot. Laat ze in ieder geval nooit samen los als je niet thuis bent, ook 's nachts niet.
Ja helaas hoorde ik dat ook pas achteraf toen ik hem al had. Verder is hij heel aanhankelijk en lief maar wel lomp. Ik straf hem dan ook af als hij te hard speelt. Verder zit hij snachts en als ik weg ben in de bench die ik dan met touwtjes of tai rips even vast maak want hij is heel slim en kan zelf de hendel los doen en 'uitbreken'????.
De beauceron is oorspronkelijk gefokt voor het drijven van vee, misschien dat hij probeert alles bij elkaar te houden. Dus de chihuahua en de vogels bij de baas en hem en daarnaast het bijten van je chihuahua (spel zoals jij het noemt)/vermoorden van kippen/gevogelte, dat daar de ware aard van de stafford loskomt.
Wees voorzichtig met deze kruising, ik vermoed maar zo dat het een keer flink mis kan gaan.
Jaa precies.. ik let ook altijd op als ze samen zijn maar het rare is dat mijn zus en de buurvrouw van mijn zus ook beiden een hond uit hetzelfde nest hebben. Die van mijn zus doet het helemaal niet naar haar kleinere hondje. Die heeft ze zelfs buiten al loslopen samen met haar andere hondje en dat schijnt goed te gaan dus het zit dan echt in MIJN hond zegmaar. Ook heb ik de meest speelse dus vandaar dat ik ervan uit ga dat het speelsigheid is.. iniedergeval kan ik vantevoren al aan zijn kop zien wanneer hij mijn andere hondje 'op gaat wachten' en dan hou ik hem al kort. Meestal loopt hij de eerste helft van het rondje rustig mee en poept en plast hij en de 2e helft is hij dus gefocust op mijn andere hondje..
Waarom straffen als hij te hard speelt? Hoe straf je?
Waarom zijn ongewenste gedrag niet voorkomen? Spelen doe je met de baas, de andere hond laat je met rust, of spelen kan tot een bepaald punt en voor dat bepaalde punt haal je je hond weg uit de situatie en geen je de hond wat anders te doen. Stevig kauwwerk bijvoorbeeld .
Het uitbreken uit de bench, vraag je zelf af of hij daar graag in zit. Honden verplaatsen zich graag, liggen graag op koele plekken. Dat krijg je in een bench niet voor elkaar.
Als mijn hond dergelijk gedrag zou vertonen in een bench, dan ging ik me zeker bepaalde dingen afvragen en ging ik niet de bench nog eens steviger dichtmaken want het is wachten op serieuze verwondingen. Als hij stevige kaken heeft, dan probeert hij uiteindelijk de bench dusdanig af te breken dat de spijlen kapot gaan en dan heb je een donders probleem .
Dat is het verraderlijke met kruisingen, ze zijn niet hetzelfde, je hebt als het goed is, twee verschillende karakters, daarnaast twee totaal tegenovergestelde rassen, misschien wel meer, want je weet uiteindelijk niet wat de voorouders geweest zijn.
Dat geeft uiteindelijk dat alle pups totaal anders zijn. Vaak zowel qua uiterlijk als karakter.
Ik straf hem dan door een keer boos te zeggen 'nee of foei' en dan stopt hij meestal. Spelen met de baas probeer ik al maar is nog nieuw voor hem. Op de boerderij speelde hij alleen met zijn broertjes dus speeltjes en dergelijke snapte hij nog niet echt. Begint hij nu trouwens wel te snappen.
elke nacht ligt hij ook in de bench en dan gaat hij rustig slapen. Ook niet janken ofzo dus aan deze reactie ging ik ervan uit dat hij de bench niet zo erg vind en anders moet ik ze dus beiden in aparte kamers doen als ik weg ben want ik vertrouw het nog niet genoeg om ze samen los te laten als ik weg ben + hij kauwt op alles????
Jaa inderdaad. Mijne is helemaal bruin en heeft een schattig koppie en die van mijn zus is zwart met heeeel licht/creme plekjes en een grote vierkante kop. Ook is die van mijn zus over het algemeen de rustigste uit het nest. Misschien is het handig als ik eens regelmatig naar parken ga in de buurt waar veel andere honden en mensen lopen (natuurlijk wel aan de lijn) om hem beter te socialiseren. ( en dan met hem alleen lopen, zonder mn kleine hond erbij) Over het algemeen als hij buiten loopt kwispelt hij wel non stop en wilt hij van ieder mens die langskomt aandacht. Ook andere honden doet hij niet aggressief tegen en wil hij erheen en kwispelt hij.
Het is logisch dat hij nog niet bijzonder agressief is tegen andere honden, hij is nog jong. Maar het feit dat hij achter kleine honden aan rent, ze opwacht en naar ze bijt/hapt, is al genoeg om hem bij andere honden vandaan te houden. Mijn hond is ook zo, dus blijft hij te allen tijde aan de riem. Dat zou ik jou ook aanraden, gezien de kruising herder x stafford (wie verzint het...). Zeker met een kruising tussen twee van zulke rassen, die op zo'n jonge leeftijd al zulk gedrag vertoont, doe je er verstandig aan om je verantwoordelijkheid te nemen. Dus níet los laten lopen. Socialiseren met andere honden onder begeleiding is OK, maar níet los van de riem. Daar los je niks mee op.
Nee los wou ik hem sowieso al niet doen maarja mijn andere hondje is dus een chihuahua x keeshond dus ik loop dan samen met ze en dan moet ik telkens de ene hond strak houden waardoor hij dus zichzelf half stropt en me andere lang laten lopen dus vooruit laten lopen aan de lijn.
Ik herken dit gedrag wel hoor, van mijn herplaatser(nu 10 mnd), hij doet hetzelfde bij mijn oudere hond. Nu is het bij ons net andersom...mijn oudere hond is groter dan de nieuwkomer. Maar hij doet ook hetzelfde buiten en hij is ook van zichzelf heel speels...druk..en had ook geleerd achter vogels aan te mogen,dus wil(de..gaat staat beter) ook weleens weg schieten.
Het is willen spelen, maar soms ook aangewakkerd door prikkels van buiten, je ziet ze druk worden in dat koppie.
Hij kan ook trekken aan de lijn. Stilstaan heeft niet zo veel nut vind ik, want hij ziet zoveel dingen..dat hij echt niet door heeft dat ik speciaal stil sta voor hem
Wat bij hem beter werkt is terug lopen, tot hij zichzelf goed omkeert en mee terug loopt, mocht je al geoefend hebben op oogcontact maken(of doet hij dit uit zichzelf heel snel) dan moet je ook belonen als hij je aankijkt en dan weer doorlopen.
Het is hoe dan ook een lang(er) proces gezien de leeftijd, het herplaatst zijn. Dus het resultaat gaat op en af, maar ik zie verschil komen, hij kan best al lange stukken lopen met een slappe lijn, soms loop ik wel 10 keer achteruit..tótdat hij eindelijk doorheeft dat hij verder komt met een ontspannen lijn...maar is dat vaak natuurlijk ook weer vergeten binnen 1 minuut en normaal met deze leeftijd en het aanleren van iets met zo'n jonge hond.
Precies! Dus nu telkens als hij achter me andere hondje buiten aanvangt hou ik hem maar gewoon kort. Hij is wel heel eigenwijs (stafford kant????) want als k hem wegtrek bij een vogel rent hij soms wel 10 keer terug er naar toe. Hij maakt wel veel oogcontact! Hij kent het woord 'wachten' al dus als ik hem stil laat staan en laat wachten kijkt hij soms om zich heen en soms kijkt hij mij dan aan echt heel vragen van waar wachten we op????????
Nou weet niet of dit speciaal van de Stafford komt hoor, die van mij is verre van een stafford en is ook heel "eigenwijs"..
je kunt het eigenlijk vrij noemen. Ze moeten alles nog leren én als je als karakter eigenschap hebt dat je overal met volle overgave in stapt en je vrij voelt om dit zo te doen, ja dan doe je dat. Ik moet echt zeggen dat die van mij niet meer zo knoerthard er voor gaat, wat hij deed was ook wat jij omschrijft...na het einde van de lijn nog 10 keer proberen, zichzelf letterlijk lanceren (wtf..ik heb er langere armen van gekregen ) , dat ongecontroleerde hoort echt bij de leeftijd en zal ook een beetje karakter zijn en ook deels aangeleerd gedrag, bij jullie dus van zijn moeder aangeleerd en bij ons rende het kind van zijn gezin bij het buitenkomen direct als een malle achter de duiven aan op het plein...en Tommie er dus blaffend en grommelend achteraan ..tja..wat kun je anders nog verwachten dan dat ze dat ook blijven doen als ze bij een volgend adres en baasje terecht komen.
Wat goed dat hij dan oogcontact maakt! Ik beloon dat gedrag, aandacht voor mij, is wel belangrijk vind ik en rust, dus wat jij doet doe ik ook, maar dan nog met terug lopen erbij,wachten tot hij rustiger staat, naar mij kijkt of zijn lichaam van de spannings stand afhaalt.
ik dacht ook toen ik het verhaal las, dat de hond probeert alles bij elkaar te houden, ik herken het wel een beetje van mijn eigen eerste hond.
Dat staffords kippen zouden vermoorden denk ik niet perse, het is dan wel een hond met mogelijk veel jachtinstinkt, maar ook zal het aan de begeleiding liggen, als de hond het van de moederhond kon leren. Ik denk dat potentieel veel honden graag jagen als ze daar de vrijheid in kregen.
En dat is denk ik waar het nu om gaat draaien een goede begeleiding
Voor ts zou ik willen adviseren om in elk geval te stoppen met straffen achteraf, maar absoluut voorkomen dat de grote hond de kleine kwaad kan doen. De kleine kan zich niet beschermen dat moet jij voor hem doen.
Zie je dat de hond wil gaan regelen, onmiddelijk bij je roepen, op een besliste maar geruststellende toon. De hond denkt immers goed te doen door mee te helpen de boel bij elkaar te houden. Hij moet dus gaan leren dat dat niet de bedoeling is en hij op jou leert vertrouwen. Dat is nu, nu hij er nog maar net is belangrijk voor de verhouding tussen jullie.
Persoonlijk zou ik geen risico's nemen, en de honden alleen bij elkaar laten als je beide honden en hondengedrag door en door kent en weet hoe je incidenten kan voorkomen. Nooit die twee alleen laten, moet je weg hou ze dan gescheiden. Ook de honden apart uitlaten voorlopig lijkt me een goed idee.
Verder goed gaan inlezen over hoe honden communiceren.
edit: voor mooi aan de lijn lopen en rust in de wandelingen te krijgen vind ik de Methode van Turid Rugaas beschreven in haar boekje Help mijn hond trekt, erg fijn.
Ook is BAT training, mocht het aan de lijn lopen nog niet lukken, misschien een idee.
Precies, maar ik wil ze wel af en toe samen blijven uitlaten want als ik apart ga lopen met ze leert hij t nooit dus hou hem nu goed in de gaten en als ik zie dat hij op mijn kleintje afrent trek ik jem naar me toe en hou ik hem kort terwijl ik dus het kleintje lange lijn en de ruimte geef.
Nouja hij heeft dus altijd wel aandacht voor me tenzij hij dus echt een vogel ziet of een kat of op mijn hondje afgaat dan is hij wel echt daarop gefocust
Heb je lessen op een hondenschool? Deze kunnen je hier ook in begeleiden. En vooral als hij de puberteit in gaat en sterker wordt.
Nee dat heb ik nog niet! Eigenlijk ook nooit met honden gehad maar hij word inderdaad als hij volgroeid is een kilo of 40/50 (is nu 10 kg) dus dat is misschien wel een idee ????????
Absoluut! Ook voor de socialisatie.
Geloof mij je doet jezelf een plezier om met zo'n formaat hond op les te gaan. Ik heb er nu 1 van 38 kilo schoon aan de haak en heel blij met de cursussen die ik gedaan heb. Met zo'n joekel van een hond is het gewoon handig als die zeker de basis goed mee krijgt en snapt wat jij van hem verwacht.
ja zou ik ook doen af en toe samen uitlaten misschien nog niet direct misschien, maar over een tijdje. En dan op plekken waar niet al teveel prikkels zijn voor hem.
Als je naar een hondenschool gaat zou ik wel heel goed opletten dat het een moderne, positieve hondenschool is, misschien anders eerst even alleen zonder hond gaan kijken.
Vandaag ging het voor het eerst wat beter. Weet niet of dit toeval was of dat hij er zelf geen zin in had hahaha maar over de hele wandeling heeft hij maar 3/4 keer geprobeerd achter me kleine aan te vangen.
Nu ben ik stiekem wel nieuwsgierig geworden hoe zo'n kruising er uit ziet...
heb je hem aan de lijn? En hoe reageer jij als hij de kleine achternagaat?
Ik ben aardig nieuw met deze site maar ga even kijken hoe ik een foto kan uploaden !! Het is een lieverdje !!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?