Dag Iedereen!
Wij zijn, langzaam en met tijd, op zoek naar een extra huisgenoot! We geraken er echt niet uit qua rassen, ik wilde eens horen of iemand hier wat input heeft :-)
Ons gezin: 2 volwassenen, een kleuter (honden gewend bij familie) en 2 katten (geen honden gewend, reageren ok op puppy’s en rustige dieren, hebben moeite met veel geblaf).
Omgeving: omheinde tuin met wat plaats om te rennen, hond is deel van het gezin en slaapt dus binnen, doodlopende straat met fiets- en wandelroute doorheen de velden, omheinde hondenweide vlakbij met veel plaats om te rennen.
Beschikbare tijd: 2 dagen 7u alleen, rest is er altijd volk thuis, meeste dagen 2 korte wandelingen en 1 lange (1u?) mogelijk. Interesse om ook wat te ‘werken’. Hondenschool staat zeker op de agenda. We weten dat we zelf moeten investeren voor een leuke hond.
Ervaring: mijn man heeft al een hond gehad, ik ben enkel katten gewend.
Gezocht: een echt gezinslid, heel kindvriendelijk zelfs kindgericht, rustig in huis maar mag gerust meer pit hebben buiten. Kameraadje voor onze zoon en gezelschap voor mijn man die van thuis uit werkt, beweging voor ons allemaal ;-)
Rassen die we interessant vonden: epagneul francais, engelse cocker, fieldspaniel, engelse setter, romagnolo lagotto, entlebucher, golden retriever (maar schrik voor gezondheid?), amerikaanse waterspaniel, toller.
Onze dierenarts raadde een minder gekend ras aan omdat die gemiddeld genomen gezonder zouden zijn en bij voorkeur een fokker met katten.
Rassen die jullie zeker zouden schrappen of toevoegen? Of verantwoorde fokkers waarbij we beter kennis kunnen maken met deze rassen?
Bedankt voor jullie input :-)
Ga je voor een pup? Dan is 2x 7 uur alleen echt te lang. Ook voor een jonge hond.
Is echt wel mogelijk hoor. Als je zorgt dat je de eerste 6 weken vrij bent, dus je vakantie verdeelt onderling, dan is 2 x 7 uur echt wel mogelijk. De meeste mensen werken en de meeste ook wel meer als 2x 7 uur. Onder deze mensen zijn ook hondeneigenaren die een pup hebben gekocht.
Misschien wel handig om de eerste tijd, dus na die 6 weken iemand te zoeken die tussendoor de hond kan uitlaten en wat aandacht kan geven.
Hallo Vosse!
Spannend dat jullie zo'n grote stap willen zetten Ik zie veel jachthonden staan tussen jullie ras-voorkeuren. Willen jullie een hond die goed los kan lopen? Wees je er van bewust dat bijvoorbeeld de spaniëls relatief vaak gefocust zijn op geuren die zijn ruiken, waardoor hun baasje op dat moment minder belangrijk is (jachtinstinct).
Wat betreft het alleen thuis zijn: 2x 7 uur voor een pup vind ik ook te lang. Je zou dit kunnen oplossen door een oppasadres o.i.d. te vinden. Ook voor volwassen honden vind ik het persoonlijk lang om 7 uur alleen te zijn, maar een uitlaatservice of een oppas kan dan ook uitkomst bieden.
Mijn tip: lees alles wat los en vast zit over de genoemde hondenrassen, zodat je het ras theoretisch gezien goed kent. Wanneer je goed zicht hebt op een ras, zullen er waarschijnlijk een paar afvallen. Focus je dan op de overige rassen 'in real life': vraag naar ervaringen van mensen, ga naar een hondenshow, een georganiseerde raswandeling of neem contact op met fokkers van deze rassen en vraag of je eens mag langskomen om kennis te maken met het ras. Op deze manier kun je de rassen in levende lijve ervaren en de fokkers of eigenaren kunnen je alle voor- en nadelen vertellen.
Ik ging even kijken bij de erfelijke aandoeningen bij de Golden en ik schrok daar behoorlijk van zeg. Dat is nogal wat en niet de minste aandoeningen.
Als jullie niet echt een voorkeur hebben, zou ik dus zeker niet voor de Golden gaan, de andere rassen op je lijstje zijn volgens mij relatief gezond, al heeft elk ras wel zijn "eigen" aandoeningen.
Verder heb ik geen ervaring en ken ik het karakter niet van de door jullie gekozen rassen.
Succes met jullie zoektocht.
Dus een upje voor jullie
Een pup kan dan misschien snel zindelijk zijn als je geluk hebt (!) maar is ook vaak wakker. Krijgt meerdere malen per dag zijn eten nog en doet ook vaker zijn behoefte. Wordt ineens 7 uur alleen gelaten terwijl hij net uit het nest komt en behoefte heeft aan sociaal contact en spelen. Hij doet na ieder slaapje, het eten en na het spelen zijn behoefte direct. Dat is met 3 mnd echt nog niet anders. In de bench opsluiten doe je niet voor 7 uur. Hij moet aan zijn volledige behoeften kunnen voldoen. Of dat nou eten, drinken, spelen of wat anders is.
Het lijkt mij inderdaad verstandig om wel een oppas te zoeken, onze hond was pas zindelijk met 5 maanden en at 4x tot 4 maanden en 3x per dag tot een half jaar.
Verder hebben wij een Engelse Cocker, over het algemeen rustig in huis, buiten actief. Hou inderdaad rekening met het jacht instinct, eigenwijs en dat hij je soms echt niet (wilt) horen als hij iets lekkers ruikt of iets interessants ziet.
Verder moet er heel veel tijd worden ingestoken om trekken af te leren en moet iedereen die hem uit laat hier consequent mee aan de slag.
Vachtverzorging vraagt ook veel tijd en aandacht.
Maar je krijgt er wel een heel lieve aanhankelijke hond voor terug.
Daarom zeg ik ook, na die weken van verlof dus niet gelijk uit het nest, dat schreef ik ook, iemand zoeken die tussendoor de hond uitlaat, wat aandacht en eventueel eten geeft. Het gaat maar om 2 dagen in de week. En dan maar in het begin in de bench. Zou dan, als er iemand komt om de hond uit te laten en wat te spelen om hooguit 4 x 3 uurtjes zijn dat hij/zij (extra) in de bench zit. Dat moet echt geen probleem zijn hoor, pups en jonge honden slapen nog veel. En de andere 5 dagen is er altijd iemand thuis. Ik vind dat het prima mogelijk is.
Een Golden uit een werklijn dan misschien? Je noemt allerlei rassen waar je bijvoorbeeld jachttraining mee zou kunnen doen, als jullie dat ook leuk vinden dan komt een golden daar ook absoluut tot zijn recht.
Over de tijd die de pup alleen zou moeten zijn is al voldoende gezegd denk ik, dus daar zal ik verder niet op ingaan.
Wat raskeuze betreft loopt jullie lijstje enorm uiteen. De entlebucher valt vooral op tussen alle veelal zachtaardige en vriendelijke jachthonden. De entlebucher is een felle, harde werkhond en zeker niet altijd leuke met andere honden en mensen die niet 'eigen' zijn. Met vriendjes en vriendinnetjes die over de vloer komen lijkt dat mij geen handige keuze. Sowieso vind ik het niet bepaald kindvriendelijke honden, en is het met de gezondheid ook niet best gesteld door de zeer beperkte genenpoel. Plus ze blaffen over het algemeen verschrikkelijk; het zijn wakers bij uitstek. Volgens mij is dat niet helemaal (of eigenlijk: helemaal niet) wat jullie zoeken.
Wat jullie dierenarts heeft aangeraden is een beetje dubbel. Het is namelijk zeker niet zo dat minder bekende rassen per definitie minder te lijden hebben onder rasgebonden gezondheidsproblemen. Integendeel vaak juist. Een kleine genenpoel resulteert vaak in torenhoge inteeltcoëfficiënten, waardoor veel relatief onbekende rassen te maken hebben met zeer ernstige erfelijke gezondheidsklachten. Binnen sommige rassen zijn ze wel bezig met outcross projecten en het inkruisen van nieuw bloed (vanuit andere rassen), dat schept hoop. Maar de meerderheid staat hier niet voor open waardoor de problemen met de jaren alleen maar ernstiger worden.
Waar jullie dierenarts op doelt is waarschijnlijk dat veel populaire rassen doorgefokt zijn. Dat klopt ook en eerlijk gezegd zijn er nog maar weinig rassen die niet met allerlei erfelijke ziekten te maken hebben. Vooral honden met extreme uiterlijke kenmerken (denk aan zeer kleine en juist zeer grote rassen, rassen met een korte snuit, met uitpuilende ogen, en ga zo maar door) zijn hieraan onderhevig, maar ook 'gewoon' de labrador en de golden retriever hebben inmiddels waslijsten aan erfelijke aandoeningen.
Wat ik probeer te zeggen is: laat je niet leiden door de populariteit van een ras, want dit zegt maar in weinig gevallen iets over de gezondheid. De golden retriever is niet meer of minder gezond dan bijvoorbeeld de toller of de Engelse cocker.
De Amerikaanse waterspaniël wordt hier in Nederland overigens niet gefokt. De epagneul Francais volgens mij ook niet - of in ieder geval zeer weinig, en waarschijnlijk worden die alleen aan jagers verkocht (het zijn jachthonden in hart en nieren).
Van jullie lijstje zou mijns inziens de golden retriever, de Engelse setter en de spaniëls het meest passend zijn. Ik zou zeker ook de Engelse springer spaniël overwegen, maar ook de Ierse setter of een Vizsla zou passend kunnen zijn. Maar zeker ook een hond als de whippet zou zeer goed kunnen passen (deze laatste is overigens een relatief zeer gezond en sterk ras).
Houd er wel rekening mee dat het gros van jullie lijstje van oorsprong jachthonden zijn! Dit brengt een aantal zeer prettige eigenschappen met zich mee (zachtaardig, vriendelijk met mens en dier, sociaal, intelligent, will-to-please) maar betekent ook dat het bijzonder actieve honden zijn met een zeer goede neus en een zekere mate van zelfstandigheid ('eigenwijsheid').
We zouden, op advies van diverse dierenartsen, inderdaad voor een pup gaan. Daar werd de voorkeur aan gegeven omwille van de katten en onze kleuter.
Het plan is wel om een beetje verlof te nemen als de puppy er net is. Mijn man kan mogelijk ook iets meer van huis uit werken. Ik kan ook van huis uit werken zei het dat de boel dan trager gaat en ik me wat beter moet organiseren en langer moet werken dan ;-) Ik weet nog niet of we op buren kunnen rekenen want we verhuizen eerst (daarom dat er ook nog niet morgen een puppy moet zijn, eerst huis af, dan de katten laten wennen en dan pas een puppy).
Ik vermoed dat onze hond niet veel los zal kunnen lopen op wandelingen, daarvoor zitten we denk ik nog teveel in verstedelijkt gebied. Maar ik wil natuurlijk wel een hond die naar me luistert. In die zin dat als de kleuter naar links en de hond naar rechts loopt, ik me toch graag zou willen kunnen focussen op de kleuter...
We hebben inderdaad al uitgebreid Google geraadpleegd en willen nu de rassen leren kennen. Misschien moet ik me dan iets meer op retrievers richten dan jachthonden qua gehoorzaamheid?
Misschien een bobtail (old english sheepdog)? Geweldig voor kinderen! Heeft wel veel vachtverzorging nodig.
Als de hond zelden tot nooit los van de lijn zal kunnen lopen en je kunt de hond geen uren aan activiteiten per dag bieden ter vervanging, dan zou ik eerlijk gezegd helemaal niet voor een actieve jachthond kiezen. Die doe je daarmee echt te kort. De golden retriever is (evenals de andere retrievers) trouwens ook een jachthond. Of een hond luistert is voornamelijk een kwestie van opvoeding, jachthonden zijn prima gehoorzaam te krijgen hoor. Maar geen enkele hond wordt gehoorzaam geboren, daar gaat veel tijd en energie inzitten.
Hebben jullie al eens gekeken naar de newfoundlander? Dat zijn fantástisch lieve en zachtaardige honden, vooral met kinderen, maar wel een heel stuk kalmer en relaxter dan de rassen die je op je lijstje hebt staan. Wel hebben ze veel vachtverzorging nodig en zijn ze behoorlijk aan de maat. Een flinke slag kleiner heb je ook nog de clumber spaniël, die zijn ook een stuk rustiger van aard dan de andere spaniëls/jachthonden.
Ik zou helemaal geen hond nemen,sorry...maar 2 korte wandelingetjes en 1 wat langere en dan voornamelijk aan de lijn,en moet ook nog eens goed kunnen luisteren ivm kunnen focussen op kleuter,langere tijd alleen ivm werk...En na het werk waarschijnlijk vaak op visite,kleuter aandacht geven,boodschappen doen enz,hoeveel tijd blijft er daadwerkelijk over voor een hond?.En wbt beweging noem je rassen die toch minstens een uur per dag vrij los moeten kunnen lopen en rennen om aan hun energiebehoefte te kunnen komen.Je moet het natuurlijk zelf weten,maar in jullie situatie zou ik zelf geen hond nemen,ik zou dat niet willen op die manier.
De dierenarts doelde inderdaad op te ver doorgedreven fokken, met dus de focus op een iets minder gekend ras. Het lijkt me logisch da een zeer beperkte genenpool ook geen pluspunt is idd. Helemaal mee met je duiding dus :-)
De golden retriever is zowat mijn voorkeur maar de dierenarts zei dat ze maar weinig dieren zonder chronische problemen in de praktijk zien. De vorige hond van mijn man was er ook eentje en kostte maandelijks handen vol geld aan medicatie. Als hond lijkt een grasallergie me ook maar niets, eigenlijk. De hond kwam van een gekende fokker.
Voor de epagneul had ik al een fokker gevonden. Wij wonen in Belgie dus Frankrijk is an sich ook wel een optie. Voor de waterspagniel had ik ook al ergens iemand gevonden. Maar nu nog geen uitgebreide zoektoch naar gedaan ofzo. De newfoundlander vind ik erg mooi maar ook echt te groot, dat geeft praktisch wat problemen. De Viszla hebben we gezien op een show eens maar die waren allemaal niet echt rustig te houden precies :-) De whippet vind ik dan weer gewoon echt niet mooi.
Van de jachthonden is me inderdaad het karakter bekend, algemeen dan. Wij hadden als tip gekregen om zeker ook goed te overleggen met de fokker zodat die een rustiger dier uit het nest zou kunnen selecteren maar het zijn en blijven energiekere rassen natuurlijk.
Ik vind dit een beetje een spijtige en onzinnige reactie. Ik neem aan dat niet elke hondeneigenaar aan het rentenieren is opdat ie kan thuis blijven en alsnog voldoende middelen heeft om er nog correct te voor te zorgen ook... Liefsf zonder kinderen want die nemen teveel tijd in beslag? We beseffen dat een hond wel werk vergt. We zien dat als iets dat we als gezin kunnen doen. We zoeken natuurlijk wel naar de ideale combinatie van een ras dat ons aanspreekt maar dat wij ook gelukkig kunnen maken met wat we te bieden hebben.
Het is me niet duidelijk wat de meesten hier verstaan onder vrij los lopen. Ik ga ervan uit dat dat echt in de naruur is en niet in een hondenwei. Dat kan op veel plaatsen niet, vrees ik. In de hondenwei hier uiteraard wel.
Ik vind dat iedere hond minstens 1x per week een uur bos of hei verdient om eens lekker zichzelf te mogen wezen. Mobiel is bos, hei, strand of duinen ook in NL kort bij.
Misschien niet een puppy maar een wat oudere hond adopteren als jullie 2 dagen werken? Of je moet een goede opvangmogelijkheid hebben voor de dagen dst jullie er niet zijn.
Ik zal wel weer mensen tegen de borst stuiten, maar ik vind een Golden echt niet zo geschikt voor jonge kinderen. Ik vind ze veel te lomp! En te sterk. Ik zie hier in het park regelmatig dat ze niet meer mee willen lopen of hun baasjes op hun buik door de klei achter zich aan trekken omdat ze naar een andere hond willen. Plus dat het goed zoeken is naar een goede lijn zonder al te veel genetische ziekten. Plus de vele darmproblemen die deze honden hebben.
Kijk eens naar een Spaanse Waterhond, eventueel om te adopteren. Dat is een gezond ras, slim, speels en echt gek op kinderen, leert snel en kan zich goed aanpassen aan elke situatie. Qua sport kun je er eigenlijk alles mee doen, van schapen hoeden tot agility tot speuren, etc. Goed met andere dieren, weinig tot geen jachtdrift.
Per week.. per dag, vooral met de rassen die hier genoemd worden....
Onze boxer krijgt o.a. iedere dag een wandeling van minstens een uur in een losloopgebied. Anders maken we hem echt niet gelukkig. Racen door het hoge gras, spelen met andere honden, spetteren door de plassen en water... denk ook zeker dat de rassen die hier benoemd worden dat nodig hebben.
Meer info voor topic starter om je verder te verdiepen:
Een pup en überhaupt een hond kost heel veel tijd, energie, geduld, liefde, geld en kennis. Goed dat je hier een topic start.
Oja die (omheinde) hondenweides... lekker laten voor wat het is. Heel veel honden vinden dat helemaal niet leuk. Geeft veel stres en opstootjes. Lekker wandelen in de natuur en vrijheid vinden honden heerlijk.
Ik vind de meeste jachthonden helemaal niet geschikt voor dit gezin.
Jachthonden hebben veel meer nodig, dan een uurtje wandelen aan de lijn.
En niet 'honds' kunnen zijn, doordat ze strak mee moeten lopen vanwege de kleuter.
Er zit nog best een groot verschil in een uur actief bezig zijn met je hond, ook al is het aan de lijn, of dat de hond alleen moet volgen en zich aan een kleuter tempo moet aanpassen.
Natuurlijk kun je honden afstompen, dat ze zich er bij neerleggen en mee gaan sloffen en hun ware 'ik' ver weg gestopt is.
De enige rashond wat ik zo kan bedenken die enigszins zou passen is de clumber spaniel.
Toch een jachthond, maar met lang niet zoveel behoefte aan rennen/springen/actie etc als de andere jachthonden.
Natuurlijk gaan ze dagelijks graag met je op pad, maar het zijn super rustige, goedmoedige honden.
Wat dat betreft ook ideaal met je kleine kinderen.
De clumber spaniel ligt niet voor het oprapen, dus het kost tijd om er een pup van te krijgen.
TS is niet van Nederland schrijft ze. In België zijn er voornamelijk losloopvelden (of je laat je hond gewoon los op een plaats waar weinig mensen komen, mag eigenlijk niet maarja hé..). Ben benieuwd van welke regio je bent TS?
Een toller zou ik afraden in jullie situatie. Zijn over het algemeen vrij teruggetrokken honden tegenover vreemde mensen en ze hebben eerder één baas. Op zich niks mis mee natuurlijk maar ik denk dat als je echt een hond 'voor iedereen' wilt dit niet de beste keuze is. Denk dat ze ook nogal snel onder de indruk zijn als het kind eens per ongelijk iets fout zou doen bijvoorbeeld, iets minder 'vergevingsgezind' en je moet ze ook erg mentaal bezighouden.
De andere rassen ken ik eigenlijk niet zo goed behalve de Engelse cocker. Persoonlijk vind ik het wel leuke honden, open van karakter (soms wat onzeker maar elke hond is een individu natuurlijk), passen zich makkelijk aan, kunnen lange wandelingen maar eens wat minder beweging is ook niet erg. En ze kunnen ook wel loslopen.
Volgens mij hebben de andere honden (op de Golden na) die je noemt veel meer beweging nodig en zijn het toch wel wat drukkere rassen..
Heb je al eens gekeken naar de Clumber spaniel of de Basset Griffon? Weet niet in welke mate de hond 'koppig' mag zijn natuurlijk, de tweede is sowieso wel wat zelfstandiger van karakter.
Je noemt de epagneul francais in je lijstje.
Ik snap waarom, als je op internet of een hondenras boek leest dat het zulke lieve, aanhankelijke, zachtaardige etc honden zijn.
Dan wil je niets liever dan ook zo'n lieve hond in je gezin.
Maar vergis je niet, ik heb met mijn hond op jachttraining gezeten waar ook wel epagneul honden bij waren.
Inderdaad super lieve honden, maar pure jachthonden en totaal ongeschikt om een uur aan de riem te lopen en verder niets van te vragen dan strak mee lopen.
Deze honden zou je daar kapot mee maken, het zachtaardige deel van hun karakter was ooit alleen maar omdat dit nodig was om hun jacht werk goed te kunnen doen. (kunnen samenwerken met de jager en de andere honden)
Wij wonen in het Antwerpse. Nu in het centrum maar voordat we een hond in huis halen, zijn we verhuisd naar een vele groenere buitenrand. Blijft wel stedelijk gebied natuurlijk. Je kan in onze nieuwe wijk niet buiten komen zonder wandelaars met honden te zien, dus dat lijkt me positief. Er is heel mooi wandelgebied vlakbij maar in Belgie mag je niet laten los lopen. Er is dus vlakbij een weide aangelegd, een hele grote (voor een hondenwei...) en gelegen tenmidde van een groter natuurdomein dus het meest relaxte dat kan. Nuja, voor een wei dus he... het blijft niet hetzelfde als lekker rond rennen door bos en veld en duin natuurlijk.
Waar we nu wonen, zie ik redelijk wat cockers die maar een keer per dag blokje om gaan. Maar die zijn wel aan de bolle kant, natuurlijk... Enig idee of dat probleem met die rode cockers nog echt een probleem is of ondertussen wat recht gezet met beter fokbeleid? De toller zullen we dan schrappen, we moeten idd wel letten op een hond die zich ook fijn voelt als er volk over de vloer komt!
De clumber spaniel spreekt me niet echt aan moet ik zeggen. De basset griffon vonden we beiden erg leuk, maar er was ons verteld dat dat een ras is dat echt voor geen meter wil luisteren. Maar ik kan altijd voor de zekerheid nog eens een fokker bezoeken natuurlijk, ik had er al een gevonden in de provincie.
An sich helemaal geen issues met een oudere hond maar de dierenarts raadde dat toch echt af voor de katten. We hebben een paar opvangcentra enzo gebeld, die waren dezelfde mening aangedaan. De spaanse waterhond ziet er ook erg leuk uit, bedankt! Er is blijkbaar ook een vzw in het Gentse waar je ze als oudere pup kan aankopen maar dan al met heel wat training erbij. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om hulphonden mee te financieren. Misschien is dat een gulden middenweg met toch een jonge hond maar ook iets minder problemen met die 2 dagen alleen zijn?
De kleuter zal niet elke wandeling erbij zijn, die gaat nl school. Of ligt s avonds al in bed. En zal natuurlijk ook niet eeuwig kleuter blijven. Maar hij kan perfect bvb ook meefietsen, dan gaat het al heel wat sneller. Mijn man wil bvb s middags een uur intensief gaan wandelen (“werken”) op de dagen dat hij van thuis werkt. Hij ziet de hond als “hobby”zeg maar en niet iets dat erbij komt bovenop alles, het is zijn ontspanning. Maar, dat kan niet elke middag helaas. Zoeken dus naar het juiste ras! We willen echt wel een hond die gelukkig is in ons gezin :-)
De kleuter zal niet elke wandeling erbij zijn, die gaat nl school. Of ligt s avonds al in bed. En zal natuurlijk ook niet eeuwig kleuter blijven. Maar hij kan perfect bvb ook meefietsen, dan gaat het al heel wat sneller. Mijn man wil bvb s middags een uur intensief gaan wandelen (“werken”) op de dagen dat hij van thuis werkt. Hij ziet de hond als “hobby”zeg maar en niet iets dat erbij komt bovenop alles, het is zijn ontspanning. Maar, dat kan niet elke middag helaas. Zoeken dus naar het juiste ras! We willen echt wel een hond die gelukkig is in ons gezin :-)
Ik ben ook van België dus weet dat honden inderdaad niet los mogen lopen. ;) Maar genoeg mensen die dat wel doen. Als je het op een overzichtelijk stuk doet en je hond onder appel staat is het geen drama lijkt mij. Maar bon daar hebben we het hier beter niet over want straks ontstaat er daar een hele discussie over. xd
Het rode cocker syndroom is volgens mij al vrij goed opgelost. Als je een fokker zoekt er gewoon op letten dat ze niet enkel op kleur fokken en goed naar de gezondheid kijken. Maar dat wist je zelf ook wel al denk ik. :p
De Basset Griffon is inderdaad vrij koppig. Maar voor geen meter willen luisteren goh... Ik ken er persoonlijk maar één en ik vond het wel meevallen, niet erger dan een teckel ofzo en de andere honden die je opnoemt hebben ook wel een koppig/zelfstandig kantje. Dat hebben de meeste jachthonden wel.
Maar als je een hond wilt die toch wat beter luistert is de cocker misschien wel een beter idee. Misschien dat je windhonden ook nog wel iets vindt? Dan wel de 'normale' soorten zoals de Greyhound. Persoonlijk ben ik van de herders maar ik heb ook een greyhound als wandelhondje, is een erg leuk dier. Beetje gevoelig wel, maar kan loslopen, trucjes leren, apporteert graag, is iets afstandelijker maar dat is niet echt rasgebonden volgens mij (heb er ook al ontmoet die opener zijn tegenover mensen). Alleen het loslopen zal niet elke windhond kunnen.. Maar aangezien je omheinde velden hebt waar hij wat kan sprinten is dat niet direct zo erg. Binnenshuis zijn het echte bankhangers maar ze kunnen ook uren wandelen. Ze hebben alleen niet zoveel beweging nodig als de meeste jachthonden, windhonden zijn eerder sprinters. (Nu praat ik dus wel gewoon over de whippet/greyhound/, de anderen zijn iets moeilijker en hebben meer nodig.)
Persoonlijk zou ik me echt niet druk maken om die twee dagen... Meeste honden zitten een pak langer alleen dus dit valt echt goed mee. In het begin kan je best misschien wel voor oppas zorgen totdat de hond goed alleen kan blijven. En later misschien gewoon iemand die tijdens de middag eens een wandeling komt maken als jullie langer dan 6uur weg zijn.
Ik heb niet echt tips voor een geschikt hondenras, maar ik wil toch even zeggen ik er zeker in geloof dat er een hond is die bij jullie een geschikt plekje gaat vinden. Voor die twee keer per week 7u alleen misschien wat extra opvang regelen en dan denk ik dat een hond het bij jullie erg goed heeft.
Toch nog een ideetje! Misschien een Zwitserse sennenhond. Ik weet hier zelf niet genoeg over maar misschien een ras om wat info over op te zoeken.
En anders als je toch liever wat grotere honden (en steviger) wilt kan je kijken naar de weimaraner of de vizsla? Zijn ook wel echt actieve honden en ik weet niet in welke mate zij er oké mee zijn met een dagje minder dus je zult je bezigheid wel hebben dan. Maar ik denk dat dit wel nog vrij gehoorzame honden zijn (en dus ook mentaal goed beziggehouden moeten worden, zoals elke hond nodig heeft in bepaalde mate). Mijn halfzusje (nu 11) had bij haar vader een weimaraner en volgens mij ging dat op zich wel goed. Haar vader en stiefmoeder werkten ook gewoon hard en de hond vertoonde geen vervelend gedrag of dergelijke..
Het is een beetje kijken en persoonlijk kennis maken met de rassen om te zien of het echt klikt en jullie er de energie in kunnen steken. Want ik kan me voorstellen dat je met een kind misschien niet altijd de energie hebt om extreem lange wandelingen te maken, al zijn jullie wel met twee dus dat is wel een voordeel.
Rode Cocker syndroom bestond sowieso niet alleen bij cockers. Maar komt tegenwoordig nagenoeg niet meer voor.
Zorg wel dat je een fokker vind die alle gezondheidstesten doet (welk ras het ook word).
Wel bestaat er karakter verschil tussen eenkleurige en meerkleurige cockers. Meerkleurige zouden iets makkelijker zijn. Maar ik ken alleen meerkleurige cockers, dus kan niet zeggen of dit waar is.
Toch zou ik gezien de tijd die jullie aangeven te hebben, hier heel hard over nadenken. Ik ben namelijk ook minstens 2x per week een half uur kwijt aan borstelen. Ook moet dit ras 4x per jaar naar de trimmer.
Beweging zie ik verder niet als een probleem, je kunt ook een 10 meter lijn kopen. Dan loopt hij toch vast en heeft meer vrijheid om te snuffelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?